Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duże beczki do fermentacji poszukiwane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BroWarszawski
    Junior
    • 02-2005
    • 10

    Duże beczki do fermentacji poszukiwane

    Ktoś zna może dobre źródło pozyskiwania dużych beczek do fermentacji? Dużych czyli większych niż 60 litrów. Będę bardzo wdzięczny za dobre rady!
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    #2
    Na Allegro są beczki po ekstraktach spożywczych 150 i 200 litrów.

    Comment

    • breslauer
      Senior
      • 05-2002
      • 2690

      #3
      A spróbuj zajrzeć pod

      Comment

      • Wesoly
        Senior
        • 10-2003
        • 371

        #4
        Beczki dębowe nie nadają sie do fermentacji/przechowywania piwa, chyba że je najpierw od wewnątrz wypaprasz chemią...
        Pozdrawiam, Wesoły

        Comment

        • breslauer
          Senior
          • 05-2002
          • 2690

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
          Beczki dębowe nie nadają sie do fermentacji/przechowywania piwa, chyba że je najpierw od wewnątrz wypaprasz chemią...
          Jak to nie? A w czym piwo było fermentowane i przechowywane przez setki lat, jak nie w dębowych kufach i beczkach? Oczywiście warunkiem podstawowym jest to, by beczka była pokryta wewnątrz żywicą. Nie kontaktowałem się z tą firmą, więc nie wiem, czy powlekają czymś beczki. A skoro przygotowują specjalnie niektóre beczki do koniaku i podają na stronie, że ich beczki są również do piwa, to może i powlekają żywicą piwowarską. Kwestia wykonania telefonu i upewnienia się...

          Comment

          • Rolek
            Senior
            • 08-2001
            • 1038

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
            Beczki dębowe nie nadają sie do fermentacji/przechowywania piwa, chyba że je najpierw od wewnątrz wypaprasz chemią...
            Nożeszty... A Dębowe to co? Znaczy reklama kłamie?

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauer
              Kwestia wykonania telefonu i upewnienia się...
              Nawet nie trzeba dzwonić - cytat ze strony www:
              "Jeżeli do leżakowania pobiera się nowe beczki należy je odpowiednio przygotować, aby usunąć z klepek nadmiar garbników, barwników i substancji rozpuszczalnych w alkoholu, które to całkowicie zepsują Wasz produkt.
              W tym celu stosujemy metodę czyszczenia na gorąco.
              A) dwukrotne płukanie beczki gorącą wodą w czasie 48h
              B) płukanie beczki 2% roztworem ługu sodowego przez 5h
              C) dwukrotne płukanie beczki zimną wodą - w czasie 48h
              D) siarkowanie 2 paskami siarkowymi a po zasiarkowaniu beczka zostaje szczelnie zakorkowana.
              Tak przygotowana beczka może być użyta do wysokiej jakości wina z gwarancją ,że nie zmieni jego smaku ani koloru.
              W trosce o czas klienta stosujemy na specjalne życzenie również inne uszlachetnienie naszych beczek.
              Dla koneserów stosujemy 1 miesięczne zalanie beczki winem czerwonym lub białym typu sherry. Po tym okresie wino zlewamy, beczkę siarkujemy i ponownie szczelnie korkujemy.
              Działanie takie ma na celu jeszcze dokładniejsze wyługowanie ewentualnych zapachów świeżego drewna dębu przez kwas winny oraz ma znaczenie później dla leżakującego alkoholu w tejże beczce, ponieważ nadaje mu specyficznego orzechowo-migdałowego odcienia swoistego dla tego wina.
              Kolejnym elementem uszlachetnienia jest specjalna obróbka drewna polegająca na wypalaniu ogniem klepek. Uzyskujemy przez to różne stopnie zwęglenia klepek wewnątrz beczki w zależności od zapotrzebowań klienta."
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • breslauer
                Senior
                • 05-2002
                • 2690

                #8
                Nie wczytywałem się dokładnie...

                Tylko że to są sposoby raczej chyba przygotwujące beczkę pod wino czy koniak... Co do piwa, to ja bym jednak sugerował kontakt z firmą...

                Comment

                • Krzysiu
                  Krzysiu
                  • 02-2001
                  • 14936

                  #9
                  Nie ma potrzeby. Dębowe beczki do piwa były wewnątrz powlekane specjalną smołą, dla odcięcia kontaktu z drewnem.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X
                  😀
                  🥰
                  🤢
                  😎
                  😡
                  👍
                  👎