piwo "open source"
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
piwo "open source"
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukujhttp://wgk.waw.pl/
piwo "open source"
Vores opskrift
Opskrift til ca. 85 ltr. Vores Øl (ca. 6% alkoholindhold).
Maltekstrakt
Til Vores Øl har vi brugt fire typer rå malt:
* 6 kg pilsnermalt
* 4 kg münsnermalt
* 1 kg karamelmalt
* 1 kg lagermalt
Maltbygget knuses og sættes i 55-60°C varmt vand i 1-2 timer.
Blandingen afsies og den tilbageværende væske kaldes nu urt. Den indeholder omkring 10 kg maltekstrakt.
Smag og sukker
Udover malt bruger vi:
* 60 g Tetnang bitter humle
* 50 g Hallertaver aroma humle
* 300 g Guaranabønner
* 4 kg strøsukker
(Guaranabønner kan f.eks. købes i helsekostforretninger.)
Urten koges op i en stor gryde med humlen og ca. 70 ltr. vand.
Efter en halv time tilsættes Guaranabønner og sukker.
Hele blandingen småkoger i ca. en time, afsies og køles i lukkede tanke.
Gæringen
Vi har lavet en gærstarter. Gæren tilsættes øllet og gæres ved stuetemperatur i ca. 2 uger
Når øllet efter ca. 2 uger er færdiggæret skal det hældes på flasker. Først skal man dog tilsætte 4 g sukker pr. liter øl og lidt gær fra bundfaldet.
Vores Øl skal nu stå i flaskerne og danne kulsyre i 8-10 dage, og så er du klar til at nyde frugterne af dit arbejdeTomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.
-
-
Teraz lepiej? [gdzieś mi się to przekreślone O zapodziało]
Our recipe
Recipe for approx. 85 ltr. Vores Øl (Our Beer) (approx. 6% alchohol by volume).
Malt extract
For Vores Øl we use four types malted barley:
6 kg pilsner malt
4 kg münsner malt
1 kg caramel malt
1 kg lager malt
The malt is crushed and put in 55-60°C hot water for 1-2 hours.
The mixture is filtered and the liquid now contains about 10 kg malt extract.
Taste and sugar
Besides malt we use:
60 g Tetnang bitter hops
50 g Hallertaver aroma hops
300 g Guarana beans
4 kg sugar
(Guarana beans can typically be bought at health food stores).
The malt extact is brought to a boil in a large pot with the hops and approx. 70 ltr. of water.
After half an hour, the Guarana beans and sugar is added.
The mixture simmers for about an hour, and is then filtered and cooled in a sealed container.
Fermentation
Yeast is added and the beer is fermented at room temperature for approx. 2 weeks.
When the beer is fully fermentet it is transferred to bottles. First 4 g sugar is added per liter and some yeast from the bottom of the fermentation tanks for priming.
Vores Øl is then left in the bottles at room temperature for 8-10 days for carbonation. Then the beer is ready to enjoy; cold and refreshing.Last edited by Wujcio_Shaggy; 27-06-2005, 14:15.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pozwole sobie zamieścic cały tamten news w prasówce http://browar.biz/forum/showthread.php?t=50786 coby nie umknął.
Comment
-
-
W przepisie nie podano stężenia ekstraktu, ale biorąc pod uwagę stężenie alkoholu, musiała być to conajmniej 14'Blg, jak sądzę. Zresztą mocno podbita cukrem (25% zasypu).
Jak na 85l piwa chmielenie wydaje mi się trochę słabe, ale brak tu informacji, jakie gatunki chmielu zostały użyte. Brak też informacji o rodzaju drożdży, wiemy tylko, że są górnej fermentacji.
Jak na open source, to dość słabo udokumentowane przedsięwzięcie.Tomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.
Comment
-
-
masz gatunki tuż nad guaraną.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTmasz gatunki tuż nad guaraną.Last edited by Tomasz_FK; 27-06-2005, 15:45.Tomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.
Comment
-
-
Pozwolę sobie zamieścić linka a'propo tego tematu: www.dobreprogramy.plNie ma zacniejszego trunku nad Portera Łódzkiego :D
Łódzkie Browary odpędzą koszmary!
HEINEKEN MUSI ODEJŚĆ
Comment
-
-
link tak samo dobry jak ten w pierwszym poście - za kilka dni śladu nie będzie po tej wiadomości- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTlink tak samo dobry jak ten w pierwszym poście - za kilka dni śladu nie będzie po tej wiadomości
może ten przetrzyma próbę czasuKETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTlink tak samo dobry jak ten w pierwszym poście - za kilka dni śladu nie będzie po tej wiadomościLast edited by Shlangbaum; 29-06-2005, 09:32.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTlink tak samo dobry jak ten w pierwszym poście - za kilka dni śladu nie będzie po tej wiadomości
A więc techniką znaną mi niezwykle trudną do opanowania techniką kopiuj/wklej zamieszczę kopię tego tekstu, chć nie do końca wydaje mi sie to uczciwe. Pierwotnie zamieszczone na: www.dobreprogramy.pl
Piwo Open Source ;-)
27.06.2005, 18:58 Autor/Wprowadził: Krogulec
Studenci kopenhaskiego Uniwersytetu IT wraz z grupą Copyshop, eksploatującą tematykę praw autorskich, stworzyli… piwo o otwartym kodzie źródłowym.
Młodzi Duńczycy postanowili przenieść model Open Source ze świata oprogramowania w wymiar materialny. Vores Øl, czyli „nasze piwo”, zostało oparte na tradycyjnej recepturze, wzbogaconej o posiadającą właściwości energetyzujące guaranę. Jak można przeczytać na stronie Vores Øl, stężenie alkoholu w wersji 1.0 wynosi 6%, a piwo charakteryzuje się oryginalnym, lecz znajomym smakiem. Uwagę koneserów powinna przyciągnąć również piękna, czerwono-złocista barwa napoju.
Nie tylko sam przepis, ale i cała marka piwa, wraz z materiałami graficznymi, została udostępniona w ramach licencji Creative Commons. Oznacza to, że każdy może rozpocząć produkcję piwa Vores Øl, a nawet wprowadzać zmiany w jego recepturze. Jedyny warunek: nowy przepis musi być udostępniany na tych samych zasadach, co oryginał.
Na razie nikt nie podjął się jeszcze komercyjnej produkcji Vores Øl. Autorzy projektu przygotowali już jednak pierwszą partię wyrobu i zapewniają, że smakuje doskonale. Wydaje się, że pomysł Duńczyków, choć zawiera sporą dawkę ironii (a może właśnie dlatego), może wyraźnie wspomóc promowanie idei Open Source. Zwłaszcza u progu wakacji ;-)Nie ma zacniejszego trunku nad Portera Łódzkiego :D
Łódzkie Browary odpędzą koszmary!
HEINEKEN MUSI ODEJŚĆ
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CocobangoA więc techniką znaną mi niezwykle trudną do opanowania techniką kopiuj/wklej zamieszczę kopię tego tekstu, chć nie do końca wydaje mi sie to uczciwe. Pierwotnie zamieszczone na: www.dobreprogramy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CocobangoA więc techniką znaną mi niezwykle trudną do opanowania techniką kopiuj/wklej zamieszczę kopię tego tekstu, chć nie do końca wydaje mi sie to uczciwe. Pierwotnie zamieszczone na: www.dobreprogramy.pl (...)Last edited by Pinio74; 29-06-2005, 11:59.BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
Comment