Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niezależny browar domowy "Pod Baranem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Senior
    • 10-2007
    • 338

    #46
    Warka #74 Kolesch - przelana na cichą, odfermentowanie do 3 blg, mętne jak zupa. Zobaczymy jak się będzie klarować na cichej.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • bielok
      Senior
      • 10-2007
      • 338

      #47
      Warka #77 Alt

      Warka #77 Alt

      Zasyp:
      4500 - mnachijski
      1300 - pilzneński
      200 - carared

      Chmiel - 44 g marynka 9,1 a/k
      Drożdże - Zymoferm Z038-2-38 Altbier gęstwa po koleschu

      Zacieranie:
      50*C - zasyp
      54*C - 10'
      64*C - 20
      72*C - 40'
      78*C - 15' wysładzanie wodą 18l.

      Chmielenie 60':
      0' - marynka - 44g

      Otrzymałem 23 l 15 blg, w osobnym garze 4,5l 9 blg (będzie na refermentację)
      anioły śmierdzą potem
      żrą kiełbasę
      mają w dupie żywych

      Comment

      • bielok
        Senior
        • 10-2007
        • 338

        #48
        Warka #77 Alt

        Cześć

        Drożdże Z038-2-38 (gęstwa ok 200 ml) zadane w tem. brzeczki 23*C. Dziś wychyliły głowę z pod pokrywki fermentatora i rozglądały się po kuchni. Wstawiłem fermentator do głębokiej miednicy i nalałem tam 6l zimnej wody może trochę ostudzi ich zapał
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

        Comment

        • bielok
          Senior
          • 10-2007
          • 338

          #49
          Elo.

          Warki 76 i 77 zostały zlane na cichą, warka 76 odfermentowała do 6 blg po wybrzuszonej pokrywce fermentatora widzę że jeszcze może zejść niżej. Warka 77 odfermentowała do 3 blg. Gęstwa z 77 wlana do beczki gdzie fermentuje warka 78.
          anioły śmierdzą potem
          żrą kiełbasę
          mają w dupie żywych

          Comment

          • bielok
            Senior
            • 10-2007
            • 338

            #50
            Warka 78 Alt Drugi

            Warka 78 - Alt Drugi

            Zasyp:
            6250 g - monachijski
            2250 g - pilzneński
            80 g - ciemny karmel strzegom

            Chmiel:
            120g - marynka szyszka 2009

            Drożdże - Zymoferm Z038-2-38 Altbier gęstwa po warce 77

            Zacieranie w 30 l wody:
            52*C - 10'
            64*C - 30'
            72*C - 30'
            78*C - 15' na ułożenie złoża i filtracja na dwie raty, spuszczenie całej brzeczki (21l) dolanie przygotowanej wody (22-23l), 10 minut pracy mieszadła, 15' na ułożenie złoża i ponowne spuszczenie brzeczki. Otrzymałem 43l.

            Chmielenie 60' :
            0' - 40g
            30' - 40g
            55' - 40g

            Po chmieleniu wyszło że mam 37,5 l brzeczki 13 blg, rozcieńczyłem 3 litrami wody do 12 blg. Gęstwa wlana do beczki 60 l chluśnięciem z fermentatora po warce 77, brzeczka napowietrzana przez zlewanie jej z wysokości 80 cm z kraniku gara warzelnego do beczki. Pomny wspomnień jak sprzątałem po warce 77, mam nadzieje że 20 l zapas miejsca w beczce wystarczy drożdżom i nie wyjdą z beczki
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

            Comment

            • bielok
              Senior
              • 10-2007
              • 338

              #51
              Warka 79 - Belgijski brąz ;-)

              Warka 79 - Belgijski brąz ;-)

              Zasyp:
              4500 - pilzneński
              1300 - monachijski
              40 - cafara III

              Chmiele:
              40 g - sybilla (granulat 2010)
              20 g - lubelski (granulat 2011)

              Drożdże - gęstwa Belgian Abbey od Jozefika, rozruszana 0,75 litrowym starterem

              zacieranie w 26 litrach wody:
              50*C zasyp
              52*C - 10'
              68-66*C - 60'
              78*C - 10' wysłądzanie na dwie raty:
              spuszczenie 12 l filtratu, dolanie 9 l wody 80*C, mieszadło na 10', ułożenie złoża, spuszczenie reszty filtratu, otrzymałem ok 29 l brzeczki

              Chmielenie 70':
              0' - sybilla
              65' - lubelski

              wyszło ok 26 l 12 blg (nowy nie wyskalowany fermentator ).
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • bielok
                Senior
                • 10-2007
                • 338

                #52
                Warka #76 Razowe

                Cześć.

                Warka zabutelkowana z 130 g glukozy. Wyszło 40 x 0,5l, 1 x 1,5l i pół kufla do degustacji Końcowe odfermentowanie to 4 blg, czyli będzie miało w okolicach 6,5%. Na cichej zeszło w dół o 2 blg, te dzisiejsze nottinhamy to jakieś inne drożdże niż te co używałem dwa lata temu. Tamte były dużo bardziej żarłoczne.
                Last edited by bielok; 04-01-2012, 05:36. Powód: dopisek o drożdżach
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • bielok
                  Senior
                  • 10-2007
                  • 338

                  #53
                  Cześć.

                  Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem glukozy (7g/1l):
                  Warka #74 Kolesch
                  Warka #75 Witold
                  Warka #77 Alt

                  Warka 79 - Belgijski brąz - przelana na cichą - gęstwa abbey wykorzystana do warki #80.
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

                  Comment

                  • bielok
                    Senior
                    • 10-2007
                    • 338

                    #54
                    Warka #80 Dubel- bubel

                    Warka #80 Dubel- bubel.

                    Zasyp:
                    5000 g - pilzneński
                    2000 g - monachijski
                    100 g - czekoladowy litovel
                    100 g - karmelowy ciemny strzegom
                    300 g - cukier
                    500 g - glukoza

                    Chmiel:
                    sybilla - 35g
                    marynka - 35g

                    Zacieranie w 19l wody:
                    50*C - zasyp
                    52*C - 10'
                    64*C - 20'
                    72*C - 40'
                    78*C - 10', spuszczenie brzeczki w ilości 9l o gęstości ok 24 blg (skończyła mi się skala na cukromierzu bo mam tylko do 22 blg), wlanie do gara zaciernego 20l wody, uruchomienie mieszadła na 10', następnie 10' na ułożenie złoża i spuszczenie drugiej części filtratu.

                    Do chmielenia poszło ok 29 l brzeczki, chmielenie 60':
                    0' - marynka i sybilla

                    Właściwie momentu chmielenia już nie pamiętam.
                    Rano fermentacja szła w najlepsze więc nie wiem ile w wiadrze jest brzeczki (muszę wyskalować wiadra w końcu) ale w każdym razie pomiędzy 20-24l o gęstości 20blg. Trzeba będzie dolać wody bo raz że gęste, dwa że przemielone
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • bielok
                      Senior
                      • 10-2007
                      • 338

                      #55
                      Warka 78 Alt Drugi

                      Cześć.

                      Warka 78 Alt Drugi - zabutelkowana 40x0,5 l z 126 g glukozy + 1x19l. Piwo płaskie w smaku, jak na razie idzie w odstawkę.
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • bielok
                        Senior
                        • 10-2007
                        • 338

                        #56
                        Warka #81 dwa za jednym zamachem

                        Warka #81 dwa za jednym zamachem

                        Zasyp:
                        6000 g - pilzneński
                        2000 g - pszeniczny
                        3000 g - monachilski
                        1000 g - cara coś tam EBC 20 (tyle pamiętam opakowanie zostało na działce)

                        Zacieranie:
                        Do 30l wody o tem. 45*C dodane wszystkie słody, a gdy się okazało że się zmieści dolane jeszcze 10l wody.

                        Podgrzanie do 67*C, zacieranie na bryta 1,5h.

                        Wysładzanie na dwie raty:
                        28 l 18,5 blg
                        28l 6 blg

                        Z wymieszanych zawartości powstały dwie brzeczki 10,5 blg 28l oraz 14 blg 28l

                        Chmielenie dla piwa ala bitter (60'):
                        0' - 25 g marynka
                        30' - 25 g marynka
                        50' - 25 g marynka

                        po gotowaniu 12 blg

                        chmielenie dla piwa ala AIPA:
                        0' - 25g columbus
                        30' - 25g palisade
                        55' - 25 g citra

                        Planuję na zimno chmielić citrą i amarillo.

                        Druga cześć warki się chmieli , jeszcze nie wiem jakie będzie blg końcowe.
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

                        Comment

                        • bielok
                          Senior
                          • 10-2007
                          • 338

                          #57
                          cześć.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                          Druga cześć warki się chmieli , jeszcze nie wiem jakie będzie blg końcowe.
                          Wyszło 16 blg.

                          Napowietrzanie przez dwukrotne przelanie z wiadra do wiadra.
                          jeszcze jedno i spać
                          anioły śmierdzą potem
                          żrą kiełbasę
                          mają w dupie żywych

                          Comment

                          • bielok
                            Senior
                            • 10-2007
                            • 338

                            #58
                            Warka #79 - Belgijski brąz - zabutelkowana z 0,9l rezerwy 19 blg. Wyszło 48x0,5 i 2x1,5l. BLG końcowe stanełao na cyfrze 2.
                            Warka #80 Dubel- bubel - przelana na cichą, odfermentowanie na poziomie 3 blg.
                            Warka #81 dwa za jednym zamachem:
                            A - odfermentowanie do 2 blg, przelana na cichą, wylądowało na balkonie.
                            B - odfermentowanie 3,5 blg, przelana na cichą, do chmielenia na zimno użyłem 15g citry (granulat) i 15 g amarillo (szyszka).
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • bielok
                              Senior
                              • 10-2007
                              • 338

                              #59
                              Warka #82 - Tripel

                              Warka #82 Tripel

                              Piwo przeznaczone do lezakowania minimum rok

                              Zasyp:
                              5000 g - pilzneński
                              2000 g - pszeniczny
                              500 g - monachijski
                              500 g - amber
                              trzy garście owsianego domowego (z łuską)

                              Zacieranie:
                              50*C - 10'
                              64*C - 30'
                              72*C - 30'
                              78*C - 15' wysładzanie na dwie raty, woda do wysładzania 16l.

                              Otrzymałem ok 32 l brzeczki o gęstości 14 blg.

                              Chmielenie 60':
                              0' - lubelski 100 g (szyszka 2,7 a/k)
                              0' - palisade 20 g (granulat 6,7 a/k)

                              Słody wsypałem o 5 rano, teraz sypnę chmiel i na spacer z psem
                              anioły śmierdzą potem
                              żrą kiełbasę
                              mają w dupie żywych

                              Comment

                              • krys123
                                Member
                                • 01-2010
                                • 37

                                #60
                                8 kg słodów + cukier, który dorzucisz.
                                Jaki planujesz blg, przy jakiej ilości litrów warki?
                                Coś planujesz zrobić z wysłodkami, czy kanał?
                                Udanego warzenia!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎