Ktoś zna może dobre źródło pozyskiwania dużych beczek do fermentacji? Dużych czyli większych niż 60 litrów. Będę bardzo wdzięczny za dobre rady!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Duże beczki do fermentacji poszukiwane
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolyBeczki dębowe nie nadają sie do fermentacji/przechowywania piwa, chyba że je najpierw od wewnątrz wypaprasz chemią...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauerKwestia wykonania telefonu i upewnienia się...
"Jeżeli do leżakowania pobiera się nowe beczki należy je odpowiednio przygotować, aby usunąć z klepek nadmiar garbników, barwników i substancji rozpuszczalnych w alkoholu, które to całkowicie zepsują Wasz produkt.
W tym celu stosujemy metodę czyszczenia na gorąco.
A) dwukrotne płukanie beczki gorącą wodą w czasie 48h
B) płukanie beczki 2% roztworem ługu sodowego przez 5h
C) dwukrotne płukanie beczki zimną wodą - w czasie 48h
D) siarkowanie 2 paskami siarkowymi a po zasiarkowaniu beczka zostaje szczelnie zakorkowana.
Tak przygotowana beczka może być użyta do wysokiej jakości wina z gwarancją ,że nie zmieni jego smaku ani koloru.
W trosce o czas klienta stosujemy na specjalne życzenie również inne uszlachetnienie naszych beczek.
Dla koneserów stosujemy 1 miesięczne zalanie beczki winem czerwonym lub białym typu sherry. Po tym okresie wino zlewamy, beczkę siarkujemy i ponownie szczelnie korkujemy.
Działanie takie ma na celu jeszcze dokładniejsze wyługowanie ewentualnych zapachów świeżego drewna dębu przez kwas winny oraz ma znaczenie później dla leżakującego alkoholu w tejże beczce, ponieważ nadaje mu specyficznego orzechowo-migdałowego odcienia swoistego dla tego wina.
Kolejnym elementem uszlachetnienia jest specjalna obróbka drewna polegająca na wypalaniu ogniem klepek. Uzyskujemy przez to różne stopnie zwęglenia klepek wewnątrz beczki w zależności od zapotrzebowań klienta."
Comment
-
Comment