Chłodzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1256

    #76
    Panowie, przypominam, że temat niniejszego działu brzmi: "Chłodzenie".

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #77
      Więc to są dywagacje na temat: Zużycie wody podczas chłdzenia i innych czynności browarniczych

      Ja chłodzę warki ostatnio trzydziestolitrowe w wannie ok. 1 godziny , wychodzi ok. 50 l wody. Dochładzam poprzez odstanie godziny - dwóch jeszcze w garze, przed zdekantowaniem do fermentora. W momencie szczepienia drożdżami brzeczka ma do 30 stopni C, więc od razu przenoszę do pomieszczenia z temp. 15 C, gdzie się dalej schładza i fermentuje.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #78
        jester_ napisał
        A ja, mimo skromnych jeszcze własnych doświadczeń, upierałbym się przy zasadach klinicznej wręcz czystości. ...
        Jestem za. Tyle, że do osiągnięcia takowej wystarczy zwykły wrzątek, nie trzeba się paprać chlorem.

        Po chlorowaniu czym płuczesz sprzęty? Pewnie wodą z kranu.

        Comment

        • blues-beer
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.11
          • 114

          #79
          [QUOTE]Krzysiu napisał(a)
          [B
          Ja chłodzę warki ostatnio trzydziestolitrowe w wannie ok. 1 godziny , wychodzi ok. 50 l wody. Dochładzam poprzez odstanie godziny - dwóch jeszcze w garze, przed zdekantowaniem do fermentora.

          Ja polecam chłodnicę (zdjęcie w dziale sprzęt - chłodnica zanurzeniowa), 20l brzeczki schładzam w ciągu 1/2 godziny do 22-24 st.C ilością ok 30l wody.Umożliwia oszczędność czasu i wody.

          Comment

          • oryks
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.01
            • 297

            #80
            blues-beer napisał(a)
            ...
            Ja polecam chłodnicę (zdjęcie w dziale sprzęt - chłodnica zanurzeniowa), 20l brzeczki schładzam w ciągu 1/2 godziny do 22-24 st.C ilością ok 30l wody.Umożliwia oszczędność czasu i wody. [/B]
            I to jest wynik który może zachęcić do zrobienia sobie takiej chłodnicy. Ja akurat, od kiedy przeczytałem jak to robi kogoś ze "starszyzny" piwowarów (przepraszam, nie pamientam kto to był), nie za bardzo przejmuje się szybkością chłodzenia.

            Przeraszam ale muszę bo mnie rozerwie ... co do tej klinicznej czystości. Nie zapomnijcie aby do sterylnego gara wlać odkażona wodę i słód moczony w Clorox-ie czy jakoś tam; chmiel też trzeba.
            Co ? Nie trzeba, bo się gotuje ? Więc i gar się wygotuje.

            Crizz, Art,

            może jednym z opracowań będą metody zachowania czystości to się wyżyjemy.

            Pozdrawiam
            Ostatnia zmiana dokonana przez oryks; 2004-02-10, 13:53.

            Comment

            • crizz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.02
              • 1256

              #81
              oryks napisał
              może jednym z opracowań będą metody zachowania czystości to się wyżyjemy.
              Będą, niebezpośrednio, ale będą. W ramach "Wyposażenia" będę pisał o środkach chemicznych, a później w ramach "Warzenia" o metodach dezynfekcji.
              Tylko Wy nie wytrzymacie do tego czasu i jak zwykle wyczerpiecie temat w nieodpowiednim dziale...

              Comment

              • jester_
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2003.10
                • 88

                #82
                Wątek o czystości już istnieje, więc żeby nie narażać się więcej Crizzowi i Artowi, zamieszczam odpowiedź na posty Krzysia i Oryksa tam

                Comment

                • Ka_Dar
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.03
                  • 248

                  #83
                  jester_ napisał(a)
                  ... A co do zużycia wody, to bym nie przesadzał. Na jedną kąpiel w dużej wannie zużywa się kilkadziesiąt, jeśli nie więcej, litrów wody. Czy w stosunku do tego 100 l wody na jedną warkę, kiedy warzy się np. 1-2 razy w miesiącu, to naprawdę tak dużo?
                  Nad czym tu się rozwodzić? 1.000 litrów wody kosztuje tyle co jedno piwo.
                  Jak szkoda wody, to z kąpieli można zrezygnować. Z dobrego piwa - nigdy!

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #84
                    Ka_Dar napisał
                    Nad czym tu się rozwodzić? 1.000 litrów wody kosztuje tyle co jedno piwo...
                    Mniej więcej. U mnie pół wanny to 20 groszy. jesli z tego zaoszczędzę 1/3, to wyjdzie 7 groszy. To taka chłodnica nigdy mi się nie zwróci.

                    Jak urządzę sobie porządny browarek, to zainwestuje w klasyczna tace chłodniczą.

                    Comment

                    • blues-beer
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.11
                      • 114

                      #85
                      Ilość stosowanej wody do warzenia to nie tylko aspekt ekonomiczny, również ekologiczny.

                      Comment

                      • Ka_Dar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.03
                        • 248

                        #86
                        blues-beer napisał(a)
                        Ilość stosowanej wody do warzenia to nie tylko aspekt ekonomiczny, również ekologiczny.
                        Możesz więcej wyjaśnić?

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24137

                          #87
                          Łączne zasoby wody na świecie szacuje się na ok. 1,5 mld km3, z czego 95% znajduje się w oceanach, 0,015% w rzekach i jeziorach, 0,54% w wodach gruntowych, ok.0,001% w atmosferze. Zaledwie 3% stanowi woda słodka, prawie w całości uwięziona w lodowcach , jedynie 1% jest dostępny dla ludzi. Stąd wody słodkiej , niezbędnej do zaspokojenia potrzeb ludności i gospodarki narodowej jest zbyt mało, a jej niedobory występują w wielu rejonach świata. Co 5 mieszkaniec Ziemi nie jest dostatecznie zaopatrzony w wodę, groźne deficyty zagrażają gospodarce oraz zdrowiu mieszkańców 80 krajów.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #88
                            Pozatym Polska ma najmiejsze zasoby wody pitnej w Europie...
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24137

                              #89
                              a teraz powróćmy do głównego tematu - czyli opracowania pt. CHŁODZENIE
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • slado
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.07
                                • 1072

                                #90
                                ART napisał(a)
                                a teraz powróćmy do głównego tematu - czyli opracowania pt. CHŁODZENIE
                                Tak więc chłodząc brzeczkę kierujmy się raczej rozsądkiem w zużyciu wody a nie wężem w kieszeni
                                Ka_Dar napisał(a)
                                Możesz więcej wyjaśnić?
                                Rozumiem że pytanie-żart...?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                                  dadek
                                  W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                                  2024-09-03, 03:08
                                • derfin
                                  podpięcie chłodnicy pod kran
                                  derfin
                                  Witam
                                  Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                                  2020-01-23, 20:31
                                • seba76
                                  Grainfather G30 v2+ filtr BackBrewing+ akcesoria
                                  seba76
                                  Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!

                                  Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....
                                  2025-06-23, 09:26
                                • kaczka116
                                  Kościerzyna, 500+ Bo Każdemu Się Należy
                                  kaczka116
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2020-05-31, 22:10
                                • darekd
                                  2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                  darekd
                                  Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                  Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                  Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                  2024-06-04, 04:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...