Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwo jasne górne, 10,5 - 11 Blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    Piwo jasne górne, 10,5 - 11 Blg

    zasyp:
    słód pilzeński (Strzegom): 3000 g
    słód monachijski (Strzegom): 1900 g
    karapils (pewnie Litovel, ale nie wiem na pewno): 100 g

    zacieranie:
    18 l / 67 C
    90 min / 66 -> 64 C
    10 min 76 C
    20 l / 85 C

    gotowanie 60 min

    chmielenie:
    Marynka granulat 90: 35 g / 50 min
    Lubelski granulat 90: 40 g / 1 min + 15 min w chłodzeniu

    drożdże: gęstwa Danstar Windsor

    Piwo wyszło bardzo przyzwoite, smaczne, niewiele odbiegające od dobrych piw przemysłowych.
  • mapajak
    Senior
    • 12-2002
    • 1187

    #2
    Krzysiu, napisz ile litrów gotowego piwa uzyskałeś, tak aby każdy mógł przeliczyć sobie proporcje składników.

    Comment

    • Krzysiu
      Krzysiu
      • 02-2001
      • 14936

      #3
      Otrzymałem 28 litrów. Miało być 30.

      Comment

      • Madar50
        Member
        • 04-2007
        • 95

        #4
        Chciałem się tylko na początku upewnić, czy dobrze zrozumiałem Twój przepis.

        zacieranie:
        18 l / 67 C
        90 min / 66 -> 64 C
        10 min 76 C
        20 l / 85 C

        gotowanie 60 min

        chmielenie:
        Marynka granulat 90: 35 g / 50 min
        Lubelski granulat 90: 40 g / 1 min + 15 min w chłodzeniu


        Do 18 litrów wody w 67*C, wsypujesz wszystek słód.
        Przerwa 90 min w 66 -> 64 C
        Następna 10 min w 76*C
        20 litrów wody w temperaturze 85*C do wysładzania.
        W 10 min od zagotowania dajesz Marynkę i 59 min Lubelski, który jest razem schładzany przez 15 min.
        Czy wszystko dobrze zrozumiałem?

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #5
          Dobrze zrozumiałeś. Tyle, że Marynką zrobiłem błąd - powinno być 60 minut. Zawsze dodaję główną porcję chmielu w momencie zagotowania. Nie ma potrzeby gotowania brzeczki ani minuty bez chmielu. Granulat 90 oznacza granulat typ 90 - jest jeszcze granulat typ 45 o znacznie większej zawartości alfakwasów, ale on w domu nie nadaje sie do użytku.

          Comment

          • darko
            Senior
            • 06-2003
            • 2078

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            jest jeszcze granulat typ 45 o znacznie większej zawartości alfakwasów, ale on w domu nie nadaje sie do użytku.
            Dlaczego?

            Comment

            • Krzysiu
              Krzysiu
              • 02-2001
              • 14936

              #7
              Szczerze mówiąc nie bardzo w tej chwili pamiętam, ale fachowcy od chmielu zdecydowanie odradzali. Sądzę, że wykorzystanie alfakwasów jest stosunkowo niskie, a mała zawartość części śmieciowatych utrudnia filtrowanie.

              Comment

              • darko
                Senior
                • 06-2003
                • 2078

                #8
                Ja z kolei spotkałem się opinią w miarę pozytywną.
                Granulat typu 45 pozbawiony jest części "śmieci" niepotrzebnych przy warzeniu. I tak z chmielu aromatycznego o zaw a-k 3-4% uzyskuje się granulat o zaw. 7-8% a-k (czyli tyle samo co granulacie typu 90 odmiany Marynka). Ponadto oprócz alfa kwasów zatężone zostają olejki chmielowe.

                Czy ktoś stosował granulat typu 45?

                Comment

                • kentaki
                  Senior
                  • 10-2002
                  • 452

                  #9
                  Miałem okazję stosować granulat 45 chmielu lubelskiego i stwierdzam, że był bardzo dobry, przede wszystkim super pachniał. Piwa uwarzone z tym chmielem wyszły smaczne, z mocną, aczkolwiek przyjemna i sympatyczną goryczką. Czy były bardziej aromatyczne to chyba nie, ale ten zapach do dziś mam w pamięci.

                  Comment

                  • Madar50
                    Member
                    • 04-2007
                    • 95

                    #10
                    To dobrze. Jeszcze żeby admin zmienił te 50 na 60 i przepis byłby bez błędu. Ale to akurat ma minimalny wpływ na końcowy wynik.
                    Pozdrawiam i Twoje

                    Comment

                    • Krzysiu
                      Krzysiu
                      • 02-2001
                      • 14936

                      #11
                      Na temat granulowania chmielu:
                      http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=47048, post nr 15
                      http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=46600, post nr 2

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X
                      😀
                      🥰
                      🤢
                      😎
                      😡
                      👍
                      👎