Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar JuBeer zaczyna warzyć

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    Senior
    • 03-2005
    • 817

    #16
    A ile cukru dodałeś i na jaką ilośc piwa?

    Comment

    • juzes
      Member
      • 06-2005
      • 95

      #17
      Do pierwszej partii pół łyżeczki na butelkę 0,33, do drugiej - 3 łyżeczki na 2 litry.
      http://juzes.lubon.net.pl
      http://www.budowa.maroonpoint.com/

      Comment

      • juzes
        Member
        • 06-2005
        • 95

        #18
        Kolejny problem (nie ma to jak początki) druga wraka (też z gotowca) jest już 12 dzień na cichej i nadal "bąbelkuje" na burzliwej była 7 dni i blg spadło do 3.
        Czy to normalne pierwsza warka nie "bąbelkowała" mi wcale.
        A może zrobiło mi się już wino do środka nie zagladałem jakie w smaku też nie wiem.
        http://juzes.lubon.net.pl
        http://www.budowa.maroonpoint.com/

        Comment

        • jerzy
          piwoholik
          • 10-2001
          • 4705

          #19
          Ostatnio też tak miałem. Zabutelkowałem po 2 tygodniach dodając trochę mniej glukozy niż zwykle (6 gram na litr zamiast 8). Nic mi przez miesiąc nie wybuchło, a ładna piana była już po tygodniu.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • juzes
            Member
            • 06-2005
            • 95

            #20
            Pierwsze zacieranie zrobione, na początek Pszeniczne z BA (wersja śrutowana).
            Skład:
            Słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg
            słód pilzneński 1,6 kg
            słód Carahell 0,2 kg

            przerwy:
            45 C - 10 min
            53 C - 15 min
            63 C - 30 min
            72 C - 10 min

            Chmielenie:
            15 g
            10 g po 40 min
            10 g po 60 min na 5 min

            Wszystko poszło chyba dość sprawnie cała pocedura do momentu dodania drożdży zajeła 8 godzin.

            Po ostudzeniu do 22 C wyszło mi 15 Blg, ale tylko 17 l, dolałem więc 3 litry wody źródlanej i było 20 l, blg dobre 12.
            http://juzes.lubon.net.pl
            http://www.budowa.maroonpoint.com/

            Comment

            • bolek1970
              Senior
              • 12-2005
              • 179

              #21
              No super,
              Tylko przy pszeniczniaku to sie nie załamuj brakiem nasycenia i piany po tygodniu od butelkowania, wszystko bedzie swietnie i gratuluję wyboru. Cierpilwość (otwieraj po miesiącu) jest zalecana.
              pozdrawiam z północy....

              Comment

              • joelka
                Senior
                • 03-2005
                • 817

                #22
                Pszeniczne ładnie nagazowuje się podczas fermentacji. Jego picie prosto z kranu w wiadrze jest rewelacyjnym umileniem butelkowania Polecam

                Comment

                • juzes
                  Member
                  • 06-2005
                  • 95

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bolek1970
                  No super,
                  Tylko przy pszeniczniaku to sie nie załamuj brakiem nasycenia i piany po tygodniu od butelkowania, wszystko bedzie swietnie i gratuluję wyboru. Cierpilwość (otwieraj po miesiącu) jest zalecana.
                  pozdrawiam z północy....
                  No mam nadzieje że tylko pierwsza warka tak szybko znikła
                  Druga już tydzień w butelkach i jeszcze nie tknięta
                  A oto kilka fotek z dzisiejszego zacierania fotki

                  ps. dlaczego edycja ostatniego postu tak szybko znika
                  http://juzes.lubon.net.pl
                  http://www.budowa.maroonpoint.com/

                  Comment

                  • bolek1970
                    Senior
                    • 12-2005
                    • 179

                    #24
                    No ja właśnie dlatego te pszeniczniaki 'nastawiam", co by mi ich żonka z kranika nie podpijała". Gratuluję gustu. Mimo paru lat doświadczeń, sam "popijam". Podkreślam ,że z lenistwa warki robie tylko z gotowców( z urozamiceniami).
                    pozdrowienia z wiosennej północy...

                    Comment

                    • juzes
                      Member
                      • 06-2005
                      • 95

                      #25
                      Pszeniczniak poszedł do butelek odfermentował do 5 blg.
                      Może to przez to że po 3 dniach fermentacji burzliwej wyjechałem i skręciłem w domu ogrzewanie, jak wróciłem do domu termometr na fermentatorze wskazywał 14 C.
                      Zmierzyłem blg i wyszło 7. włączyłem ogrzewanie i fermentacja ponownie ruszyła, ale zeszło tylko do 5. Początkowe jakieś 12 i pół.
                      http://juzes.lubon.net.pl
                      http://www.budowa.maroonpoint.com/

                      Comment

                      • juzes
                        Member
                        • 06-2005
                        • 95

                        #26
                        Pierwsze próby pszeniczniaka za mną. Nie popsuł się jak straszono tu w jednym temacie
                        Jest trochę mało nagazowany, ale to moja wina bo boję się wyprodukowania granatów i daje mniej cukru niż powinienem, ale to już ostatni raz.
                        http://juzes.lubon.net.pl
                        http://www.budowa.maroonpoint.com/

                        Comment

                        • arcy
                          Senior
                          • 07-2002
                          • 7538

                          #27
                          Myślę, że w Poznaniu znajdziesz wielu chętnych na degustację nawet niezbyt gazowanego

                          Comment

                          • kot_z_cheshire
                            Senior
                            • 11-2005
                            • 2201

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                            Myślę, że w Poznaniu znajdziesz wielu chętnych na degustację nawet niezbyt gazowanego
                            No co Ty nie powiesz
                            Młode koty mają adhd, niestety.
                            Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                            Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                            Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

                            Comment

                            • huanghua
                              Senior
                              • 10-2005
                              • 1910

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
                              No co Ty nie powiesz
                              ... i nawet z dziegciem
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • juzes
                                Member
                                • 06-2005
                                • 95

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                                Myślę, że w Poznaniu znajdziesz wielu chętnych na degustację nawet niezbyt gazowanego
                                Nie ma problemu jeśli piwo doczeka do jakiegoś spotkania to mogę przynieść parę buteleczek.
                                http://juzes.lubon.net.pl
                                http://www.budowa.maroonpoint.com/

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎