Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar JuBeer zaczyna warzyć

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • juzes
    Member
    • 06-2005
    • 95

    Browar JuBeer zaczyna warzyć

    No i zaczęło się, znaczy zacznie się, dzisiaj dokonałem zakupu niezbędnych przyrządów na Browamator i planuje rozpoczęcie przygody z warzeniem na 25 lutego. Aby pierwsze piwko można wypić podczas transmisji meczów z mistrzostw świata.
    O przygodach i wrażeniach z prowadzenia własnego browaru będę na bieżąco informował na forum.
    Mam nazdzieję że, w chwilach paniki będę mógł liczyć na pomoc osób bardziej wprawionych w produkcję własnego piwa i wybaczycie mi pytania zadawane po raz setny.
    http://juzes.lubon.net.pl
    http://www.budowa.maroonpoint.com/
  • peter007
    Senior
    • 06-2004
    • 2820

    #2
    Nie bądź tajemniczy. Daj cynk jak zamierzasz zacząć. Będzie to brew-kit czy od razu "zacierka"?
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

    Comment

    • juzes
      Member
      • 06-2005
      • 95

      #3
      Brew-kit zaczne od czegoś mało skomplikowanego (niby) a potem .... apetyt rośnie w miare jedzenia, znaczy się picia.
      Na początek John Bull Lager
      http://juzes.lubon.net.pl
      http://www.budowa.maroonpoint.com/

      Comment

      • albeertos
        Senior
        • 10-2001
        • 2313

        #4
        Fajnie, rośnie nam grono wielkopolskich piwowarów
        Życzę powodzenia, służę radą i pomocą surowcową w awaryjnych przypadkach.

        (_)>
        Nigdy się nie poddawaj!!!
        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
        Lech jest tam gdzie jego wiara
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • wg2
          Senior
          • 07-2004
          • 264

          #5
          Powodzenia życzy browar Wierzchosławicki GAWEŁ, witaj w gronie
          GAWEŁ

          Comment

          • juzes
            Member
            • 06-2005
            • 95

            #6
            Zgodnie z zapowiedziami zaczełem.
            Na początek brew-kit, John Bull Lager plus ekstrakt słodowy jasny 1,25 kg.
            Wszystko już jest w fermentatorze wyszło ok 22l temperatura 24 C, Blg 11. Teraz jeszcze tylko drożdże i czekać, czekać i czekać ............
            http://juzes.lubon.net.pl
            http://www.budowa.maroonpoint.com/

            Comment

            • juzes
              Member
              • 06-2005
              • 95

              #7
              Drożdże dodane. Temperatura gdy dodawałem drożdze 22 C
              http://juzes.lubon.net.pl
              http://www.budowa.maroonpoint.com/

              Comment

              • juzes
                Member
                • 06-2005
                • 95

                #8
                Wiem że nie powinienem, ale nie mogłem się powstrzymać po 20 godzinach od dodania drożdży piwo wygląda tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo.jpg
                http://juzes.lubon.net.pl
                http://www.budowa.maroonpoint.com/

                Comment

                • joelka
                  Senior
                  • 03-2005
                  • 817

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juzes
                  Wiem że nie powinienem, ale nie mogłem się powstrzymać po 20 godzinach od dodania drożdży piwo wygląda tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo.jpg
                  No ślicznie! Gratuluję kolejnemu piwowarowi. Za kolejne warki

                  PS. Ja juz jestem po 14stej warce a i tak codziennie zaglądam do wiader i fotografuję każdą zmianę jaka zaszła od dnia warzenia Więc nie powstrzymuj się bo to nic nie da

                  Comment

                  • juzes
                    Member
                    • 06-2005
                    • 95

                    #10
                    Mija 5 dzień, wygląda to tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo2.jpg i teraz dylemat kiedy rozlewać (mam zamiar ok 10 butelek, a resztę na cichą) Blg nie mierze bo nie chce na razie "grzebać" w warce.
                    Następne pytania to: używam fermentatora z kranikiem i denko z rurką (w rurce nie bulgoce, wiec już wiem że na burzliwą stosować to bez rurki) ale czy kranik się nie "zapaskudził" od zewnątrz, a jeśli tak to jak postępować dalej.
                    Na cichą mam zamiara zlewać to co zostanie po napełnieniu 10 butelek, tz. fermentatora bez kranika i denko z rurką, potem przelanie do fermentatora z kranikiem dodając rozpuszczony cukier i do butelek.
                    Czy moje plany są prawidłowe, a jeśli nie to jak ?

                    ps. temp ok 18-20 C (mimo że stoi koło kaloryfera)
                    http://juzes.lubon.net.pl
                    http://www.budowa.maroonpoint.com/

                    Comment

                    • joelka
                      Senior
                      • 03-2005
                      • 817

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juzes
                      Mija 5 dzień, wygląda to tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo2.jpg
                      koniec ferm. burzl. różnie wygląda. Jeśli masz czym zmierzyć blg, to zmierz. Będziesz wiedział jak do ilu odfermentowały Ci drożdże i na przyszłość będziesz miał porównanie. Poza tym policzysz sobie wg przelicznika ile % alkoholu uzyskałeś.
                      Jeśli blg uzyskałeś 3 lub 4 spokojnie możesz pakować w butelki.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juzes

                      Następne pytania to: używam fermentatora z kranikiem i denko z rurką (w rurce nie bulgoce, wiec już wiem że na burzliwą stosować to bez rurki) ale czy kranik się nie "zapaskudził" od zewnątrz, a jeśli tak to jak postępować dalej.
                      Jeśli boisz się zakażenia to zdekantuj wężykiem z góry wiadra do innego wiadra i w nim zrób f.cichą.

                      Comment

                      • joelka
                        Senior
                        • 03-2005
                        • 817

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juzes
                        Na cichą mam zamiara zlewać to co zostanie po napełnieniu 10 butelek, tz. fermentatora bez kranika i denko z rurką, potem przelanie do fermentatora z kranikiem dodając rozpuszczony cukier i do butelek.
                        Czy moje plany są prawidłowe, a jeśli nie to jak ?
                        No prawidłowo. Teraz trzymasz w wiadrze z kranikiem. Na cichą dekantujesz do wiadra nr 2 i do temp ok 3 st niższej niż burzliwa. Po cichej dekantujesz do wiadra z kranikiem, dodajesz cukier lub glukozę, lub ekstrakt i do butelek.
                        powodzenia. Za pomyślność w warzeniu

                        Comment

                        • juzes
                          Member
                          • 06-2005
                          • 95

                          #13
                          Blg 3. Koniec burzliwej. Napełnione 12 butelek 0,33 reszta poszła na cichą.
                          Ze dwa łyczki wypite, smak na razie mało intensywny, lekko wyczuwalna goryczka i lekkie nagazowanie.
                          http://juzes.lubon.net.pl
                          http://www.budowa.maroonpoint.com/

                          Comment

                          • juzes
                            Member
                            • 06-2005
                            • 95

                            #14
                            Kolejna warka się warzy, tym razem jeszcze brew-kit "John Bull Best Bitter", ale dokupiłem sprzętu (garnek itp) oraz surowce na zacierane, Pszeniczne (Hefe-Weizen).
                            Więc następna warka już własnej roboty będzie pełną gębą.
                            Dziś nastąpiła też pierwsza degustacja pierwszej warki (butelka z pierwszej partii bez cichej) po trzech tygodniach od zabutelkowania smak dużo lepiej niż przy nalewaniu, gaz ok, pianka taka jakoś cienka.
                            Degustowałem sam, aby mnie nikt nie posądzał że zrobiłem z niego królika doświadczalnego i dostał potem sraczki ;-)
                            A zakup dodatkowego sprzętu zawdzięczam w sporej mierze sponsorom (kolegom z pracy którzy mają ochotę wypić piwo własnej roboty, ale niestety nie mogą sami spróbować warzenia...... kobiety)
                            http://juzes.lubon.net.pl
                            http://www.budowa.maroonpoint.com/

                            Comment

                            • juzes
                              Member
                              • 06-2005
                              • 95

                              #15
                              Po prawie miesiącu od zabutelkowania pierwszej warki zostało już tylko ok 10 butelek
                              Piwo które było po burzliwej butelkowane nie posiada wcale piany, a to co było na cichej ma bardzo ładną, ale szybko znikającą. Czy brak piany w pierwszej partii spowodowany jest brakiem cichej fermentacji ?

                              A do pierwszej partii dodawałem do każdej butelki cukier, a do drugiej rozpuszczony w wodzie.
                              http://juzes.lubon.net.pl
                              http://www.budowa.maroonpoint.com/

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎