Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Pipeta do próbek z uchem 50 cm Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 19.99zł / 17.99

Akcesoria:
Idealna do pobierania próbek piwa z balonu
 
East Kent Goldings UK 2016 - 50 g granulat 5,1% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 8.66zł,
zapłacisz jedynie
: 7.79zł - tylko do 31-12-2018!
Granulat:
Klasyczny angielski chmiel używany do późnego chmielenia. Charakterystyczne nuty: pikantna, miodowa, ziemista.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 15-05-2008, 15:50
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Piosnka Smoczy Kącik - WARZY

Po długich i burzliwych dyskusjach Browarek otrzymał nazwę, a że w pobliżu jest jeszcze Smocza Jama będzie gadzinie raźniej.

Trochę historii:
Warka 4 - Kożlak Ciemny, z Browamatora
na S-23 wyszło 17 l Blg 16
dekokcyjnie zacieranie 2,45 godz.
po cichej spadło do 4,5 leży w butelkach i dojrzewa.

Oczywiście spróbowałem wyszło takie jak lubię i lepsze od Pilsa z warki 3.

Warka V (MINI) - Miód chmielony

1,2 kg Miodu
6,5 l miodu
Marynka 20g
jagody jałowca 6g
drożdże S-23 (odzysk warka 4)

wyszło 4,5l Blg 19
zamiast na cichą poszło do butelek Blg 6,5 Alc. około 7%
Dla mnie rewelacja (dla żony też) idealnie klarowne, dobrze nagazowane, słodkawe ale nie dojrzało (nie zdążyło).
Ostatnia buteleczka trafiła do MARUSI

Warka VI i VIa

Miało być a'la Grodziskie na upały

VI -

2,5 kg wędzony
2 kg pszeniczy
0,2 kg karmelowy jasny

zacieranie 30' -38 stopni, 20' - 50st., 30' - 70st, 30' - 75st.
poszło do filtrowania i .................................................. ................................................
problem z filtrowaniem przeleciało z 5 l i koniec, a że było już późno to miałem dokończyć w dniu następnym.
I tu niespodzianka po 7 godzinach nic a po następnych 6 piękana 15 cm piana w filtratorze,
i KIBEL a właściwie kompost (mrówki były przeszczęśliwe)

WARKA VIa - to samo tylko zamiast pszenicznego do gotowania ekstrat pszeniczny WES 1,2 kg
+ drożdże S-33
tu wszystko poszło bez problemów dodane do gotowania (90') również 5l filtratu z Warki VI i chmiel marynka :25g w 0' i 25g w 60'
Blg 10 20,5 litra po przelaniu na cichą Blg 4.
Poszło w butelki z 200g glukozy.
Jeszcze nie próbowałem co wyszło !!!

WARKA VII GRILOWA do szybkiego spożycia)

3kg ekstraktu WES n-05 (ku mojemu zaskoczeniu ciemny)
drożdże z warki VIa ruszyły po 3 godzinach z kopyta.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 15-05-2008, 15:53
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy

Oczywiście w WARCE V 6,5 litra WODY oczywiście źródlanej
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 15-05-2008, 15:57
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

13h czekałeś aż się przefiltruje?
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 15-05-2008, 16:04
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy

Nie chciało się wcale filtrować, mimo merdania łyżką i innych dostępnych w domu metod, z zastraszaniem włącznie. Podejrzewam że przesadziłem z ześrutowaniem pszenicy, ale już znalazłem współsponsora na śrutownik, i pomysł na inny filtr i mam nadzieję że to się więcej nie powtórzy
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 18-05-2008, 21:32
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy

Warka VIa po pierwszej próbie organoleptycznej.
Bardzo zadowalający smak, mętna jak wszystko z pszenicą po tygodniu dobrze nagazowana i w miarę trwała drobno pęcherzykowa piana.

Warka VII na cichej

Warka VIII MIODOWE JUBILEUSZOWE (dziś kończę 40 - stkę)
3,6 kg ekstaktu chmielonego WES
1,2 kg miodu

miód odszumiony , zmieszany z ekstraktem zagotowane.
wyszło 27l Blg 15,2
ostudzone nową skonstruowaną własnoręcznie (pomysł forumowy) chłodnicą
zaprawione S - 33
Po 3 godzinkach pojawiła się piana
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 18-05-2008, 21:45
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
Nie chciało się wcale filtrować, mimo merdania łyżką i innych dostępnych w domu metod, z zastraszaniem włącznie. Podejrzewam że przesadziłem z ześrutowaniem pszenicy, ale już znalazłem współsponsora na śrutownik, i pomysł na inny filtr i mam nadzieję że to się więcej nie powtórzy
Czyli masz filtrator wiaderko z dziurkami? A podbicie zrobiłeś?

No i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 18-05-2008, 22:46
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy

Jeżeli podbiciem jest łuska z jączmienia i odczekanie 30 min. to tak, i oczywiście wiaderko z dziurkami , ale mam już plan na inny mam nadzieję lepszy zanurzeniowy filtr.

A za życzenia oczywiście dziękuję
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 18-05-2008, 23:00
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
Jeżeli podbiciem jest łuska z jączmienia i odczekanie 30 min. to tak
Nie jest, podbicie to wlanie wody do kadzi filtracyjnej tak aby wyszła przez dziurki.

Jeżeli tego nie zrobiłeś, to dlatego miałeś problemy z filtrowaniem.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 18-05-2008, 23:30
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy

Woda też była miała około 80 stopni
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 18-05-2008, 23:31
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 875
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
Woda też była miała około 80 stopni

Ale wlałeś ją przed przelaniem zacieru?
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 18-05-2008, 23:43
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy

oczywiście !!! w takiej kolejności

1 wiadro z kranikiem do tego woda (80 st.)
2 wiadro z dziurkami
3 gęsta brzeczka
4 to co zostało (delikatnie aby nie zamieszać)
5 30 min przerwy

to nie była pierwsza moja "zacierka"
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 24-05-2008, 22:02
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy wariacje z WES owym ekstraktem cd.

Warka 9

1,5 kg ekstraktu chmielonego WES
0,045 kg siekanego imbiru

gotowane 30 min.

pachnie ładnie ciekawe jak będzie smakować.

następne będzie ze sliwkami
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 24-05-2008, 22:22
Fotka Użytkownika: mwa
mwa mwa is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Ruda Śląsko
Posty: 5 066
Standardowy

Imbiru starego- 45g.
Trocha mało. Ja dałem na coś ponad 120 g i wyraźnie wyczuwalne. Ale zupełnie coś innego niżeli piwo Gingers (tam jakiś sztuczny aromat chyba jest).
__________________
Pozdrawiam Cię !!!!
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 25-05-2008, 20:06
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
Imbiru starego- 45g.
Trocha mało. Ja dałem na coś ponad 120 g i wyraźnie wyczuwalne. Ale zupełnie coś innego niżeli piwo Gingers (tam jakiś sztuczny aromat chyba jest).

Tak, ale ja zrobiłem tylko 10l -wą warkę.
Czytałem, że na 20l daje się około 90g .
zobaczymy jakie wyjdzie dam znać
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 28-05-2008, 19:25
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy nowy sprzęt

Dziś znaczy 29.05 drugie podejście do Grodzisza i przy okazji sprawdzenie nowego sprzętu, w który wzbogacił sie browarek znaczy śrutownik, filtr zanurzeniowy i lodówkę turystyczną
Do akcji przystąpili :
1-słód wędzony 1,5 kg
2-słód pszeniczny 1 kg
3- słód zakwaszający0,03 (skład wg. MAPAJAK)

* akcja: woda temp. 55 do tego słód zamknięte w lodówce 20 min.
* dodano 3l wrzątku + 1l temp. 68 stopni 30 min
* dodano 4l wrzątku temp. 72 s. 30 min

filtr do lodówki filtracja z wysładzaniem około 17 l poszło do gotowania z chmielem lubelskim
30g granulat 90' 20g 45'

właśnie się gotuje, filtr się spisał - pomysł zaczerpnięty od KUBY I JAGODY
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 28-05-2008, 21:53
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy

Wyszło 17 litrów o Blg. 8 (trochę mało) mam kłopot ze skutecznością zacierania nie przekracza 56%

WARKA VII całkiem fajny bitterek z WES-a wyszedł trochę mało chmielony ale dobry do grilla super.
Warka VIII poszła w butelki
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 01-06-2008, 22:20
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy

Warka 9 na powierzchni miała niepokojący nalot, na wszelki wypadek zlałem spod nalotu i po zmieszaniu z rezerwą poszła w butelki, w smaku nie jest zła, poczekam tydzień i sprawdzę czy do brzuszka czy do kibla

Grodziskie (znaczy warka 10) poszła na cichą, ale ma BLG 2,5 już niżej nie spadnie, jak znajdę czas to pójdzie w butelki.

WARKA 11 MIÓD chmielony (kopia warki 5) pierwszy cieszył sie wzięciem, ale był na dolniakach, teraz poszedł na S-33

Blg. 18
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 02-06-2008, 16:59
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy FERMENTACJA BEZ PIANY ??????

Czy możliwe, że miód fermentuje bez piany ???
słychać wydobywający się CO2 i pachnie piwem, jest mętne ale brak piany !!!!
Wczoraj pojawiły sie wysepki piany dziś od rana jest pusto
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 09-06-2008, 20:08
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy DWA PYTANIA !!!

1. czy nalot na powierzchni piwa na cichej w postaci cieniutkiego kożucha to coś bardzo niepokojącego ??? na wszelki wypadek starałem się zlać spod kożucha.
2. mam 1,2 kg ekstraktu żytniego z zaprzyjaźnionej piekarni w jakiej proporcji to zmieszać z WES - owym ekstraktem (może już ktoś się z tym bawił ???)
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 19-06-2008, 15:07
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy CD...

Warka 9 mimo nalotu wypijalna z wyraźnym posmakiem i zapachem imbiru
Warka 10 strasznie powoli sie gazuje może jakiś błąd popełniłem ??) na 17litrów dałem 150g glukozy


Warka 12 Hafe- Weizen 11.06.08

pszenica 2,5
pilzneński 1,6
carahell 0,2
chmiel Lubelski 35g

zacieranie i chmielenie wg. BA z małymi modyfikacjami (np. przerwy w 45 i 53 stopniach robione tylko z pszenicą)

wyszło 20l Blg12,5

Warka 13 Dunkelweizen 18.06.08

pszenica 1,9
pilzneński 1,4
monachijski 0,6
Carawheat 0,2
pszeniczny czekoladowy 0,05
chmiel Lubelski 40g

Zacieeeranie jak wyżej, wyszło 20l Blg. 11,5 - 12 (pomiar w temp. 23)

Warka 12 poszła na cichą Blg. spadło do 2,5 !

Teraz pięknie pachnie w całej piwnicy.
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 04-07-2008, 22:30
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy Pytanko ???

czy piwa pszeniczne robione na WB-06 mają lekko kwaskowaty smak ???

dodałem te drożdże do resztki z wysładzania STOUTA z dodatkiem miodu i też po fermentacji jest kwaskowaty a podobne zestawienie na innych drożdżach było słodkawe
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 07-07-2008, 08:09
rafi_4444 rafi_4444 is offline
Member
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: Mysłowice/Czechowice-Dz
Posty: 99
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
czy piwa pszeniczne robione na WB-06 mają lekko kwaskowaty smak ???

dodałem te drożdże do resztki z wysładzania STOUTA z dodatkiem miodu i też po fermentacji jest kwaskowaty a podobne zestawienie na innych drożdżach było słodkawe

To była moja pierwsza Warka. Zestaw pszeniczny z BA. Wyszło dobre ale właśnie lekko kwaskowate. Po lekturze forum uznalem, że pewnie w którymś momencie jakieś obce się zalęgły, ale po tym co piszesz, to może taka uroda drożdży ?
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 07-07-2008, 08:16
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy

mam nadzieję, czuję się pocieszony piwo jest dobre a jak się wcześniej przegryzie coś kwaskowatego to nawet bardzo dobre.
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 23-07-2008, 00:15
Fotka Użytkownika: macas
macas macas is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2008
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 674
Standardowy

Warka 12 dla mnie suuper - straciła kwaskowaty posmak jeszcze słabo nagazowana ale do picia zdatna

WARKA 14 STOUT OWSIANY z BA

WARKA 15 Stout'cik Miodowy tzn. około 8l. pozostałych po wysłodzeniu W-14 Blg ~6 dodałem 1,2 kg miodu dodałem jałowca i chmielu i już

Warka 16 Stout Czekoladowo-Mleczny

pilzneński 3,5
płatki owsiane 0.5
CarafaII 0,1
czekoladowy 0,1
marynka 20g
lubelski 10g
maltoza 170g

Wszystko w butelkach, + 7l Miodu z chmielem (zamiast jałowca dałem cynamon i kolendre)

Browar ogłasza miesiąc urlopu, znaczy załoga zbiera siły przed "Lagerowym Sezonem"
__________________
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 02-09-2008, 12:40
piosaj piosaj is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2008
Posty: 7
Standardowy

Spróbuje te z miodem.

A Smocza Jama? Coś podejrzewam, bo znam parę smoczych jam z Wrocławia Ale to chyba tylko przypadek
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Kraków, Kącik 1, Wstąp Shlangbaum Małopolskie 11 17-11-2011 21:32
Browar domowy/rodzinny WOJTUŚ - warzy szefi Twoje warzenie 51 10-09-2007 19:33
Browar Goch nadal warzy!!! abernacka Piwo - ogólne 4 01-05-2005 22:05
kącik kucharski arcy Kulinaria 28 02-01-2005 10:58



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:13.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.