Jestem już po pierwszej warce, ale nie wytrzymałem zbyt długo
10-tego dnia po zakapslowaniu otworzyłem próbną butelkę. Dobrze, że zrobiłem to w zlewozmywaku, bo połowa butelki na styl szampana "wyfontannowała" się na zewnątrz. Tu pytanie: Czy to normalne?
Szukałem na forum i znalazłem tylko uwagę, że "młode piwo musi się wyszumieć", oraz, że chłodząc piwo ograniczamy ilość gazu (moje nie było z lodówki, tylko miało temp. ok. 22 st. C).
Czy jest tak, że w trakcie leżakowania ilość gazu się zmniejszy i jeśli odczekam jeszcze ze dwa tygodnie, potem je schłodzę to jest szansa, że zdąże je nalać do szklanki zanim ucieknie ;-) ?
[Piwko było robione z brew-kitu coopersa (Bavarian Lager) i dałem tam połowę cukru (500g.) bo chciałem zrobić 4%-centowe. Przed butelkowaniem dodawałem przepisowe 4g cukru].
10-tego dnia po zakapslowaniu otworzyłem próbną butelkę. Dobrze, że zrobiłem to w zlewozmywaku, bo połowa butelki na styl szampana "wyfontannowała" się na zewnątrz. Tu pytanie: Czy to normalne?
Szukałem na forum i znalazłem tylko uwagę, że "młode piwo musi się wyszumieć", oraz, że chłodząc piwo ograniczamy ilość gazu (moje nie było z lodówki, tylko miało temp. ok. 22 st. C).
Czy jest tak, że w trakcie leżakowania ilość gazu się zmniejszy i jeśli odczekam jeszcze ze dwa tygodnie, potem je schłodzę to jest szansa, że zdąże je nalać do szklanki zanim ucieknie ;-) ?
[Piwko było robione z brew-kitu coopersa (Bavarian Lager) i dałem tam połowę cukru (500g.) bo chciałem zrobić 4%-centowe. Przed butelkowaniem dodawałem przepisowe 4g cukru].
- cytat: "cukromierz powinien wskazywać w odfermentowanej brzeczce około 1 st. Blg. Teraz powinniśmy jak najszybciej przelać piwo do butelek. Im szybciej to zrobimy tym mniejsze jest prawdopodobieństwo zakażenia". Dopiero tu na forum dowiedziałem się, że takie instrukcje nie są zbyt ścisłe... Na jak długo najlepiej nastawić cichą dla gotowca?



Comment