Duże beczki do fermentacji poszukiwane

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BroWarszawski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.02
    • 10

    #1

    Duże beczki do fermentacji poszukiwane

    Ktoś zna może dobre źródło pozyskiwania dużych beczek do fermentacji? Dużych czyli większych niż 60 litrów. Będę bardzo wdzięczny za dobre rady!
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Na Allegro są beczki po ekstraktach spożywczych 150 i 200 litrów.

    Comment

    • breslauer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 2690

      #3
      A spróbuj zajrzeć pod

      Comment

      • Wesoly
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.10
        • 371

        #4
        Beczki dębowe nie nadają sie do fermentacji/przechowywania piwa, chyba że je najpierw od wewnątrz wypaprasz chemią...
        Pozdrawiam, Wesoły

        Comment

        • breslauer
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 2690

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
          Beczki dębowe nie nadają sie do fermentacji/przechowywania piwa, chyba że je najpierw od wewnątrz wypaprasz chemią...
          Jak to nie? A w czym piwo było fermentowane i przechowywane przez setki lat, jak nie w dębowych kufach i beczkach? Oczywiście warunkiem podstawowym jest to, by beczka była pokryta wewnątrz żywicą. Nie kontaktowałem się z tą firmą, więc nie wiem, czy powlekają czymś beczki. A skoro przygotowują specjalnie niektóre beczki do koniaku i podają na stronie, że ich beczki są również do piwa, to może i powlekają żywicą piwowarską. Kwestia wykonania telefonu i upewnienia się...

          Comment

          • Rolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 1038

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
            Beczki dębowe nie nadają sie do fermentacji/przechowywania piwa, chyba że je najpierw od wewnątrz wypaprasz chemią...
            Nożeszty... A Dębowe to co? Znaczy reklama kłamie?

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauer
              Kwestia wykonania telefonu i upewnienia się...
              Nawet nie trzeba dzwonić - cytat ze strony www:
              "Jeżeli do leżakowania pobiera się nowe beczki należy je odpowiednio przygotować, aby usunąć z klepek nadmiar garbników, barwników i substancji rozpuszczalnych w alkoholu, które to całkowicie zepsują Wasz produkt.
              W tym celu stosujemy metodę czyszczenia na gorąco.
              A) dwukrotne płukanie beczki gorącą wodą w czasie 48h
              B) płukanie beczki 2% roztworem ługu sodowego przez 5h
              C) dwukrotne płukanie beczki zimną wodą - w czasie 48h
              D) siarkowanie 2 paskami siarkowymi a po zasiarkowaniu beczka zostaje szczelnie zakorkowana.
              Tak przygotowana beczka może być użyta do wysokiej jakości wina z gwarancją ,że nie zmieni jego smaku ani koloru.
              W trosce o czas klienta stosujemy na specjalne życzenie również inne uszlachetnienie naszych beczek.
              Dla koneserów stosujemy 1 miesięczne zalanie beczki winem czerwonym lub białym typu sherry. Po tym okresie wino zlewamy, beczkę siarkujemy i ponownie szczelnie korkujemy.
              Działanie takie ma na celu jeszcze dokładniejsze wyługowanie ewentualnych zapachów świeżego drewna dębu przez kwas winny oraz ma znaczenie później dla leżakującego alkoholu w tejże beczce, ponieważ nadaje mu specyficznego orzechowo-migdałowego odcienia swoistego dla tego wina.
              Kolejnym elementem uszlachetnienia jest specjalna obróbka drewna polegająca na wypalaniu ogniem klepek. Uzyskujemy przez to różne stopnie zwęglenia klepek wewnątrz beczki w zależności od zapotrzebowań klienta."
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • breslauer
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 2690

                #8
                Nie wczytywałem się dokładnie...

                Tylko że to są sposoby raczej chyba przygotwujące beczkę pod wino czy koniak... Co do piwa, to ja bym jednak sugerował kontakt z firmą...

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Nie ma potrzeby. Dębowe beczki do piwa były wewnątrz powlekane specjalną smołą, dla odcięcia kontaktu z drewnem.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • bastion
                    Słowacja, Detva, Partizanska 82, Podpoliansky Pivovar Dobronay.
                    bastion
                    Miasteczko Detva leżące na środku Słowacji, nie zrobiło na mnie jakiegoś większego wrażenia. Ot takie sobie, którego zabudowa ciągnie się wzdłuż głównej drogi kilka kilometrów. Brak mi tam jakiegoś centralnego punktu jak rynek. Owszem kilka placów jest, ale jakoś nie są zbytnio eksponowane....
                    2022-02-11, 22:53
                  • Grbuy
                    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                    Grbuy
                    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                    2023-11-30, 21:57
                  • Javox
                    Błonie, [Inne Beczki] Win-Win
                    Javox
                    Lager z ekstraktem 12*, alko 5.0%.
                    Chmiele: Huell Melon, Mandarina Bavaria.

                    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                    Lacing - dużo drobnego w cętki tygrysa.
                    Gaz - średni.
                    Barwa - złota słomka.
                    Aromat - zbożowość i kwaskowe nuty.
                    Smak...
                    2025-05-15, 12:34
                  • darekd
                    Błonie [Inne Beczki], Bread&Butter
                    darekd
                    Marcowe, 14% ekstr., 6% alk.

                    Aromat - słodowy z delikatnym chlebem, łagodnym karmelem i lekkim kwaskiem, trochę chmielu w tle (masełka nie wyczułem)
                    Piana - wysoka, dość trwała, dłuższy kożuszek
                    Barwa - ciemne złoto wpada w bursztyn
                    Wysycenie - średnie, musujące...
                    2025-04-10, 23:21
                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 10:28
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...