PDA

Wersja pełna: : Browar JuBeer zaczyna warzyć


juzes
16-02-2006, 19:06
No i zaczęło się, znaczy zacznie się, dzisiaj dokonałem zakupu niezbędnych przyrządów na Browamator i planuje rozpoczęcie przygody z warzeniem na 25 lutego. Aby pierwsze piwko można wypić podczas transmisji meczów z mistrzostw świata.
O przygodach i wrażeniach z prowadzenia własnego browaru będę na bieżąco informował na forum.
Mam nazdzieję że, w chwilach paniki będę mógł liczyć na pomoc osób bardziej wprawionych w produkcję własnego piwa i wybaczycie mi pytania zadawane po raz setny.

peter007
16-02-2006, 19:55
Nie bądź tajemniczy. Daj cynk jak zamierzasz zacząć. Będzie to brew-kit czy od razu "zacierka"?

juzes
16-02-2006, 20:14
Brew-kit zaczne od czegoś mało skomplikowanego (niby) a potem .... apetyt rośnie w miare jedzenia, znaczy się picia.
Na początek John Bull Lager

albeertos
16-02-2006, 20:29
Fajnie, rośnie nam grono wielkopolskich piwowarów :)
Życzę powodzenia, służę radą i pomocą surowcową w awaryjnych przypadkach.

:stout:

wg2
16-02-2006, 20:47
Powodzenia życzy browar Wierzchosławicki GAWEŁ, witaj w gronie

juzes
25-02-2006, 10:47
Zgodnie z zapowiedziami zaczełem.
Na początek brew-kit, John Bull Lager plus ekstrakt słodowy jasny 1,25 kg.
Wszystko już jest w fermentatorze wyszło ok 22l temperatura 24 C, Blg 11. Teraz jeszcze tylko drożdże i czekać, czekać i czekać ............

juzes
25-02-2006, 14:26
Drożdże dodane. Temperatura gdy dodawałem drożdze 22 C

juzes
26-02-2006, 10:25
Wiem że nie powinienem, ale nie mogłem się powstrzymać po 20 godzinach od dodania drożdży piwo wygląda tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo.jpg

joelka
26-02-2006, 12:40
Wiem że nie powinienem, ale nie mogłem się powstrzymać po 20 godzinach od dodania drożdży piwo wygląda tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo.jpg

No ślicznie! Gratuluję kolejnemu piwowarowi. Za kolejne warki :stout:

PS. Ja juz jestem po 14stej warce a i tak codziennie zaglądam do wiader i fotografuję każdą zmianę jaka zaszła od dnia warzenia :D Więc nie powstrzymuj się bo to nic nie da :D

juzes
01-03-2006, 20:45
Mija 5 dzień, wygląda to tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo2.jpg i teraz dylemat kiedy rozlewać (mam zamiar ok 10 butelek, a resztę na cichą) Blg nie mierze bo nie chce na razie "grzebać" w warce.
Następne pytania to: używam fermentatora z kranikiem i denko z rurką (w rurce nie bulgoce, wiec już wiem że na burzliwą stosować to bez rurki) ale czy kranik się nie "zapaskudził" od zewnątrz, a jeśli tak to jak postępować dalej.
Na cichą mam zamiara zlewać to co zostanie po napełnieniu 10 butelek, tz. fermentatora bez kranika i denko z rurką, potem przelanie do fermentatora z kranikiem dodając rozpuszczony cukier i do butelek.
Czy moje plany są prawidłowe, a jeśli nie to jak ?

ps. temp ok 18-20 C (mimo że stoi koło kaloryfera)

joelka
01-03-2006, 20:53
Mija 5 dzień, wygląda to tak http://juzes.lubon.net.pl/piwo/piwo2.jpg

koniec ferm. burzl. różnie wygląda. Jeśli masz czym zmierzyć blg, to zmierz. Będziesz wiedział jak do ilu odfermentowały Ci drożdże i na przyszłość będziesz miał porównanie. Poza tym policzysz sobie wg przelicznika ile % alkoholu uzyskałeś.
Jeśli blg uzyskałeś 3 lub 4 spokojnie możesz pakować w butelki.



Następne pytania to: używam fermentatora z kranikiem i denko z rurką (w rurce nie bulgoce, wiec już wiem że na burzliwą stosować to bez rurki) ale czy kranik się nie "zapaskudził" od zewnątrz, a jeśli tak to jak postępować dalej.

Jeśli boisz się zakażenia to zdekantuj wężykiem z góry wiadra do innego wiadra i w nim zrób f.cichą.

joelka
01-03-2006, 20:56
Na cichą mam zamiara zlewać to co zostanie po napełnieniu 10 butelek, tz. fermentatora bez kranika i denko z rurką, potem przelanie do fermentatora z kranikiem dodając rozpuszczony cukier i do butelek.
Czy moje plany są prawidłowe, a jeśli nie to jak ?



No prawidłowo. Teraz trzymasz w wiadrze z kranikiem. Na cichą dekantujesz do wiadra nr 2 i do temp ok 3 st niższej niż burzliwa. Po cichej dekantujesz do wiadra z kranikiem, dodajesz cukier lub glukozę, lub ekstrakt i do butelek.
powodzenia. Za pomyślność w warzeniu :stout:

juzes
03-03-2006, 22:00
Blg 3. Koniec burzliwej. Napełnione 12 butelek 0,33 reszta poszła na cichą.
Ze dwa łyczki wypite, smak na razie mało intensywny, lekko wyczuwalna goryczka i lekkie nagazowanie.

juzes
25-03-2006, 20:31
Kolejna warka się warzy, tym razem jeszcze brew-kit "John Bull Best Bitter", ale dokupiłem sprzętu (garnek itp) oraz surowce na zacierane, Pszeniczne (Hefe-Weizen).
Więc następna warka już własnej roboty będzie pełną gębą.
Dziś nastąpiła też pierwsza degustacja pierwszej warki (butelka z pierwszej partii bez cichej) po trzech tygodniach od zabutelkowania smak dużo lepiej niż przy nalewaniu, gaz ok, pianka taka jakoś cienka.
Degustowałem sam, aby mnie nikt nie posądzał że zrobiłem z niego królika doświadczalnego i dostał potem sraczki ;-)
A zakup dodatkowego sprzętu zawdzięczam w sporej mierze sponsorom (kolegom z pracy którzy mają ochotę wypić piwo własnej roboty, ale niestety nie mogą sami spróbować warzenia...... kobiety)

juzes
11-04-2006, 19:14
Po prawie miesiącu od zabutelkowania pierwszej warki zostało już tylko ok 10 butelek:(
Piwo które było po burzliwej butelkowane nie posiada wcale piany, a to co było na cichej ma bardzo ładną, ale szybko znikającą. Czy brak piany w pierwszej partii spowodowany jest brakiem cichej fermentacji ?

A do pierwszej partii dodawałem do każdej butelki cukier, a do drugiej rozpuszczony w wodzie.

joelka
11-04-2006, 21:55
A ile cukru dodałeś i na jaką ilośc piwa?

juzes
12-04-2006, 07:50
Do pierwszej partii pół łyżeczki na butelkę 0,33, do drugiej - 3 łyżeczki na 2 litry.

juzes
14-04-2006, 19:17
Kolejny problem (nie ma to jak początki) druga wraka (też z gotowca) jest już 12 dzień na cichej i nadal "bąbelkuje" na burzliwej była 7 dni i blg spadło do 3.
Czy to normalne pierwsza warka nie "bąbelkowała" mi wcale.
A może zrobiło mi się już wino :) do środka nie zagladałem jakie w smaku też nie wiem.

jerzy
14-04-2006, 19:43
Ostatnio też tak miałem. Zabutelkowałem po 2 tygodniach dodając trochę mniej glukozy niż zwykle (6 gram na litr zamiast 8). Nic mi przez miesiąc nie wybuchło, a ładna piana była już po tygodniu.

juzes
23-04-2006, 18:44
Pierwsze zacieranie zrobione, na początek Pszeniczne z BA (wersja śrutowana).
Skład:
Słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg
słód pilzneński 1,6 kg
słód Carahell 0,2 kg

przerwy:
45 C - 10 min
53 C - 15 min
63 C - 30 min
72 C - 10 min

Chmielenie:
15 g
10 g po 40 min
10 g po 60 min na 5 min

Wszystko poszło chyba dość sprawnie cała pocedura do momentu dodania drożdży zajeła 8 godzin.

Po ostudzeniu do 22 C wyszło mi 15 Blg, ale tylko 17 l, dolałem więc 3 litry wody źródlanej i było 20 l, blg dobre 12.

bolek1970
23-04-2006, 19:06
No super,
Tylko przy pszeniczniaku to sie nie załamuj brakiem nasycenia i piany po tygodniu od butelkowania, wszystko bedzie swietnie i gratuluję wyboru. Cierpilwość (otwieraj po miesiącu) jest zalecana.
pozdrawiam z północy....

joelka
23-04-2006, 19:14
Pszeniczne ładnie nagazowuje się podczas fermentacji. Jego picie prosto z kranu w wiadrze jest rewelacyjnym umileniem butelkowania :) Polecam ;)

juzes
23-04-2006, 19:17
No super,
Tylko przy pszeniczniaku to sie nie załamuj brakiem nasycenia i piany po tygodniu od butelkowania, wszystko bedzie swietnie i gratuluję wyboru. Cierpilwość (otwieraj po miesiącu) jest zalecana.
pozdrawiam z północy....
No mam nadzieje że tylko pierwsza warka tak szybko znikła :)
Druga już tydzień w butelkach i jeszcze nie tknięta :D
A oto kilka fotek z dzisiejszego zacierania fotki (http://juzes.lubon.net.pl/piwo/zacier.htm)

ps. dlaczego edycja ostatniego postu tak szybko znika

bolek1970
23-04-2006, 19:33
No ja właśnie dlatego te pszeniczniaki 'nastawiam", co by mi ich żonka z kranika nie podpijała". Gratuluję gustu. Mimo paru lat doświadczeń, sam "popijam". Podkreślam ,że z lenistwa warki robie tylko z gotowców( z urozamiceniami).
pozdrowienia z wiosennej północy...

juzes
08-05-2006, 18:31
Pszeniczniak poszedł do butelek odfermentował do 5 blg.
Może to przez to że po 3 dniach fermentacji burzliwej wyjechałem i skręciłem w domu ogrzewanie, jak wróciłem do domu termometr na fermentatorze wskazywał 14 C.
Zmierzyłem blg i wyszło 7. włączyłem ogrzewanie i fermentacja ponownie ruszyła, ale zeszło tylko do 5. Początkowe jakieś 12 i pół.

juzes
27-05-2006, 10:41
Pierwsze próby :stout: pszeniczniaka za mną. Nie popsuł się jak straszono tu w jednym temacie :)
Jest trochę mało nagazowany, ale to moja wina bo boję się wyprodukowania granatów i daje mniej cukru niż powinienem, ale to już ostatni raz.

arcy
27-05-2006, 11:48
Myślę, że w Poznaniu znajdziesz wielu chętnych na degustację nawet niezbyt gazowanego :D

kot_z_cheshire
27-05-2006, 23:44
Myślę, że w Poznaniu znajdziesz wielu chętnych na degustację nawet niezbyt gazowanego :D
No co Ty nie powiesz:)
:stout:

huanghua
27-05-2006, 23:51
No co Ty nie powiesz:)
:stout:
... i nawet z dziegciem :D

juzes
28-05-2006, 13:54
Myślę, że w Poznaniu znajdziesz wielu chętnych na degustację nawet niezbyt gazowanego :D
Nie ma problemu jeśli piwo doczeka do jakiegoś spotkania to mogę przynieść parę buteleczek. :)

juzes
23-09-2006, 16:27
No to browar JuBeer ruszył ponownie po letniej przerwie.
Druga zacierana warka identyczna jak pierwsza czyli:

Pszeniczne z BA (wersja śrutowana).

Skład:
Słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg
słód pilzneński 1,6 kg
słód Carahell 0,2 kg


przerwy:
45 C - 10 min
53 C - 12 min
63 C - 30 min (odlanie ok 1/3 zawartości i zagotowanie z 10 min przerwą na 72 C)
Po dolaniu zagotowanej części temperatura podniosła się do 70 C
72 C - 10 min

Chmielenie:
15 g
10 g po 50 min
10 g po 75 min na 5 min

Wyszło 17 l blg 14

juzes
25-09-2006, 16:43
Po 48 godzinach od dodaniu drożdży blg spadło do 6, czekam jeszcze dwa dni i do butelek.

juzes
17-10-2006, 18:41
Pszeniczne warka nr 4 przetestowane. W porównaniu z poprzednim pszenicznym piana i gaz bardziej udane, smak ciut gorszy jakby trochę mniej intesnsywny, ale to może wina tego, że jeszcze jest młode, tak za dwa tygodnie powinno być idealne :stout:

juzes
29-10-2006, 17:20
No i kolejne pszeniczne fermentuje, warzone tak jak pierwsze tylko ostatnia porcja chmielu to 20 gram. Zobacze czy będzię się różniło od pierwszego pszeniczniaka.

Wyszło 20l Blg 12

juzes
06-11-2006, 18:28
Warka nr 5 (pszeniczniak) w butelkach.

Wczoraj zacierany Alt (zestaw z Browamator)

słód monachijski Weyermann 4,3 kg
drożdże Safberew s-33

Zacieranie:

30 min w 50C
30 min w 64C
30 min w 70C

filtrowanie 77C

Chmielenie:

65g w 15 min
35g w 70 min na 5 min

wyszlo 20l 12 blg

Drożdże dodane w temp. 28C, po 24h przestało bąbelkowac blg spadło do 5.
Czekam jeszcze z 2-3 dni i na cichą

juzes
06-12-2006, 16:28
Alt po trzech tygodniach cichej w 4C poszedł do butelek blg spadło do 4.

W niedziele zacierałem pilsa (zestaw browamator)

Skład:
słod pilzneński 4 kg
słód Carapils 0,2 kg
drożdże Saflager s-23
chmiel aromatyczny 125g

O przerwach lepiej nie będę pisał, ale to przez siatkarzy :D

wyszło w każdym razie 18l - 13blg

juzes
21-12-2006, 17:29
Pils po prawie 3 tygodniach burzliwej (nie miałem czasu zlać) poszedł na cichą blg spadło do 5.
Piwo było już wyjątkowo nagazowane i krystaliczne, na dnie ok 2 cm osad mazi.

fellix-f1
21-12-2006, 20:18
Pils po prawie 3 tygodniach burzliwej (nie miałem czasu zlać) poszedł na cichą blg spadło do 5.
Piwo było już wyjątkowo nagazowane i krystaliczne, na dnie ok 2 cm osad mazi.
A jakie w smaku?! Miałeś czas spróbować?:D
:stout:

juzes
30-12-2006, 11:51
A jakie w smaku?! Miałeś czas spróbować?:D
:stout:

W smaku pijalne (jakoś nie smakują mi moje piwa przed leżakowaniem :) )
Pilsik poszedł dzisiaj do butelek.
Jutro zacieram kolejne pszeniczne, jak ja je lubię :stout:

juzes
31-12-2006, 17:49
Warka numer 8 pszeniczne już fermentuje.
18l blg 12

juzes
01-05-2007, 10:47
Mimo braku wpisów browar cały czas działa.

Warka nr 9 Porter 12 Blg
Warka nr 10 Koelsch 12 Blg

(obie już w butelkach od jakiegoś czasu)

Warka nr 11 A'la Grodziskie się robi.

juzes
30-05-2007, 17:27
Warka 12 - pszeniczne już prawie wypita (wyszło rewelacyjnie) teraz jeszcze jedno grodziskie i przerwa letnia.
A potem to już chyba tylko pszenica będzie warzona jak ja ją lubię :stout:

juzes
04-11-2007, 18:30
Browar JuBeer nadal działa co prawda warka 13 to nie Grodziskie, ale po przerwie letniej już 4 warki.

13 Pszeniczne
14 Pszeniczne Ciemne
15 Pszeniczne
16 Stout Owsiany

Wszystko z BA, pszenica zmodyfikowana poprzez dodanie słodu wędzonego Weyermann - ok 200-300g.
Według mnie lepsza wychodzi.

juzes
29-11-2011, 10:06
Po 4 letniej przerwie wznawiam zabawę, właśnie dokupiłem brakujący sprzęt i jeszcze w tym roku będę robił pszenice :)