Třebonice, Smokie Rauch Bier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4808

Třebonice, Smokie Rauch Bier

Ekstrakt 13° Blg. Na tablicy za barem piwo opisane jako kouřové.
    Kolor bardzo mocnej herbaty, całkowicie mętne.
    Piana na około 4 cm, ciut "przybrudzona", podchodząca pod jasny beż. Pęcherzyki drobniutkie poprzetykane większymi i całkiem dużymi. Gruby kożuch istnieje prawie do dna, na ściankach kufla pozostają grube kręgi po każdym łyku, połączone plamami.
    Zapach drożdży wrzuconych do wędzarni ale nie jest zbyt mocny.
    Po pierwszym łyku miałem duże wątpliwości czy jako bezmięsny mogę wypić te piwo, aż miałem chwilowy odruch zwrotny. Walnęło dobrze uwędzoną wiejską kiełbasą z dodatkiem jałowca i czosnku(?). (W młodości jadłem to jeszcze pamiętam.) Po chwili doszły smaki suszonych śliwek, daktyli, korzennych przypraw, a w końcu bardziej rześkie suszonych moreli. Jednak kiełbasa była ponad wszystko, piwo zmęczyłem ale na powtórkę bym się nie zdecydował. Tym bardziej, że wysycenie było zbyt duże co nie idzie w parze z wędliną.
    Pite 30.03.14 na miejscu w browarku. 36 kč.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• darekd
    The Musketeers, Troubadour Magma
    darekd
    To piwo ma już swój wątek:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...oubadour-magma

jednak od 2019 r. nie warzą już kontraktowo tylko w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii Wschodniej.

...
    2025-02-19, 00:30
  • dadek
    Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
    dadek
    W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
    2024-09-03, 03:08
  • dadek
    Hlízov 230, Pivovar Holanďan
    dadek
    Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
    Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
    2023-11-03, 01:29
  • darekd
    Gusswerk, Eisbergbock
    darekd
    Koźlak lodowy (wymrażany) z rzemieślniczego browaru spod Salzburga.

11,1% alk. (na stronie www podają 11,5%), ekstr. 23,8%

Chmiele: Mühlviertler Malling, Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma, Simcoe, Citra

Podają, że wymrażanie odbywa się w temp. - 20*C...
    2025-04-08, 23:58
  • darekd
    Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
    darekd
    Chyba nowość na rynku.

Ekstr. 12,5%
    Alk. 5%

Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
    2025-03-20, 20:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...