Mieszadło
Collapse
X
-
Jezeli będzie pracował na 10% obciążenia to wydzieli się w nim 10 razy mniej mocy (uproszczenie). Obojetnie jakie masz diody. Natomiast rozpraszanie mocy (temperatura) zależy od jego powierzchni. Zgadzam się, że te na większe prądy będą się mniej grzały, bo są przeważnie większych rozmiarów (powierzchnia), natomiast jeżeli miałyby te same wymiary - taka sama obudowa, co też można spotkać, to obojętnie, czy pisze na nim 15, czy 25 A temperaturę będą miały taką samą. Oczywiście jako prostownik traktuję diody.Last edited by buran; 2008-02-02, 00:17.Comment
-
Jezeli będzie pracował na 10% obciążenia to wydzieli się w nim 10 razy mniej mocy (uproszczenie). Obojetnie jakie masz diody. Natomiast rozpraszanie mocy (temperatura) zależy od jego powierzchni. Zgadzam się, że te na większe prądy będą się mniej grzały, bo są przeważnie większych rozmiarów (powierzchnia), natomiast jeżeli miałyby te same wymiary - taka sama obudowa, co też można spotkać, to obojętnie, czy pisze na nim 15, czy 25 A temperaturę będą miały taką samą. Oczywiście jako prostownik traktuję diody.Comment
-
"Śmigło" zostało zakupione w hurtowni z częściami do klimy. Jest niestety z Al ale ja i tak opiłem się za młodych lat mleka z garnków Al i na razie nic . Od jakiegoś czasu przerzuciłem się na Piwo z Al - . D=300m to w sam raz do kociołka D=400mm (pozostaje 50mm na czujkę termometryczną przy dnie). Montaż do osi na śrubę M12 ze stali nierdzewnej klasy M2.
Wiem z wlasnego doswiadczenia ze dzialaja swietnie.
No i to Al...
Al znajduje sie w piwie oraz sokach owocowych przechowywanych w opakowaniach aluminiowych. Jego stezenie rosnie w miare okresu przechowywania. Po dwunastu miesiacach przechowywania stezenie Al w piwie osiaga wartosc 10-20mg/l (30).Przez dlugi czas uwazano, ze stezenia Al w wodach uzytkowych nie stanowi zagrozenia dla ludzi i zwierzat. Dopiero niedawno pojawily sie propozycje normatywow higienicznych. Komisja Unii Europejskiej zaleca dla wody pitnej stezenia Al rzedu 50µg/l, (22), Swiatowa Organizacja Zdrowia- 200µg/l, w Polsce przyjeto 300µg/l.
1µg= o.ooooo1g
1mg=o.oo1g
I nikt nie bije na alarm?
Jednak mysle ze Al na mieszadlo odpada.Comment
-
[...] Jest to D=300mm (przyp. - chodzi o "śmigło"). Są też inne rozmiary (mniejsze tańsze). Największe, które tam było to D=350. [...] Ale tak jak pisałem - D=300 do garnka D=400mm o średniej gr. dna i ścianek wystarczy a i więcej luzu dla sondy termometrycznej (jeśliby chcieć sprawdzać przy dnie)."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Dzięki poradom Mark33 wkońcu mam mieszadło w domu. Już nie potrafię się doczekać kolejnego warzenia.
Gniazdko do prądu i prąd płynie do transformatora 105W później do pudeła a w nim: prostownik (mostka) gretza, kondensator oraz bezpiecznik samochodowy i do silniczka z mieszadła. Kondensator chyba jest mały gdyż się grzeje. Ale narazie chodzi, a wygląda tak:
Konstrukcja mieszadła dojść solidna (ja nie robiłem gdyż nie umiem) a w konstrukcji otwór na termometr, który pokazuje temp. oraz ma alarm gdy temp. podwyższy się do wzkazanej temp.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Transformatorek faktycznie mikruśki. Przy gęstrzym zacierze - nie chcę być złym prorokiem - ale albo sie zatrzyma, albo sfajczy. Dziwne, że ma aż 105 W. Jeżeli tyle faktycznie potrafi przenieść - to OK.
Opisz pierwsze doświadczenia praktyczne - może to być wskazówka dla innych przy tego typu konstrukcji.
A kondensator nie powinien się grzać jeżeli jest dobrze podłączony i na odpowiednie napięcie.Comment
-
Bardzo fajny stelaż do mieszadła.Wygląda na jakis orginał.Co to za cudo? Chyba nie samoróbka?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Ślicznie wykonane, ale:
- kondensator nie ma prawa się grzać; jaki dałeś i jak podłączony?
- sprawdź, czy ten zasilacz impulsowy ('transformator elektroniczny ) ma wystarczającą klasę bezpieczeństwa do pracy przy mokrym. Może jestem nadmiernym tradycjonalistą, ale jakoś pewniej się czuję gdy w takich zastosowaniach używany jest klasyczny transformator z karkasem (znaczy: szpulką na drut) izolującym uzwojenia.Comment
-
Aktualnie też konstruuje mieszadło do swojej warzelni.
Na razie motoreduktor będzie zamontowany od góry, docelowo jednak po przerobieniu na warzelni na zasilanie prądem, mieszadło będzie zasilane od dołu.
Silnik z reduktorem ma 33 obroty przy 12V. Mam nadzieje, że da rade ukręcić w dość sporym garze.
Pozostała mi do wykonania górna cześć konstrukcji. Będzie ona podobna do konstrukcji mwa, jednak zdecydowałem się na łożysko w celu odciążenia silnika.Pozdrawiam, WesołyComment
-
Tydzień temu mieszadło mi mieszało przez pół godziny ale przy prostowniku był kondensator (inaczej nie chodziło), który to piknie się pierdyknął.
Wczoraj warzyłem i już chodzi jak należy. Otóż za transformatorem elektronicznym jest układ Gretza ze szybkich diód Schottygo i kondensator z radiatorem a przy włączniku dioda 3A przeciwzwrotna. Działać działa, grzać się nie grzeje więc jak narazie jest ok. Jak będą potrzebne bliższe szczegóły to zapytam.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Posiadam mechanizm od wycieraczek 12V 9A (chyba fiat 125p) oraz prostownik do ładowania akumulatorów 12V 15A z regulacją. Taki ze mnie elektryk jak ksiądz więc pytam, czy posiadany prostownik nadałby się do zasilania mieszadła ?Pozdrawiam
djComment
Comment