Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odfermentowanie gęstej brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zbysia
    Senior
    • 09-2004
    • 907

    Odfermentowanie gęstej brzeczki

    Jest to zasadniczo pytanie: czy odfermentowanie 20 stopniowej brzeczki po tygodniu do 8 stopni (tak utrzymuje się od 2 dni) jest jakąś normą, czy zostawić jeszcze na tydzień? Temp. górnej fermentacji 18 stopni. Proszę o konkrety oparte na własnych doświadczeniach
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
  • darko
    Senior
    • 06-2003
    • 2078

    #2
    U mnie 16,5 Blg spadło do 3 w 5 dni przy górnej fermentacji w temp 17-19 C.

    Comment

    • zbysia
      Senior
      • 09-2004
      • 907

      #3
      No właśnie A moja 20-stka nawet jeśli na cichej zejdzie do 6 to bedzie nieźle gazować w butelkach i tego się obawiam... Zamieszałem ją wprawdzie dzisiaj aby podnieść drożdże, ale czy dobrze zrobiłem...?
      fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

      Comment

      • darko
        Senior
        • 06-2003
        • 2078

        #4
        Jeśli zrobiłes to wyparzoną łychą - to dobrze

        Comment

        • zbysia
          Senior
          • 09-2004
          • 907

          #5
          Dobrze- bo ruszą jeszcze?
          Nie bardzo zależy mi na super mocnym piwie, to ma być (jak wyjdzie ) na super okazję- w maju (już się cieszę ), ale też chciałbym, żeby było ciut mocniejsze i jednocześnie nie porozrywało butelek...
          fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

          Comment

          • darko
            Senior
            • 06-2003
            • 2078

            #6
            Gdybym był nimi to bym ci powiedział . 8 Blg to za dużo na butelkowanie. Stężenie alkoholu nie jest duże więc na pewno żyją. Spróbuj delikatnie napowietrzyć brzeczkę

            Comment

            • Krzysiu
              Krzysiu
              • 02-2001
              • 14936

              #7
              Moja rada jest inna - nic nie mieszaj, nie podnoś śmieci z dna (bo tak naprawdę to nie ma żadnego znaczenia, żywe pływają w piwie), nie dotleniaj bez potrzeby ( przy przelaniu na cichą samo się dotleni. Mocne piwo potrzebuje dłużej stać, więc wystarczy przyjąć zasadę, że piwo ma stać na fermentacji głównej tyle, ile liczba punktów Ballinga podzielona przez dwa, a na cichej tyle dni, ile Ballingów. Bez mierzenia, mieszania i kombinowania będzie dobre.

              W sumie to dobrze byłoby przed wydawaniem opinii dowiedzieć się, jak zacierałeś. Bo jeśli zacierałeś na słodko, to balling niżej nie zejdzie.

              Comment

              • zbysia
                Senior
                • 09-2004
                • 907

                #8
                Więc konkrety: Pilzno 7 kg,
                monachijski 2 kg,
                caraamber 1 kg,
                karmel jasny 2 kg,
                20 litrów wody,
                10 min 50 C,
                30 min 65 C
                2 h 70-72 C do mocno podejżanej próby jodowej, ale dałem sobie czas, w założeniach miało być - 30 min. Ale jodyna zmieniała barwę i zmieniała...
                fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                Comment

                • arzy
                  Senior
                  • 06-2002
                  • 2814

                  #9
                  zacierałeś na słodko, więc blg. może nie zejśc niżej, ale daj mu jeszcze troszkę czasu

                  ps. ile tego wyszło? ze 40 litrów?

                  za domowe
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    #10
                    12 kg słodu zacierałeś w 20 litrach wody???
                    Ile Ci wyszło brzeczki, powinno być rzeczywiście ze 40 litrów

                    Zalecam zastosowanie metody Krzysia, a o wybuchowe butelki się nie martw, wszystko będzie ok.
                    Napisz, jakie zastosowałeś drożdże - nie wszystkie sobie dobrze radzą z wysokimi ballingami, jedne zjedzą mniej, inne więcej.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • zbysia
                      Senior
                      • 09-2004
                      • 907

                      #11
                      Wysładzałem 13,5 litrami= 29litrów brzeczki, aby rozcieńczyć "siekierkę" (blg filtratu bazowego=30 ) dodałem jeszcze 5 litrów wody.
                      Miał to być maibock i jeśli bardziej nie odfermentuje to rzeczywiście będzie, tylko słabiutki, ale treściwy..
                      Faktem jest, że mieszanie 12 kg w 20 litrach wody to niezłe ćwiczenie, na zmianę dla obu rąk.
                      Drożdże z tych nielubianych przez Marusię - S-33 , ale takie były suche jako żelazna rezerwa na wypadek nieruszenia jakiejś gęstwy, co właśnie miało miejsce
                      fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                      Comment

                      • Krzysiu
                        Krzysiu
                        • 02-2001
                        • 14936

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
                        12 kg w 20 litrach wody to niezłe ćwiczenie, na zmianę dla obu rąk...
                        Ot, bzdura. Reakcje biochemiczne zachodzą niezależnieo od tego, czy się miesza, czy nie.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          • 02-2001
                          • 23799

                          #13
                          szczególnie podczas przypalania się zacieru
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • zbysia
                            Senior
                            • 09-2004
                            • 907

                            #14
                            Ot, Krzysiu- lubię Cię!
                            fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎