Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 1 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 8.03zł / 7.23

Karmelowe:
Słód karmelowy, który może być dodatkiem do piw jasnych dolnej fermentacji.
 
Mosaic US 2017 - 5 kg granulat 10,4% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 801.68zł,
zapłacisz jedynie
: 715.79zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Kwiatowy, tropikalny, owocowy, cytrusowy, sosnowy chmiel z USA.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 08-02-2008, 09:29
nunek nunek is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2008
Miejscowość: Bytom
Posty: 110
Standardowy Czarne drobinki w Stoucie

Degustując Stouta w trakcie butelkowania, nawiasem mówiąc zapowiada się interesująco zauważyłem na dnie szklanki czarne, bardzo drobne kruszynki, najprawdopodobniej z jęczmienia palonego lub słodu czekoladowego. Denerwuje mnie to, bo nie wiem czy popełniłem jakiś błąd, na przykład zbyt drobno mieląc ciemne surowce, czy jest to normalne.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 08-02-2008, 10:14
Fotka Użytkownika: mwa
mwa mwa is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Ruda Śląsko
Posty: 5 067
Standardowy

A nie są to drożdze?
__________________
Pozdrawiam Cię !!!!
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 08-02-2008, 10:36
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Też stawiam na resztę drożdży po fermentacji. Miewałem takie objawy ale w piwach długo leżakujących. Przy okazji zapytanie jak długo trwała cicha fermentacja?
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 08-02-2008, 10:39
Fotka Użytkownika: mwa
mwa mwa is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Ruda Śląsko
Posty: 5 067
Standardowy

Możliwe, że są to drobinki chielu wraz z drożdzami-czasem są takie po fermentacji cichej, wtedy wędrują do butelek.
__________________
Pozdrawiam Cię !!!!
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 08-02-2008, 10:53
nunek nunek is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2008
Miejscowość: Bytom
Posty: 110
Standardowy

Fermentacja burzliwa trwała 8 dni, cicha 13 dni zszedłem z 16 Blg do 5 Blg. po filracji brzeczka wydawała się całkowicie klarowna. Tylko jak na drożdże z chmielem to jest całkowicie czarne.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 08-02-2008, 11:07
nunek nunek is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2008
Miejscowość: Bytom
Posty: 110
Standardowy

A tak go warzyłem:
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
Warka III. Moja pierwsza próba warzenia z zacieraniem.
Jako "doświadczony" piwowowar, dwie warki już za mną (brew kit Muntons i Prawdziwe Pszeniczne z BA z chmieleniem.) postanowiłem spróbować zacierania.
Oparłem się na surowcach ze Stouta Owsianego BA które wzbogaciłem wzorując się na przepisie Stout Świąteczny Czekoladowy A.Sadownika.

Surowce:
  1. słod Pale ale 3,70 kg
  2. słod Monachijski I 0,40 kg
  3. słód Caramunich 0,40 kg
  4. słód wędzony 0,30 kg
  5. słód karmelowy ciemny 0,30 kg
  6. słód czekoladowy 0,25 kg
  7. słód pszeniczny jasny 0,25 kg
  8. słod carafa 0,20 kg
  9. płatki owsiane 0,5 kg
  10. płatki jęczmienne 0,3 kg
  11. jęczmień palony 0,30 kg
  12. chmiel Marynka 0,025 kg
  13. chmiel Lubelski 0,030 kg

Razem 6,90 kg słodów i surowców niesłodowanych
Drożdże safale S-04
Woda Eden 10-15n

Śrutowanie:Śrutownik Porkert. Nawilżyłem na próbę 1 kg słodu ok 30ml wody 80C i po 10 min wspaniale się śrutowało,łuska cała a bielmo drobno zmielone. Nawilżyłem więc 3kg i tu pierwsza wpadka, w trakcie śrutowania słod namókł za mocno i musiałem kilkakrotnie rozkręcać śrutownik i czyścić go z posklejanego słodu. Wróciłem do nawilżania po kilogramie.

Zacieranie: Jasne słody i płatki wymieszałem z 19l wody 72C , po 55 min utrzymywania w temp. ok 67C skrobia negatywna, dodałem jęczmień palony i ciemne słody, 10 min w temp 72C , podgrzanie do ok 77-78C i do kadzi filracyjnej z BA.Brzeczka ok 5 Ph.

Filtracja: kadż wypełniłem wodą 78C do wysokości dziurek we wkładzie filtracyjnym, przełożyłem zacier do kadzi.30 min przerwy na utworzenie złoża i filtrujemy.Brzeczkę z pierwszych 10 min zawróciłem do kadzi, mimo że zaskoczyła mnie klarownością.

Wysładzanie: Wysładzałem 3 razy 5l, 4l i 3l wody 78C

Filtrowanie z wysładzaniem zajęło mo łącznie 5h, nie wiem czy to dużo czy mało.

Chmielenie: 90 min , w 10 min od zagotowania dodałem 25gr Marynki, w 75 min 15gr Lubelskiego i 85 min pozostałe 15gr Lubelskiego.

Po wystudzeniu w wannie 1,5h przy trzykrotnej wymianie wody spuściłem wężykiem z nad osadów do fermentatora - temp. 18C .

W trakcie studzenia schłodziłem ok 100ml brzeczki i zrehydratyzowałem w niej 2 paczki drożdży Safale S-04.Rehydratacja ok 50 min.

Po zbadaniu wyjałowionym Balingometrem brzeczka wykazała 16 Blg, dolałem więc niewielką ilość przegotowanej wody aby zejść do 15,9Blg maxymalnego dla stylu Stout
Brzeczki chmielonej uzyskałem finalnie około 25l o gęstości 15,9 Blg i ph 5,0

Napowietrzałem brzeczkę poprzez spuszczenie wężykiem z nad osadów po ostudzeniu, oraz
mixerem z końcówką do ubijania piany przez około 5 min po zadaniu zrehydratyzowanych
drożdży w temp. 18C.

Fermentacja burzliwa ruszyła po około 16 godzinach,temperatura brzeczki wzrosła do 21C a na następny dzień ustabilizowała się na 20C.

Nie wiem jaki będzie efekt końcowy moich kombinacji - na pewno się pochwale, a narazie prosiłbym o uwagi doświadczonych piwowarów. Dziękuje.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 08-02-2008, 11:08
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
Fermentacja burzliwa trwała 8 dni, cicha 13 dni zszedłem z 16 Blg do 5 Blg. po filracji brzeczka wydawała się całkowicie klarowna. Tylko jak na drożdże z chmielem to jest całkowicie czarne.
Czarne jak czarne piwo , jaka wielkość tych kruszynek ? Chmielowe mają około 0,3 mm tak na oko
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 08-02-2008, 11:10
nunek nunek is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2008
Miejscowość: Bytom
Posty: 110
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
Czarne jak czarne piwo , jaka wielkość tych kruszynek ? Chmielowe mają około 0,3 mm tak na oko
Trudno powiedzieć ale chyba są mniejsze
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 08-02-2008, 12:16
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
Trudno powiedzieć ale chyba są mniejsze
Pewnie to pył chmielowy, nie ma się co przejmować ważne aby piwo było smaczne
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 08-02-2008, 13:31
alnus alnus is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2007
Miejscowość: Rudawki
Posty: 459
Standardowy

W końcu niczego trującego nie dodawałeś, to czarne drobinki też nie powinny zaszkodzić, czymkolwiek by nie były Tak jak napisał mark33 - ważne , aby piwo smaczne było
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 08-02-2008, 14:02
nunek nunek is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2008
Miejscowość: Bytom
Posty: 110
Standardowy

Dzięki, chyba faktycznie jestem przewrażliwiony na szczęscie smakowi nic nie mogę zarzucić
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Fortuna, Czarne Miodowe ART Piwo - konkretnie 52 31-01-2015 20:51
Czarne z browaru Fortuna.. gdzie we Wrocławiu? taurus666 Piwo - Gdzie 3 10-05-2007 12:12
mikrobrowar piwoholiczny, Czarne Popłuczyny #20 MarcinKa Piwa z browarów domowych 1 02-01-2007 21:32
Oryks, Browar Kolasińskich, Czarne, warka#36 Marusia Piwa z browarów domowych 4 23-03-2005 18:47



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 18:54.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.