Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 05-10-2010, 19:51
pysiak pysiak is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2009
Miejscowość: Oborniki k/Poznania
Posty: 19
Standardowy Brak gazu - czy ponowna refermentacja ma sens?

Witam.

Uwarzyłem sobie niedawno jasnego górniaka 13st.
Burzliwa niecały tydzień, cicha tydzień, 3 tygodnie w butelkach do butelek zadany cukier do refermentacji. Po 3 tygodniach otwieram jedno: praktycznie brak charakterystycznego odgłosu przy otwieraniu, bąbelków to ze świecą szukać a żeby było trochę piany to trzeba było pionowo lać, drugie to samo. Po potrząśnięciu nieodkapslowaną butelką tworzy się trochę piany ale słychać bardzo delikatne syczenie spod kapsla.

Moja diagnoza: co2 powstało ale uciekło przez nieszczelne kapsle

Jako że poza tym piwku niczego nie zarzucam nie chce żeby 23 litry poszły w kanał.

Mój plan to:

1-odkapslować wszystko jak leci (jak jakieś się uchowało to cóż niech się wygazuje)
2-dodać cukru
3-zakapslować jeszcze raz

Mam tylko jedną wątpliwość: Czy drożdże podejmą pracę i czy nie zaszkodzi to piwu (jakieś zakażenie?)
Moja wiedza na temat drożdży jest znikoma więc liczę na pomoc bardziej doświadczonych piwowarów.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 05-10-2010, 22:15
szachista2 szachista2 is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2008
Miejscowość: Kraków
Posty: 5
Standardowy

W jakiej temperaturze prowadziłeś refermentację? Ile dałeś cukru do refermentacji?
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 05-10-2010, 23:05
Fotka Użytkownika: markus73
markus73 markus73 is offline
Member
 
Rejestracja: 08-2010
Miejscowość: Tönisvorst (D)
Posty: 88
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pysiak Wyświetlenie odpowiedzi
Witam.

Uwarzyłem sobie niedawno jasnego górniaka 13st.
Burzliwa niecały tydzień, cicha tydzień, 3 tygodnie w butelkach do butelek zadany cukier do refermentacji. Po 3 tygodniach otwieram jedno: praktycznie brak charakterystycznego odgłosu przy otwieraniu, bąbelków to ze świecą szukać a żeby było trochę piany to trzeba było pionowo lać, drugie to samo. Po potrząśnięciu nieodkapslowaną butelką tworzy się trochę piany ale słychać bardzo delikatne syczenie spod kapsla.

Moja diagnoza: co2 powstało ale uciekło przez nieszczelne kapsle

Jako że poza tym piwku niczego nie zarzucam nie chce żeby 23 litry poszły w kanał.

Mój plan to:

1-odkapslować wszystko jak leci (jak jakieś się uchowało to cóż niech się wygazuje)
2-dodać cukru
3-zakapslować jeszcze raz

Mam tylko jedną wątpliwość: Czy drożdże podejmą pracę i czy nie zaszkodzi to piwu (jakieś zakażenie?)
Moja wiedza na temat drożdży jest znikoma więc liczę na pomoc bardziej doświadczonych piwowarów.
Odkapsluj pare butelek i wsyp 1/4-1/3 lyzeczki glukozy ale pojedynczo i jak najszybciej zakapsluj bo ucieknie.
Zostaw 2-3 dni w tem.pokojowej a nastepnie do lodowki w celu schlodzenia i juz mozesz sie delektowac piwkiem.
Poczyniam tak z moja pierwsza warka ktora po cichej i lezakowaniu 7 dni niechce sie dostatecznie nagazowac (gazu zero) A chec wypicia tak dobrego piwa bierze gore nad cierpliwoscia
Mysle ze w moim wypadku: dalem zamalo glukozy do refermentacji + chce pic to piwo.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 06-10-2010, 07:37
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Ja bym dosypał do połowy, a połowę zostawił, tylko zaciśnij mocnej kapsle. Większa szansa, że przynajmniej połowa będzie OK, bo 3 tygodnie leżakowania to niewiele, może się dogazować!
Poza tym sprawdź, czy wszystkie są nieszczelne, jak dodasz cukru do butelki, która nagazowała się już prawidłowo, to będziesz miał granata na 100%.
Jaką masz kapslownicę?
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Seta edytował/a post 06-10-2010 o godz. 07:38.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 06-10-2010, 08:20
bielok bielok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2007
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 338
Standardowy

Cześć
Ropuść odpowiednią ilość cukru w niewielkiej ilości wody , zrób syrop, zagotuj i dodawaj strzykawką do butelek. I porządnie zakapsluj tym razem.
__________________
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 06-10-2010, 19:15
pysiak pysiak is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2009
Miejscowość: Oborniki k/Poznania
Posty: 19
Standardowy

Kapslownice mam domowej roboty ze stojaka od wiertarki, jak dotąd nie zawodziła, a po 3tyg gaz już był. myślę że na razie obejrzę sobie dokładnie wszystkie butelki i z tymi co do których mam podejrzenia postąpie zgodnie z planem. otworze jeszcze jakąś 0,33 może na nich zacisnęło lepiej

fermentacja ok 17st.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 06-10-2010, 19:43
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

A Twoja wiertarko-kapslownica jaką ma końcówkę kapslującą? Z młotkowej, czy też własnoręcznie zrobiona? Może się zużyła?
Nie używałeś może butelek z gwintem "twint-off"?
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Seta edytował/a post 06-10-2010 o godz. 19:44.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 06-10-2010, 19:49
Fotka Użytkownika: keto
keto keto is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2009
Miejscowość: Krasnystaw/Krasnobród
Posty: 388
Standardowy

Jak dla mnie to za krótki okres od momentu zakapslowania, tym bardziej, że piwo przebywało w temperaturze 17 stopni. Moim zdaniem jeszcze się dogazuje, ja bym je zostawił.
__________________
Pozdrawiam
Artur
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 06-10-2010, 20:40
Fotka Użytkownika: wogosz
wogosz wogosz is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2005
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 005
Standardowy

Trzy tygodnie refermentacji nawet w temp. 17 st. to sporo i na pewno wystarczająco na chociaż częściowe nagazowanie. Jak gazu nie ma wcale to na 99% uciekł przez kapsle. Moja rada w większości pokrywa się z moimi szanownymi przedmówcami.
1. Do refermentacji glukoza nie jest konieczna (koszty), wystarczy zwykły cukier, ale dosypanie go do pełnej butelki może wywołać gwałtowne wypienienie się piwa z butelki. Lepiej zrobić syrop jak pisze Bielok, ale więcej z tym kłopotu. Strzykawkę koniecznie kup sterylną w aptece i dobrze przelicz ilość dodawanego syropu.
2. Przy otwieraniu butelek sprawdzaj czy któreś piwo przypadkiem nie jest nagazowane (psyknięcie przy otwieraniu). W takim przypadku szybko zamknij nowym kapslem bez dodawania cukru.
3. Na przyszłość podczas rozlewu bierz próbkę piwa i badaj ekstrakt. Korzyść jest taka, że łatwo obliczyć alkohol w piwie, a w przypadku takim jak Twój, mógłbyś zbadać balling z butelki i sprawdzić czy pozostał jeszcze niedofermentowany ekstrakt który może nagazować później Twoje piwo, czy też drożdże przerobiły już ten dodany cukier, a gaz wyleciał nieszczelnym kapslem.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 07-10-2010, 16:41
gubik gubik is offline
D(r)u(c)h nieuchwytny
 
Rejestracja: 06-2010
Miejscowość: Wołów / Wrocław
Posty: 111
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
Jak dla mnie to za krótki okres od momentu zakapslowania, tym bardziej, że piwo przebywało w temperaturze 17 stopni. Moim zdaniem jeszcze się dogazuje, ja bym je zostawił.
Moze ktos mi dokladnie wytlumaczyc czy refermentacja w temperaturze 17 stopni jest duzo mniej korzystna niz w temperaturze np 10 stopni? jaki to ma wpływa na ostateczne nagazowanie piwa w butelce oraz klarownosc? Jeli chodzi o klarownosc to wydaje mi sie, że im mniejsza temperatura to tym bardziej klarowne a co do nagazowania to juz sam nie wiem...
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 07-10-2010, 20:41
Fotka Użytkownika: wogosz
wogosz wogosz is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2005
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 005
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gupik
Moze ktos mi dokladnie wytlumaczyc czy refermentacja w temperaturze 17 stopni jest duzo mniej korzystna niz w temperaturze np 10 stopni?...
To zależy od drożdży i od tego jakie piwo chcesz otrzymać. Drożdże górnej fermentacji w 10 st. prawie nie są aktywne i nie wiem ile tygodni trzeba by czekać aby piwo się nagazowało. Temp. 17st. to dolna granica aktywności wielu drożdży górnej ferm. na pewno ich działanie jest wolniejsze niż w optymalnej 20-24st.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 07-10-2010, 22:58
gubik gubik is offline
D(r)u(c)h nieuchwytny
 
Rejestracja: 06-2010
Miejscowość: Wołów / Wrocław
Posty: 111
Standardowy

Tak, ale mi chodzilo o refermentacje... w jakiej temperaturze NAJLEPIEJ prowadzic refermentacje piw gornej, a w jakiej - dolnej fermentacji? Czy to jest taka sama temperatura jak proces fermentacji wlasciwej? I jak to wplywa na klarownosc? Czy piwa dolnej fermentacji są bardziej klarowne niz gornej?
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 08-10-2010, 00:40
Fotka Użytkownika: Seta
Seta Seta is offline
Piję piwo
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: Biłgoraj
Posty: 6 963
Standardowy

Klarowność zależy od drożdży, filtracji, długości cichej. Nie od rodzaju fermentacji.
Wyższa temperatura leżakowania (ok 20*C) przyśpiesza nagazowanie, ale Twoje 17*C, jak napisał Wogosz, mieści się w tolerancji górniaków. Nie zrobiłeś tu błędu.
__________________
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 10-10-2010, 17:58
pysiak pysiak is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2009
Miejscowość: Oborniki k/Poznania
Posty: 19
Standardowy

Dzisiaj zabrałem się za 12 butelek0,5l.
(Butelki 0,33l trzymają gaz ładnie.)
Otworzyłem je, wlałem syrop strzykawką. zakapslowałem.
Zobaczymy co z tego będzie. ale mam pewną wątpliwość: mianowicie przy wyciąganiu butelki z kapslownicy muszę ją lekko skantować, przez co mam wrażenie, że kapslownica działa trochę jak otwieracz. Jeśli ktoś mógłby mi podesłać wymiary jakie ma "głowica" jego kapslownicy to byłbym wdzięczny bo mógłbym sobie porównać z moją (najlepszy byłby rysunek techniczny).
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 11-10-2010, 14:17
Fotka Użytkownika: wogosz
wogosz wogosz is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2005
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 005
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gubik
Tak, ale mi chodzilo o refermentacje... w jakiej temperaturze NAJLEPIEJ prowadzic refermentacje piw gornej, a w jakiej - dolnej fermentacji? Czy to jest taka sama temperatura jak proces fermentacji wlasciwej? I jak to wplywa na klarownosc? Czy piwa dolnej fermentacji są bardziej klarowne niz gornej?
Przepraszam za przekręcenie Twojego nicka w poprzednim poście.
Moim zdaniem refermentację powinno prowadzić się w temp. fermentacji burzliwej. Ważne jest to zwłaszcza przy pilsach. Podniesienie temp. do np. 18-20st. znacznie przyspieszy nagazowanie, ale najczęściej wniesie sporo estrów które wpłyną na smak, najczęściej w sposób niepożądany.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 29-10-2010, 20:00
pysiak pysiak is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2009
Miejscowość: Oborniki k/Poznania
Posty: 19
Standardowy

Jest poprawa. Piwko ładnie "psyczy" przy otwieraniu aczkolwiek piana jest słaba. Dziękuję wszystkim za pomoc i ponawiam pytanie o wymiary głowicy do kapslowania
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 30-11-2010, 15:28
Dziubson Dziubson is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2010
Miejscowość: Częstochowa
Posty: 93
Standardowy

Mam pytanie, czy jeżeli mam piwo górnej fermentacji ,gdzie burzliwą prowadziłem w ok 24*C, cichą w około 21*C .Czy dobrze robie ,że leżakuje mi piwo w butelkach w około 15*C?(w ciepłej piwnicy):> Lepsza jest refermentacja przy wyższej czy przy niższej temperaturze?
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 30-11-2010, 15:31
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Drożdże się autolizują przy przechowywaniu piwa w zbyt wysokiej temperaturze. Dlatego lepiej jest po kilku dniach (powiedzmy - po tygodniu) przenieść na leżakowanie w chłodniejsze miejsce. A ten pierwszy tydzień w ciepełku jest po to, żeby drożdże szybko zużyły tlen który jest pod kapslem.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 30-11-2010, 15:46
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 885
Standardowy

W jakim stopniu się autolizują? Raczej niewielkim. Przecież spokojnie można odzyskać drożdże z butli po piwie sklepowym np. Schneider Weisse, a na pewno po rozlewie te piwa nie przebywają w "leżakowych" temperaturach...
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 30-11-2010, 15:53
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 475
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
W jakim stopniu się autolizują? Raczej niewielkim. Przecież spokojnie można odzyskać drożdże z butli po piwie sklepowym np. Schneider Weisse, a na pewno po rozlewie te piwa nie przebywają w "leżakowych" temperaturach...
No ale faktem jest, że piwo, którego refermentacja jest zakończona, najlepiej przechowywać w temp. zbliżonej do 0C. Wtedy starzenie piwa (nie tylko autoliza, ale to też) zachodzi najwolniej.
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 30-11-2010, 16:11
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 885
Standardowy

Pytałem o stopień rzeczonej autolizy, nie o starzenie piwa jako takiego, które zachodzi niezależnie czy drożdże są czy ich nie ma (bo zostały np. odfiltrowane). Osobiście jestem sceptyczny co do zakresu tego zjawiska przy temp. poniżej 20*C . Jeśli tak by było w znacznym stopniu, wieloletnie piwa belgijskie refermentowane w butli nadawałyby się jedynie do zlewu, chyba że smak autolizowanych drożdży nie jest postrzegany negatywnie, ale wtedy...
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 30-11-2010, 16:17
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 475
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
Pytałem o stopień rzeczonej autolizy, nie o starzenie piwa jako takiego, które zachodzi niezależnie czy drożdże są czy ich nie ma (bo zostały np. odfiltrowane). Osobiście jestem sceptyczny co do zakresu tego zjawiska przy temp. poniżej 20*C . Jeśli tak by było w znacznym stopniu, wieloletnie piwa belgijskie refermentowane w butli nadawałyby się jedynie do zlewu, chyba że smak autolizowanych drożdży nie jest postrzegany negatywnie, ale wtedy...
No ale wyobraźmy sobie hipotetyczną sytuację, że chcesz wyleżakować Chimaya. Kupujesz go jako świeży i co robisz? Dajesz go do piwnicy, czy trzymasz na półce w salonie?
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 30-11-2010, 16:28
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 885
Standardowy

Takie pytania można mnożyć w nieskończoność,: Idę do sklepu i kupuję dwuletniego, skąd wiem że był dobrze przechowywany? Jeśli smakował, to miał więcej niż 50% trupów drożdży w osadzie drożdżowym czy nie?
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 30-11-2010 o godz. 16:29.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 30-11-2010, 16:45
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 475
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
Takie pytania można mnożyć w nieskończoność,: Idę do sklepu i kupuję dwuletniego, skąd wiem że był dobrze przechowywany? Jeśli smakował, to miał więcej niż 50% trupów drożdży w osadzie drożdżowym czy nie?
No tak, tylko odpowiedzi nie są do końca weryfikowalne. Trzeba by przeprowadzać eksperymenty porównawcze. Trzymać butelkę z tej samej partii w piwnicy i na sklepowej półce. Są pewne zasady, które mają uzasadnienie logiczne, natomiast trudno jest dać odpowiedź precyzyjną, w stylu - pół roku na półce, to jak 5 lat w piwnicy.
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 30-11-2010, 16:56
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 885
Standardowy

I co, sądzisz że ludzie z całego świata kupujący te piwa i zachwycający się ich smakiem ZAWSZE trafiali na idelanie przechowywane egzemplarze gdy je kupowali? Nie wierzę.

Wracając do mojego pierwotnego postu - chciałem się dowiedzieć skąd Zgoda zaczerpnął wiedzę o autolizie drożdży a raczej jej zakresie przy tych 15* i chciałem żeby się nią podzielił. Bez uszczypliwości.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Czy netykieta ma sens? cyborg_marcel Przy piwie 32 08-10-2005 18:36
Czy jest sens zamieszczania zdjęć na forum - autoryzacja Małażonka Przy piwie 135 03-11-2004 18:16
Ja stawiam! pjenknik Śpiewnik 0 16-11-2003 23:49
Język forum - język forumowicza Marusia Przy piwie 111 19-10-2002 12:01



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 22:49.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.