Karvina, Polská 117/8, Karvinský pivovar (Restaurace Ovecka)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Raciborz
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.06
    • 594

    #1

    Karvina, Polská 117/8, Karvinský pivovar (Restaurace Ovecka)

    Podczas powrotu z giełdy w Martinie postanowiliśmy odwiedzić nowo powstały browar.Obecnie dostępne jest piwo o nazwie Larische 11-tka,w cenie 21 kc za 0,5 L
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2164

    #2
    Lokal podzielony jest na dwie części, restauracyjną i barową.
    Dzisiaj dostępne było piwo Larische 12° za 26 CZK/0,5l. Jedenastka choć figuruje w menu ma być znów dostępna niebawem, kelnerka mówiła że piwa schodzą bardzo szybko.
    Jest firmowe szkło w postaci kufli 0,3, 0,5 i 1,0 litr oraz pokale na nóżce 0,3 i 0,5 litra ale nie znam ceny. Są również wafelki.
    Piwa są dostępne na wynos w litrowych PETach, dwunasta kosztowała 50 CZK.
    Piwo dobre, po prostu klasyka czeska, mini-browarna.

    Jedzenie świeżutkie i dobrze zrobione lecz słabo doprawione, tak sanatoryjnie Jest przyrestauracyjna wędzarnia skąd pochodzi część produktów.

    Czynne w godzinach:
    Nie - Czw 11:00 - 22:00
    Pt - Sob 11:00 - 23:00

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4885

      #3
      Restaurację Ovečka z Karvinským pivovarem odwiedziliśmy 15.11. Ludzi full, sala restauracyjna z warzelnią i barem bardzo przyjemna, niestety miejsce znaleźliśmy tylko w drugiej, dużo mniej przytulnej sali barowej gdzie zaśmierdliśmy od dymu po chwili przebywania. Zimno nie pozwoliło piwkować na zewnątrz, Larische 12° był jedynym (ale bardzo smacznym http://www.browar.biz/forum/showthre...79#post1155279 )dostępnym tego dnia piwem z miejscowego browarku, więc po dwóch ewakuowaliśmy się do Ostravy na Qáska. Ale z Polski bliziutko, więc trzeba będzie ponowić wizytę.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13968

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
        Lokal podzielony jest na dwie części, restauracyjną i barową.
        Od nowego roku restauracyjna pozbawiona jest dymu. Dla palaczy została część barowa.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • jacekwerner
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2004.05
          • 2880

          #5
          Owieczkę odwiedziliśmy w piątek 18 lipca. W samym lokalu pustki, natomiast stoliki przed wejściem do restauracji i na dość obszernym ogródku zapełnione - zajęliśmy ostanie wolne miejsca.
          Dostępne były trzy piwa : jasne 11 i 12-tka oraz półciemna 13-tka, w cenach od 24 do 28 koron za 0,5 l. Podawane w firmowym szkle, na cieniutkich browarowych wafelkach. Wszystkie smakowały, jak napisał Gringo - czeska klasyka minibrowarowa.
          Jedzenie smaczne, dobrze doprawione, porcje duże, ceny przystępne.
          W części ogródka zlokalizowano cieszący się dużym powodzeniem kącik zabaw dla dzieci.
          Przyjemnie było tu posiedzieć wieczorową porą i odpocząć od nieznośnego upału w towarzystwie smacznego miejscowego piwa
          Ochotnicza Straż Piwna
          BAZA = 7446

          Comment

          • heckler
            Major Piwnych Rewolucji
            🍺
            • 2012.09
            • 2264

            #6
            Będąc w Jastrzębiu Zdroju postanowiłem podjechać 18km.w celu zakupienia piwa na wieczorne oglądanie tv.W kranach dostępne były:
            11-ka 24KC
            12-ka,oba jasne.26KC
            13-ka 29KC
            15-ka 31KC,oba polatmave.
            Niestety w pet-ach była tylko 11-ka.Na szczęście nie opodal browar jest sklep Lidla.Zakupiłem 3 wody mineralne i wróciłem do browaru.Nalali bez problemu.Bardzo dziwna polityka browaru.Cztery rodzaje piwa w kranach ,a na wynos tylko jeden rodzaj.Mnie najbardziej smakowała 12-ka,a najbardziej rozczarowała 15-ka.Bardzo mało wyrazista,natomiast 13-ka za bardzo smakowała kawą.Ogólnie piwa dobre,ale bez efektu ,wow,w lokalu schludnie i przyjemnie.

            Comment

            • dadek
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺🍺
              • 2005.09
              • 4885

              #7
              Restauracja i browar ma niesłabnące powodzenie. W piątek 11.12.2015 byliśmy umówieni ze sládkiem na zwiedzanie w Městským, to trzeba było przy okazji wpaść też i do Ovečki. Gdy zadzwoniliśmy pani powiedziała żebyśmy się śpieszyli bo już od 15-ej ma większość rezerwacji. Dotarliśmy przed 14 ale niestety pan sládek już wybył i poza warzelnią w restauracji nie dało się obejrzeć reszty urządzeń.
              Za to zadziwiła ilość piw na čepu - gdy w Městským są zazwyczaj 2, tu było aż 5:

              - Larische 11° světlý ležák
              - Larische 12° světlý ležák
              - Larische 13° polotmavý speciál
              - Larische 13° černý speciál
              - Larische 15° vánoční speciál

              Czasu nie było dużo ale spróbowałem czarnej 13° (bardzo wyrazista - palone słody, gorzka czekolada - choć dolna fermentacja to spokojnie mogła by uchodzić za stout) i świątecznej 15° (bursztynowej barwy, wyraźnie słodowa z nutami słodkich owoców).
              Koledzy załapali się jeszcze na zestaw obiadowy (zupa+drugie za 89 kč), który bardzo im smakował no i trzeba było się zwijać bo zaczęli się schodzić goście mający rezerwacje.
              Do Ovečki jak widać lepiej się wybierać w tygodniu bo weekendy są totalnie obłożone czego już kiedyś doświadczyłem.

              Dorzuciłem fotki do galerii:
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=20660
              http://www.browar.biz/galeria.php?id=20661

              Comment

              • dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4885

                #8
                Kolejne odwiedziny w browarku Larische nastąpiły 3.05.2016. Byliśmy umówieni z panem sládkiem Janem Piskořem na zwiedzanie browaru. Okazał się bardzo sympatycznym człowiekiem o ogromnej pasji swojego zawodu, obszernie i ciekawie o nim opowiadając. Jak to bywa z wieloma doświadczonymi piwowarami, długie lata przepracował w dużych browarach (najdłużej w Nošovicach) by na koniec zająć się warzeniem prawdziwych piw. Nasze zwiedzanie i z wykładem pana sládka trwało prawie godzinę. Byliśmy m. in. w leżakowni - najniższej jaką do tej pory odwiedziłem. Schodzi się do niej po stromych, wąskich schodach, na których końcu trzeba pokonać drzwi o wysokości 1,5 m. Za nimi znajdują się 2 sklepione pomieszczenia o maxymalnej wysokości pośrodku niespełna 180 cm, przejście pomiędzy nimi ma mniej niż 1,5 m. W obu znajduje się w sumie 8 poziomych tanków leżakowych o pojemności 10 hl każdy, są też 2 tanki pośredniczące po 5 hl, z których podawane są piwa wprost na bar. Podobnie jak warzelnia, cały sprzęt pochodzi z firmy Destila.
                Ciekawostką jest jak umieszczono tanki w tak małej piwnicy. Otóż od strony ulicy był dawno nieużywany zsyp do węgla do sąsiedniej piwnicy, który powiększono i po przebiciu ściany wsunięto tanki po czym znów zamurowano.

                Fotki dorzuciłem do galerii:
                http://www.browar.biz/galeria.php?id=21145
                http://www.browar.biz/galeria.php?id=21146
                http://www.browar.biz/galeria.php?id=21147

                Comment

                • heckler
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍺
                  • 2012.09
                  • 2264

                  #9
                  Owieczkę odwiedziliśmy jako pierwszy Karvinsky browar. Miałem cichą nadzieję, że sladek może będzie jeszcze w pracy i będę mógł obejrzeć sobie browar. Niestety w soboty nie pracuje, tyle się dowiedziałem i zająłem się konsumpcją dostępnych tego dnia piw:

                  -Larische 11-ka w cenie 20/29 Kc. https://www.browar.biz/galeria.php?id=24875
                  -Larische 11-ka miodowa 22/32 Kc.
                  -Larische 13-ka polotmava 25/35 Kc. https://www.browar.biz/galeria.php?id=24876
                  -Larische 15-ka IPA 32/42 Kc. https://www.browar.biz/galeria.php?id=24877
                  -Larische Porter 18-ka 39/49 Kc. https://www.browar.biz/galeria.php?id=24878

                  Najlepiej smakowała mi 11-ka, a najmniej wodniste polotmave. IPA, taka sobie, a Porter tylko z nazwy. Miodowego nie zamawiałem. Czyli generalnie z piwami to tym razem szału nie było.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • heckler
                    Czechy, Kvasice, Tlumačovská 681, Restaurace Sportareál
                    heckler
                    Do Kvasic powróciliśmy po trzech tygodniach. Ale tym razem udaliśmy się do Restaurace Sportareál, gdzie według zapewnień właściciela browaru Dobrá Kára
                    bywa ich lane piwo.
                    Owszem, piwo było, ale niestety tylko jedno pod postacią jasnej 10-ki. Piwo smaczne, ciut inne od tradycyjnej...
                    2025-08-11, 06:20
                  • Warzywo
                    Karvina, Komenského 961, Restaurace Hradek
                    Warzywo
                    Takich lokali brakuje w Polsce. Ot taki bez wielkiego zadęcia osiedlowy lokal ale bardzo przyjemny, są zakamarki, są stoły duże i małe drewniane, jest intymna atmosfera (a nie stoliczki z ikei i ekshibicjonistyczna jasność która nie pozwala na intymność).
                    Można tu spędzić miłe...
                    2020-02-27, 12:18
                  • Warzywo
                    Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
                    Warzywo
                    http://www.masinka.tym.cz/

                    i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
                    2020-02-27, 12:14
                  • dadek
                    Brno-Medlánky, Kytnerova 6/1, Pivovarská restaurace Moravia
                    dadek
                    Firmowa restauracja browaru Moravia ulokowana tuż obok niego. Wnętrze jasne, bardzo przyjemnie urządzone, jest przytulnie i zarazem swojsko po czesku. W głównej sali dominuje jasne drewno, kwadratowe słupy podtrzymują takież belki sufitowe i strop. Stoły, tak duże 6-osobowe, jak i mniejsze...
                    2022-02-09, 01:30
                  • dadek
                    Luhačovice, Družstevní 142, Lázeňský pivovar/Restaurace U koňa
                    dadek
                    Znane uzdrowisko na wschodniej Moravě doczekało się w tym roku swojego browaru. Powstał on blisko luhačovického zámku (czyli pałacu) z 1738 roku, w przemysłowej przybudówce do budynków restauracji i pensjonatu "U koňa". Przyjeżdżając do Luhačovic pociągiem mijamy ten kompleks...
                    2021-12-20, 01:37
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...