Przerwa w 40 stopniach dla słodów pale - warto?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #1

    Przerwa w 40 stopniach dla słodów pale - warto?

    W książce "Pale Ale" Terry'ego Fostera z serii "Classic Beer Styles" wyczytałem, że dla słodów typu pale z jęczmienia dwurzędowego rekomendowana jest 30-minutowa przerwa w temperaturze 40 stopni Celsjusza - podobno ma ona podnosić efektywność zacierania nawet do 15%.
    Chciałbym spytać czy ktoś stosowął tę przerwę w praktyce i rzeczywiście zaobserwował wzrost efektywności zacierania? Zamierzam uwarzyć niedługo kilka piw ze słodem pale i zastanawiam się, czy zawracać sobie głowę tą przerwą, czy też nie ma sensu?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    W tej temperaturze najwyższą aktywność mają hemicelulazy, które rozkładają ściany komórkowe. Być może wiąże się to z uwolnieniem większych ilości skrobii.
    A czy w browarach przemysłowych stosowana jest ta przerwa? 15% to dużo.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
      A czy w browarach przemysłowych stosowana jest ta przerwa? 15% to dużo.
      Koncerny być może tak - w końcu wydajność to priorytet. Natomaist browary restauracyjne i tradycyjne jej nie stosują, pozostając przy tradycyjnej infuzji w ok. 65 st. C.
      I te 15% to nie reguła - to górna granica.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Nie sądzę, żeby wzrost wydajności sięgał 15%, to raczej abstrakcyjna wielkość. Ja czytałem o kilku procentach, ale nie pamiętam, gdzie. Należy przy tym zwrócić uwagę, że przy dodatku surowego jęczmienia do zacieru, ze sician komórkowych uwalniają się betaglukany, które zwiększają lepkość brzeczki i i zmniejszają wydajność filtracji.

        Kiedyś próbowałe stosować te wszystkie przerwy pod drodze, ale moim zdaniem nie mają one żadnego znaczenia w działalności amatorskiej. Nie zauważyłem w każdym razie jakiegokolwiek zwiększenia wydajności zacierania, a wręcz przeciwnie - znaczne wydłużenie tego procesu.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          No to raczej nie będę sobie utrudniał sprawy. Dzięki.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • ART
            Avar, Yes! Pale Ale
            ART
            Yes! Pale Ale – AVAR Brewing Co.
            Alkohol: 5,6% / 13 P / ? IBU
            Styl: American Pale Ale (APA)

            Chmiele: ?

            Uwarzono w: Avar Brewing (Czechy, Hlucin)

            To jest piwo z efektem WOW! Świetnie stylowe, super aromaty chmielowe. Pijalne na maksa. Dawno nie piłem...
            2025-09-27, 20:04
          • Javox
            Robinsons, Iron Maiden Trooper Pale Ale
            Javox
            Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%

            Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasny, żółto złoty.
            Aromat - cytrusy.
            Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...
            2024-11-27, 14:56
          • dadek
            Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
            dadek
            Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
            2024-11-19, 04:20
          • Serokomlak
            Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
            Serokomlak
            Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
            2024-10-27, 00:16
          • Prusak
            Pinta, Belgian Pale Ale
            Prusak
            PIwo z serii Classics.
            E: 12 Blg
            A: 5, 0% obj.
            Kolorek jak na belga niepokojąco jasny.
            Piana niezbyt obfita, opaadająca do obrączki szybciutko, zostawia nieregularne ślady na szkle.
            W zapachu w porządku, nuty chmielowo-kolendrowo-gożdzikowe.
            Z kontry: "możesz...
            2025-09-07, 00:57
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...