![]() |
![]() |
![]() |
|
Narzędzia | Sposób wyświetlania |
#1
|
|||
|
|||
![]() Chmielaki coraz bliżej... zapraszamy Browary do zgłoszenia swojego udziału w tym najstarszym festiwalu piwnym w Polsce. Karta zgłoszenia i szczegóły na stronie www.chmielaki.pl zakładka Browary.
Na dzień dzisiejszy swój udział w Chmielakach 2016 potwierdziły: Piwne Podziemie, Browar Zakładowy, Browar Revolta, Browar Dukla, Browar Maryensztadt, Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy, Browar Baba Jaga, Browar Podgórz, Browar Deer Bear, Antybrowar, Browar Warsztat Piwowarski, Multitap Portal Piwny (Fabryka Piwa, Browar Bazyliszek, Fabryczne, Beerlab, Polska Duma, Browar Hopium, Reden), Browar Wrężel, Browar Chmielarz, Browar Miejski Gloger, Browar Zamkowy Cieszyn, Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych o/Lublin, Browar Zamość, Browar Kormoran, Browar Złoty Pies, Browar Spirifer, Browar Sulimar, Browar Namysłów, Browar Braniewo, Browar Fortuna, Browar w Grodzisku Wlkp., Bierhalle, Browar Sulewski, Krajan Browary Kujawsko-Pomorskie, Browar Jagiełło, Browar Koreb, Browar Staropolski, Browar Edi, Primator, Bergquell, Krakonos, Browar Jabłonowo, Browar Witnica, Browar Jako, Browar Zamkowy Racibórz, Kompania Piwowarska S.A. (Tyskie, Lech, Żubr, Dębowe, Wojak, Książęce, Pilsner Urquell, Grolsch, Kozel, Redd’s, Gingers, Green Mill), Carlsberg Polska S.A. (Browar Okocim, Browar Kasztelan, Carlsberg), Perła Browary Lubelskie S.A., Browar Zwierzyniec. |
#2
|
|||
|
|||
![]() Info na temat Konsumenckiego Konkursu Piw
KONSUMENCKI KONKURS PIW - CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2016 Organizatorzy 46. Ogólnopolskiego Święta Chmielarzy i Piwowarów „Chmielaki Krasnostawskie” zapraszają do zgłoszenia piw do największego w Polsce - Konsumenckiego Konkursu Piw (KKP) „Chmielaki Krasnostawskie 2016”. Konkurs odbędzie się podczas Chmielaków w dniu 20 sierpnia 2016 r. od godziny 9.00 w Sali Konferencyjnej Krasnostawskiego Domu Kultury, ul. Okrzei 10. (eliminacje w dniach 18-19 sierpnia). Za prawidłowy przebieg Konkursu odpowiada Przewodniczący KKP Marek Suliga Certyfikowany Sędzia Piwny, wieloletni juror European Beer Star. W tym roku Konkurs odbędzie się w 18 kategoriach. KATEGORIE: Piwa dolnej fermentacji: I. Piwa jasne w stylu Leichtbier o ekstrakcie do 11° Plato. II. Piwa jasne w stylu Pils o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato. III. Piwa jasne w stylu European Mild Lager o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato. IV. Piwa jasne w stylu Marcowe o ekstrakcie 13-16° Plato. V. Piwa w stylu Bock/Koźlak o ekstrakcie powyżej 16° Plato. VI. Piwa ciemne o ekstrakcie do 18° Plato. VII. Piwa w stylu Porter Bałtycki o ekstrakcie powyżej 18° Plato. VIII. Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy. IX. Piwa smakowe i aromatyzowane. Piwa górnej fermentacji: X. Piwa w stylu Belgian Ale o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato. XI. Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o ekstrakcie 11-12,5° Plato. XII. Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o ekstrakcie 11-14° Plato. XIII. Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o ekstrakcie 11-14° Plato. XIV. Piwa w stylu Pale Ale/Imperial, Pale Ale/Bitter, Extra Specjal Bitter (ESB). XV. Piwa w stylu American Pale Ale (APA), American India Pale Ale (AIPA). XVI. Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o ekstrakcie 9,5-18° Plato. XVII. Piwa w stylu Rauchbier/Smoke Beer o ekstrakcie 11-15° Plato. Piwa miodowe: XVIII. Piwa miodowe. Zgłoszenia piw do Konkursu należy przesłać do 2 sierpnia 2016 r. na karcie zgłoszenia (do pobrania na stronie www.chmielaki.pl zakładka ‘browary’) w następujący sposób: - faxem pod numer 82 576 22 18; - e-mailem na adres: chmielaki@krasnystaw.pl - pocztą na adres: Krasnostawski Dom Kultury, ul. Okrzei 10, 22-300 Krasnystaw. Zgłaszający może zgłosić dowolną ilość piw do każdej kategorii. Udział w Konkursie jest bezpłatny dla browarów, które wystawiają swoje stoiska w części handlowej Chmielaków (samodzielnie lub przez przedstawiciela). Dla pozostałych browarów obowiązują następujące opłaty – 50 zł przy zgłoszeniu do 5 piw; 100 zł przy zgłoszeniu 6 piw lub więcej. Opłatę należy uiścić na podstawie faktury VAT przesłanej przez Organizatora po weryfikacji zgłoszonych piw. Ocena będzie przeprowadzana w sposób anonimowy, przez stworzone odpowiednie zespoły, przeszkolone uprzednio i wyłonione z grupy konsumentów piwa, którzy się zgłoszą do Organizatora. Degustatorami mogą być również osoby zatrudnione lub współpracujące z browarami i dystrybutorami, jednak nie będą mogły uczestniczyć w tych panelach, w których oceniać się będzie piwa zgłoszone przez te podmioty. Ich łączny udział nie może jednak przekroczyć 10% ogółu degustatorów. Ostateczną decyzję o zakwalifikowaniu kandydata do zespołu degustatorów, podejmuje Organizator. Ocena sensoryczna piwa odbędzie się przy wykorzystaniu specjalnie opracowanego arkusza. Nad organizacją, rekrutacją sędziów i całym konkursem nadzór sprawuje Przewodniczący KKP Marek Suliga, certyfikowany Sędzia Piwny oraz dr inż. Tadeusz Kuchciak z Politechniki Łódzkiej. Zwycięskie, w każdej kategorii asortymentowej, piwa otrzymają: Złoty medal i dyplom. Ponadto piwa za miejsca drugie i trzecie otrzymają srebrne i brązowe medale oraz dyplomy. Eksperci piwni i blogerzy wybiorą spośród zwycięzców poszczególnych kategorii piwo, które otrzyma Grand Prix Chmielaków 2016 – „Królewskie Karpie”. Wszystkie zwycięskie piwa automatycznie zostają nominowane do tytułu „Piwo Roku” przyznawanego przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa „Bractwo Piwne”. Producenci nagrodzonych piw uzyskują również dożywotnie prawa do posługiwania się znakami graficznymi i słownymi, w związku z otrzymanymi tytułami. Jeżeli do danej kategorii zostanie zgłoszonych mniej niż 5 piw – kategoria nie jest oceniana. Jeżeli w kategorii będzie mniej niż 6 piw – nagradzany jest wyłącznie zwycięzca. Piwo do oceny powinno być dostarczone Organizatorowi najpóźniej do dnia 17 sierpnia 2016 r. do godziny 16.00 w ilości jednego zbiorczego opakowania każdego zgłoszonego piwa /wyłącznie w butelkach lub puszkach/ (min. 10 l) na adres: Krasnostawski Dom Kultury, ul. Okrzei 10, 22-300 Krasnystaw. Wyniki Konkursów z lat ubiegłych znajdują się na stronie www.chmielaki.pl Dodatkowe informacje: Pod numerem tel. kom. 665 437 031 OPISY KATEGORII: Kategoria I. Piwa jasne w stylu Leichtbier o zawartości ekstraktu do 11° Plato. Piwa winny posiadać lekko słodowy charakter, do średniego. Goryczka, subtelna, do średniej (15 ‐ 28 IBU). Zapach chmielowy niski do średniego, bez owocowych estrów i diacetylu. Barwa jasno złota do słomkowej (4-8 EBC). Kategoria II. Piwa jasne w stylu Pils o zawartości ekstraktu 11,1-12,9° Plato. Piwa o barwie złotej, słomkowej do bursztynowej (6-14 EBC). Posiadają goryczkę chmielową wyrazistą (25-50 IBU) z subtelnym słodowym aromatem. Zapach wyrazisty, chmielowy, bez owocowych estrów i diacetylu. Piana winna być gęsta i trwała. Osad drożdżowy niewskazany. Kategoria III. Piwa jasne w stylu European Mild Lager o zawartości ekstraktu 11,1-12,9 °Plato. Piwa o barwie słomkowej do jasnobursztynowej. Winny posiadać stonowaną goryczkę chmielową (10-25 IBU) z lekko słodowym aromatem. Nie może posiadać nut karmelowych, estrowości owocowej i diacetylu. Wskazana filtracja lub klarowanie. Piana winna być zwarta i trwała. Kategoria IV. Piwa jasne w stylu Marcowe o zawartości ekstraktu 13-16° Plato. Barwa bursztynowa (8-35 EBC). Piwa winny posiadać zdecydowanie słodowy charakter (dopuszczalne nuty karmelu). Goryczka stonowana (18‐28 IBU). Zapach słodowy z aromatem herbatników/biszkoptów, bez owocowych estrów i diacetylu. Wskazane subtelne nuty chmielowe. Piana winna być zwarta i gęsta. Kategoria V. Piwa w stylu Bock/Koźlak o zawartości ekstraktu powyżej 16° Plato. Piwa o szerokim spektrum barwy (15-40 EBC). W smaku i aromacie silne nuty słodowe z pełnią smaku. Goryczka chmielowa stonowana do średniej (20-40 IBU). Zapach chmielowy i estrowość owocowa niskie i subtelne. Dopuszczalne bardzo niskie stężenie diacetylu. Piana winna być zwarta i gęsta. Kategoria VI. Piwa ciemne o zawartości ekstraktu do 18° Plato. Piwa ciemne o kolorze od średnio- do ciemnobrązowego (> 35 EBC). Winny posiadać zdecydowanie słodowy charakter. Goryczka subtelna do średniej (16-30 IBU) z elementami goryczy i słodyczy. W aromacie nuty karmelu, kawy, czekolady i palone. Dopuszczalny chmielowy aromat. Brak owocowej estrowości i diacetylu. Kategoria VII. Piwa w stylu Porter Bałtycki o zawartości ekstraktu powyżej 18° Plato. Piwa o barwie głęboko rubinowej do czarnej (> 35 EBC). W zapachu dominuje karmel, lukrecja, kakao, czekolada z subtelnymi nutami słodu palonego/prażonego (możliwy niski charakter dymiony/wędzony). Miło widziane nuty chmielowo kwiatowe. Aromat słodowy bez wyrazistej estrowości owocowej. Bez diacetylu i DMS. Goryczka średnia do wyrazistej (25 ‐ 40 IBU). Charakter rozgrzewający (wysoki alkohol 7,5 – 9,5% obj.) Kategoria VIII. Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy. Napoje niskoalkoholowe powstałe w wyniku połączenia piwa i lemoniady. Są niezwykle orzeźwiające i często posiadają mętną konsystencję. W smaku zredukowana goryczka piwna ze względu na obecność lemoniady. Winny być silniej wysycone CO2. Kategoria IX. Piwa smakowe. Piwa powstałe z dodatkiem koncentratów i soków o aromatach owocowych, ziołowych i przyprawowych celu wzbogacenia charakteru finalnego produktu. Są rześkie z wyrazistymi nutami zapachowymi. Możliwy osad. Kategoria X. Piwa w stylu Belgian Ale o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato. Posiadają jasno złotą barwę do ciemnobursztynowej (7-11 EBC). W zapachu może przeważać estrowy charakter (owoce/banan). Mile widziane fenole (przyprawy, zioła). Wyczuwalny chmielowy aromat i goryczka (25 – 45 IBU). Zmętnienie i osad mogą być konsekwencją re fermentacji. Całkowity brak aromatów palonych, ciemnych słodów (karmel) i diacetylu. Może posiadać rozgrzewający charakter (zwiększona zawartość alk.). Kategoria XI. Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato. Piwa niezwykle blade, o barwie jasnej do słomkowej (1-4 EBC). Chmielowa goryczka (8-18 IBU) i aromat stonowane. Lekko kwaśne. Wyczuwalne aromaty skórki pomarańczy i przypraw (kolendry). Całkowity brak diacetylu. Kategoria XII. Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o zawartości ekstraktu 11- 14° Plato. Barwa jasna do bursztynowej (6-18 EBC). Goryczka subtelna do wyrazistej (10 – 20 IBU), lecz ukryta pod zdecydowanym aromatem estrowym (owoc/banan) i fenolowym (goździki, gałka muszkatołowa, cynamon). Możliwa niewielka kwasowość. Podwyższone wysycenie CO2 podkreśla ich niezwykłą rześkość. Możliwy osad drożdżowy i zmętnienie. Pienistość znacząca i trwała. Kategoria XIII. Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o zawartości ekstraktu 11-14° Plato. Barwa miedziana do ciemnobrązowej (> 30 EBC). Chmielowa goryczka (10-20 IBU) i aromat w śladowych ilościach. Estry (owoc/banan) i fenole (goździki, gałka muszkatołowa, cynamon) rozpoznawalne, lecz niedominujące. Przeważać za to mogą aromaty słodowe i karmelowe. Możliwy osad drożdżowy i zmętnienie. Pienistość znacząca i trwała. Kategoria XIV. Piwa w stylu Pale Ale/Imperial Pale Ale/Bitter. W piwach tych barwa rozpoczyna się od ciemnozłotego koloru po odcienie miedzi. Najistotniejszą dla nich jest wyrazista chmielowa goryczka (> 35 IBU). Jej istotą jest silna intensywność, lecz pozostająca zaledwie do kilkunastu sekund po przełknięciu. Dominują aromaty chmielowe, ziół prowansalskich, a nawet surowego tytoniu. Możliwa podwyższona estrowość owocowa. Wysycenie i pienistość nie są najistotniejszymi. Kategoria XV. Piwa w stylu American Pale Ale (APA), American India Pale Ale (AIPA). Posiadają barwę od ciemno złocistej po odcienie miedzi. Goryczka chmielowa wyrazista (> 35 IBU) utrzymująca się maksymalnie do kilkunastu sekund po spożyciu. W aromacie dominują aromaty chmielowe ze szczególnym uwzględnieniem nut cytrusowych, które są pochodnymi użycia chmieli amerykańskich. Możliwa podwyższona estrowość owocowa. Wysycenie i pienistość nie są najistotniejszymi. Kategoria XVI. Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o zawartości ekstraktu 9,5-18° Plato. Posiadają barwę ciemnobrązową do głębokiej czerni (> 50 EBC). W aromacie dominują nuty słodowe, palone, karmelowe, kawy i czekolady aż po toffi. W smaku wyczuwalna goryczka (Stout Dry >30 IBU) jak i słodycz cukru mlecznego/laktozy (Stout Sweet 15‐30 IBU). Nieco słabiej wyczuwalne nuty chmielowe. Mogą być lekko cierpkie. Kategoria XVII. Piwa w stylu Rauchbier/Smoke Beer o ekstrakcie 11,0-15,0 ° Plato. Piwa mogą powstać przy udziale górnej lub dolnej fermentacji. Najistotniejszą cechą jest aromat pochodzący od dymionych słodów (nuty torfowe, wędzone i owocowe: śliwka węgierka i owoce kandyzowane). Goryczka chmielowa stonowana podobnie nuty słodowe. Całkowity brak estrowości owocowej i diacetylu. Dopuszczalne niewielkie zmętnienie. Kategoria XVIII. Piwa miodowe. Warzone zarówno metodą dolnej jak i górnej fermentacji. Dominują aromaty miodowe o szerokim ich spektrum. Barwa i goryczka jest nieograniczona. |
#3
|
|||
|
|||
![]() Ostateczna lista browarów na Chmielakach 2016:
![]() Piwne Podziemie, Browar Pinta, Browar Zakładowy, Browar Revolta, Browar Dukla, Browar Maryensztadt, Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy, Browar Baba Jaga, Browar Podgórz, Browar Deer Bear, Antybrowar, Browar Warsztat Piwowarski, Multitap Portal Piwny (Fabryka Piwa, Browar Bazyliszek, Fabryczne, Beerlab, Polska Duma, Browar Hopium, ReCraft), Browar Wrężel, Browar Chmielarz, Browar Miejski Gloger, Browar Zamkowy Cieszyn, Browar Amber, Browar Zamość, Browar Kormoran, Browar Złoty Pies, Browar Spirifer, Browar Sulimar, Browar Namysłów, Browar Braniewo, Browar Fortuna, Browar w Grodzisku Wlkp., Bierhalle, Browar Sulewski, Krajan Browary Kujawsko-Pomorskie, Browar Jagiełło, Browar Koreb, Browar Staropolski, Browar Edi, Primator, Bergquell, Krakonos, Browar Jabłonowo, Browar Witnica, Browar Jako, Browar Zamkowy Racibórz, Kompania Piwowarska S.A. (Tyskie, Lech, Żubr, Dębowe, Wojak, Książęce, Pilsner Urquell, Grolsch, Kozel, Redd’s, Gingers, Green Mill), Carlsberg Polska S.A. (Browar Okocim, Browar Kasztelan, Carlsberg), Perła Browary Lubelskie S.A., Browar Zwierzyniec, Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych o/Lublin. |
#4
|
||||
|
||||
![]() Czyli wszystkie lokalne z wyjątkiem Osjanna, Trzech Koron i Grodzkiej 15 (pewnie tylko wystawią piwa w konkursie) oraz malutkich Lwowa i Żelechowa (to nie ich bajka).
e-prezes edytował/a post 28-07-2016 o godz. 12:25. |
#5
|
|||
|
|||
![]() Ale Żelechów to nie jest woj. Lubelskie...
|
#6
|
||||
|
||||
![]() Jakoś tak blisko mnie, więc ubrdało mi się, że to też Lubelskie.
|
#7
|
|||
|
|||
![]() Ale historycznie dawna Ziemia Stężycka, więc bliżej dawnej Małopolski niż Mazowsza, więc "nieoficjalnie" browar można uznać za "swój".
|
#8
|
|||
|
|||
![]() Rozmieszczenie browarów na Chmielakach 2016
|
#9
|
||||
|
||||
![]() Szkoda tylko że widać nic.
__________________
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!! 1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór/oferowane/poszukiwane birofilia z Mazowsza, Irlandii, Tanzanii oraz zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Web-Albumie |
#10
|
|||
|
|||
![]() Może teraz będzie lepiej widać. Szczegóły na www.chmielaki.pl i www.facebook.pl/chmielaki
|
#11
|
||||
|
||||
![]() Dzięki.
__________________
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!! 1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór/oferowane/poszukiwane birofilia z Mazowsza, Irlandii, Tanzanii oraz zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Web-Albumie |
#12
|
|||
|
|||
![]() Poniżej lista piw zgłoszonych do największego w Polsce Konsumenckiego Konkursu Piw.
46. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2016” - KONSUMENCKI KONKURS PIW - PIWA ZGŁOSZONE Piwa dolnej fermentacji: Kategoria I Piwa jasne w stylu Leichtbier o ekstrakcie do 11° Plato. 1. Jagiełło Chmielak – Browar Jagiełło 2. Jagiełło Lager - Browar Jagiełło 3. Jagiełło Export - Browar Jagiełło 4. PRL Jasne - Browar Staropolski 5. Kultowe - Browar Staropolski 6. Braniewo Chmielone na zimno – Browar Namysłów 7. Zamkowe Jasne Pełne - Browar Namysłów 8. Tyskie Niepasteryzowane - Kompania Piwowarska 9. Łaskie Regionalne – Browar Koreb 10. Boston Desitka – Browar Złoty Pies Kategoria II Piwa jasne w stylu Pils o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato. 1. Pils Zamojski – Browar Zamość 2. Kociewski Pils – Browar Kociewski 3. Grodzki Pils – Restauracja Browar Grodzka 15 4. Lubicz Leżak – Browar Lubicz 5. Kormoran Jasny – Browar Kormoran 6. Warmińskie Rewolucje – Browar Kormoran 7. Silver Eagle Puławski Pils – Browar Trzy Korony 8. Jagiełło Pils - Browar Jagiełło 9. Perła Chmielowa – Perła Browary Lubelskie 10. Perła Export - Perła Browary Lubelskie 11. Perła Niepasteryzowana - Perła Browary Lubelskie 12. Bierhalle Pils I – Bierhalle Silesia 13. Bierhalle Pils II - Bierhalle Silesia 14. Lager Cieszyński – Browar Zamkowy Cieszyn 15. Pils – Browar Sulewski 16. Rodowite Pils – Browar Staropolski 17. Kultowe Pils - Browar Staropolski 18. Namysłów Pils - Browar Namysłów 19. Bierhalle Pils 12 - Bierhalle Royal Wilanów 20. Bierhalle Pils - Bierhalle Royal Wilanów 21. Złoty Łan Niepasteryzowane – Browar Jako 22. Złoty Łan Chmielowy - Browar Jako 23. Pils 12 – Bierhalle Lublin 24. Pils 12.7 - Bierhalle Lublin 25. Bierhalle Pils – Bierhalle Arkadia 26. Bierhalle Pils I - Bierhalle Arkadia 27. Bierhalle Pils II - Bierhalle Arkadia 28. Lech Pils – Kompania Piwowarska 29. Kupieckie – Brofaktura 30. Miłosław Pilzner – Browar Fortuna 31. Pils – Browar Trzy Korony 32. Żupne Jasne Pełne - R.B.K. Pod Wielką Solą 33. Bokser Lager - Browar Złoty Pies Kategoria III Piwa jasne w stylu European Mild Lager o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato. 1. Kociewski Lager – Browar Kociewski 2. Bursztynowe - Browar Trzy Korony 3. Jagiełło Nałęczowskie Jasne - Browar Jagiełło 4. Lager - Browar Sulewski 5. Anstadt Pełne - Browar Staropolski 6. PRL Pełne - Browar Staropolski 7. Braniewo Jasne Pełne - Browar Namysłów 8. Pivo – Browar Jabłonowo 9. Kasztelan Niepasteryzowane Świeże – Carlsberg Polska 10. Kasztelan Jasne Pełne - Carlsberg Polska 11. Harnaś Jasne Pełne - Carlsberg Polska 12. Bosman Niepasteryzowane - Carlsberg Polska 13. Okocim Cztery Chmiele - Carlsberg Polska 14. Okocim Eksportowe - Carlsberg Polska 15. Okocim OK Beer - Carlsberg Polska 16. Tyskie Gronie - Kompania Piwowarska 17. PraŻubr - Kompania Piwowarska 18. Miłosław Niefiltrowane - Browar Fortuna 19. Mocne Tradycyjne - Browar Koreb Kategoria IV Piwa jasne w stylu Marcowe o ekstrakcie 13-16° Plato. 1. Zamojskie Marcowe – Browar Zamość 2. Lubicz Marcowe – Browar Lubicz 3. Trybunał Trójsłodowy – Browar Cornelius 4. Jagiełło Vienna Lager - Browar Jagiełło 5. Zwierzyniec Pils - Perła Browary Lubelskie 6. Perła Mocna - Perła Browary Lubelskie 7. Bierhalle Marcowe I - Bierhalle Silesia 8. Bierhalle Marcowe II - Bierhalle Silesia 9. Browarmia Oktoberfest – Browarmia Królewska 10. Bierhalle Marcowe 13.7 - Bierhalle Royal Wilanów 11. Bierhalle Marcowe - Bierhalle Royal Wilanów 12. Marcowe 13.7 - Bierhalle Lublin 13. Marcowe 13.2 - Bierhalle Lublin 14. Bierhalle Marcowe - Bierhalle Arkadia 15. Dębowe - Kompania Piwowarska 16. Miłosław Marcowe - Browar Fortuna 17. Marcowe - Browar Trzy Korony 18. Łaskie Żywe - Browar Koreb Kategoria V Piwa w stylu Bock/Koźlak o ekstrakcie powyżej 16° Plato. 1. Rauchbock - Browar Kormoran 2. Koźlak - Browar Trzy Korony 3. Magnus - Browar Jagiełło 4. Magnus Królewski - Browar Jagiełło 5. Perła Koźlak - Perła Browary Lubelskie 6. Bierhalle Bock - Bierhalle Silesia 7. Bierhalle Bock - Bierhalle Arkadia 8. Bierhalle Maibock - Bierhalle Arkadia 9. Bierhalle Doppel Bock - Bierhalle Arkadia 10. Miłosław Koźlak - Browar Fortuna Kategoria VI Piwa ciemne o ekstrakcie do 18° Plato. 1. Piwo Celtyckie – Browar Witnica 2. Grodzki ESB - Restauracja Browar Grodzka 15 3. Grodzki Dunkel - Restauracja Browar Grodzka 15 4. Kormoran Ciemny - Browar Kormoran 5. Irish - Browar Kormoran 6. Imperial Bock - Browar Trzy Korony 7. Dunkel - Browar Sulewski 8. Browarmia Ciemny Lager - Browarmia Królewska 9. Anstadt Bawarskie Ciemne - Browar Staropolski 10. Monachijskie - Browar Staropolski 11. Namysłów Ciemne typu Irlandzkiego - Browar Namysłów 12. J23 – Browar Jabłonowo 13. Celtyckie Ciemne - Browar Jako 14. Okocim Ciemne - Carlsberg Polska 15. Bierhalle Dunkel - Bierhalle Arkadia 16. Bierhalle Rosalie - Bierhalle Arkadia 17. Książęce Ciemne Łagodne - Kompania Piwowarska 18. Książęce Czerwony Lager - Kompania Piwowarska 19. Fortuna Czarne - Browar Fortuna 20. Fortuna Imbir Stout - Browar Fortuna 21. Dunkel - Browar Trzy Korony 22. Ciemne Herbowe - Browar Koreb Kategoria VII Piwa w stylu Porter Bałtycki o ekstrakcie powyżej 18° Plato. 1. Porter Witnicki – Browar Witnica 2. Porter Zamojski – Browar Zamość 3. Cornelius Baltic Porter – Browar Cornelius 4. Porter Warmiński - Browar Kormoran 5. Fade To Black Porter - Browar Trzy Korony 6. Six Blade Knife Porter Wędzony - Browar Trzy Korony 7. Perła Porter Bałtycki - Perła Browary Lubelskie 8. Porter Cieszyński - Browar Zamkowy Cieszyn 9. Porter Bałtycki 22 Mentor – Browar ReCraft 10. Staropolski Porter - Browar Staropolski 11. Porter Bałtycki - Browar Staropolski 12. Komes Porter Bałtycki - Browar Fortuna 13. Porter Bałtycki – Browar Deer Bear Kategoria VIII Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy. 1. Grodzki Radler - Restauracja Browar Grodzka 15 2. Okocim Radler z limonką - Carlsberg Polska 3. Okocim Radler grejpfrut z limonką - Carlsberg Polska 4. Lech Ice Mojito - Kompania Piwowarska 5. Żupne Radler – R.B.K. Pod Wielką Solą Kategoria IX Piwa smakowe i aromatyzowane. 1. Lubuskie Wiśniowe – Browar Witnica 2. Pils Zamojski z miętą – Browar Zamość 3. Grodzki Weigrey - Restauracja Browar Grodzka 15 4. Cornelius Lychee – Browar Cornelius 5. Śliwka w piwie - Browar Kormoran 6. Orkiszowe z czosnkiem - Browar Kormoran 7. Magnus Toffee - Browar Jagiełło 8. Magnus Żurawinowy - Browar Jagiełło 9. Magnus Czekoladowy - Browar Jagiełło 10. Magnus Śliwkowy - Browar Jagiełło 11. Browarmia Wiśniowe - Browarmia Królewska 12. Browarmia Malinowe - Browarmia Królewska 13. Pszeniczne Pacyfic z Cytryną - Browar Staropolski 14. Bestbir Malina-Pigwa - Browar Staropolski 15. Pszeniczne Ananas-Mango - Browar Staropolski 16. Celtyckie Cytrynowe - Browar Jako 17. Celtyckie Ciemne Wiśniowe - Browar Jako 18. Karmi Grejpfrut-Pomelo - Carlsberg Polska 19. Lech Free Limonka z Miętą - Kompania Piwowarska 20. Piwo Naturalne o smaku czerwonej porzeczki - Browar w Grodzisku Wlkp. 21. Piwo Naturalne o smaku kwiatu czarnego bzu - Browar w Grodzisku Wlkp. 22. Fortuna Wiśniowa - Browar Fortuna 23. Fortuna Mirabelka - Browar Fortuna 24. Fortuna Rabarbar - Browar Fortuna 25. Fortuna Śliwkowa - Browar Fortuna 26. Łaskie Radler - Browar Koreb 27. Brzoskwiniowe – Browar Regionalny Koneser Piwa górnej fermentacji: Kategoria X Piwa w stylu Belgian Ale o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato. 1. Grodzki Tripel - Restauracja Browar Grodzka 15 2. Belgijska Blondynka – Browar Maryensztadt 3. Behemoth Sacrum – Browar Perun 4. Belgian Pale Ale - Minibrowar Haust 5. Żupne Magnum Sal - R.B.K. Pod Wielką Solą 6. Komes Podwójny Ciemny - Browar Fortuna 7. Komes Potrójny Złoty - Browar Fortuna 8. Komes Poczwórny Bursztynowy - Browar Fortuna 9. Miłosław Blonde Ale - Browar Fortuna Kategoria XI Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o ekstrakcie 11-12,5° Plato. 1. Grodzki Witbier - Restauracja Browar Grodzka 15 2. Lubicz Białe – Browar Lubicz 3. Witbier: Podróże Kormorana - Browar Kormoran 4. Witbier - Browar Trzy Korony 5. Wawa Wita - Browar Maryensztadt 6. Witbier Cieszyński - Browar Zamkowy Cieszyn 7. Namysłów Białe Pszeniczne - Browar Namysłów 8. Kasztelan Specjały Białe - Carlsberg Polska 9. Bierhalle Witbier - Bierhalle Arkadia 10. Miłosław Witbier - Browar Fortuna Kategoria XII Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o ekstrakcie 11-14° Plato. 1. Piwo Pszeniczne – Browar Witnica 2. Zamojskie Pszeniczne – Browar Zamość 3. Grodzkie Pszeniczne - Restauracja Browar Grodzka 15 4. Lubicz Pszeniczne – Browar Lubicz 5. Cornelius Pszeniczne – Browar Cornelius 6. Bierhalle Weizen - Bierhalle Silesia 7. Jare Gody - Browar Perun 8. Pszeniczne Cieszyńskie - Browar Zamkowy Cieszyn 9. Weizen - Browar Sulewski 10. Browarmia Pszeniczne - Browarmia Królewska 11. Warmia Pszeniczne – Browar Warmia 12. Polska Pszenica - Browar ReCraft 13. Pacyfic Wheat - Browar Staropolski 14. Pszenica Staropolska - Browar Staropolski 15. Bierhalle Weizen 12.6 - Bierhalle Royal Wilanów 16. Bierhalle Weizen - Bierhalle Royal Wilanów 17. Złoty Łan Pszeniczne - Browar Jako 18. Hefeweizen 12.6 - Bierhalle Lublin 19. Hefeweizen 13 - Bierhalle Lublin 20. Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne Klarowne - Carlsberg Polska 21. Okocim Pszeniczne - Carlsberg Polska 22. Bierhalle Weizen - Bierhalle Arkadia 23. Roskoszne – Brofaktura 24. Weizen - Browar Trzy Korony 25. Łaskie Pszeniczne - Browar Koreb 26. Żupne Pszeniczne - R.B.K. Pod Wielką Solą 27. Golden Weizen - Browar Złoty Pies Kategoria XIII Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o ekstrakcie 11-14° Plato. 1. Bierhalle Dunkel-Weizen - Bierhalle Silesia 2. Sabat Czarownic - Browar Perun 3. Warmia Ciemne Pszeniczne - Browar Warmia 4. Dunkel Weizen - Browar Staropolski 5. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Arkadia Kategoria XIV Piwa w stylu Pale Ale/Imperial Pale Ale/Bitter, Extra Specjal Bitter (ESB). 1. Zamojskie IPA – Browar Zamość 2. Lubicz Summer Ale – Browar Lubicz 3. Golden Heart - Browar Trzy Korony 4. Single Handed Sailor - Browar Trzy Korony 5. Skydiver Puławska IPA - Browar Trzy Korony 6. Dziedzictwo Sybilla - Browar Perun 7. Dziedzictwo Lubelski - Browar Perun 8. Double IPA Cieszyńskie - Browar Zamkowy Cieszyn 9. English IPA - Browar Staropolski 10. Izabella – Brofaktura 11. Wojtek – Browar Regionalny Koneser Kategoria XV Piwa w stylu American Pale Ale (APA), American India Pale Ale (AIPA). 1. Grodzkie AIPA Zorba - Restauracja Browar Grodzka 15 2. Lubuskie IPA – Browar Witnica 3. Cornelius IPA – Browar Cornelius 4. 1na100 Lite Rye APA - Browar Kormoran 5. Kłos Wielozbożowy - Browar Kormoran 6. AIPA: Podróże Kormorana - Browar Kormoran 7. Piaski Nevady - Browar Trzy Korony 8. El Macho - Browar Trzy Korony 9. Papa Americano - Browar Maryensztadt 10. Jasny Grom - Browar Perun 11. Dziedzictwo Marynka - Browar Perun 12. West Coast IPA Cieszyńskie - Browar Zamkowy Cieszyn 13. Warmia APA - Browar Warmia 14. Warmia AIPA - Browar Warmia 15. Warmia American Amber Ale - Browar Warmia 16. Bierhalle APA - Bierhalle Arkadia 17. Dr Citra - Minibrowar Haust 18. Książęce British Golden Ale - Kompania Piwowarska 19. Miłosław Warzy Śmiało: Sosnowa APA - Browar Fortuna 20. 7 Eskadra - Browar Trzy Korony 21. AIPA - Browar Koreb 22. PitBull IPA - Browar Złoty Pies Kategoria XVI Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o ekstrakcie 9,5-18° Plato. 1. Stout Zamojski – Browar Zamość 2. Zamojski Sweet Stout – Browar Zamość 3. Coffee Stout: Podróże Kormorana - Browar Kormoran 4. Old Pigweed - Browar Trzy Korony 5. Sweet Sixteen - Browar Maryensztadt 6. Licho Nie Śpi - Browar Perun 7. Stout Cieszyński - Browar Zamkowy Cieszyn 8. Warmia Stout Mleczny Kawowy - Browar Warmia 9. Coffee Stout - Browar Staropolski 10. Black Jack – Brofaktura 11. Setter Sweet Stout - Browar Złoty Pies Kategoria XVII Piwa w stylu Rauchbier/Smoke Beer o ekstrakcie 11-15° Plato. 1. Altamira Jaskiniowy Lager - Browar Trzy Korony 2. Banany na rauszu - Browar ReCraft 3. Piwo z Grodziska - Browar w Grodzisku Wlkp. 4. Piwo Bernardyńskie – Browar w Grodzisku Wlkp. 5. Piwo z Grodziska Piwobranie 2016 - Browar w Grodzisku Wlkp. Piwa miodowe: Kategoria XVIII Piwa miodowe. 1. Grodzkie Miodowe - Restauracja Browar Grodzka 15 2. Miodne - Browar Kormoran 3. Jagiełło Miodowe - Browar Jagiełło 4. Perła Miodowa - Perła Browary Lubelskie 5. Złoty Ul Ałtajski - Browar Staropolski 6. Anstadt Potrójnie Gryczany - Browar Staropolski 7. Staropolskie Miodowe - Browar Staropolski 8. Celtyckie Ciemne Miodowe - Browar Jako 9. Fortuna Miodowe - Browar Fortuna 10. Łaskie Miodowe - Browar Koreb 11. Cavalier Honey Lager - Browar Złoty Pies Zgłoszono 268 piw z 37 browarów. Za prawidłowy przebieg Konkursu odpowiada Przewodniczący KKP Marek Suliga - Certyfikowany Sędzia Piwny, wieloletni juror European Beer Star. |
#13
|
|||
|
|||
![]() 46. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2016”
KONSUMENCKI KONKURS PIW - WYNIKI Piwa dolnej fermentacji: Kategoria I Piwa jasne w stylu Leichtbier o ekstrakcie do 11° Plato. 1. Jagiełło Chmielak – Browar Jagiełło 2. PRL Jasne - Browar Staropolski 3. Kultowe - Browar Staropolski Kategoria II Piwa jasne w stylu Pils o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato. 1. Silver Eagle Puławski Pils – Browar Trzy Korony JSJ 2. Warmińskie Rewolucje – Browar Kormoran 3. Rodowite Pils – Browar Staropolski Kategoria III Piwa jasne w stylu European Mild Lager o ekstrakcie 11,1-12,9° Plato. 1. Okocim OK Beer - Carlsberg Polska 2. Kasztelan Jasne Pełne - Carlsberg Polska 3. Tyskie Gronie - Kompania Piwowarska Kategoria IV Piwa jasne w stylu Marcowe o ekstrakcie 13-16° Plato. 1. Trybunał Trójsłodowy – Browar Cornelius 2. Lubicz Marcowe – Browar Lubicz 3. Miłosław Marcowe - Browar Fortuna Kategoria V Piwa w stylu Bock/Koźlak o ekstrakcie powyżej 16° Plato. 1. Perła Koźlak - Perła Browary Lubelskie 2. Bierhalle Bock - Bierhalle Arkadia 3. Koźlak - Browar Trzy Korony JSJ Kategoria VI Piwa ciemne o ekstrakcie do 18° Plato. 1. Książęce Ciemne Łagodne - Kompania Piwowarska 2. Kormoran Ciemny - Browar Kormoran 3. Namysłów Ciemne typu Irlandzkiego - Browar Namysłów Kategoria VII Piwa w stylu Porter Bałtycki o ekstrakcie powyżej 18° Plato. 1. Porter Warmiński - Browar Kormoran 2. Komes Porter Bałtycki - Browar Fortuna 3. Porter Bałtycki 22 Mentor – Browar ReCraft Kategoria VIII Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy. 1. Okocim Radler grejpfrut z limonką - Carlsberg Polska 2. Okocim Radler z limonką - Carlsberg Polska 3. Lech Ice Mojito - Kompania Piwowarska Kategoria IX Piwa smakowe i aromatyzowane. 1. Magnus Czekoladowy - Browar Jagiełło 2. Magnus Toffee - Browar Jagiełło 3. Grodzki Weigrey - Restauracja Browar Grodzka 15 Piwa górnej fermentacji: Kategoria X Piwa w stylu Belgian Ale o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato. 1. Miłosław Blonde Ale - Browar Fortuna 2. Belgian Pale Ale - Minibrowar Haust 3. Belgijski Byk - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy Kategoria XI Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o ekstrakcie 11-12,5° Plato. 1. Wawa Wita - Browar Maryensztadt 2. Bierhalle Witbier - Bierhalle Arkadia 3. Miłosław Witbier - Browar Fortuna Kategoria XII Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o ekstrakcie 11-14° Plato. 1. Zamojskie Pszeniczne – Browar Zamość 2. Grodzkie Pszeniczne - Restauracja Browar Grodzka 15 3. Weizen - Browar Trzy Korony Kategoria XIII Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o ekstrakcie 11-14° Plato. 1. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Arkadia 2. Sabat Czarownic - Browar Perun 3. Dunkel Weizen - Browar Staropolski Kategoria XIV Piwa w stylu Pale Ale/Imperial Pale Ale/Bitter, Extra Specjal Bitter (ESB). 1. Wojtek – Browar Regionalny Koneser 2. English IPA - Browar Staropolski 3. Golden Heart - Browar Trzy Korony JSJ Kategoria XV Piwa w stylu American Pale Ale (APA), American India Pale Ale (AIPA). 1. AIPA: Podróże Kormorana - Browar Kormoran 2. 7 Eskadra - Browar Trzy Korony 3. Piaski Nevady - Browar Trzy Korony JSJ Kategoria XVI Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o ekstrakcie 9,5-18° Plato. 1. Coffee Stout: Podróże Kormorana - Browar Kormoran 2. Leśny Krecik - Pałacyk Łąkomin Browar Rzemieślniczy 3. Setter Sweet Stout - Browar Złoty Pies Kategoria XVII Piwa w stylu Rauchbier/Smoke Beer o ekstrakcie 11-15° Plato. 1. Rauchbock - Browar Kormoran 2. Piwo z Grodziska - Browar w Grodzisku Wlkp. 3. Piwo Bernardyńskie – Browar w Grodzisku Wlkp. Piwa miodowe: Kategoria XVIII Piwa miodowe. 1. Złoty Ul Ałtajski - Browar Staropolski 2. Miodne - Browar Kormoran 3. Cavalier Honey Lager - Browar Złoty Pies GRAND PRIX Coffee Stout: Podróże Kormorana - Browar Kormoran Zgłoszono 296 piw z 42 browarów |
#14
|
||||
|
||||
![]() Rozumiem, że Browar Trzy Korony i Browar Trzy Korony JSJ to ten sam browar z Puław, tak?
|
#15
|
||||
|
||||
![]() Nie:
Browar Trzy Korony JSJ - Puławy Browar Trzy Korony - Nowy Sącz |
#16
|
||||
|
||||
![]() W poprzednim poście, ze zgłoszonymi piwami jest tylko Browar Trzy Korony (bez JSJ)
|
![]() |
Narzędzia | |
Sposób wyświetlania | |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Dział | Odp. | Ostatnia odpowiedź |
2009.08.21-23 - Krasnystaw, 39. Chmielaki Krasnostawskie | browar23 | Imprezy, promocje, wydarzenia | 43 | 25-08-2009 08:07 |
2008.09.12-14 - Krasnystaw, 38. Chmielaki Krasnostawskie | ART | Imprezy, promocje, wydarzenia | 69 | 02-10-2008 13:07 |
2007.09.07-09 - Krasnystaw, 37. Chmielaki Krasnostawskie | ART | Imprezy, promocje, wydarzenia | 41 | 25-09-2007 15:54 |
2005.09.09-11 - Krasnystaw, 35. Chmielaki Krasnostawskie | fukfuk | Imprezy, promocje, wydarzenia | 28 | 18-09-2005 21:50 |
2004.09.10-12 - Krasnystaw, 34. Chmielaki Krasnostawskie | adam16 | Imprezy, promocje, wydarzenia | 25 | 14-09-2004 12:39 |
![]() |