Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Rozpocznij warzenie z naszym doswiadczeniem!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 24-09-2015, 12:32
Fotka Użytkownika: Piwoteka
Piwoteka Piwoteka is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2008
Miejscowość: Łódź
Posty: 1 202
Pytanie Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi

Może niepotrzebnie się w tym temacie odzywam, ale patrząc na wysyp nowości w tym roku i pojawianie się piw w stylach, których jeszcze w Polsce nie było może warto zrobić nowy podział na kategorie w nadchodzącym plebiscycie? Akurat zostały 3 miesiące żeby to dobrze zrobić...

Wasze
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 24-09-2015, 13:13
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 616
Standardowy

Wyodrębnimy między innymi Lichtenhainer, rauchberlinerweisse itepe A na poważniej taki jest plan. A bardziej grobowo, jeśli poświęcimy na dyskusję co gdzie przyporządkować po 5 minut na piwo, to znaczy że potrzeba nam jakieś 200 godzin dyskusji
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 24-09-2015, 13:42
Fotka Użytkownika: Piwoteka
Piwoteka Piwoteka is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2008
Miejscowość: Łódź
Posty: 1 202
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
Wyodrębnimy między innymi Lichtenhainer, rauchberlinerweisse itepe A na poważniej taki jest plan. A bardziej grobowo, jeśli poświęcimy na dyskusję co gdzie przyporządkować po 5 minut na piwo, to znaczy że potrzeba nam jakieś 200 godzin dyskusji
Z tak szczegółowym podziałem to nieco przesadzasz, ale z drugiej strony może się okazać, że kategoria "specjalne" będzie zawierała tyle piw, co pozostałe razem wzięte
Chyba nie chodzi tu o dyskusję co gdzie, tylko jakie kategorie mają być. A piw w przypadku których będzie problem z przydziałem do kategorii będzie z pewnością dużo, dużo mniej niż 3000.

PS. Oczywiście można też nic nie robić, tylko wtedy szkoda trochę tego plebiscytu... :/
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 24-09-2015, 13:44
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
kolekcjoner wrażeń
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 15 430
Standardowy

Dotychczas problem był z piwami, które dzięki dodatkom i przyprawom były wrzucane do zupełnie innej kategorii niż zamysł piwowarów, którzy je stworzyli. Jeśli by uznać, że styl w którym je uwarzono jest dominantą, która definiuje kategorię w której startuje to myślę, że powinno to nieco ułatwić kategoryzację.
__________________
Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 24-09-2015, 13:57
Fotka Użytkownika: Piwoteka
Piwoteka Piwoteka is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2008
Miejscowość: Łódź
Posty: 1 202
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
Dotychczas problem był z piwami, które dzięki dodatkom i przyprawom były wrzucane do zupełnie innej kategorii niż zamysł piwowarów, którzy je stworzyli. Jeśli by uznać, że styl w którym je uwarzono jest dominantą, która definiuje kategorię w której startuje to myślę, że powinno to nieco ułatwić kategoryzację.
Ok, są dwa rodzaje piw z dodatkami:
- piwo ma reprezentować konkretny styl i jest z jakimś (wyczuwalnym lub nie) dodatkiem. Przykładowo Rock'n'rolla z Kingpina (z werbeną i skórką pomarańczy)
- piwo ma wyraźnie oddawać charakter dodatku. Przykładowo Wiśnia w piwie.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 24-09-2015, 14:01
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
kolekcjoner wrażeń
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 15 430
Standardowy

No ale ta druga zdominowała piwo, więc jasne jest, że ma być w osobnej.
__________________
Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 24-09-2015, 18:20
Carlo22 Carlo22 is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2012
Miejscowość: Trójmiasto
Posty: 166
Standardowy

Może to dziwny/kontrowersyjny pomysł, ale jakby w plebiscycie brały udział tylko piwa, które miały premierę w danym roku?
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 24-09-2015, 18:45
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
kolekcjoner wrażeń
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 15 430
Standardowy

A po co? Jest przecież kategoria debiut roku.
__________________
Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale.

e-prezes edytował/a post 24-09-2015 o godz. 18:46.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 29-09-2015, 09:40
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 616
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka Wyświetlenie odpowiedzi
Ok, są dwa rodzaje piw z dodatkami:
- piwo ma reprezentować konkretny styl i jest z jakimś (wyczuwalnym lub nie) dodatkiem. Przykładowo Rock'n'rolla z Kingpina (z werbeną i skórką pomarańczy)
- piwo ma wyraźnie oddawać charakter dodatku. Przykładowo Wiśnia w piwie.
Zaproponujcie konkretny podział na kategorie nie wzbudzający litościwych uśmieszków ze strony oświeconych piwnych geeków. Ale taki uniwersalny podział, nie wymagający ustalania u źródła zamysłu piwowara, który dane piwo warzył, jakich surowców użył, w których momentach produkcji je wykorzystał i jak właściwie smakowało to odbiorcom.
- Bo zamysł to jedno (do ustalenia tylko u zupełnie szczerych z nami piwowarów, a no cóż - tylko część będzie na tyle szczera),
- sposób uwarzenia to drugie (nie zawsze zamysł jest realizowany przez browar tudzież powie się o tym otwarcie),
- wynik faktyczny (subiektywne odczucia) to trzecie.
- no i tych fantazyjnych piw się zazwyczaj nie powtarza a warzy się w ilościach typu 5-10 hl. To jest 1000-2000 piw, których większość piwoszy nie zdoła zobaczyć na oczy, nie pisząc już że nie zdoła nawet spróbować.

Dlaczego piszę o sposobie nie wymagającym takich działań? Jak wyobrażacie sobie dodawanie 10 piw dziennie z ustaleniem powyższego żeby tylko przyporządkować piwo do stylu?

Biorąc butelkę piwa do ręki powinno się móc ustalić czytając etykietę jaki styl to piwo reprezentuje.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 29-09-2015 o godz. 09:43.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 29-09-2015, 11:59
Fotka Użytkownika: becik
becik becik is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2002
Miejscowość: Warszawa
Posty: 13 366
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
No ale ta druga zdominowała piwo, więc jasne jest, że ma być w osobnej.
Szczerze, dla mnie to wszystko piwa smakowe, i co z tego, ze w jednym coś czuć bardziej w drugim coś mniej, dla mnie np coffee stout jest piwem smakowym nie różniącym się od innych kawowych, cappucino etc tylko dlatego, że proces warzenia przebiegał inaczej, gdzie smak dorzucało się na końcu.
Skoro jedno i drugie smakuje jak kawa to czy nie to są to piwa smakowe o smaku kawy?
__________________
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 29-09-2015, 13:25
Fotka Użytkownika: Piwoteka
Piwoteka Piwoteka is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2008
Miejscowość: Łódź
Posty: 1 202
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
Szczerze, dla mnie to wszystko piwa smakowe, i co z tego, ze w jednym coś czuć bardziej w drugim coś mniej, dla mnie np coffee stout jest piwem smakowym nie różniącym się od innych kawowych, cappucino etc tylko dlatego, że proces warzenia przebiegał inaczej, gdzie smak dorzucało się na końcu.
Skoro jedno i drugie smakuje jak kawa to czy nie to są to piwa smakowe o smaku kawy?
A jeśli piwo smakuje kawą a nie była użyta kawa, to też będzie to piwo smakowe?
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 29-09-2015, 13:30
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is online now
Browarek Camelot AD 2010
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 293
Standardowy

Wg dotychczasowych kryteriów nie, ale wg propozycji becika tak.
__________________

Piwny Informator (blog) // moje piwne mapy //
Piwny Informator (facebook) // Piwne Pomorze (facebook) //
Piwne wieści z Czech // Browarek Camelot //


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 29-09-2015, 13:34
Fotka Użytkownika: Piwoteka
Piwoteka Piwoteka is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2008
Miejscowość: Łódź
Posty: 1 202
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
Wg dotychczasowych kryteriów nie, ale wg propozycji becika tak.
To może zróbmy podział nie wg stylów tylko wg smaków? Kawowe, miodowe, masłowe, bezsmakowe...
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 29-09-2015, 13:38
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is online now
Browarek Camelot AD 2010
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 293
Standardowy

Wystarczyłoby dobre / niedobre.
__________________

Piwny Informator (blog) // moje piwne mapy //
Piwny Informator (facebook) // Piwne Pomorze (facebook) //
Piwne wieści z Czech // Browarek Camelot //


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 29-09-2015, 13:59
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 402
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
Wystarczyłoby dobre / niedobre.
Kiedyś piwa były jasne, ciemne i ze sokiem i wystarczało. Co to się porobiło to ja nie wiem.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 29-09-2015, 14:07
Fotka Użytkownika: Piwoteka
Piwoteka Piwoteka is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2008
Miejscowość: Łódź
Posty: 1 202
Standardowy

Nawet ten prosty podział teraz by się nie sprawdził... wciąż wysłuchujemy dyskusji na temat tego, że piwo jasne powinno być jasne, a nie jakieś ciemnobursztynowe np. Atak Chmielu.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 29-09-2015, 14:28
Fotka Użytkownika: Shedao
Shedao Shedao is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2007
Miejscowość: Wodzisław Śl./Wrocław
Posty: 561
Standardowy

Zeszłoroczny plebiscyt dobitnie pokazał, że podział na kategorie musi być zmieniony, także jestem jak najbardziej za. Piwa przyporządkowywać do ich "podstawowych" kategorii, czyli np. na podstawie browaru Kingpin: Rocknrolla to APA, Lunatic to witbier, Geezer to stout itd.

Dostępność piwa nie może być decydującym kryterium, bo znowu się okaże że najlepszymi browarami w Polsce są Kormoran, Amber i grupa BRJ
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 29-09-2015, 15:22
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 616
Standardowy

No ale tak na poważniej, naprawdę uważacie że np. rasowe American Pale Ale powinno być w tej samej kategorii co APA z jagodami, kaffirem czy czymś tam jeszcze wymyślnym?
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 29-09-2015 o godz. 15:22.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 29-09-2015, 15:48
Fotka Użytkownika: domaluj
domaluj domaluj is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2012
Miejscowość: Warszawa
Posty: 303
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
No ale tak na poważniej, naprawdę uważacie że np. rasowe American Pale Ale powinno być w tej samej kategorii co APA z jagodami, kaffirem czy czymś tam jeszcze wymyślnym?
To może wyodrębnić klasyczne APA i zmodyfikowane APA?
To znacznie zwiększa liczbę kategorii, ale pozwala na większe rozróżnienie.
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 29-09-2015, 16:49
Fotka Użytkownika: Shedao
Shedao Shedao is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2007
Miejscowość: Wodzisław Śl./Wrocław
Posty: 561
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
No ale tak na poważniej, naprawdę uważacie że np. rasowe American Pale Ale powinno być w tej samej kategorii co APA z jagodami, kaffirem czy czymś tam jeszcze wymyślnym?
Całkowicie poważnie: tak. Tym bardziej, że w większości jest to marketingowa ściema. Tzn. nie wątpię że te wszystkie kaffiry, hibiskusy, jaśminy i inne cudaczności są dodawane, ale najwięcej obecności w piwie to mają one na etykiecie.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 29-09-2015, 17:26
Fotka Użytkownika: becik
becik becik is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2002
Miejscowość: Warszawa
Posty: 13 366
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
Wg dotychczasowych kryteriów nie, ale wg propozycji becika tak.

Nie przeinaczaj proszę, co innego piwo w którym czuć kawę pochodzącą np ze słodu, a co innego sama kawa w piwie (lub jakaś inna czekolada). Czy to tak trudno zrozumieć? Prościej już tego wytłumaczyć nie mogę.
Miałem na myśli jakieś piwo z Capuccino np z Witnicy i do tego np I'm so horny z Pinty gdzie w składzie była kawa, co najmniej dwóch odmian jak pamiętam


Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
No ale tak na poważniej, naprawdę uważacie że np. rasowe American Pale Ale powinno być w tej samej kategorii co APA z jagodami, kaffirem czy czymś tam jeszcze wymyślnym?
Uważam, ze nie powinny być w jednym worku, te wszystkie dodatki w postaci warzyw, owoców, przypraw, ssaków morskich czy włosów z brody piwowara są takimi samymi dodatkami jak sok z kapusty w procesie warzenia czy dolewka soku malinowego za 50 gr czy nawet 1 zł. Dodawanie tego typu rzeczy nie jest sztuką piwowarską tylko eksperymentowaniem na równi ze smakowymi Reddsami czy Karmi
__________________
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

becik edytował/a post 29-09-2015 o godz. 17:28.
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 29-09-2015, 17:37
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is online now
Browarek Camelot AD 2010
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 293
Standardowy

Becik, nie miałem zamiaru przeinaczać. Zrozumiałem Cię tak, jak myśli Shedao z ostatniego wpisu.
__________________

Piwny Informator (blog) // moje piwne mapy //
Piwny Informator (facebook) // Piwne Pomorze (facebook) //
Piwne wieści z Czech // Browarek Camelot //


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 29-09-2015, 22:28
Fotka Użytkownika: WojciechT
WojciechT WojciechT is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2012
Miejscowość: Katowice
Posty: 2 546
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
No ale tak na poważniej, naprawdę uważacie że np. rasowe American Pale Ale powinno być w tej samej kategorii co APA z jagodami, kaffirem czy czymś tam jeszcze wymyślnym?
Tak. Kiedy mam ochotę na AIPA'ę i kupuję AIPA'ę, to nie podchodzę do baru prosząc "piwo z ziołami" albo "piwo z dodatkiem kaffiru", tylko "poproszę AIPA'ę". A to, że ma ona jakiś dodatek - zwykle wcale nie zmieniająca wybitnie smaku, tylko np. uwypuklający aromat cytrusów - nie zmienia faktu, że dalej - dla mnie, jako konsumenta, nie sędziego piwnego albo BJCP nazi - jest to AIPA.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 30-09-2015, 08:59
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 616
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
zwykle wcale nie zmieniająca wybitnie smaku,
To jest kluczowe. Zwykle wcale. A jak jednak zmienia i smakuje tym dodatkiem to jest to dalej ten sam styl? Kto ma to ocenić? Ja wychodzę z założenia że piwo robi się z tych staroświeckich czterech podstawowych składników. Dodatki i eksperymenty bywają fajne, ale w moim przeświadczeniu takie piwa nie powinny figurować w tej samej kategorii co piwa uwarzone ze składników zasadniczych.

p.s. określenie mianem "nazi" jest chyba nie na miejscu.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 30-09-2015 o godz. 09:04.
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 30-09-2015, 09:08
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
kolekcjoner wrażeń
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 15 430
Standardowy

Czyli witek z przyprawami i witek bez przypraw, w dwu różnych kategoriach?
__________________
Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Dowcipy, które śmieszą tylko nas Seler_32 Przy piwie 2307 30-01-2017 14:01
Wielkie uaktualnienie 2015 - Van Pur, Rakszawa Rakszawa 334 ART Wielkie uaktualnienie 2015 2 22-12-2014 17:33
Małe piwo coraz mniejsze - Remigiusz Okraska, czyli McDonald's w kuflu Gonzo1 Piwo - ogólne 45 15-07-2010 17:40



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 21:43.


Browar.biz: ©2000 - 2017, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.