![]() |
![]() |
![]() |
|
Narzędzia | Sposób wyświetlania |
#1
|
||||
|
||||
![]() Witam!
Wczoraj uwarzyłem pierwszą warkę. Na początek wybrałem alt. Warzenie z zacieraniem. Od śrutowania do zadania drożdżami zajęło mi to 9 godzin. Popełniłem kilka drobnych błędów ale jest ok. Jestem dobrej myśli. Dziekuję Carlbergowi za wsparcie i doradztwo! ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]() Przepraszam, że się wtrącam, ale GRATULUJĘ ! tylko więcej takich odważnych...
|
#3
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]() No to pięknie!
![]() Pewnie w fermentorze masz już czapę piany?
__________________
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[] Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :] |
#5
|
|||
|
|||
![]() Gratuluję!!!!
![]() nie, nie mogłam się oprzeć chęci wpisania się tutaj, bo się uszczupliło grono degustatorów tylko ![]()
__________________
Młode koty mają adhd, niestety. Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie. Dysleksja i żyrafy nie istnieją. Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla. |
#6
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
Wczoraj przypomniałem sobie o lodówce stojącej od 7 lat w garażu. Przytaszczyłem ją do domu i okazała się sprawna. Elegancko mieści się w niej fermentor. Do nocy myłem ją i dezynfekowałem wspomagając się smokami Fortuny. Będzie jak znalazł do dolnej fermentacji. :-) |
#7
|
||||
|
||||
![]() Moje gratulacje
![]() Jeszcze się lodówka znalazła - browar ruszył ostro ![]()
__________________
MM961 4:-) |
#8
|
||||
|
||||
![]() Pierwszy rok mojego warzenia zakończyłem ilością 7 warek.
Dzisiaj uwarzyłem 7 i będzie to piwo imbirowe. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!!!! |
#9
|
||||
|
||||
![]() Drugi rok mojego warzenie zakończył się.
W 2007 roku uwarzyłem 15 warek. Jak na razie żadnego kwacha :-)) Wszystkim Piwowarom w Nowym Roku Wszystkiego Najlepszego! ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() No to może i ja coś wreszcie napiszę.
![]() Warka 43 - Stout owsiany warzony 10.10.2009 2,3 kg pilzneńskiego 0,8 kg monachijskiego 0,35 karmelowy ciemny 0,25 barwiący 0,35 jęczmień palony 0,95 płatki owsiane 66-67 stopni 90' bez barwiącego i jęczmienia palonego (miało być 60' ale coś próba jodowa była dziwna) po negatywnej próbie dodałem barwiący, jęczmień palony i podgrzanie do 78 stopni i filtracja gotowanie 60' z dodatkiem 50g chmielu magnum z 2003 roku ![]() Wyszło jakieś 26l - 12 Blg Zadano drożdżami Irish Ale w niedziele rano. |
#11
|
||||
|
||||
![]() Warka 44 - Witbier warzony 17.10.2009
2,5 kg pilzneńskiego 2 kg pszenicy niesłodowanej 0,5 kg płatków owsianych 30 g chmielu aromatycznego cascade szyszka 20 g kolendry 20 g curacao Pszenicę i płatki skleikowałem w 7,5 l wody w piątek wieczorem. To jednak za mało wody. Strasznie gęste było. Pszenica i płatki 30' w 48 stopniach, 20' w 66 stopniach i do 85 stopni. Przed zacieraniem dodałem jeszcze 7,5 l wody i podgrzałem do 47 stopni. 44 stopnie 10' 50 stopni 10' 62 stopnie 90' 72 stopnie 30' i gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 76 stopni do filtracji. Filtracja i wysładzanie to był koszmar. Trwało całą noc. ![]() Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg gotowanie 60' 0' - 30g chmielu cascade 45' - 10g kolendry i 10 g curacao 55' - 10g kolendry i 10 g curacao Po gotowaniu 26l - 12,5 Blg Starter z drożdży Wyeast 3944 Belgian Witbier przygotowany. Jak brzeczka ostygnie do 20 stopni to wleje i napowietrzę. |
#12
|
||||
|
||||
![]() Warka 43 - Stout owsiany
Dziś przelane na cichą. Zeszło do 4,75 Blg. We wtorek przez chwilę miałem stres bo po 2 dniach opadła piana. Zmierzyłem Blg. Było 6 więc zostawiłem i dziś zlałem na cichą. |
#13
|
||||
|
||||
![]() Warka 44 - Witbier warzony 17.10.2009
Przelane na cichą. Blg spadło do 4,25. Drożdże jakieś dziwne są bo nie opadły ale utworzyły cienką warstwę piany w kolorze kawy z mlekiem. Zebrałem je do osobnego słoiczka. Gęstwę z dna też zebrałem do słoika i do lodówki. Będą do kolejnej warki. mareks edytował/a post 31-10-2009 o godz. 20:19. |
#14
|
||||
|
||||
![]() Warka 42 - Monachijskie ciemne warzone 19.09.2009
Po 3 tygodniach cichej Blg spadło do 2,5. Zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody. Wyszło 44 butelki 0,5l. |
#15
|
||||
|
||||
![]() Warka 45 - Pils Eksperymentalny warzony 07.11.2009
4,0 kg pilzneńskiego 0,5 kg monachijskiego 0,3 kg carapils 0,2 kg zakwaszający 30 g marynki 60 g lubelskiego Słody wsypałem do 15l o temp. 45 stopni. 50 stopni - 10' 63 stopnie - 30' 1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 73 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 20'. Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 73 stopni bo było za mało. W 73 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej. Podgrzałem do 75 i filtracja. Wysładzanie - 18 l wody o temp. 75 stopni. Przed gotowaniem 28l - 12 Blg gotowanie 90' 30' - 30 g marynki 60' - 30 g lubelskiego 85' - 30 g lubelskiego Po gotowaniu 23l - 14 Blg i musiałem (po raz pierwszy) dolać 3,5l wrzątku aby było 12 Blg. Zadałem dziś drożdżami S-23 bo szkoda mi było świeżych Munich Lagerów na ten eksperyment. Zasyp był za duży bo właśnie zmodernizowałem śrutownik (młynek z Bogutyn Młyna). To było pierwsze śrutowanie. Drobno teraz śrutuje i nie przestawia się. To i dekokcja spowodowały wzrost wydajności większy, niż się spodziewałem. Niepotrzebny był dodatek słodu monachijskiego ze względu na dekokcję. Piwo będzie chyba za ciemne jak na pilsa. |
#16
|
||||
|
||||
![]() Warka 43 - Stout owsiany
Po przedłużonej cichej zeszło do 3,5 Blg. Zabutelkowałem z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody. Wyszło 44 butelki. |
#17
|
||||
|
||||
![]() Warka 46 - Pils warzony 13.11.2009
3,5 kg pilzneński 0,3 kg carapils 0,2 kg zakwaszający 45 g marynka 45 g trettnanger Słody wsypałem do 12l o temp. 45 stopni. 50 stopni - 15' 63 stopnie - 30' 1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 72 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 20'. Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 72 stopni. W 72 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej. Podgrzałem do 75 i filtracja. Wysładzanie - 16 l wody o temp. 75 stopni. Przed gotowaniem 27l - 10,5 Blg gotowanie 90' 30' - 30 g marynki 60' - 10 g marynki i 15 g trettnanger 85' - 30 g trettnanger Po gotowaniu 23l - 12,5 Blg Zadałem drożdżami Munich Lager gdy brzeczka ostygła do 15 stopni i do lodówki. |
#18
|
||||
|
||||
![]() Warka 44 - Witbier warzony 17.10.2009
Blg po 2 tygodniach cichej (była spora piana) spadło do 3,25. Zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 0,4 l wody. |
#19
|
||||
|
||||
![]() Hej. Czy BLG mierzysz refraktometrem, czy to 3,25 to na oko
![]()
__________________
Warzenie piwa |
#20
|
||||
|
||||
![]() Cytat:
![]() Podziałka jest co 0,5 a zatrzymało się w połowie. |
#21
|
||||
|
||||
![]() ...a dokładność do 1blg.
|
#22
|
||||
|
||||
![]() Czepiasz się.
![]() |
#23
|
||||
|
||||
![]() Warka 45 - Pils Eksperymentalny warzony 07.11.2009
Po 2 tygodniach burzliwej Blg spadło do 4,25, przelałem na cichą i z powrotem na balkon. |
#24
|
||||
|
||||
![]() Warka 47 - Pszeniczne warzone 29.11.2009
2,2 kg pilzneński 0,3 kg orkiszowy 2,0 kg pszeniczny 30 g Hallertau Hersbruecker Słody pszeniczne wsypałem do 13l o temp. 47 stopni. 45 stopni - 15' Dolałem 2 l wrzątku i wsypałem słód jęczmienny 53 stopnie - 15' 63 stopnie i dekokcja 1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 73 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 15'. Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 73 stopni. W 72 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej. Podgrzałem do 76 i filtracja. gotowanie 70' 10' - 30 g Hallertau Hersbruecker Po gotowaniu 25l - 12,5 Blg Zadałem starterem z drożdżami Weihenstephan Weizen gdy brzeczka ostygła do 20 stopni. |
#25
|
||||
|
||||
![]() Warka 46 - Pils warzony 13.11.2009
Blg zeszło do 4,5. Przelane na cichą. Na ostatnie 2 dni podniosłem temp. fermentacji do 16-17 stopni. |
![]() |
Narzędzia | |
Sposób wyświetlania | |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Dział | Odp. | Ostatnia odpowiedź |
Czechy, Hradec Kralove, Velke Namesti 130, Browar domowy Rambousek | Maggyk | Piwo - ogólne | 19 | 22-02-2017 20:21 |
browary bydgoskie | crimson11 | Historia | 32 | 25-11-2016 01:22 |
Cracovski Browar Domowy | maaniek | Twoje warzenie | 12 | 05-02-2011 23:42 |
Biermann'owe zbieranie w ujęciu statystycznym :D | biermann | Moje zbieranie | 73 | 21-02-2010 19:29 |
![]() |