Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

suchy ekstrakt słodowy - chmielony

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • quduaty
    Member
    • 07-2003
    • 80

    suchy ekstrakt słodowy - chmielony

    SPRAYMALT HOPPED LIGHT - NOWOSC

    suchy ekstrakt słodowy Hopped Light to wspaniały dodatek do wszystkich rodzai piw. Dodatkowo nachmiela piwo oraz wzbogaca o smak słodu.

    Czy ktos to testował?
    Krew to życie - a piwo to jego esencja
  • ART
    mAD'MINd
    • 02-2001
    • 23799

    #2
    jeżeli cytujesz czyjeś opisy to to oznacz. jeśli nie cytujesz - to nie pisz w sposób "reklamowy" j.w. , OK?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • quduaty
      Member
      • 07-2003
      • 80

      #3
      Przepraszam
      NIe przyszło mi do głowy, że mogę być postrzegany jako naganiacz firmy Cabsyd
      ...ale ten suchy ekstrakt SPRAYMALT LIGHT jest naprawdę fajny
      Dodałem go do pierwszej warki za mało ale i tak...
      Ale... Czy ktoś to testował???
      Last edited by quduaty; 04-08-2003, 21:44.
      Krew to życie - a piwo to jego esencja

      Comment

      • horse127
        Gość
        • 02-2003
        • 4

        #4
        Witam,
        używałem suchego ekstraktu do nagazowania piwa w butelkach. 30 czubatych łyżek na 20 litrów warki. Efekt super. Trwała piana, gazu idealnie. Smaku nie mogę porównać, ponieważ od początku używam suchego ekstraktu.

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #5
          quduaty napisał(a)
          ...ale ten suchy ekstrakt ... jest naprawdę fajny
          Co to znaczy? że piwo samo sie robi?

          A może nic nie trzzeba robić, tylko się nachlać?

          Comment

          • quduaty
            Member
            • 07-2003
            • 80

            #6
            Nie - to oznacza ni mniej ni więcej, tylko tyle że nieźle dodaje gazu przy fermentacji w butelkach. Mnie z kolei interesowało, czy ktoś dodaje tego ekstraktu w wersji chmielonej - opisywanego jako nowość.
            Odnośnie nachlania się - prostsze szybsze i tańsze jest kupienie pół litra (najlepiej od turystów zza wschodniej granicy) - i to polecałbym tym, którzy szybko potrzebują się nawalić.
            Wracając do tematu - interesuje mnie, czy ktoś używał tego konkretnego rodzaju ekstraktu.
            Horse - mówisz ŁYŻEK? Zazwyczaj pisze się o ilościach rzędu 3/4 łyżeczki na butelkę - w przeciwnym razie (podobno) grozi eksplozją.
            Last edited by quduaty; 11-08-2003, 07:03.
            Krew to życie - a piwo to jego esencja

            Comment

            • dkrasnodebski
              cymbał
              • 05-2003
              • 2316

              #7
              quduaty napisał(a)

              Horse - mówisz ŁYŻEK? Zazwyczaj pisze się o ilościach rzędu 3/4 łyżeczki na butelkę - w przeciwnym razie (podobno) grozi eksplozją. [/B]
              20 litrów piwa to 40 pół litrowych butelek. Jeżeli do każdej butelki dodamy 3/4 łyżki suchego ekstraktu to wyjdzie nam akuratnio 30 łyżek bo 3/4 z 40 równa się 30.
              Co do ekstraktu to sam jestem ciekaw ale myślę że wszystko jest tak samo jak ze spraymalt light, jedynie poziom nachmielenie piwa trochę się zwiększa.
              pozdrawiam
              darek
              Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

              www.radoslawstolar.pl

              Comment

              • quduaty
                Member
                • 07-2003
                • 80

                #8
                Sorry za upierdliwość - ale mówimy chyba o łyżeczkach do herbaty a nie łyżkach do zupy?
                Krew to życie - a piwo to jego esencja

                Comment

                • dkrasnodebski
                  cymbał
                  • 05-2003
                  • 2316

                  #9
                  quduaty napisał(a)
                  Sorry za upierdliwość - ale mówimy chyba o łyżeczkach do herbaty a nie łyżkach do zupy?
                  Raczej tak ale niestety łyżka łyżce nie równa.
                  Najlepiej dodawać cukier, glukozę lub suchy ekstrakt w postaci roztworu.
                  Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                  www.radoslawstolar.pl

                  Comment

                  • horse127
                    Gość
                    • 02-2003
                    • 4

                    #10
                    To są łyżki "do zupy" średniej wielkości.

                    Comment

                    • a40tomek
                      Junior
                      • 06-2003
                      • 9

                      #11
                      jeszcze o suchym ekstrakcie

                      Trafiłem w hurtowni spożywczej na suchy ekstrakt słodowy.
                      Na pewno produkowany ze słodu browarnianego, niestety nie wiadomo jakiego.
                      Niekonserwowany chemicznie, przydatnośc do spożycia 3 m-ce od daty produkcji.

                      Czy będzie się nadawał do warzenia?
                      Co jeszcze trzeba wiedzieć na temat takiego produktu?
                      Zaawansowani piwowarzy - pomożecie...?
                      Tomek

                      Comment

                      • quduaty
                        Member
                        • 07-2003
                        • 80

                        #12
                        Hmm.... to interesujące - ale jakiej firmy i ile kosztuje - może to po porstu Spraymalt z Mutonsa? Ten się nadaje do dofermentowania piwa w celu uzyskania tej sztywnej pianki i bąbelków, które tak lubimy...
                        Krew to życie - a piwo to jego esencja

                        Comment

                        • a40tomek
                          Junior
                          • 06-2003
                          • 9

                          #13
                          suchy ekstrakt z polskiego browaru

                          Hmm.... to interesujące - ale jakiej firmy i ile kosztuje - może to po porstu Spraymalt z Mutonsa? Ten się nadaje do dofermentowania piwa w celu uzyskania tej sztywnej pianki i bąbelków, które tak lubimy...
                          Producentem jest Browar Fortuna z Miłosławia.
                          Suchy ekstakt słodowy, jęczmienny, stężenie 97%,opakowanie 20 kg (trochę za dużo dla domowego browaru)
                          słód do produkcji pochodzi ze słodowni w Bydgoszczy,.
                          Na koniec najciekawsze - cena 15 zł/kg.
                          - informacje pochodzą z Fortuny .
                          Tomek

                          Comment

                          • quduaty
                            Member
                            • 07-2003
                            • 80

                            #14
                            Odp: suchy ekstrakt z polskiego browaru

                            a40tomek napisał(a)
                            Producentem jest Browar Fortuna z Miłosławia.
                            Suchy ekstakt słodowy, jęczmienny, stężenie 97%,opakowanie 20 kg (trochę za dużo dla domowego browaru)
                            słód do produkcji pochodzi ze słodowni w Bydgoszczy,.
                            Na koniec najciekawsze - cena 15 zł/kg.
                            - informacje pochodzą z Fortuny .
                            To RZECZYWIŚCIE interesujące - 1/2 kg Muttonsa kosztuje 25 plz...
                            Czy ktoś z szanownych forumowiczów zetknął się z tym produktem?
                            Krew to życie - a piwo to jego esencja

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎