Wersja pełna: : Browar w Szymonkowie
Na sierpniowym spotkaniu w Łubnianach przez chwilę rozmawialiśmy z Krzysiem na temat browaru w Szymonkowie. Ponieważ nie było tyle czasu, aby rozmowę dokończyć, postanowiłem poszperać w dokumentach, aby dowiedzieć się więcej na temat.
Szymonków znajduje się około 10 km na północny zachód od Wołczyna, w miejscu
gdzie stykają się ze sobą powiaty Kluczborski i Namysłowski.
Wygląda niezbyt interesująco, ot normalna, waląca się wioska, jak wszystkie inne w okolicy.Uwagę zwracają jedynie potężne zabudowania wznoszące się nad miejscowością, pozostałości po jednym z większych browarów śląskich XIX wieku.
Wstępnie udało mi się ustalić, że dobra szymonkowskie, a wraz z nimi prawdopodobnie również browar, od 1790 roku należały do rodziny von Lüttwitz. Potwierdza to spis browarów polskich, według którego rodzina von Lüttwitz występuje jako właściciel browaru jeszcze w latach 1865 - 1885. Baron von Lüttwitz nie warzył jednak sam piwa w swoim browarze, tylko starał się w miarę korzystnie dla siebie zakład oddawać w dzierżawę. Jednym ze sławniejszych dzierżawców był Friedrich August Haselbach (1820 - 1896), późniejszy właściciel browaru w Namysłowie, który dzierżawił browar prawdopodobnie w latach 1847-1859.
F. A. Haselbach był piwowarem bardzo utalentowanym i bardzo sumiennym. Uwielbiał eksperymentować i opracował własny sposób leżakowania piwa, dzięki któremu piwo szymonkowskie stało się sławne nie tylko w powiecie kluczborskim. Podczas swego pobytu w Szymonkowie F. A. Haselbach ożenił się, tam też przyszedł na świat jego syn Paul, jeden z późniejszych właścicieli browaru namysłowskiego.
Na obrazku widok dzisiejszy tego co zostało po browarze w Szymonkowie od bramy wjazdowej.
Browar w Szymonkowie został w roku 1859 gruntownie przebudowany i zmodernizowany. Baron von Lüttwitz nie szczędził pieniędzy na rozbudowę piwnic oraz składów lodu. Zakupił maszynę parową o mocy 14 koni mechanicznych, która napędzała browar oraz gorzelnię i przystosował browar do produkcji coraz bardziej wchodzącego w modę piwa bawarskiego. Zażądał jednak od Haselbacha takiej ceny za dzierżawę, że ten zrezygnował i jak wiadomo w 1862 roku zakupił browar w Namysłowie.
Ten budynek wykorzystuje ktoś dzisiaj do chodowli pieczarek, ponieważ posiada potężne, głębokie i ciemne piwnice, jak zresztą wszystkie budynki na terenie byłego browaru.
Budynki z drugiej strony są już niestety ruiną.
Kolejnymi dzierżawcami szymonkowskiego browaru była rodzina Walewskich. W 1868 roku browar w Szymonkowie wyprodukował około 4500 hl piwa, które prawdopodobnie zostało w całości sprzedane, w nowej piwnicy miejskiej we Wrocławiu. Nie wiem od kiedy Walewscy, którzy w niemieckich żródłach występują jako von Walewski, dzierżawili nową piwnicę miejską we Wrocławiu, ale być może od jej powstania w roku 1863. W roku 1869 we Wrocławiu sprzedano już około 5700 hl piwa z Szymonkowa.
Nie wiem też jak długo Walewscy dzierżawili browar.Według spisu browarów polskich w latach 1885- 1905 właścicielem był baron von Huppmann-Valbella, ale nie udało mi się jeszcze dotrzeć do dokładniejszych informacji na ten temat.
Głupio mi przerwywać, Piwowar bo pewnie się dopiero rozkręcasz i zaraz poczęstujesz nasz dalszymi fotkami i newsami o tym browarze ale nie mogę doczekać się odpowiedzi na pytanie czy coś znalazłeś (cokolwiek :) ) w czasie eksploracji bo nie sądzę ażebyś tego nie dokonał;)
Niestety nie rozkręcam się, a raczej się skręcam, bo nic tam nie znalazłem. Fakt że czasu było mało, bo można by się też popytać mieszkańców, ale i tak przede mną był już tam Krzysiu. Informacje mam na razie skąpe, ale może uda mi się z czasem zdobyć więcej. Wiem że Pjenknik ma album, a w nim około stuletnią widokówkę z Szymonkowa, na której niestety już nie ma browaru, ale są jakieś duże zabudowania z wysokim kominem. O takim kominie mówił mi nawet jeden z mieszkańców, że kiedyś był, ale już go nie ma.
Potwierdzam, że browar jest wypatroszony i w obecnym stanie niewiele można tam znaleźć, może podczas rozbiórki poszczególnych budynków coś by się trafiło. W części budynku głównego znajduje się biblioteka, pozostała cześć popada stopniowo w ruinę
Ad rem: za Walewskich browar w Szymonkowie był jednym z największych i najlepszych na Opolszczyźnie. Zdaje się jednak, że jego świetność trwała dość krótko, nie znalazłem jednak żadnych konkretniejszych informacji.
Czekamy na dokończenie Piwowara.
Przeglądając mój zbiór natrafiłem na ciekawą porcelankę skład Milicz.
Załączam skan, który wrzucę do Kolekcjonerstwa i parę innych porcelanek.
witam
widze ze dyskusja sie toczyla sie jakis czas temu ale czy nie ma moze ktos jakis strych fotek jak wyglodał browar w dawnych czasach i ewtualnie cała wioska z góry dzikuje za ewtulane fotki
Panowie
Z browaru nie zostało juz nic te budowle na fotkach to młyn
szymonkow
12-11-2010, 12:13
szukam ciekawostek o Szymonkowie, może ktos posiada butelke z browaru? ja niestety mam tylko stłuczki i kilka porcelanek. A na tych zdjęciach jest dawny młyn a przed nim mieściła sie tam gorzelnia, w budynek mieszczący obecnie pieczarkarnie był spichlerzem posiadajacy połączenie tunelem z budynkami obok, zachowana jest jeszcze jedna ze studni z której czerpano wodę do produkcji piwa a póżniej spirytusu. Możliwe iz w XIX wieku cały ten kompleks był browarem, część budynków rozebrano po wojnie i postawiono tam kółko rolnicze.
vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.