Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 08-10-2006, 20:14
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy Ezoteryczny Browar Domowy

Witam!

Wczoraj uwarzyłem pierwszą warkę.
Na początek wybrałem alt.
Warzenie z zacieraniem.
Od śrutowania do zadania drożdżami zajęło mi to 9 godzin.

Popełniłem kilka drobnych błędów ale jest ok.
Jestem dobrej myśli.

Dziekuję Carlbergowi za wsparcie i doradztwo!
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 08-10-2006, 20:19
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 251
Standardowy

Przepraszam, że się wtrącam, ale GRATULUJĘ ! tylko więcej takich odważnych...
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt, Browar Piwny Kombornia.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 08-10-2006, 21:41
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Przepraszam, że się wtrącam, ale GRATULUJĘ ! tylko więcej takich odważnych...
Dzięki wielkie!
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 09-10-2006, 21:08
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: WrocLove (DW)
Posty: 4 700
Standardowy

No to pięknie!
Pewnie w fermentorze masz już czapę piany?
__________________
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 09-10-2006, 21:22
kot_z_cheshire kot_z_cheshire is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: ezoteryczny Poznań
Posty: 2 201
Standardowy

Gratuluję!!!!

nie, nie mogłam się oprzeć chęci wpisania się tutaj, bo się uszczupliło grono degustatorów tylko
__________________
Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 10-10-2006, 12:32
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
No to pięknie!
Pewnie w fermentorze masz już czapę piany?
Czapę to może nie ale fermentuje ładnie. Fermentor stoi na balkonie. Brzeczka ma temp. 20 stopni.

Wczoraj przypomniałem sobie o lodówce stojącej od 7 lat w garażu.
Przytaszczyłem ją do domu i okazała się sprawna.
Elegancko mieści się w niej fermentor.
Do nocy myłem ją i dezynfekowałem wspomagając się smokami Fortuny.
Będzie jak znalazł do dolnej fermentacji.
:-)
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 10-10-2006, 12:49
Fotka Użytkownika: JAckson
JAckson JAckson is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wrocław
Posty: 6 033
Standardowy

Moje gratulacje

Jeszcze się lodówka znalazła - browar ruszył ostro
__________________
MM961
4:-)
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 31-12-2006, 16:05
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Pierwszy rok mojego warzenia zakończyłem ilością 7 warek.

Dzisiaj uwarzyłem 7 i będzie to piwo imbirowe.


Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!!!!
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 03-01-2008, 09:06
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Drugi rok mojego warzenie zakończył się.
W 2007 roku uwarzyłem 15 warek.
Jak na razie żadnego kwacha :-))


Wszystkim Piwowarom w Nowym Roku Wszystkiego Najlepszego!
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 12-10-2009, 23:10
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

No to może i ja coś wreszcie napiszę.

Warka 43 - Stout owsiany warzony 10.10.2009

2,3 kg pilzneńskiego
0,8 kg monachijskiego
0,35 karmelowy ciemny
0,25 barwiący
0,35 jęczmień palony
0,95 płatki owsiane

66-67 stopni 90' bez barwiącego i jęczmienia palonego
(miało być 60' ale coś próba jodowa była dziwna)
po negatywnej próbie dodałem barwiący, jęczmień palony i podgrzanie do 78 stopni i filtracja

gotowanie 60' z dodatkiem 50g chmielu magnum z 2003 roku od początku

Wyszło jakieś 26l - 12 Blg

Zadano drożdżami Irish Ale w niedziele rano.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 18-10-2009, 18:30
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 44 - Witbier warzony 17.10.2009

2,5 kg pilzneńskiego
2 kg pszenicy niesłodowanej
0,5 kg płatków owsianych
30 g chmielu aromatycznego cascade szyszka
20 g kolendry
20 g curacao

Pszenicę i płatki skleikowałem w 7,5 l wody w piątek wieczorem.
To jednak za mało wody. Strasznie gęste było.
Pszenica i płatki 30' w 48 stopniach, 20' w 66 stopniach i do 85 stopni.

Przed zacieraniem dodałem jeszcze 7,5 l wody i podgrzałem do 47 stopni.

44 stopnie 10'
50 stopni 10'
62 stopnie 90'
72 stopnie 30' i gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 76 stopni do filtracji.

Filtracja i wysładzanie to był koszmar. Trwało całą noc.

Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg

gotowanie 60'

0' - 30g chmielu cascade
45' - 10g kolendry i 10 g curacao
55' - 10g kolendry i 10 g curacao

Po gotowaniu 26l - 12,5 Blg

Starter z drożdży Wyeast 3944 Belgian Witbier przygotowany.
Jak brzeczka ostygnie do 20 stopni to wleje i napowietrzę.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 18-10-2009, 18:35
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 43 - Stout owsiany

Dziś przelane na cichą. Zeszło do 4,75 Blg.

We wtorek przez chwilę miałem stres bo po 2 dniach opadła piana.
Zmierzyłem Blg. Było 6 więc zostawiłem i dziś zlałem na cichą.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 31-10-2009, 20:16
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 44 - Witbier warzony 17.10.2009

Przelane na cichą. Blg spadło do 4,25.

Drożdże jakieś dziwne są bo nie opadły ale utworzyły cienką warstwę piany w kolorze kawy z mlekiem. Zebrałem je do osobnego słoiczka. Gęstwę z dna też zebrałem do słoika i do lodówki. Będą do kolejnej warki.

mareks edytował/a post 31-10-2009 o godz. 20:19.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 31-10-2009, 20:19
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 42 - Monachijskie ciemne warzone 19.09.2009

Po 3 tygodniach cichej Blg spadło do 2,5.

Zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody.
Wyszło 44 butelki 0,5l.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 08-11-2009, 16:56
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 45 - Pils Eksperymentalny warzony 07.11.2009

4,0 kg pilzneńskiego
0,5 kg monachijskiego
0,3 kg carapils
0,2 kg zakwaszający

30 g marynki
60 g lubelskiego

Słody wsypałem do 15l o temp. 45 stopni.
50 stopni - 10'
63 stopnie - 30'
1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 73 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 20'.
Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 73 stopni bo było za mało.
W 73 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej.
Podgrzałem do 75 i filtracja.

Wysładzanie - 18 l wody o temp. 75 stopni.

Przed gotowaniem 28l - 12 Blg

gotowanie 90'

30' - 30 g marynki
60' - 30 g lubelskiego
85' - 30 g lubelskiego

Po gotowaniu 23l - 14 Blg i musiałem (po raz pierwszy) dolać 3,5l wrzątku aby było 12 Blg.

Zadałem dziś drożdżami S-23 bo szkoda mi było świeżych Munich Lagerów na ten eksperyment.


Zasyp był za duży bo właśnie zmodernizowałem śrutownik (młynek z Bogutyn Młyna).
To było pierwsze śrutowanie. Drobno teraz śrutuje i nie przestawia się.
To i dekokcja spowodowały wzrost wydajności większy, niż się spodziewałem.

Niepotrzebny był dodatek słodu monachijskiego ze względu na dekokcję.
Piwo będzie chyba za ciemne jak na pilsa.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 11-11-2009, 19:38
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 43 - Stout owsiany

Po przedłużonej cichej zeszło do 3,5 Blg.

Zabutelkowałem z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
Wyszło 44 butelki.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 14-11-2009, 18:26
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 46 - Pils warzony 13.11.2009

3,5 kg pilzneński
0,3 kg carapils
0,2 kg zakwaszający

45 g marynka
45 g trettnanger

Słody wsypałem do 12l o temp. 45 stopni.
50 stopni - 15'
63 stopnie - 30'
1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 72 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 20'.
Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 72 stopni.
W 72 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej.
Podgrzałem do 75 i filtracja.

Wysładzanie - 16 l wody o temp. 75 stopni.

Przed gotowaniem 27l - 10,5 Blg

gotowanie 90'

30' - 30 g marynki
60' - 10 g marynki i 15 g trettnanger
85' - 30 g trettnanger

Po gotowaniu 23l - 12,5 Blg

Zadałem drożdżami Munich Lager gdy brzeczka ostygła do 15 stopni i do lodówki.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 15-11-2009, 18:31
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 44 - Witbier warzony 17.10.2009

Blg po 2 tygodniach cichej (była spora piana) spadło do 3,25.

Zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 0,4 l wody.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 16-11-2009, 12:45
Fotka Użytkownika: kolomar
kolomar kolomar is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2005
Miejscowość: Kielce
Posty: 175
Standardowy

Hej. Czy BLG mierzysz refraktometrem, czy to 3,25 to na oko
__________________
Warzenie piwa
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 16-11-2009, 12:52
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedzi
Hej. Czy BLG mierzysz refraktometrem, czy to 3,25 to na oko
Tak na oko.
Podziałka jest co 0,5 a zatrzymało się w połowie.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 17-11-2009, 01:05
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

...a dokładność do 1blg.
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 17-11-2009, 08:28
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Czepiasz się.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 23-11-2009, 20:34
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 45 - Pils Eksperymentalny warzony 07.11.2009

Po 2 tygodniach burzliwej Blg spadło do 4,25, przelałem na cichą i z powrotem na balkon.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 30-11-2009, 20:19
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 47 - Pszeniczne warzone 29.11.2009

2,2 kg pilzneński
0,3 kg orkiszowy
2,0 kg pszeniczny

30 g Hallertau Hersbruecker


Słody pszeniczne wsypałem do 13l o temp. 47 stopni.
45 stopni - 15'
Dolałem 2 l wrzątku i wsypałem słód jęczmienny
53 stopnie - 15'
63 stopnie i dekokcja
1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 73 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 15'.
Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 73 stopni.
W 72 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej.
Podgrzałem do 76 i filtracja.

gotowanie 70'

10' - 30 g Hallertau Hersbruecker

Po gotowaniu 25l - 12,5 Blg

Zadałem starterem z drożdżami Weihenstephan Weizen gdy brzeczka ostygła do 20 stopni.
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 06-12-2009, 20:32
Fotka Użytkownika: mareks
mareks mareks is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Leśnica we Wrocławiu
Posty: 1 937
Standardowy

Warka 46 - Pils warzony 13.11.2009

Blg zeszło do 4,5. Przelane na cichą.
Na ostatnie 2 dni podniosłem temp. fermentacji do 16-17 stopni.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Czechy, Hradec Kralove, Velke Namesti 130, Browar domowy Rambousek Maggyk Piwo - ogólne 19 22-02-2017 20:21
browary bydgoskie crimson11 Historia 32 25-11-2016 01:22
Cracovski Browar Domowy maaniek Twoje warzenie 12 05-02-2011 23:42
Biermann'owe zbieranie w ujęciu statystycznym :D biermann Moje zbieranie 73 21-02-2010 19:29



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 08:11.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.