Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły się schody, ponieważ na zacieranie zalecane jest 8 litrów wody co powoduje problem z pompowaniem wody/brzeczki przez pompę na górę i przelewanie jej na słód. Trzeba mieć kociołek lekko podprarty z jednej strony i przykręcić zawór pompy a i tak ciężko jest zadawać brzeczkę równomiernie na cały słód.
Czy ktoś przerabiał warzenie piwa w kociołku 30 litrowym piwa na 10 litrów i miał podobny problem i jak go rozwiązał?
Proszę o podpowiedzi...bo czasem dla spróbowania piwa nie chcę od razu robić piwa w ilości 20 litrów.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły się schody, ponieważ na zacieranie zalecane jest 8 litrów wody co powoduje problem z pompowaniem wody/brzeczki przez pompę na górę i przelewanie jej na słód. Trzeba mieć kociołek lekko podprarty z jednej strony i przykręcić zawór pompy a i tak ciężko jest zadawać brzeczkę równomiernie na cały słód.
Czy ktoś przerabiał warzenie piwa w kociołku 30 litrowym piwa na 10 litrów i miał podobny problem i jak go rozwiązał?
Proszę o podpowiedzi...bo czasem dla spróbowania piwa nie chcę od razu robić piwa w ilości 20 litrów.
Comment