Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Żoliborskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksieciuniu
    Senior
    • 11-2013
    • 157

    Żoliborskie

    Warzę od niedawna (o ile robienie piwa bez zacierania można uznać za pełnoprawne warzenie). Najpierw było 5 warek z brew-kitow, potem 4 z samodzielnym chmieleniem, a potem… zarejestrowałem się na browar.bizie
    Poczytałem, popytałem i właśnie zabutelkowałem kolejne dwie warki – w porównaniu z poprzednimi w moim piwowarskim rozwoju doszło „wzbogacanie” ekstraktów słodowych poprzez „mini mash” oraz chmielenie na zimno. Za jakiś miesiąc zobaczymy co z tego wyszło.

    Z uwagi na mały stopień piwowarskiego zaawansowania pewnie te moje zapiski nikogo nie zainteresują, ale musze to sobie zapisać gdzieś, gdzie tego nie zgubię

    # 1 (10) American Pale Ale [pierwsza warka opisywana na browar.bizie / 10 w ogóle]

    słód:
    - ekstrakt słodowy WES jasny: 2 x 1,7 kg + 1 x 0,5 kg
    - słód karmelowy 0,45 kg (gotowany 20 min w 72-75’C, potem podgrzany do 78’C)

    chmiel: (granulat luzem)
    - Zeus 15 g: 60 min
    - Cascade 25 g: 0 min
    - Amarillo 25 g: -10 min
    (brzeczki w garze ok 6 l., filtrowane na ciepło, potem ok. połowa jeszcze raz przegotowana dla dezynfekcji po niezbyt wprawnej filtracji)

    Blg początkowe: 13 (20 l.)

    Drożdże: Safale US-05 (uwodnione), dodane w 23’C

    fermentacja burzliwa: 7,5 dnia (21’C -> 17’C) -> 4 Blg
    fermentacja cicha: 12,5 dnia (17’C)

    chmielenie na zimno: (granulat luzem)
    - Amarillo 20 g: 4 dni
    - Cascade 20 g: 4 dni

    Butelkowanie: 20.12.2013 r.,
    Blg końcowe: 4; dodałem 120 g glukozy; wyszło 19 litrów




    # 2 (11) American India Pale Ale

    słód:
    - ekstrakt słodowy WES jasny: 3 x 1,7 kg
    - słód karmelowy 0,3 kg (gotowany 20 min w 72-75’C, potem podgrzany do 78’C)

    chmiel: (granulat luzem, poza Zeusem który w woreczku)
    - Zeus 20 g: 60 min
    - Galaxy: 15 g: 15 min
    - Cascade 15 g: 10 min
    - Galaxy: 10 g: 5 min
    - Cascade 10 g: 0 min
    - Amarillo 15 g: 0 min
    - Amarillo 10 g: -10 min
    (brzeczki w garze ok 8 l., filtrowane na zimno )

    Blg początkowe: 16,5 (20 l.)

    Drożdże: Safale US-05 (uwodnione), dodane w 21’C

    fermentacja burzliwa: 11 dni (18’C -> 17’C) -> 6 Blg
    fermentacja cicha: 12 dni (17’C)

    chmielenie na zimno: (granulat luzem)
    - Amarillo 30 g: 3,5 dnia
    - Cascade 30 g: 3,5 dnia

    Butelkowanie: 28.12.2013 r.,
    Blg końcowe: 5; dodałem 120 g glukozy; wyszło 18 litrów
  • ksieciuniu
    Senior
    • 11-2013
    • 157

    #2
    #1 (10) Dano chmielu w Ameryce (APA)

    Dwie opisywane powyżej warki trafiły „na rynek”

    #1 (10) Dano chmielu w Ameryce (American Pale Ale)

    Po otwarciu butelki uderza zdecydowana woń „amerykańców”, która traci jednak na intensywności po przelaniu do kufla. Wreszcie porządna piana (z czym miałem problem we wcześniejszych piwach), która po pewnym czasie redukuje się do cienkiej warstwy utrzymującej się do samego końca („walcząc” o tę pianę celowo trochę przegazowałem piwo w porównaniu z wytycznymi stylu APA, ale w końcu robię dla siebie, a nie na konkursy). Kolor w rzeczywistości jaśniejszy niż na zdjęciu, ale dosyć mętne.

    W smaku bardzo wyraźna goryczka – dla mnie przyjemna, przez degustatorów „z poza klimatu” określana jako „górna granica ich goryczkowej tolerancji”. Są oczywiście cytrusowe, lekko kwaskowe aromaty, ale lekko schowane za goryczką (choć szczerze przyznam, że liczyłem na mocniejsze chmielowe uderzenie, ale z drugiej strony balem się przedobrzyć; w pierwszych butelkach otwieranych jakieś 3-4 tygodnie temu były wyraźniejsze, co jest niepokojącą tendencją – wniosek: pić szybko! ).

    Generalnie piwko nie ma jakiejś wielkiej głębi, ale jest maksymalnie „pijalne”, a o to chyba w tym stylu chodzi. Podsumowując: najlepsze piwo jakie do tej pory uwarzyłem



    Attached Files

    Comment

    • ksieciuniu
      Senior
      • 11-2013
      • 157

      #3
      #2 (11) Buszujący w chmielu (AIPA)

      #2 (11) Buszujący w chmielu (American India Pale Ale)

      Piwo odbiega co prawda od wzorca wyznaczanego przez Atak chmielu albo Grand Prixa, ale to nie znaczy, że jest złe.

      Piana, powiem nieskromnie, rewelacyjna: gęsta, kremowa; myślę, że jednohalerzówka by się na niej utrzymała (drugą stroną medalu jest lekkie [zamierzone] przegazowanie piwa w stosunku do rygorów stylu). Kolor dosyć ciemny, mocno mętne, w butelce spory osad drożdżowy.

      Piwo bardzo płytko odfermentowało, przez co ma dużą słodową podbudowę, która bardzo dobrze się uzupełnia z chmielową goryczką. W efekcie goryczka nie jest cierpka i nie wali obuchem kubków smakowych, za to pozostaje na języku na długo po przełknięciu piwa. Piwo dosyć mocne (podejrzewam, że w rzeczywistości ma więcej niż napisane na etykiecie, wynikające z uproszczonych obliczeń 6,1% alkoholu), ale alkoholu w ogóle nie czuć w smaku.

      Generalnie piwo smaczne, treściwe, takie „gęste” i pełne w smaku - jak dla mnie cytrusy mogły by być bardziej wyraźne, bo ta AIPA jest taka mało "American", ale za to – jeżeli mnie kubki smakowe nie zmyliły, poczułem lekko kawowa posmaki (może to wynik dodania słodu karmelowego).
      Attached Files

      Comment

      • ksieciuniu
        Senior
        • 11-2013
        • 157

        #4
        #3 (12) Pilsner

        # 3 (12) Pilsner

        Data warzenia: 01.02.2014 r.

        słód:
        - ekstrakt słodowy WES jasny: 2 x 1,7 kg

        chmiel: (granulat luzem)
        - Marynka 30 g: 60 min
        - Marynka 10 g: 45 min
        - Saaz 30 g: 10 min
        - Saaz 10 g: 0 min
        + mech irlandzki 3 g: 15 min (ale uwodniony tylko 15 minut wcześniej)

        (gotowane 75 min w dwóch garach 10 l. (7-8 l. brzeczki) i 6 l. (4 l.); filtrowane na zimno )

        Blg początkowe: 10 (20 l.) (bardzo niskie Blg – albo było coś nie tak z ekstraktami albo za dużo „dobrego” zostawiłem w chmielinach)

        Drożdże: Saflager W-34/70 2 x 11,5 g. (uwodnione ok. 2 godz.), dodane w 24’C do brzeczki 16’C

        Brzeczka na 8 godz. do 14’C, potem do piwnicy z 10’C (brzeczka 12-13’C); temperatura w piwnicy stopniowo wzrastała do 14-15’C (brzeczka 14-15’C), po 10 dniach fermentor owinięty mokrym kocem

        Comment

        • funkyherman
          Junior
          • 09-2012
          • 15

          #5
          przepraszam gdzie to kupić można???!!!

          Comment

          • ksieciuniu
            Senior
            • 11-2013
            • 157

            #6
            To tylko warzenie na użytek własny, więc nie do kupienia.

            Comment

            • funkyherman
              Junior
              • 09-2012
              • 15

              #7
              typowy kana(7)arz !

              Comment

              • ksieciuniu
                Senior
                • 11-2013
                • 157

                #8
                O wypraszam sobie, jeszcze żadne w kanał nie poszło

                Comment

                • legart
                  Senior
                  • 06-2012
                  • 913

                  #9
                  apy srapy a gdzie pils za 3 złote

                  Comment

                  • ksieciuniu
                    Senior
                    • 11-2013
                    • 157

                    #10
                    Się warzy, vide wpis z wczoraj
                    Last edited by ksieciuniu; 14-02-2014, 15:37.

                    Comment

                    • funkyherman
                      Junior
                      • 09-2012
                      • 15

                      #11
                      Uważajcie na ten pseudo browar. Podobno same kwasy. Wyczuwalne nuty masłowe i mokro-śceirowe. Butelki brudne i część plastikowa. Do tego właściciel to jakiś lepszy cwaniak - zbierał na bluzy Muranowa w lipcu, a bluz do dziś nie ma

                      Comment

                      • ksieciuniu
                        Senior
                        • 11-2013
                        • 157

                        #12
                        Oj Herman, chyba Ci pozostanie Tyskie pić

                        Comment

                        • ksieciuniu
                          Senior
                          • 11-2013
                          • 157

                          #13
                          #3 (12) Pilsner cd.

                          Pilsner - warka #3 (12) cd.

                          Fermentacja burzliwa - 20 dni (3 Blg);
                          Fermentacja cicha – 19 dni (7-10’C);

                          Butelkowanie: 12.03.2014 r.,
                          Blg końcowe: 2,5; dodałem 130 g glukozy; wyszło 19 litrów

                          Comment

                          • ksieciuniu
                            Senior
                            • 11-2013
                            • 157

                            #14
                            #4 (13) American Pilsner

                            # 4 (13) American Pilsner

                            Data warzenia: 21.03.2014 r.

                            słód:
                            - ekstrakt słodowy Bruntal jasny: 2 x 1,7 kg
                            - ekstrakt słodowy WES jasny: 0,5 kg

                            chmiel: (granulat luzem)
                            - Marynka 40 g: 60 min
                            + mech irlandzki 4 g: 15 min
                            ------------dodano 1,7 kg ekstraktu-------------
                            - Cascade 15 g: 10 min
                            - Cascade 15 g: 5 min
                            - Cascade 25 g: -5-10 min (85’C)

                            (gotowane 70 min w dwóch garach 10 l. (8 l. brzeczki) i 6 l. (4 l.).
                            Od początku gotowany jeden Bruntal i WES; drugi Bruntal dodany po 60 min., gdy brzeczka ponownie zaczęła wrzeć czas „ruszył” dalej i dodano pierwszą partię Cascade; filtrowane na zimno.

                            Blg początkowe: 11 (21 l.)

                            drożdże: Saflager W-34/70 – 0,5 kg świeżej gęstwy, dodane do brzeczki 16’C


                            Fermentacja burzliwa: 19 dni; pierwsze 4-5 dni brzeczka ok. 11-12’C, potem 9’C (okryta kocem); 12.03. przelane na cichą.

                            Comment

                            • ksieciuniu
                              Senior
                              • 11-2013
                              • 157

                              #15
                              American Pilsner - warka #4 (13) cd.

                              American Pilsner - warka #4 (13) cd.

                              Fermentacja cicha – 13 dni (11’C);

                              Chmielenie na zimno: (granulat luzem)
                              - Cascade 45 g: 5 dni

                              Butelkowanie: 25.03.2014 r.,
                              Blg końcowe: 2,5; dodałem 140 g glukozy; wyszło 20 litrów

                              Zapowiada się ciekawie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎