Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 11-07-2016, 16:29
rasdwaczy rasdwaczy is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2016
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3
Standardowy Irish stout z Coopersa - butelkowanie

Cześć,

jestem początkującym "piwowarem". tzn. popełniłem 2 piwa z brewkitów. Pierwszy poszedł Bitter, teraz robię Irish Souta z Coopersa.

Puszkę ugotowałem 2.07. wyszło mi z tego 21 litrów. Fermentor stał w temperetaturze 23°C. Dzisiaj (11.07) czyli po 9 dniach fementacji balingomierz buja się między 3 a 4 (i to jak przymrurzę oko ) Martwi mnie to, bo w instrukcji karzą butelkować dopiero przy 1°. Powinienem czekać dalej? Przelać na cichą, czy butelkować?
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 11-07-2016, 17:17
toh11 toh11 is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2016
Miejscowość: Wrocław
Posty: 86
Standardowy

sprawdź jutro BLG jak ciągle się nie zmienia to można przelewać. Ja bym pewnie dał jeszcze na cichą, lepiej się wyklaruje oraz spokojniejszy będziesz czy BLG napewno jest już na stałym poziomie
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 12-07-2016, 07:31
rasdwaczy rasdwaczy is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2016
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3
Standardowy

Dzięki za pomoc.

Ryzyk fizyk, wieczorem przelałem na cichą (w temp 18°C). Planuję sprawdzić Blg w weekend i butelkować.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 17-07-2016, 19:03
rasdwaczy rasdwaczy is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2016
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3
Standardowy

Dzisiaj piwo ma dalej 3°BLG, w smaku jest b. dobre
Teraz pozostało mi tylko zabutelkowanie, jest tego równo 21l.

Jaką ilość cukru polecacie dodać do całości?
Producent podaje 4g/butelkę. Czyli powinno być 168g/całość. Chciałbym uniknąć granatów, ale nie mogę powiedzieć, żebym lubił słabo nagazowane piwa...
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 17-07-2016, 21:19
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 891
Standardowy

Tyle spokojnie wystarczy.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Heineken Ireland, Murphy's Irish Stout Javox Irlandia 0 15-06-2016 12:03
Magor, Murphy's Irish Stout Draught pjenknik Irlandia 21 01-05-2016 14:24
Carlow, O'Hara's Celtic Stout Dreamer Irlandia 25 21-04-2016 15:33
Brú, Irish Craft Dubh Nitro Stout Cooper Irlandia 0 01-03-2014 18:50
Beamish & Crawford, Genuine Irish Stout grzech Irlandia 71 22-05-2011 15:38



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 17:57.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.