Břeclav, Podlužan

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13056

    #1

    Břeclav, Podlužan

    Alk. 4,5%, ekstraktu nie podano.

    Aromat - lekki chmiel, lekki słód
    Piana - dość wysoka, umiarkowanie trwała
    Barwa - słomkowo-złota, trochę mętna /choć piwo jest filtrowane, też pasteryzowane/
    Wysycenie - umiarkowanie wysokie
    Smak - łagodna acz dość wyraźna chmielowa goryczka, leciutki kwasek, w tle delikatne tony słodu
    Treściwość - to piwo moim zdaniem jest w okolicach 10-11% ekstr. i treściwość jest klasyczna jak na teki przedział czyli dość lekkie

    Żadne fajerwerki, ale rześkie, przyzwoite sesyjne piwko na ciepłe dni.

    Drink-Hala, Wrocław
    Attached Files
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #2
    moje pite pod kominem z widokiem na zamek. Podobno jest to 11°

    Barwa: piękne złoto
    Piana: drobne pęcherze ale dosyć szybko opadają, ładnie oblepia kufel
    Zapach: słodowy, dość młody
    Smak: słodowy dość okrągły początek, potem silna wręcz brutalna goryczka, niezbalansowana, jest też mocny chmielowy aromat. Ogólnie nie jest źle ale brak tu harmonii.
    Attached Files
    LP

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Przeciętne ale nie wadliwe piwo. Jak na jedenastkę dość pełne (jakieś zmiany w zasypie bo kolor zdecydowanie ciemniejszy niż na powyższych zdjęciach) i mocno goryczkowe.

      Spokojnie do wypicia w przypływie bezrefleksyjnego pragnienia.

      Comment

      • Javox
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6707

        #4
        Ekstrakt 11*, alko 4,7%

        Chmiele: Sládek, Żatecký poloraný červeňák

        Piana - na dłużej pełna warstewka.
        Lacing - trochę było.
        Gaz - średni.
        Barwa - jasne złoto.
        Aromat - zbożowość z lekkim DMS-em.
        Smak - słodkawe, zbożowość, DMS ale lekko, średnia gorzkawa goryczka.

        Bez szału
        Attached Files

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Pinta, English Porter
          darekd
          Seria "Classics"

          13%ekstr.
          5% alk.

          Aromat - słodowy, łagodny, jakieś kawowe muśnięcie
          Piana - dość wysoka, umiarkowanie trwała, dłuższy kożuszek
          Barwa - smolista, ciemnorubinowe refleksy pod światło
          Wysycenie - umiarkowane, musujące...
          2025-04-05, 00:46
        • darekd
          Fuller's, Vintage Ale 2019
          darekd
          O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale

          Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...
          2024-11-24, 00:51
        • darekd
          Rittmayer, Hell
          darekd
          Znany w Polsce browar z bawarskiej Górnej Frankonii warzy różne hellesy, m.in. ten Landbier Hell

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-landbier-hell

          ale tam jest chmiel Tettnanger a tu Hallertauer. Też 4,9% alk.
          ...
          2025-07-01, 23:46
        • darekd
          Piwoteka, Placebo
          darekd
          Placebo to "wheat saison". Pszenica w saisonach to chyba nie odkrycie, więc o co chodzi w tym określeniu?

          12,5% ekstr.
          6,2% alk.

          Aromat - początkowo w nosie lekko kręciły się aromaty belgijskich drożdży, ale chwilę potem wyszły tony weizena. Czyli...
          2025-03-31, 23:34
        • darekd
          AleBrowar, Tower of Cats
          darekd
          India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
          I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

          Są jeszcze parametry i skład:
          Ekstr. 15%
          Alk.6,2%

          w składzie...
          2025-02-13, 00:00
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...