Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Błonie [Inne Beczki], Hopgang Aurora

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13777

Błonie [Inne Beczki], Hopgang Aurora

Seria "Hopgang"

Northern IPA fermentowane na nowych drożdżach od Lallemanda pod nazwą Aurora.
    Z ich strony "Łączy pijaność i wytrawność West Coast IPA z charakterem i esprowością Hazy IPA."

Dla mnie "charakter" to bardziej cecha West Coasta a pijalność to "Hazy IPA".
    A esprowość? a to wszędzie można napisać, bo trudno zrozumieć. Także na starcie plusik za to, że napisali o czymś, co niewiele mówi i na dodatek się przejęzyczyli
    I jeszcze "truskaweczka na torcie": "Cechy: northern IPA w najlepszym wydaniu". Prawie Carlsberg

Ekstr. 16%
    Alk. 6,8%

Receptura Masona

Chmiele: Amarillo, Citra, Columbus, Ekuanot, Eldorado, Idaho 7, Motueka

Aromat - owocowa drożdżowość i trochę chmielu. Po otwarciu z owoców to najbardziej porzeczka
    Piana - wysoka, zwarta, trwała
    Barwa - zmętniony sok cytrynowo-pomarańczowy
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - kwaskowe owoce od porzeczki, agrestu po cytrusy, czuć drożdżowe zmętnienie i słodowe ciało, które łagodzi chmielową intensywność. Goryczka dość lekka
    Treściwość - solidna

Te drożdże ze względu na szerszy zakres temperatury fermentacji chyba sprawdzą się dobrze w piwowarstwie domowym.

W Polsce jest moda na wytrawne, z lekkim ciałem ejle i mocnym chmieleniem. Tu jest więcej treści (nawet niż w krajowy hazy ejlach), mniejsza wytrawność i ta goryczka wydaje się niższa.
    Mi to nie przeszkadza, piwo jest przyzwoite, gładkie, z dobrą pijalnością. Nie czuć stosunkowo wysokiego alkoholu. Sympatyczne.

Nie wiem czy to kwestia samych drożdży czy sposobu fermentacji - dla mnie nie jest to coś między West Coastem A Hazy, ale takie bardziej treściwe Hazy IPA. Zastanawiam się do jakich piw może to mieć najlepsze zastosowanie, może do takich najlżejszych sesyjnych ejli?