Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

piwo "open source"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Senior
    • 07-2003
    • 320

    piwo "open source"


    piwo "open source"
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl
  • Tomasz_FK
    Senior
    • 10-2003
    • 221

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukuj
    http://wgk.waw.pl/
    piwo "open source"
    Coś tam z tego rozumiem, ale nie wszystko.

    Vores opskrift

    Opskrift til ca. 85 ltr. Vores Øl (ca. 6% alkoholindhold).
    Maltekstrakt

    Til Vores Øl har vi brugt fire typer rå malt:

    * 6 kg pilsnermalt
    * 4 kg münsnermalt
    * 1 kg karamelmalt
    * 1 kg lagermalt

    Maltbygget knuses og sættes i 55-60°C varmt vand i 1-2 timer.

    Blandingen afsies og den tilbageværende væske kaldes nu urt. Den indeholder omkring 10 kg maltekstrakt.
    Smag og sukker

    Udover malt bruger vi:

    * 60 g Tetnang bitter humle
    * 50 g Hallertaver aroma humle
    * 300 g Guaranabønner
    * 4 kg strøsukker

    (Guaranabønner kan f.eks. købes i helsekostforretninger.)

    Urten koges op i en stor gryde med humlen og ca. 70 ltr. vand.

    Efter en halv time tilsættes Guaranabønner og sukker.

    Hele blandingen småkoger i ca. en time, afsies og køles i lukkede tanke.
    Gæringen

    Vi har lavet en gærstarter. Gæren tilsættes øllet og gæres ved stuetemperatur i ca. 2 uger

    Når øllet efter ca. 2 uger er færdiggæret skal det hældes på flasker. Først skal man dog tilsætte 4 g sukker pr. liter øl og lidt gær fra bundfaldet.

    Vores Øl skal nu stå i flaskerne og danne kulsyre i 8-10 dage, og så er du klar til at nyde frugterne af dit arbejde
    Tomasz
    "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Senior
      • 01-2004
      • 4628

      #3
      Teraz lepiej? [gdzieś mi się to przekreślone O zapodziało]

      Our recipe
      Recipe for approx. 85 ltr. Vores Øl (Our Beer) (approx. 6% alchohol by volume).

      Malt extract
      For Vores Øl we use four types malted barley:


      6 kg pilsner malt
      4 kg münsner malt
      1 kg caramel malt
      1 kg lager malt
      The malt is crushed and put in 55-60°C hot water for 1-2 hours.

      The mixture is filtered and the liquid now contains about 10 kg malt extract.

      Taste and sugar
      Besides malt we use:

      60 g Tetnang bitter hops
      50 g Hallertaver aroma hops
      300 g Guarana beans
      4 kg sugar
      (Guarana beans can typically be bought at health food stores).

      The malt extact is brought to a boil in a large pot with the hops and approx. 70 ltr. of water.

      After half an hour, the Guarana beans and sugar is added.

      The mixture simmers for about an hour, and is then filtered and cooled in a sealed container.

      Fermentation
      Yeast is added and the beer is fermented at room temperature for approx. 2 weeks.

      When the beer is fully fermentet it is transferred to bottles. First 4 g sugar is added per liter and some yeast from the bottom of the fermentation tanks for priming.

      Vores Øl is then left in the bottles at room temperature for 8-10 days for carbonation. Then the beer is ready to enjoy; cold and refreshing.
      Zadanie dość ambitne - 85 litrów piwa...
      Last edited by Wujcio_Shaggy; 27-06-2005, 14:15.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • Shlangbaum
        Senior
        • 03-2005
        • 5828

        #4
        Pozwole sobie zamieścic cały tamten news w prasówce http://browar.biz/forum/showthread.php?t=50786 coby nie umknął.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          Chmielowisko.pl
          • 06-2004
          • 6310

          #5
          Aż się boję stwierdzić co by wyszło gdyby trzymać się co do joty przepisu. Szczególnie zachwycił mnie punkt "The malt is crushed and put in 55-60°C hot water for 1-2 hours." - zaiste intrygujący program zacierania

          Comment

          • Tomasz_FK
            Senior
            • 10-2003
            • 221

            #6
            W przepisie nie podano stężenia ekstraktu, ale biorąc pod uwagę stężenie alkoholu, musiała być to conajmniej 14'Blg, jak sądzę. Zresztą mocno podbita cukrem (25% zasypu).
            Jak na 85l piwa chmielenie wydaje mi się trochę słabe, ale brak tu informacji, jakie gatunki chmielu zostały użyte. Brak też informacji o rodzaju drożdży, wiemy tylko, że są górnej fermentacji.
            Jak na open source, to dość słabo udokumentowane przedsięwzięcie.
            Tomasz
            "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              • 02-2001
              • 23799

              #7
              masz gatunki tuż nad guaraną.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Tomasz_FK
                Senior
                • 10-2003
                • 221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                masz gatunki tuż nad guaraną.
                No wiem, ale jeśli Tettnang to Tettnanger, to np. ten dostępny u nas ma ledwie 2,5%a-k. Podczas gdy Marynka ma 8,7, a ja staram się dawać conajmniej 20g na 20l. Chyba, że są inne gatunki Tettnangera?
                Last edited by Tomasz_FK; 27-06-2005, 15:45.
                Tomasz
                "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

                Comment

                • Cocobango
                  Senior
                  • 04-2002
                  • 818

                  #9
                  Pozwolę sobie zamieścić linka a'propo tego tematu: www.dobreprogramy.pl
                  Attached Files
                  Nie ma zacniejszego trunku nad Portera Łódzkiego :D
                  Łódzkie Browary odpędzą koszmary!
                  HEINEKEN MUSI ODEJŚĆ

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    • 02-2001
                    • 23799

                    #10
                    link tak samo dobry jak ten w pierwszym poście - za kilka dni śladu nie będzie po tej wiadomości
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • lukuj
                      Senior
                      • 07-2003
                      • 320

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                      link tak samo dobry jak ten w pierwszym poście - za kilka dni śladu nie będzie po tej wiadomości
                      święta racja

                      może ten przetrzyma próbę czasu
                      KETTLER brewery
                      www.lukuj.republika.pl

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Senior
                        • 03-2005
                        • 5828

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                        link tak samo dobry jak ten w pierwszym poście - za kilka dni śladu nie będzie po tej wiadomości
                        Ten ostatni adres wygląda chyba na stronę oficjalna tego piwa.
                        Last edited by Shlangbaum; 29-06-2005, 09:32.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Cocobango
                          Senior
                          • 04-2002
                          • 818

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                          link tak samo dobry jak ten w pierwszym poście - za kilka dni śladu nie będzie po tej wiadomości

                          A więc techniką znaną mi niezwykle trudną do opanowania techniką kopiuj/wklej zamieszczę kopię tego tekstu, chć nie do końca wydaje mi sie to uczciwe. Pierwotnie zamieszczone na: www.dobreprogramy.pl


                          Piwo Open Source ;-)
                          27.06.2005, 18:58 Autor/Wprowadził: Krogulec
                          Studenci kopenhaskiego Uniwersytetu IT wraz z grupą Copyshop, eksploatującą tematykę praw autorskich, stworzyli… piwo o otwartym kodzie źródłowym.

                          Młodzi Duńczycy postanowili przenieść model Open Source ze świata oprogramowania w wymiar materialny. Vores Øl, czyli „nasze piwo”, zostało oparte na tradycyjnej recepturze, wzbogaconej o posiadającą właściwości energetyzujące guaranę. Jak można przeczytać na stronie Vores Øl, stężenie alkoholu w wersji 1.0 wynosi 6%, a piwo charakteryzuje się oryginalnym, lecz znajomym smakiem. Uwagę koneserów powinna przyciągnąć również piękna, czerwono-złocista barwa napoju.

                          Nie tylko sam przepis, ale i cała marka piwa, wraz z materiałami graficznymi, została udostępniona w ramach licencji Creative Commons. Oznacza to, że każdy może rozpocząć produkcję piwa Vores Øl, a nawet wprowadzać zmiany w jego recepturze. Jedyny warunek: nowy przepis musi być udostępniany na tych samych zasadach, co oryginał.

                          Na razie nikt nie podjął się jeszcze komercyjnej produkcji Vores Øl. Autorzy projektu przygotowali już jednak pierwszą partię wyrobu i zapewniają, że smakuje doskonale. Wydaje się, że pomysł Duńczyków, choć zawiera sporą dawkę ironii (a może właśnie dlatego), może wyraźnie wspomóc promowanie idei Open Source. Zwłaszcza u progu wakacji ;-)
                          Nie ma zacniejszego trunku nad Portera Łódzkiego :D
                          Łódzkie Browary odpędzą koszmary!
                          HEINEKEN MUSI ODEJŚĆ

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            Chmielowisko.pl
                            • 06-2004
                            • 6310

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cocobango
                            A więc techniką znaną mi niezwykle trudną do opanowania techniką kopiuj/wklej zamieszczę kopię tego tekstu, chć nie do końca wydaje mi sie to uczciwe. Pierwotnie zamieszczone na: www.dobreprogramy.pl
                            Skoro podajesz źródło, to możesz swobodnie i legalnie cytować.

                            Comment

                            • Pinio74
                              Senior
                              • 10-2003
                              • 3881

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cocobango
                              A więc techniką znaną mi niezwykle trudną do opanowania techniką kopiuj/wklej zamieszczę kopię tego tekstu, chć nie do końca wydaje mi sie to uczciwe. Pierwotnie zamieszczone na: www.dobreprogramy.pl (...)
                              Niepotrzebnie tak się męczyłeś Shlangbaum umieścił to samo przedwczoraj w prasówce.
                              Last edited by Pinio74; 29-06-2005, 11:59.
                              BIRRARE HUMANUM EST

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎