Kolor: Miedziano-czerwonawy, piwo praktycznie klarowne. [4] Piana: Przy podaniu na jakieś 2,5 cm, biała, dość gęsta, oczka niewielkie, dość równomierne. Po 2-3 łykach zostaje cieniutki kożuszek z obrączką, plamy na szkle nieliczne. [3.5] Zapach: Oj, i tu od razu było ciężko Mocno przegotowane na twardo jaja czyli siarkowodór zdominował wszystko. Lepiej nie wąchać. [1] Smak: Niestety, w smaku również od początku jest obecny siarkowodór. Na szczęście potem już jest lepiej. Dochodzi słodowość i nie jest mdła ani słodka jak to czasami bywa w marcowych, ale zbożowa z lekką nutą owocową na końcu. Szkoda, że siarkowodór psuje to piwo, bo bez niego mogło by być dobre. [2] Wysycenie: Wysycenie średnie, nie przeszkadzające. [4.5] Opakowanie: Kufel firmowy 0,4 l z grubego szkła w tradycyjnym stylu niemieckim, brak podkładek za co w browarze restauracyjnym duży minus. [3.5] Uwagi: Niestety, coś z tym piwem poszło nie tak - siarkowodór odrzuca. Nie wiem czy to słaba kondycja drożdży, zakażenie, czy niedoleżakowanie. Nie wiedział też młody piwowar gdyż to piwo warzył jeszcze jego poprzednik.
Pite 11.01.2018 na miejscu w browarze, cena 8 zł/0,4 l.
W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
Comment