PDA

Wersja pełna: : po warce z zacieraniem - kilka pytań


elroy
20-01-2003, 12:31
Witam serdecznie!
Wczoraj po kilu godzinach pracy udało mi się stworzyc 10litrów piwa.
Użyłem 2.5kg słody pilzeńskiego, 30-35g chmielu goryczkowego i drożdże dolnej fermentacji.
Zacieranie przeprowadzałem dwustopniowo najpierw w 62st. (niestety cieżko mi było utrzymać tą temperaturę i było nieraz nawet 65) przez 30minut, poźniej w 70st, przez następne pół godziny, po czym 5 minut w 78st.
Filtracja niestety przez pieluchę (mam nauczkę-biorę się za kontrukcję zbiornika filtracyjnego)
Do czego zmierzam. Po uzupełnieniu wodą do 10litrów okazało się, że moje piwo ma tylko 8Blg i OG w granicach około 1.032 :( Cieniuuuuutko!
Czy zawiniła filtracja,nie za dobre utrzymywanie temperatur przy zacieraniu, czy też wystarczyło dodać mniej wody i byłoby z zawartością ekstraktu w porządku?
Tylko skąd wcześniej, tzn po filtracji, wiedzieć ile dodać na samym końcu wody, biorąc pod uwagę nie przepis, tylo faktyczne parametry ? Trochę to dla mnie nie do końca zrozumiałe..
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!

Krzysiu
02-02-2003, 06:57
U mnie z 2 kg słodu wychodzi jakies 11 - 11,5 Blg. Nie napisałeś nic o śrutowaniu. Mogłeś mieć źle pomielone i część zarna nie została wyługowana. Albo dałeś za mało wody do zacierania - efekt ten sam. Ostatnio do zacierania dałem 15 litrów wody - po gotowaniu zostało 7 litrów brzeczki.

elroy
03-02-2003, 22:49
Krzysiu napisał(a)
Albo dałeś za mało wody do zacierania - efekt ten sam. Ostatnio do zacierania dałem 15 litrów wody - po gotowaniu zostało 7 litrów brzeczki.

Hmmm. No to może być sedno moich niepowodzeń. Nie dysponowałem aż takim dużym garnkiem i na 2kg słodu dodałem około 7 litrów wody://
Czyli rozumiem, ze powinienem mieć aż 15litrów wody wtedy, tak?
A co do śrutowania, to jak powinno wygladać prawidłowo ześrutowane ziarno? Ja mam je po prostu połamane na pół najczęściej...
Pozdrawiam!!

ART
04-02-2003, 07:10
elroy napisał(a)
Nie dysponowałem aż takim dużym garnkiem i na 2kg słodu dodałem około 7 litrów wody://
Czyli rozumiem, ze powinienem mieć aż 15litrów wody wtedy, tak?

jak mniemam powinieneś użyć proporcjonalnie mniejszej ilości wszystkich surowców, zgodnie ze swoimi możliwościami (pojemność garnka).

słód zapewne powinien być bardziej rozdrobniony (choć nie zmielony)

tyle mogę się powymądrzać jako piwowar-laik.