Witam, od jakiegoś czasu przymierzam się do warzenia piwa. Tylko mam taki problem, że wynajmuje pokój i nie ma piwnicy. O ile z fermentacją w wiadrach w temperaturze pokojowej nie będzie problemu, tak po zabutelkowaniu może się okazać, że wszystko poszło na marne. Chciałbym się od Was dowiedzieć jakie style można leżakować w temperaturze pokojowej i czy nie będzie miało to szkodliwego wpływu na jakość piwa,lub czy nie będzie łatwiej o granaty. Pozdrawiam.
Leżakowanie piwa w butelkach w temperaturze pokojowej
Collapse
X
-
Jeżeli drożdże zjedzą wszytko co mają zjeść i nie przesadzisz z ilością surowca do refermentacji to nie będzie problemu. A butelki trzymaj w kartonie na dnie szafy.
Jedyne o co możesz się martwić to zbyt wysoka temperatura fermentacji, która może dawać aromaty rozpuszczalnikowe. Wybieraj drożdże, których zakres mieści się w temperaturze, którą masz w pokoju. -
Ja w pokoju trzymam temp ok 20*C i bez problemu leżakuje piwko. Robiłem piwka na drożdżach Mauribrew Ale, Fermentis S-04 i S-33, żadnych alkoholowych ani innych niechcianych posmaków nie zauważyłem, a fajne jest to że po 3-4 dniach piwko jest już całkiem przyjemnie nagazowane.
Jedyny problem to klarowanie piwa, słabo sedymentują wszelkie paprochy w wysokiej temp. Jak wrzucę butelkę na parę dni do lodówki do widać sporą różnicę przejrzystości między piwem z szafy a z lodówki."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Ponadto piwo szybciej się będzie starzeć. Generalnie fermentacja w temperaturach 20+ daje nie najgorsze, ale też nie wybitne efekty.Comment
-
No to kamień z serca, można spokojnie warzyć
tak mi jeszcze przyszło do głowy, że mógłbym trzymać u kumpla w garażu, ale to trzeba się bawić z przewożeniem. Kilka małych butelek włożę do lodówki i będę miał porównanie do tych leżakowanych w temperaturze pokojowej. Dzięki za odpowiedź.
Co do terminu trzymania piwa w butelkach to chyba nie ma ryzyka, że się zepsują, bo są refermentowane no i tym bardziej, że leżakują w piwnicy. Wiadomo, że te jaśniejsze i mocniej chmielone odmiany należy wypić w miare świeżę, zanim aromat uleci, ale te ciemne i mocniejsze możesz spokojnie i kilka lat trzymać jeśli kapsel wytrzyma.Comment
-
Ja najdłużej piwo trzymałem niewiele ponad 3 miesiące, American Amber Ale, wszystko było jak najbardziej w porządku."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Nie ma policjanta, który nie miałby swojej ceny
Comment
-
Nie ma takiej opcji. Piwo refermentowane zazwyczaj się nie psuje (chyba że przypęta się jakaś infekcja ale to czuć wcześniej niż po miesiącu). Podziel sobie warzenie na piwa do picia na bieżąco i takie do leżakowania: portery, dubble, mocne stouty, koźlaki - ogólnie lepiej leżakować mocne i ciemne piwa; pszeniczne, mocno chmielowe i lekkie pij jak najszybciej. Nie ma nic lepszego niż leżakowany parę lat porter
Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2014-12-10, 23:12.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Mam mocne piwko Angielskie Barleywine, Milk Stout, i jasne pełne. Pszeniczne Bitter schodzi powoli tak że do końca roku już go nie będzie. Pozostałe leżakują. A piwko Dunkel Weizen i ciemny weizenberg mogą leżeć pół roku, był tam słód pszeniczny ?Młody piwowarComment
-
Related Topics
Collapse
-
Skusiła nas oferta różnych kraftów na kranach. W przeciwieństwie do Frýdek-Místek, Jiřího Trnky 82, Pivovárek Morava który leży w części Mistek, Pivní Zkušebna jest we Frýdku. Przeszliśmy sobie spacerkiem stamtąd. Do dworca jakieś 2km.
Okolica trochę straszy, bar jest zlokalizowany...-
Channel: Czechy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...-
Channel: Belgia
-
-
Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...-
Channel: Niemcy
-
-
Chemnitz, Saksonia
Jasny koźlak
16,7% ekstr.
6,5% alk
20 IBU
https://reichenbrander.de/bier/heller-bock/
Aromat - słodowy, bardzo przyjemny - chleb, lekko przypieczona skórka od chleba, karmel, pod koniec suszone owoce, ciut powideł
Piana...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Kiedy ja to wypiję
Comment