Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Sahti 5-10 EBC Viking Malt 1 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 8.27zł / 7.94

Jasne:
Tradycyjna fińska mieszanka słodów, dzięki której możemy uzyskać niepowtarzalny smak i aromat Sahti.
 
Challenger UK 2015 - 50 g granulat 5,8% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 10.87zł,
zapłacisz jedynie
: 6.46zł - tylko do 31-12-2018!
Granulat:
Charakterystyczne nuty: cedr, zielona herbata, pikantna.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 04-01-2018, 11:20
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy Refermentacja - temperatura

Witajcie, moje pierwsze piwo z brewkitu zostało rozlane do butelek. Dosypałem odpowiednią ilość glukozy i teraz przez kilka dni postoją w temperaturze 20-23 stopnie Celsjusza.
Czytałem kilka różnych instrukcji, w których napisano, że po mniej - więcej tygodniu piwo należy przenieść w chłodniejsze miejsce. Natomiast, nieznalazłem informacji o temperaturze tego chłodniejszego miejsca i teraz pytanie, czy to może być lodówka, czy jednak za zimno?
Jaka jest najniższa akceptowalna temperatura?

Pozdrawiam!
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 04-01-2018, 11:24
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Dodam, że brewkit to czeski pils.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 04-01-2018, 12:30
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 877
Standardowy

Najniższa akceptowalna to 0 żeby nie zamarzało, także lodówka jak najbardziej może być. Tylko najpierw sprawdź jedna butelkę czy jest już gaz. A w jakiej temperaturze fermentowałeś?
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 04-01-2018, 12:32
MistrzSuspensu MistrzSuspensu is offline
Member
 
Rejestracja: 01-2016
Miejscowość: Wrocław/Leszno
Posty: 49
Standardowy

Po nagazowaniu przenosisz piwo do miejsca gdzie będziesz je przechowywać, idealnie jakby była to lodówka, tylko pytanie czy wszystko zmieścisz. Ja po tygodniu czy dwóch otwieram kontrolnie butelkę i sprawdzam nagazowanie.

MistrzSuspensu edytował/a post 04-01-2018 o godz. 12:33.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 04-01-2018, 14:17
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MistrzSuspensu Wyświetlenie odpowiedzi
Po nagazowaniu przenosisz piwo do miejsca gdzie będziesz je przechowywać, idealnie jakby była to lodówka, tylko pytanie czy wszystko zmieścisz. Ja po tygodniu czy dwóch otwieram kontrolnie butelkę i sprawdzam nagazowanie.

Lodówka jest spora, to powinno bez problemu wejść
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 04-01-2018, 14:18
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
Najniższa akceptowalna to 0 żeby nie zamarzało, także lodówka jak najbardziej może być. Tylko najpierw sprawdź jedna butelkę czy jest już gaz. A w jakiej temperaturze fermentowałeś?
No właśnie dowiedziałem się, że w niezbyt odpowiedniej dla Pilsa, czyli 20-23 stopnie, chociaż piwo po fermantacji w smaku było w miarę dobre, na pewno nie miało wad. Pytanie co z niego wyjdzie
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 04-01-2018, 14:36
MistrzSuspensu MistrzSuspensu is offline
Member
 
Rejestracja: 01-2016
Miejscowość: Wrocław/Leszno
Posty: 49
Standardowy

To zależy czy producent dał drożdże lagerowe czy ale'owe.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 04-01-2018, 14:42
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

tego nie wiem, bo byly noneme :P
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 05-01-2018, 09:37
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 877
Standardowy

W takiej temperaturze nawet z drożdży lagerowych wyjdzie ale. Skoro masz lodówkę to możesz jej użyć do fermentacji i wtedy będziesz miał pilsa. Wystarczy do brewkitu dokupić odpowiednie drożdże, np. W34/70 i fermentować w temperaturze poniżej 15 stopni.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 05-01-2018, 09:49
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
W takiej temperaturze nawet z drożdży lagerowych wyjdzie ale. Skoro masz lodówkę to możesz jej użyć do fermentacji i wtedy będziesz miał pilsa. Wystarczy do brewkitu dokupić odpowiednie drożdże, np. W34/70 i fermentować w temperaturze poniżej 15 stopni.
Ale, chodzi o to, żeby włożyć tam fermentor?:P
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 05-01-2018, 10:20
Fotka Użytkownika: Kazimierz_W
Kazimierz_W Kazimierz_W is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2009
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 580
Standardowy

Kolego, nie zrobiłeś pilsa, tylko ale. W zestawie puszkowym miałeś na 99% drożdże do ale, fermentowałeś pewnie w temp koło 20*C. Refermentacje robimy zawsze w temp fermentacji główniej. Leżakowanie w niższej, np. w takiej jak będziesz pił.
__________________
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 05-01-2018, 11:45
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 877
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JonI Wyświetlenie odpowiedzi
Ale, chodzi o to, żeby włożyć tam fermentor?:P
Tak, dokładnie.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 05-01-2018, 21:51
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 44
Standardowy

Refermentacja zaczęła się 2 stycznia ok 23. Dzisiaj spróbowałem piwa, jest już lekko nagazowane, ale smak jest mocno wodnisty, chociaż czuć chmiel to smakuje trochę jak woda z chmielem;P
Czy ten smak jeszcze mocno dojrzeje podczas leżakowania? Jak to wygląda?
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Rozlew refermentacja a temperatura XboXC Kołyska piwowarska 1 28-02-2017 21:00
Refermentacja w butelkach... jaka temperatura? mysiul Kołyska piwowarska 6 26-01-2014 09:34
Safale US-05 oraz WB-06 Temperatura otoczenia rychuwro Kołyska piwowarska 18 19-04-2013 18:43
Pilsener temperatura i czas ferm. magiczny Kołyska piwowarska 3 14-12-2008 09:20



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 10:33.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.