Błonie, Karlsquell Hazy IPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13297

Błonie, Karlsquell Hazy IPA

Karlsquell to marka Aldi. Ale poszli w kraft w odpowiedniej cenie (około szóstki).

Ekstr. 16%
    Alk. 6%

Chmielenie: El Dorado, Amarillo, Cashmere, Columbus

Aromat - cytrusowo (limonka, cytryna) - ziołowy chmiel. Pod nim słodsze tony słodowe, po przelaniu wyraźniejsze
    Piana - wysoka, trwała z długim kożuszkiem
    Barwa - mocno zmętnione złoto
    Wysycenie - umiarkowane/średnie, musujące. Pod koniec przydałoby się nieco więcej
    Smak - w/w cytrusy, ale szybko skontrowane słodem (wspartym przez płatki pszeniczne i owsiane). Jest trochę słodyczy, ciut melona. Goryczka delikatna, na finiszu lekka pestkowość i cytrusowość
    Treściwość - solidna, odpowiada zaw. ekstraktu

Piwo nie jest zacierane na wytrawnie, ma sporo ciała (pewnie zasługą jest zastosowanie słodu CaraBody) i ciut słodyczy.. Dla mnie absolutnie to nie wada, wręcz odwrotnie.
    Z drugiej strony brakuj mi natomiast trochę rześkości. Ciekawy zestaw chmielowy może mógłby być nieco mniej schowany pod tą słodowościa. Chmielu nawet całkiem sporo.. Pojawia się nawet trochę chmielowej ostrości w ustach.

Myślę, że mogliby wystartować z jakimś lżejszym, rześkim hazy pale ale. Jest to jednak solidne piwo w przyzwoitej cenie. Mam też nadzieję, że to nie będzie jedynym piwem z tej serii w Aldi, bo może być ciekawie.