Kněžínek České Budějovice, K13 Černokněžník

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4807

Kněžínek České Budějovice, K13 Černokněžník

Piwo określone jako tmavý speciální ležák, ekstrakt 13°, alkohol 5,5%.
    Jednak barwa jest całkiem czarna, nie do przejrzenia nawet pod światło.
    Piana ciemnobeżowa, bardzo gęsta, przy podaniu była na 5-6 cm z solidną czapą. W trakcie picia pozostawała grubą 1 cm warstwą do około połowy kufla, na szkle lepi sporo nierównomiernych plam.
    Pachnie palonym słodem i drożdżami ale niezbyt intensywnie.
    W smaku głównie ciemna, miodowa słodowość, sporo karmelu, trochę mocno mlecznej czekolady. Piwo zdecydowanie za słodkie, żadnej goryczki się nie uświadczy, chociaż na podniebieniu pojawia się ciut kwaskowej owocowości.
    Wysycenie zbyt duże, mocno przeszkadza, ale w tym browarze już tak jest, co się dało zauważyć przy innych piwach. I tak jest najlepsze ze wszystkich choć do zachwytu jeszcze daleko.
    Kufel firmowy, podkładka też, 33 kč.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• heckler
    České Budějovice, Hroznová 187/34, Pivovar Solnice
    heckler
    W České Budějovice ruszył kolejny browar z restauracją. Usytuowany został pomiędzy dwoma już działającymi browarami i z pośród nich prezentuje się najokazalej. Generalnie browar i restauracja Solnice to dwa całkiem osobne, oddalone od siebie o jakieś 50 metrów, stojące przy kościele...
    2019-07-13, 08:42
  • heckler
    České Budějovice, Na Zlaté stoce 690/3, Čtyrák - univerzitetní minipivovar ZF
    heckler
    Univerzitní minipivovar dzięki unijnym 80% dotacją został założony w maju 2016 roku. Opłacało się przerobić starą stodołę na nowoczesny mini browar.
    W związku z tym, że browar powstał dzięki unijnym dotacją na sprzedaż mogą przeznaczyć tylko 20% własnej produkcji piwa. Reszta...
    2018-01-09, 15:06
  • dadek
    České Budějovice-Nové Dvory, Minipivovar Kněžínek
    dadek
    Kněžínek (powstały w końcu 2012 roku) reklamuje się jako pierwszy minibrowar w Českých Budějovicích. Administracyjnie tak jest, jednak na pewno nie znajduje się on w mieście a wręcz w zupełnie innych okolicznościach przyrody. To stary dwór położony około 8 km od centrum miasta,...
    2014-10-08, 01:21
  • dadek
    Solnice České Budějovice, Solnice 12°
    dadek
    Barwa jasnozłota, piwo klarowne.
    Piana piękna, wysoka i gęsta, długo się utrzymująca, mocno lepiąca szkło z zaznaczonymi kręgami.
    Po wypitych wcześniej przesadnie słodowych piwach 10° i 11° z tego browaru, byliśmy lekko zaniepokojeni zamawiając 12°. A tu miła niespodzianka....
    2020-08-01, 01:38
  • dadek
    Solnice České Budějovice, Solnice polotmavá 11°
    dadek
    Na polotmavé raczej nie wygląda. Luklaz zamówił trochę wcześniej niż ja i było bursztynowe z lekkim zmętnieniem. Ja po około 20 minutach dostałem jakby zupełnie inne piwo - było mocno mętne przez co wydawało się ciut jaśniejsze. Na moje wątpliwości kelnerka zwróciła się do głównego...
    2020-07-31, 15:37
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...