Panowie, przypominam, że temat niniejszego działu brzmi: "Chłodzenie".
Chłodzenie
Collapse
X
-
Więc to są dywagacje na temat: Zużycie wody podczas chłdzenia i innych czynności browarniczych
Ja chłodzę warki ostatnio trzydziestolitrowe w wannie ok. 1 godziny , wychodzi ok. 50 l wody. Dochładzam poprzez odstanie godziny - dwóch jeszcze w garze, przed zdekantowaniem do fermentora. W momencie szczepienia drożdżami brzeczka ma do 30 stopni C, więc od razu przenoszę do pomieszczenia z temp. 15 C, gdzie się dalej schładza i fermentuje.Comment
-
Jestem za. Tyle, że do osiągnięcia takowej wystarczy zwykły wrzątek, nie trzeba się paprać chlorem.jester_ napisał
A ja, mimo skromnych jeszcze własnych doświadczeń, upierałbym się przy zasadach klinicznej wręcz czystości. ...
Po chlorowaniu czym płuczesz sprzęty? Pewnie wodą z kranu.Comment
-
[QUOTE]Krzysiu napisał(a)
[B
Ja chłodzę warki ostatnio trzydziestolitrowe w wannie ok. 1 godziny , wychodzi ok. 50 l wody. Dochładzam poprzez odstanie godziny - dwóch jeszcze w garze, przed zdekantowaniem do fermentora.
Ja polecam chłodnicę (zdjęcie w dziale sprzęt - chłodnica zanurzeniowa), 20l brzeczki schładzam w ciągu 1/2 godziny do 22-24 st.C ilością ok 30l wody.Umożliwia oszczędność czasu i wody.Comment
-
I to jest wynik który może zachęcić do zrobienia sobie takiej chłodnicy. Ja akurat, od kiedy przeczytałem jak to robi kogoś ze "starszyzny" piwowarów (przepraszam, nie pamientam kto to był), nie za bardzo przejmuje się szybkością chłodzenia.blues-beer napisał(a)
...
Ja polecam chłodnicę (zdjęcie w dziale sprzęt - chłodnica zanurzeniowa), 20l brzeczki schładzam w ciągu 1/2 godziny do 22-24 st.C ilością ok 30l wody.Umożliwia oszczędność czasu i wody. [/B]
Przeraszam ale muszę bo mnie rozerwie
... co do tej klinicznej czystości. Nie zapomnijcie aby do sterylnego gara wlać odkażona wodę i słód moczony w Clorox-ie czy jakoś tam; chmiel też trzeba.
Co ? Nie trzeba, bo się gotuje ? Więc i gar się wygotuje.
Crizz, Art,
może jednym z opracowań będą metody zachowania czystości to się wyżyjemy.
Pozdrawiam
Ostatnia zmiana dokonana przez oryks; 2004-02-10, 12:53.Comment
-
Będą, niebezpośrednio, ale będą. W ramach "Wyposażenia" będę pisał o środkach chemicznych, a później w ramach "Warzenia" o metodach dezynfekcji.oryks napisał
może jednym z opracowań będą metody zachowania czystości to się wyżyjemy.
Tylko Wy nie wytrzymacie do tego czasu i jak zwykle wyczerpiecie temat w nieodpowiednim dziale...
Comment
-
Nad czym tu się rozwodzić? 1.000 litrów wody kosztuje tyle co jedno piwo.jester_ napisał(a)
... A co do zużycia wody, to bym nie przesadzał. Na jedną kąpiel w dużej wannie zużywa się kilkadziesiąt, jeśli nie więcej, litrów wody. Czy w stosunku do tego 100 l wody na jedną warkę, kiedy warzy się np. 1-2 razy w miesiącu, to naprawdę tak dużo?
Jak szkoda wody, to z kąpieli można zrezygnować. Z dobrego piwa - nigdy!
Comment
-
Mniej więcej. U mnie pół wanny to 20 groszy. jesli z tego zaoszczędzę 1/3, to wyjdzie 7 groszy. To taka chłodnica nigdy mi się nie zwróci.Ka_Dar napisał
Nad czym tu się rozwodzić? 1.000 litrów wody kosztuje tyle co jedno piwo...
Jak urządzę sobie porządny browarek, to zainwestuje w klasyczna tace chłodniczą.Comment
-
-
Łączne zasoby wody na świecie szacuje się na ok. 1,5 mld km3, z czego 95% znajduje się w oceanach, 0,015% w rzekach i jeziorach, 0,54% w wodach gruntowych, ok.0,001% w atmosferze. Zaledwie 3% stanowi woda słodka, prawie w całości uwięziona w lodowcach , jedynie 1% jest dostępny dla ludzi. Stąd wody słodkiej , niezbędnej do zaspokojenia potrzeb ludności i gospodarki narodowej jest zbyt mało, a jej niedobory występują w wielu rejonach świata. Co 5 mieszkaniec Ziemi nie jest dostatecznie zaopatrzony w wodę, groźne deficyty zagrażają gospodarce oraz zdrowiu mieszkańców 80 krajów.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
a teraz powróćmy do głównego tematu - czyli opracowania pt. CHŁODZENIE
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Tak więc chłodząc brzeczkę kierujmy się raczej rozsądkiem w zużyciu wody a nie wężem w kieszeniART napisał(a)
a teraz powróćmy do głównego tematu - czyli opracowania pt. CHŁODZENIE
Rozumiem że pytanie-żart...?Ka_Dar napisał(a)
Możesz więcej wyjaśnić?
Comment