PDA

Wersja pełna: : Browar w Szymonkowie

Piwowar
27-09-2003, 19:31
Na sierpniowym spotkaniu w Łubnianach przez chwilę rozmawialiśmy z Krzysiem na temat browaru w Szymonkowie. Ponieważ nie było tyle czasu, aby rozmowę dokończyć, postanowiłem poszperać w dokumentach, aby dowiedzieć się więcej na temat.

Szymonków znajduje się około 10 km na północny zachód od Wołczyna, w miejscu
gdzie stykają się ze sobą powiaty Kluczborski i Namysłowski.

Piwowar
27-09-2003, 19:32
Wygląda niezbyt interesująco, ot normalna, waląca się wioska, jak wszystkie inne w okolicy.Uwagę zwracają jedynie potężne zabudowania wznoszące się nad miejscowością, pozostałości po jednym z większych browarów śląskich XIX wieku.

Piwowar
27-09-2003, 19:33
To samo w przybliżeniu.

Piwowar
27-09-2003, 19:33
Jeszcze jedno zbliżenie.

Piwowar
27-09-2003, 19:34
Wstępnie udało mi się ustalić, że dobra szymonkowskie, a wraz z nimi prawdopodobnie również browar, od 1790 roku należały do rodziny von Lüttwitz. Potwierdza to spis browarów polskich, według którego rodzina von Lüttwitz występuje jako właściciel browaru jeszcze w latach 1865 - 1885. Baron von Lüttwitz nie warzył jednak sam piwa w swoim browarze, tylko starał się w miarę korzystnie dla siebie zakład oddawać w dzierżawę. Jednym ze sławniejszych dzierżawców był Friedrich August Haselbach (1820 - 1896), późniejszy właściciel browaru w Namysłowie, który dzierżawił browar prawdopodobnie w latach 1847-1859.
F. A. Haselbach był piwowarem bardzo utalentowanym i bardzo sumiennym. Uwielbiał eksperymentować i opracował własny sposób leżakowania piwa, dzięki któremu piwo szymonkowskie stało się sławne nie tylko w powiecie kluczborskim. Podczas swego pobytu w Szymonkowie F. A. Haselbach ożenił się, tam też przyszedł na świat jego syn Paul, jeden z późniejszych właścicieli browaru namysłowskiego.

Na obrazku widok dzisiejszy tego co zostało po browarze w Szymonkowie od bramy wjazdowej.

Piwowar
27-09-2003, 19:35
Browar w Szymonkowie został w roku 1859 gruntownie przebudowany i zmodernizowany. Baron von Lüttwitz nie szczędził pieniędzy na rozbudowę piwnic oraz składów lodu. Zakupił maszynę parową o mocy 14 koni mechanicznych, która napędzała browar oraz gorzelnię i przystosował browar do produkcji coraz bardziej wchodzącego w modę piwa bawarskiego. Zażądał jednak od Haselbacha takiej ceny za dzierżawę, że ten zrezygnował i jak wiadomo w 1862 roku zakupił browar w Namysłowie.

Piwowar
27-09-2003, 19:36
Ten budynek wykorzystuje ktoś dzisiaj do chodowli pieczarek, ponieważ posiada potężne, głębokie i ciemne piwnice, jak zresztą wszystkie budynki na terenie byłego browaru.

Piwowar
27-09-2003, 19:37
Budynki z drugiej strony są już niestety ruiną.

Piwowar
27-09-2003, 19:38
Kolejnymi dzierżawcami szymonkowskiego browaru była rodzina Walewskich. W 1868 roku browar w Szymonkowie wyprodukował około 4500 hl piwa, które prawdopodobnie zostało w całości sprzedane, w nowej piwnicy miejskiej we Wrocławiu. Nie wiem od kiedy Walewscy, którzy w niemieckich żródłach występują jako von Walewski, dzierżawili nową piwnicę miejską we Wrocławiu, ale być może od jej powstania w roku 1863. W roku 1869 we Wrocławiu sprzedano już około 5700 hl piwa z Szymonkowa.

Piwowar
27-09-2003, 19:39
Nie wiem też jak długo Walewscy dzierżawili browar.Według spisu browarów polskich w latach 1885- 1905 właścicielem był baron von Huppmann-Valbella, ale nie udało mi się jeszcze dotrzeć do dokładniejszych informacji na ten temat.

Cooper
27-09-2003, 20:29
Głupio mi przerwywać, Piwowar bo pewnie się dopiero rozkręcasz i zaraz poczęstujesz nasz dalszymi fotkami i newsami o tym browarze ale nie mogę doczekać się odpowiedzi na pytanie czy coś znalazłeś (cokolwiek :) ) w czasie eksploracji bo nie sądzę ażebyś tego nie dokonał;)

Piwowar
27-09-2003, 22:31
Niestety nie rozkręcam się, a raczej się skręcam, bo nic tam nie znalazłem. Fakt że czasu było mało, bo można by się też popytać mieszkańców, ale i tak przede mną był już tam Krzysiu. Informacje mam na razie skąpe, ale może uda mi się z czasem zdobyć więcej. Wiem że Pjenknik ma album, a w nim około stuletnią widokówkę z Szymonkowa, na której niestety już nie ma browaru, ale są jakieś duże zabudowania z wysokim kominem. O takim kominie mówił mi nawet jeden z mieszkańców, że kiedyś był, ale już go nie ma.

Krzysiu
28-09-2003, 09:03
Potwierdzam, że browar jest wypatroszony i w obecnym stanie niewiele można tam znaleźć, może podczas rozbiórki poszczególnych budynków coś by się trafiło. W części budynku głównego znajduje się biblioteka, pozostała cześć popada stopniowo w ruinę

Ad rem: za Walewskich browar w Szymonkowie był jednym z największych i najlepszych na Opolszczyźnie. Zdaje się jednak, że jego świetność trwała dość krótko, nie znalazłem jednak żadnych konkretniejszych informacji.

Czekamy na dokończenie Piwowara.

Silbier
15-03-2007, 19:18
Przeglądając mój zbiór natrafiłem na ciekawą porcelankę skład Milicz.
Załączam skan, który wrzucę do Kolekcjonerstwa i parę innych porcelanek.

pab-lo
22-06-2008, 10:50
witam
widze ze dyskusja sie toczyla sie jakis czas temu ale czy nie ma moze ktos jakis strych fotek jak wyglodał browar w dawnych czasach i ewtualnie cała wioska z góry dzikuje za ewtulane fotki

robik44
21-07-2008, 14:47
Panowie
Z browaru nie zostało juz nic te budowle na fotkach to młyn

szymonkow
12-11-2010, 12:13
szukam ciekawostek o Szymonkowie, może ktos posiada butelke z browaru? ja niestety mam tylko stłuczki i kilka porcelanek. A na tych zdjęciach jest dawny młyn a przed nim mieściła sie tam gorzelnia, w budynek mieszczący obecnie pieczarkarnie był spichlerzem posiadajacy połączenie tunelem z budynkami obok, zachowana jest jeszcze jedna ze studni z której czerpano wodę do produkcji piwa a póżniej spirytusu. Możliwe iz w XIX wieku cały ten kompleks był browarem, część budynków rozebrano po wojnie i postawiono tam kółko rolnicze.