Z041-0-39 Weißbier III, Typ Bestfrau
Namnażanie w starterze trwało ok. 36h, dopiero po tym czasie dało się zauważyć, że drożdże zaczęły fermentować. Cały litrowy starter dodany do 22l brzeczki 12.2 Blg o 9:30, ok. 16 czuć już było węchem, że fermentacja się odbywa. Wiadra nie mam w zwyczaju otwierać, więc nie wiem czy piana była czy nie.
Namnażanie w starterze trwało ok. 36h, dopiero po tym czasie dało się zauważyć, że drożdże zaczęły fermentować. Cały litrowy starter dodany do 22l brzeczki 12.2 Blg o 9:30, ok. 16 czuć już było węchem, że fermentacja się odbywa. Wiadra nie mam w zwyczaju otwierać, więc nie wiem czy piana była czy nie.
.
- jeśli nie masz innego małego naczynia, i po zaobserwowaniu oznak fermentacji dopiero przenieść do większego startera. Najlepiej dla drożdży by było te 300-400 ml w następnym kroku, a dalej 1,6l, ale jeśli nie masz warunków, to i w 1l. powinny dać radę.
Comment