Jestem ciekaw, jak robicie zdjęcia kapslom, tak żeby nie było cieni i "odbłysków" od ich powierzchni. Czy robicie fotki w duzej rozdzielczości, a potem je zmniejszanie do małych rozmiarów, czy od razu ustawiacie aparat na małe rozmiary
Większość mojej kolekcji jest zeskanowana,
Jednak zdarzają się kapsle błyszczące, których zeskanować nie można i tym trzeba zrobić zdjęcie.
Najczęściej wykorzystuje wtedy światło naturalne, ustawiam kapsla pod odpowiednim katem, czasem trzeba go obstawić białymi kartkami, by odbijając światło oświetliły go równomiernie.
Ideałem byłoby zdjęcie robione ze statywu, ale go nie posiadam wiec robię je z wolnej reki.
Na zdjęciu poniżej widać, ze główne źródło światła mam z prawej strony z tylu, a odbite jest widoczne z lewej strony i od góry kapsla.
Zdjęcia są w dużej rozdzielczość i obrabiam je później w komputerze.
Ja taki statyw sobie zrobiłem. Biała płyta laminowana z regulacją wysokości.Oczywiście zdjęcia robię przy świetle dziennym z wyłączoną lampą.Fotki w pełnej rozdzielczości pomniejszane później programem graficznym..
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszektrebacz
Ja taki statyw sobie zrobiłem. Biała płyta laminowana z regulacją wysokości.Oczywiście zdjęcia robię przy świetle dziennym z wyłączoną lampą.Fotki w pełnej rozdzielczości pomniejszane później programem graficznym..
Kapsel na dole, aparat na górze ???
Pozycja raczej nie wygodna do fotografii.
Światło naturalne, statyw i makro
Jeżeli akurat brak świała dziennego, to trzeba uważać żeby flesza nie kierować bezpośrednio w stronę kapsla (można go przesłonić np. chusteczką higieniczną) lub postarać się o stałe źródło światła i robić fotkę bez flesza.
Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny. Admin ma zawsze rację PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
Tak jak w tytule. Przeglądając ostatnio czeską stronę natknąłem się na zdjęcia z browarów. Ta strona to: http://www.zpravy.pivovary.info/?page_id=6458
W sumie to nic w tym dziwnego nie ma, ale przypadkiem odnalazłem tam moje zdjęcia wklejane do galerii browar.biz . Ktoś je sobie po prostu...
Witam, mam problem z odkryciem pochodzenia kapsla z załącznika. Szukałem już w znanych mi źródłach (bottlecaps.de, crowncaps.info) ale bez rezultatu :c Liczę, że wam się uda ...
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
Comment