PDA

Wersja pełna: : Wędrowny browar LajboCKów czyli tam i z powrotem


Shlangbaum
25-02-2006, 18:19
Zgodnie z wynikami ankiety (http://browar.biz/forum/showthread.php?t=51911) postanowiliśmy na pierwszy raz uwarzyć Koźlaka.

Warzyliśmy w składzie: e-prezes, mwotaszek i ja. Tym razem u mnie, dlatego postanowiłem rozpocząć wątek.

We trzech warzy się bardzo dobrze. Łatwo operuje garami i szmatą do podłogi ;) Dzięki mwojtaszkowi poznaliśmy też z e-prezesem genialność kilku rozwiazań, jak duża pożądna kadź filtracyjna i dwunastometrowa chłodnica zanurzeniowa.

Zamieszczam trzy zdjęcia z podziałem na role.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na zdjęciu pierwszym mwojtaszek - jako tańczący ze śrutownikiem.

Shlangbaum
25-02-2006, 18:20
Na zdjęciu drugim e-prezes - jako strażnik zaworu.

Shlangbaum
25-02-2006, 18:22
Na zdjęciu trzecim Shlangbaum - jako turbo wysładzacz.

e-prezes
26-02-2006, 12:57
zatem, skoro wstęp już zrobiony to kilka szczegółów.

zasyp:
2,5 kg jasnego słodu z browaru Zodiak
2 kg strzegomskiego pilseńskiego
2 kg strzegomskiego monachijskiego
0,5 kg karmelowego jasnego (Strzegom)
0,1 kg karmelowego ciemnego (j.w.)
0,25 caramunch (Weyermann)
0,15 carared (j.w.)
oraz ok. 50 g Carafa I ekstrahowany na zimno dodany w temp. 72*C

10' 45-50*C
5' 55-60*C
45' 64-65*C
15' 72*C

chmielenie:
25 g Marynka granulat typ 90 10% AA zbiór 2004
25 g Magnum 12,7% AA zbiór 2004
oba od poczatku na 90 minut
30 g Spalt 2005 4,8% AA na ostatnie 15 minut.

drożdże: bavarian lager

baling wyszedł 17,5. objętość ok. 30 litrów

zajęło nam to blisko 8 godzin ze śrutowaniem.

e-prezes
27-02-2006, 12:19
ów wędrowny browar ochcziliśmy wstępnie nazwą kraCK.:rolleyes:

mwojtaszek
27-02-2006, 13:18
Na zdjęciu pierwszym mwojtaszek - jako tańczący ze śrutownikiem.
Hehe :) Było naprawdę superowo. Szczególne podziękowania należą się gospodarzowi, za udostępnienie lokalu oraz jego mamie, za cierpliwość ;)))

Jak wróciłem do domu to się zacząłem zastanawiać, jak Ty Shlangi wtargasz ten 30 litrowy fermentor na stryszek :o

Drugie pytanie dotyczy drożdży - ruszyły, czy śpią dalej...?

Shlangbaum
27-02-2006, 14:48
Drugie pytanie dotyczy drożdży - ruszyły, czy śpią dalej...?
Zadałem starterem w niedzielę rano, jak tylko wystartował pożądnie. Żyją bo bombelkują, ale piany jeszcze nie zrobiły :( Nie zaglądam poza tym częściej niż raz dziennie, żeby czasem brzeczki nie zakazić.

joelka
27-02-2006, 16:45
No wstyd, przy trzech chłopiskach to ta brzeczka powinna być porządniej napowietrzona a nie tak cieniutko, że po dobie drożdże nie buzują jak szalone :p

Tomek-Pasieka
27-02-2006, 17:34
No wstyd, przy trzech chłopiskach to ta brzeczka powinna być porządniej napowietrzona a nie tak cieniutko, że po dobie drożdże nie buzują jak szalone :p
a w ogóle wstyd, ze takie trzy chłopiska nie miały 50 Blg ;)

mwojtaszek
27-02-2006, 17:37
No wstyd, przy trzech chłopiskach to ta brzeczka powinna być porządniej napowietrzona a nie tak cieniutko, że po dobie drożdże nie buzują jak szalone :p
Brzeczka była napowietrzona jak górski potok, tylko że Shlangi drożdże zmroził w słoiku i nie chciały cukru żreć.

Shlangbaum
27-02-2006, 18:11
Brzeczka była napowietrzona jak górski potok, tylko że Shlangi drożdże zmroził w słoiku i nie chciały cukru żreć.
Dokładnie coś w tym stylu. Jakby co to zrobiłem już awaryjny nowy starter. Ale o jego użyciu zadecydują domowi browarnicy na gg ;)

joelka
27-02-2006, 18:26
Powiem tak: Jak mnie się taka sytuacja trafiła to przeniosłam na jeden dzień wiadro do pomieszczenia gdzie miało 22 st i zamieszałam porządnie w wiadrze aby trochę dotlenić drożdże. Pomogło. Żeby nie zakazić wszytko ładnie wyparzyłam zanim włożyłam do brzeczki z drożdżami. Aczkolwiek skoro piszesz że sobie pyrka to dziwne, że tak słabo im idzie.

Shlangbaum
28-02-2006, 09:16
K...a, jak chodziliście do szkoły, to nic nie mówili o przecinkach?
Poradź Krzysiu tak przy okazji: Mimo, że starter był żywy i bulgotał, piwo jeszcze nie fementuje od soboty :mad: Mamy zadać nową gęstwą czy jeszcze poczekać i ryzykować, że piwo skiśnie (LajboCKi mi wtedy jaja urwą :ice: ) :confused:

lzkamil
28-02-2006, 09:21
znaków przystankowych
Żeby było na temat i mnie nie przechmielili...
Panowie LajboCKi, czy przed którymś z Waszych browaro-domów macie może taki prostokątny znak z czarnym tramwajem albo autobusem na białym tle w niebieskiej obwódce? Tak się pytam w razie bym chciał Was odwiedzić :D

joelka
28-02-2006, 09:27
Poradź Krzysiu tak przy okazji: Mimo, że starter był żywy i bulgotał, piwo jeszcze nie fementuje od soboty :mad: Mamy zadać nową gęstwą czy jeszcze poczekać i ryzykować, że piwo skiśnie (LajboCKi mi wtedy jaja urwą :ice: ) :confused:

W takiej sytuacji to proponuję jak wyżej, napowietrzyć brzeczkę poprzez intensywne mieszanie lub inny sprawdzony przez was pomysł. Oosobiście dodałabym tych samych drożdży ale wydaje mnie się, że za późno dodaliście starter. Lepiej dodawać go zaraz po napowietrzeniu, a nie na dzień następny.

mwojtaszek
28-02-2006, 09:28
Panowie LajboCKi, czy przed którymś z Waszych browaro-domów macie może taki prostokątny znak z czarnym tramwajem albo autobusem na białym tle w niebieskiej obwódce? Tak się pytam w razie bym chciał Was odwiedzić :D
Ależ pan jesteś złoszlywy :kwiatek:

Shlangbaum
28-02-2006, 09:30
Żeby było na temat i mnie nie przechmielili...
Panowie LajboCKi, czy przed którymś z Waszych browaro-domów macie może taki prostokątny znak z czarnym tramwajem albo autobusem na białym tle w niebieskiej obwódce? Tak się pytam w razie bym chciał Was odwiedzić :D
U nas są czarne znaki z czarną obwódką na żółtym tle. A odwiedzić zawsze możesz :stout: :stout:

mwojtaszek
28-02-2006, 09:30
W takiej sytuacji to proponuję jak wyżej, napowietrzyć brzeczkę poprzez intensywne mieszanie lub inny sprawdzony przez was pomysł.
Ja się skłaniam do tej metody. POtrzymać w ciepełku i napowietrzyć dobrze wyparzoną łychą i na wstrzymanym oddechu.
Bo wiesz, jaja Ci się jednak mogą jeszcze przydać...

Shlangbaum
28-02-2006, 09:34
Ja się skłaniam do tej metody. POtrzymać w ciepełku i napowietrzyć dobrze wyparzoną łychą i na wstrzymanym oddechu.
Bo wiesz, jaja Ci się jednak mogą jeszcze przydać...
Spóźnię się na uczelnię ale już biorę się za łychę (tą do rosołu Marku ;)).

joelka
28-02-2006, 09:44
Spóźnię się na uczelnię ale już biorę się za łychę (tą do rosołu Marku ;)).

Wystarczyło nie olewać postu #12 :p :D

Shlangbaum
28-02-2006, 09:57
Wystarczyło nie olewać postu #12 :p :D
Zrobiłem to już. Ale nie wierzę, że to kwestia napowietrzenia. Nie widziałaś jak to piwo się pieniło jeszze przed zadaniem drożdży. Jak przelewaliśmy brzeczkę do fermentora to natleniło się aż nadto. Czytałem o tych drożdżach i one podobno strasznie wolno startują a do tego balling 17,5 też jet trudnym orzechem do zgryzienia dla nich.

joelka
28-02-2006, 10:05
No, ciekawe jak to jest. Jednak skłaniam się ku temu, że świeżo napowietrzona brzeczka, to nie to samo, co brzeczka po całej nocy. Czy będziesz dodawać drożdży drugi raz, czy nie, to napowietrzanie Cię czeka :)

PS. Nie wiem, ale chyba tym razem nie pominęłam żadnego przystanku ;)

Krzysiu
28-02-2006, 16:39
Poradź Krzysiu tak przy okazji: Mimo, że starter był żywy i bulgotał, piwo jeszcze nie fementuje od soboty :mad: Mamy zadać nową gęstwą czy jeszcze poczekać i ryzykować, że piwo skiśnie (LajboCKi mi wtedy jaja urwą :ice: ) :confused:
Chyba słabo natlenione. Ja w taki przypadku jestem brutalny - całą brzeczkę z drożdżami przelewam dwa razy z wiadra do wiadra. Działa.

Shlangbaum
01-03-2006, 06:27
Uff...drożdże pracują :rolleyes:

Miałem rano niespodziankę jak czapę piany zobaczyłem :D

e-prezes
01-03-2006, 11:57
pstryknij fotę, bo nie dowierzam ;)

mwojtaszek
01-03-2006, 12:02
Uff...drożdże pracują :rolleyes:

Miałem rano niespodziankę jak czapę piany zobaczyłem :D
No, to kamień spadł mi z nerek.

No i jaja uratowane :)

Shlangbaum
01-03-2006, 20:35
pstryknij fotę, bo nie dowierzam ;)
:p :p :p

joelka
01-03-2006, 20:41
No ślicznie, tylko pozazdrościć. :)

Przy moim pierwszym lagerze drożdże przez 2 doby nie ruszyły bo trzymałam wiadro w 9st. Dopiero jak przeniosłam je do 20st i napowietrzyłam ponownie wystartowały ospale.

Marusia
01-03-2006, 20:46
Eeee tam, fotomontaż. Zobaczcie, nawet piany do krawędzi wiadra nie dopasował:p;)

cielak
01-03-2006, 21:06
ów wędrowny browar ochcziliśmy wstępnie nazwą kraCK.:rolleyes:

Choć mnie tam nie było (wiecie co mam teraz na głowie LajboCKi) to mam nadzieję go spróbować i wziąść udział w warzeniu następnej warki, najlepiej portera.
Wasze:stout:

e-prezes
02-03-2006, 12:29
nie ma sprawy ;) wszak twój sprzęt stoi pusty.

mwojtaszek
02-03-2006, 13:14
:p :p :p
Śliczności! Teraz grzecznie przykryj, żeby nie nakaszlać do środka :) Jak robimy z przelewaniem na cichą?

Shlangbaum
02-03-2006, 13:32
Śliczności! Teraz grzecznie przykryj, żeby nie nakaszlać do środka :) Jak robimy z przelewaniem na cichą?
Po prostu weźmiemy i przelejemy ;) Za jakiś tydzień, bo w tej temperaturze 6-7 stopni to za szybko fermentować nie będzie.

mwojtaszek
02-03-2006, 13:35
Po prostu weźmiemy i przelejemy ;) Za jakiś tydzień, bo w tej temperaturze 6-7 stopni to za szybko fermentować nie będzie.
Znaczy - zdekantujemy? :)
Nie ma sprawy - daj znać kiedy, to przywiozę swoją magiczną pompkę ;)

Shlangbaum
11-03-2006, 23:49
Dziś komisja w składzie e-prezes, MarcinKa i ja dokonaliśmy przepompowania piwa do fermentora (magiczną pompką mwojtaszka) celem odbycia przez nie koloni karnej w zamknięciu. Balling spadł do 9 co oznacza, że na razie nasze piwo ma moc 4,4 % - zobaczymy jak będzie dalej.

------------------------------------------------------------
Poniżej zdjęcie, na którym MarcinKa uwiecznił moją włochatą dłoń zbierającą gęstwę drożdżową.

Shlangbaum
19-03-2006, 18:04
Po tygodniu cichej Blg spadło do 6 (co daje 5,93% alk). W smaku zielone piwo jest dość wytrawne i raczej czerwone - może by już zlewać, by treściwości nie zatraciło :confused:

Dziwi mnie też, że po powierzchni pływa sporo krążków drożdżowych. Kwasów żadnych na szczęście nie wyczułem :stout:

joelka
19-03-2006, 20:32
Z tego co czytałam, to brzeczka nastawna miała 17,5 blg, a zasada jest prosta: im większe blg tym dłużej powinno leżakować piwo. Zależy co chcecie w smaku uzyskać, to taka decyzja o dacie butelkowania powinna być.

e-prezes
20-03-2006, 12:28
ja jestem za przedłużeniem leżaka o tydzień. nie zaszkodzi.

e-prezes
27-03-2006, 10:45
no i zabutelkowane! 8 + 9.5 + 10 litrów. no jak chłopaki wystawiamy do Żywca?

Shlangbaum
27-03-2006, 13:21
Ja bym wystawił bo już jako zielone dobrze roCKuje ;)

Shlangbaum
13-05-2006, 08:00
Zamieszczam zmontowaną na szybko tej nocy etykietkę LajboCKowego Koźlaka przygotowaną na Galę Piw Małopolski (http://browar.biz/forum/showthread.php?t=59833). Miałem na koziołku posadzić jeszcze jakąś ponętną pannę ale mi weny brakło :)

Shlangbaum
26-05-2006, 15:40
Tym razem wersja etykiety, którą okleję nasze piwo przed wtorkowym wysłaniem go na konkurs.

e-prezes
29-05-2006, 21:53
panowie! 16 kg pilzeńskiego czeka... może by tak coś uwarzyć na słułę?? pytanie nie tylko do mwojtaszka i shlangbauma!:kwiatek:

huanghua
29-05-2006, 22:19
panowie! 16 kg pilzeńskiego czeka... może by tak coś uwarzyć na słułę?? pytanie nie tylko do mwojtaszka i shlangbauma!:kwiatek:
Ja chętnie wspomogę dobrym słowem:stout:

e-prezes
29-05-2006, 22:33
dziękujemy! liczyłem na bardziej realny udział ;) choćby w celach szkoleniowych. na razie będzie do przejścia problem logistyczny...

Shlangbaum
29-05-2006, 22:45
Ja (bez względu na to czy będę warzył) proponuję pszeniczne. Niech znów będzie coś ciekawego. Ewentualnie proponuję uwarzyć monachijskie ale w całości zabeczkować do mini kega 15 l (zamierzam kupić taki) i wypić na wspólnej imprezie w październiku na OctoberFest u mnie w ogródku :)

Titus_Fox
29-05-2006, 22:54
wchodzę w to, acz nie wiem czy uda się czasowo dograć wszystkie sprawy. Wszak oferowałem swoje lokum na następny raz, trzebaby tylko dobrze terminy dograć. Sprzęt w zasadzie jest, miejsce jest, surowca pod dostatkiem. Ino ten czas piekielny, ale może się uda, co ? :)

Shlangbaum
29-05-2006, 22:56
Spoko. Mieszkasz w dobrym dla wszystkich miejscu. Ja bym przyniósł filtrator ciśnieniowy :)

Proponuję w sobotę 1 lipca. Studenci będą po sesji :D

Tylko jakie piwo :confused:

Titus_Fox
30-05-2006, 05:44
hehe, 28 czerwca znikam na okres wakacji :) mówiłem, że nie bedzie łatwo.

e-prezes
30-05-2006, 09:19
co do piwa to albo jakiegoś lekkiego bocka (altbocka - jest jeszcze na tyle chłodno, że na nottingamach powien wyjść) albo pójść na całość i portera bałtyckiego.
termin na razie jest mi obojętny, spróbuję się dostosować.

Shlangbaum
30-05-2006, 10:45
Proponuję portera ale w większej ilości niz było to z koźlakiem. Mozna by kupić specjalnie na niego za 15-20 zł 60 litrową bekę.

e-prezes
30-05-2006, 11:37
a co 30 litrów ci mało??

Cez
30-05-2006, 11:41
apetyt rośnie w miarę :stout: ;)

Shlangbaum
30-05-2006, 11:57
Może być "tylko" 30 litrów ale ja bym optował, żeby przynajmniej 15 zabeczkować i zrobić wspólną imprezę z LajboCKami przy tej beczkę za kilka miesięcy. A drugie 15 też najlepiej zabeczkować i będzie na jakąś giełdę albo (tfu :kac: ) galę :D do częstowania :stout:

Cez
30-05-2006, 12:07
a można przyjść po naukę :D

Shlangbaum
30-05-2006, 21:47
a można przyjść po naukę :D
Zrzuć się z nami na surowce i po prostu uwarz to piwo :) Jeżeli jeszcze nie warzyłeś piwa w domu, to może to być początek pięknego hobby :stout:

e-prezes
31-05-2006, 08:15
Zrzuć się z nami na surowce i po prostu uwarz to piwo :) Jeżeli jeszcze nie warzyłeś piwa w domu, to może to być początek pięknego hobby :stout:
może niekoniecznie, ale Ci którzy nie zadali sobie trudu przyjścia na Galę będą musieli się czymś wkupić :stout:

Cez
31-05-2006, 08:33
może niekoniecznie, ale Ci którzy nie zadali sobie trudu przyjścia na Galę będą musieli się czymś wkupić :stout:


na gali byłem
domowe Wasze próbowałem :stout: :stout: :stout: :stout: :D

a teraz mogę i dorzucić się, byleby termin pasował ;)
a po nauce zajmę się swoim zestawem, który otrzymałem od e-prezesa na zachętę :)

Shlangbaum
31-05-2006, 08:44
No to chyba wykrystalizował się skład piwowarski kolejnego LajboCKowego warzenia: Titus_Fox, e-prezes, Cez, Shlangbaum :stout: Teraz Panowie trzeba ustalić termin i gatunek piwa. Proponuję to zrobić na małym piwku w czwartek :) Jak nikt nie ma zastrzeżeń to proponuję przejście na gg lub PW celem ustalenia piwkowania bez zaśmiecania tematu :)

Cez
31-05-2006, 08:56
jestem za

berdo
31-05-2006, 11:42
No to chyba wykrystalizował się skład piwowarski kolejnego LajboCKowego warzenia: Titus_Fox, e-prezes, Cez, Shlangbaum :stout:
Można się jeszcze przyłączyć, czy są ograniczenia przestrzenno-kuchenne?

e-prezes
31-05-2006, 11:48
Można się jeszcze przyłączyć, czy są ograniczenia przestrzenno-kuchenne?
u Shlangiego się zmieścimy. jeśli u Titusa to będzie problem, ale jakby ktoś się wycofał to filuj temat - jesteś w rezerwie.

berdo
31-05-2006, 11:50
u Shlangiego się zmieścimy. jeśli u Titusa to będzie problem, ale jakby ktoś się wycofał to filuj temat - jesteś w rezerwie.
OK, dzięki. :)

Cez
31-05-2006, 11:50
masz PW ;)

MarcinKa
31-05-2006, 15:04
No i przegapiłwm (tym razem nie z własnej winy, temat mi nawala i mam problemy z jego otwarciem). Też byłbym chętny, raczej jako obserwator niż uczestnik, bo jeszcze nic nie uwarzyłem, a się przymierzam i taki pokaz dobrze by mi zrobił.
Skoro jest tyle osób chętnych proponował bym rozważyć warzenie 2 warek. Podzielić towarzystwo np. na 2 trójki. Jak tak jak pisałem byłbym w roli obserwatora, ale wkład materialny mogę wnieść. Przedyskutujcie to w czwartek. Żeby się tradycyjnie nie skończyło, że najpierw po 5, 6 osób jest chętnych, a później nie ma kto warzyć.

e-prezes
31-05-2006, 15:36
nie no, jak są chęci to coś wymyślimy. chodzi przecież, by przekonać, nauczyć tych, którzy wahają się, mają jakieś wątpliwości.

Titus_Fox
31-05-2006, 18:14
Kuchnia w mojej wielkiej płycie nie poraża wielkością i istotnie nie jest miejscem zabaw dla 5 osób naraz, ale przecież nic to straconego. Ja tam się dostosuję do wyroków Prezesa :)

Shlangbaum
02-06-2006, 07:49
Dla tych, którzy nam kibicują podaję fakty:

1. Warzymy 24 czerwca w sobotę od godziny 7:00.
2. Warzymy piwo monachijskie, które w liczbie 30 litrów w całości zabeczkujemy i będzie na imprezę LajboCKową na październikfest :impreza: :stout:
3. Skład piwowarski to pierwszi zgłoszeni, czyli Titus_Fox, e-prezes, Cez, berdo i Shlangbaum.
4. Lokalu użycza Titus_Fox :cool:

PS
Ci ci by też chcieli warzyć a nie załapali się bo niewyśledzili w porę tematu niech się zgłoszą już teraz, aby ich więcej kolejka nie ominęła. Mam na myśli szczególnie MarcinKę, który ma pecha. Na raz następny bez MarcinKi nie warzymy :)

berdo
02-06-2006, 07:53
Ślub o 17:30, więc pewnie zostanę do końca ;)
:stout:

Titus_Fox
03-06-2006, 01:43
Shlangi, ale możesz pauzę pominąć w moim nicku, ona jest jedynie z wymogów browar.bizu co do rejestracni, a nie dla specjalnego znaczenia ;)

Shlangbaum
09-06-2006, 08:43
no i zabutelkowane! 8 + 9.5 + 10 litrów. no jak chłopaki wystawiamy do Żywca?
Otrzymałem wiadomość, że w drodze do Strzyżowa jedna z naszych butelek rozleciała się w drobny mak - już wiem po co aż cztery butelki zbierają :) Współczuję tym, którzy musieli rozpakowywać paczkę lepką od piwa :ice:

berdo
15-06-2006, 15:21
Tak się zacząłem zastanawiać: Titus Fox mówił, że wyjeżdża niedługo po warzeniu. Jak rozwiążemy problem ewentualnej cichej i butelkowania?

PS. Czy macie może trochę kapsli "na zbyciu"? :stout:

e-prezes
15-06-2006, 15:23
dziś o kapsle pytał mnie Shlangie ;) ja również pustki mam. Od Titusa można do mnie przenieść jakby co - mieszkamy po sąsiedzku.

berdo
15-06-2006, 15:27
dziś o kapsle pytał mnie Shlangie ;) ja również pustki mam.

No tośmy się zgrali :). Poczekam na jakieś wspólne zamówienie.

Titus_Fox
15-06-2006, 16:34
Berdo :

a) Shlangie proponował piwnicę u niego na fermentację z racji temperatury
b) mam ponad 200 kapsli, więc wpadnij i dostaniesz ile potrzebujesz :)

Uzdr.

berdo
15-06-2006, 22:12
[QUOTE=Titus_Fox]mam ponad 200 kapsli, więc wpadnij i dostaniesz ile potrzebujesz/QUOTE]
Super, dogadamy się podczas warzenia :)

Shlangbaum
23-06-2006, 18:45
O 7:05 będę u e-prezesa :) z fermentorem ciśnieniowym i beką 30 l do fermentacji. Rozumiem, że surowce są wszystkie Titus u Ciebie? Rozmnażam też już drożdże Budvar Lager :)

berdo
23-06-2006, 21:53
O 7:05 będę u e-prezesa :) z fermentorem ciśnieniowym i beką 30 l do fermentacji. Rozumiem, że surowce są wszystkie Titus u Ciebie? Rozmnażam też już drożdże Budvar Lager :)
No to fajnie :) Titus jest chyba na jakiejś imprezce więc nie odpowie. Ja sie tylko zastanawiam nad prowiantem, bo nie chcę żebyśmy ogołocili mu lodówkę. Jakieś propozycje? Jak to było podczas pierwszego warzenia?

Shlangbaum
23-06-2006, 22:05
U mnie był ten sam problem i zamówiliśmy pizze :D

berdo
23-06-2006, 22:17
U mnie był ten sam problem i zamówiliśmy pizze :D
Pewnie teraz też tak będzie, bo jakby się pięciu chłopa wzięło za wyjadanie to...
Do zobaczenia jutro

Cez
23-06-2006, 22:41
ja mogę coś pogotować na wolnym palniku ;)

:stout: na razie zabezpieczyłem u e-prezesa kilka smoczych głów...:D

Shlangbaum
24-06-2006, 14:47
A Ty e-prezesie powinieneś nas uprzedzić, że Pan od świń ma jeszcze dwa niezbyt przyjacielskie psy... A tak to chłopaki miały powód do drwin jak spitalałem przed nimi :D

e-prezes
24-06-2006, 15:09
A Ty e-prezesie powinieneś nas uprzedzić, że Pan od świń ma jeszcze dwa niezbyt przyjacielskie psy... A tak to chłopaki miały powód do drwin jak spitalałem przed nimi :D

Byłem tam parę razy i nie miałem problemu, choć gospodarz uprzedzał, że jeden z nich jest ciut agresywny. Mnie nie atakował :) Przepraszam, że się zmyłem tak szybko, ale klient po towar przyjechał, a potem zadzwonili na obiad.

Titus_Fox
24-06-2006, 15:17
A Ty e-prezesie powinieneś nas uprzedzić, że Pan od świń ma jeszcze dwa niezbyt przyjacielskie psy... A tak to chłopaki miały powód do drwin jak spitalałem przed nimi :D

He, he, akcja jak z filmu :) Uśmiałem się jak dziki. Szczególnie na widok normalnego Shlangiego wchodzącego i bladego jak ściana uciekającego :)

Shlangbaum
24-06-2006, 15:45
Tym razem warzone u Titus_Fox'a w składzie: berdo, cez, e-prezes, Shlangbaum, Titus_Fox.

Składniki na 30 litrów:

3 kg słodu monachijskiego
2,5 kg słodu pilzneńskiego
0,4 kg płatków owsianych
0,4 kg słodu Caramunich II
0,3 kg słodu Cararoma


zacieranie dekokcyjne

główny zacier:
66*-->62* - 25'
74*-->72* - 40'

dekot gotowany przez 10 minut

chmielenie
Lubelski 2,6% 60g - około 20'
Marynka 6,6% 65g - w sumie można powiedzieć, że 90'

drożdże Saflager S-23

blg 12

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SPROSTOWANIE: Do nazwy piwa e-prezes się podobno nie przyznaje :D :D ;)

DZIĘKI PANOWIE ZA WSPÓLNĄ PRACĘ NAD GARAMI :stout:


:) koszt warki 48 zł nie licząc energii i konfekcjonowania :)

Cez
24-06-2006, 21:41
Akcja z pieskami niczego sobie :D

dzięki za nowe doświadczenie ;)

Shlangi masz w końcu TĘ szklankę? ;)

:stout:

berdo
24-06-2006, 23:38
Oto parę zdjęć z tej szacownej imprezy:

Tylko CEZ nie miał zapalenia barku...

berdo
24-06-2006, 23:42
Shlangi i dekokcja

berdo
24-06-2006, 23:48
Titus Fox (alias "nigdy więcej nie będę warzył piwa o 7 rano") i jego sprzęt :eek:

berdo
24-06-2006, 23:54
Shlangi i jego sprzęt :) - filtracja

Shlangbaum
24-06-2006, 23:58
coś zdjęcia nie wchodz Ci chyba wszystkie ;)

berdo
25-06-2006, 00:07
wiem, wiem, ale coś mi się kopie. Może teraz:

Zdjęcia do porzednich postów

berdo
25-06-2006, 00:12
I to na razie będzie ostatnie (bo chyba zbyt zmęczony jestem ;) ). Niestety zdjęć psów, etykieciarki oraz parufor nie mam :(

PS. Shlangi przedmiot twojego porządania wkleję jak się wyśpię :stout:

Titus_Fox
25-06-2006, 08:36
He, he :) Solidnie było, trzeba przyznać :) Paruforarze wszystkich krajów świata - pipetujcie się :)

Shlangbaum
25-06-2006, 08:59
blg 12

Zapomniałbym :rolleyes:

Zgodnie z sugestią Titusa, że po tym jak pobieraliśmy próbkę brzeczki, wyparowało jeszcze sporo wody zmierzyłem balling jeszcze raz i faktycznie wyszło 13 blg :)

Shlangbaum
30-06-2006, 14:41
Kolejne lajboCKowe warzenie odbędzie się u Kayasa w składzie e-prezes, Kayas, MarcinKa, Shlangbaum.

Teraz pytanie do gospodarza: kiedy to zrobimy :confused:
I do reszty: jakie piwo warzymy :confused: Ja proponuję 30 litrów brown ale :)

Cez
30-06-2006, 14:52
na kiedy sie umówiliście ?

aha i nie zaczynajcie o 7, bo jak życie uczy - nie da się :D

kayas
30-06-2006, 17:54
myśle iż druga dekada lipca bedzie OK , co do rodzaju to byle coś łatwego na początek :)

Shlangbaum
30-06-2006, 18:00
Czy może być zatem sobota 15 lipca ?

Myślę, że brown ale jest łatwe :D

e-prezes
30-06-2006, 18:03
Czy może być zatem sobota 15 lipca ?

Myślę, że brown ale jest łatwe :D

nie chce przypominać co Marcin WC uważa za "łatwe" piwo. to dogramy jak okaże się co mamy na stanie :)

Shlangbaum
30-06-2006, 18:06
Ja na stanie mam ponad 30 kg jasnego, 4,5 kg karmelu jasnego i od cholery palonego z Żywca.

e-prezes
30-06-2006, 18:58
prostego ciemniaka dla nauki ;)
termin w porządku i jak ktoś chętny na nastepne warzenie to na PW do Shlangiego lub do mnie.

Shlangbaum
01-07-2006, 14:13
Mam propozycję etykiety na nasze piwo :D :D :D

Maidenowiec
01-07-2006, 16:52
Napewno jest oryginalna :D

berdo
02-07-2006, 20:20
Mam propozycję etykiety na nasze piwo :D :D :D
Etykieta super, szkoda tylko, że fora nie są wyeksponowane ;)

berdo
03-07-2006, 10:54
Shlangi jak się ma warka 2? Przelałeś na cichą? Do ilu spadło blg?

Shlangbaum
03-07-2006, 11:50
Blg spadło do 5. Przelałem wczoraj na cichą.

Pinhead
13-07-2006, 08:41
Powiem tak: Jak mnie się taka sytuacja trafiła to przeniosłam na jeden dzień wiadro do pomieszczenia gdzie miało 22 st i zamieszałam porządnie w wiadrze aby trochę dotlenić drożdże. Pomogło. Żeby nie zakazić wszytko ładnie wyparzyłam zanim włożyłam do brzeczki z drożdżami. Aczkolwiek skoro piszesz że sobie pyrka to dziwne, że tak słabo im idzie.

Z drożdżami to różnie bywa. Ja warzyłem Ale i zrobiłem starter z drożdży Safale US-56, w szklance aż kipiało, zadałem do brzeczki, temp. 15-22*C 15 w nocy 22 w dzień, piany prawie zero tylko spokojne bąbelki, myślałem że drożdże do bani ale po tygodniu odfermentowały z 13Blg na 4,5Blg :rolleyes:

Shlangbaum
15-07-2006, 15:13
Zabeczkowałem do KEG'a naszego Parufora. Nie wiem gdzie wyparowała reszta piwa ale jest go tylko tyle co zmieściło się do KEG'a i jednej małej buteleczki.

Balling spadł do 2,5 :eek:

Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a :p) goryczkowe.

Do refermentacji użyłem 0,5 litra. Druga butelka brzeczki dziwnie woniała więc ją wylałem.

berdo
16-07-2006, 20:28
Balling spadł do 2,5 :eek:
:eek: niezłe te drożdże

Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a :p) goryczkowe.
Spokojnie, na pewno zelżeje i będzie pycha (o ile dotrwa i nie wyparuje) ;)

Dzięki Shlangi za opiekę :stout:

Shlangbaum
17-07-2006, 22:39
myśle iż druga dekada lipca bedzie OK , co do rodzaju to byle coś łatwego na początek :)
No to jak tam Panie Gospodarzu, warzymy w najbliższą sobotę lub niedzielę? Proponuję zwykłe ale, 20 l:
5 kg pilzneńskiego
1 kg karmelu
chmiel Lubelski 30 g
chmiel Marynka 30 g
mam wszystko w domu, drożdże które bądź :) Samochodu mieć raczej nie będę (ale może porzyczę jakiś dostawczy z firmy Ojca) więc prosiłbym o to bym nie musiał brać nic więcej niż słody :)

e-prezes
17-07-2006, 22:43
z tego co słyszalem wchodzi w rachubę środa albo czwartek po 17.

Shlangbaum
17-07-2006, 23:07
Jak dla mnie to bardziej czwartek pasuje ale jak zaczniemy o 17:00 to skończymy między 23:00 a 0:00 :)

MarcinKa
18-07-2006, 06:05
No nie, ja znowu nie będę mógł:o .
Na 80% w czwartek wieczorem jadę do Frankfurtu, środa też odpada, bo leją płytę na budowie i zastępstwo nie wchodzi w grę. Wracam w poniedziałek nocą, wtorek odpada. Czyli mogę w środę, ale następną.
Panowie nie przejmujcie się, warzcie kiedy Wam pasuje. Chyba nikt nie planuje zamknięcia browaru KraCK? Nie przy 3 to przy 4 warce dołączę i wniosę cenną wiedzę na temat robienia przerw w odwrotnej kolejności:D

berdo
18-07-2006, 11:54
Ja też teraz odpadam, ale za to po 01.08 będę dostępny. Wiedzy nie wniosę, a raczej wyniosę.

Shlangbaum
16-10-2006, 20:53
Kolejne LajboCKowe warzenie nie było zaplanowane. Odbyło się w siedzibie sklepu www.piwowar.biz ;) Z głupia skrzyknąłem się z Titus Foxem czy nie moglibyśmy czasem zużyć jego słodu żytniego i się zgodził, do ekipy dołączył też e-prezes ratując nas fermentorem, bo wszystkie nasze są zajęte.

Piwo: rye beer
Skład:
2,5 kg słodu żytniego Weyermann
1kg słodu pilzneńskiego Optima
1 kg słodu monachijskiego Strzegom
1 kg ekstraktu słodowego Weyermann na bazie pszenicy (ze słodów: pszenicznego, pilzneńskiego i carawheat'a)
Chmielenie:
60 minut 50 g Spalter
60 minut 20 g Magnum
Zacieranie: przerwa 70 minut na wytrawnie
Drożdże: Geraman Ale

Wyszło w sumie 25 litrów piwa 12 blg

Titus Fox przygotowywuje rewelacyjną etykietę :stout:

Shlangbaum
18-10-2006, 22:04
No i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył ;)

PS
Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.

Titus_Fox
18-10-2006, 22:09
No i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył ;)


Nie skończył, bo i nie zaczął ;) Za dużo się zwaliło do roboty. Ale etykieta się pojawi zdecydowanie przed rozlewem. Nie to co moja ósma warka, z końca czerwca, która nawet nazwy nie ma, że o etykiecie nie wspomnę ;)


Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.

O, coś ciekawego się szykuje ?

MarcinKa
19-10-2006, 08:39
No i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył ;)

PS
Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.

Zmieniło się od poniedziałku. Teraz pracuję co trzeci dzień. 18...21...24...27...30...itd.

Shlangbaum
19-10-2006, 21:05
Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a :p) goryczkowe.
Skosztowałem podczas próby montowania minikega do nalewaka. Nadal klarowne, lekko słodowe, goryczka zmniejszyła się, piana trochę słaba ale najważniejsze: NIE KWAŚNE I LEPSZE NIŻ NASZ KOŹLAK :stout:

e-prezes
19-10-2006, 21:39
... Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.
niedzielę po giełdzie mam wolną oraz kolejny weekend (28, 29). tym razem jeśli już mam brać udział w warzeniu chciałbym mieć jakiś wpływ na to co robimy ;) a nie tylko jeździć przez miasto z fermentorem.

Shlangbaum
19-10-2006, 21:41
Niedziela najbliższa i następna dla mnie odpadają.

Shlangbaum
23-10-2006, 18:52
Zlałem na cichą nasze piwo żytnie (etykiety dalej nie ma :rolleyes: ). Balingometr wykazał 5*. Piwo jest klarowne i smakuje trochę jak niemieckie piwa marcowe.

Titus_Fox
23-10-2006, 20:19
Zaprawdę, zaprawdę powiadam Ci - nim ostatni raz rurka zabulgocze, gotową etykietę ujrzysz ;)

No a do tego oczekiwanie wzmaga apetyt :)

Titus_Fox
27-10-2006, 07:08
:kwiatek: Oto i etykieta :) Replika, nie podróbka.

MarcinKa
27-10-2006, 10:06
Te 40% vil. to tak ma być? Czy w wersji docelowej będzie tam wstawiony właściwy alkohol i ekstrake?

Shlangbaum
27-10-2006, 10:09
Te 40% vil. to tak ma być? Czy w wersji docelowej będzie tam wstawiony właściwy alkohol i ekstrake?
Wszystko będzie dobrze :D Właśnie przed chwilą kończyliśmy beczkowanie/butelkowanie piwa. Blg pocz. było 12, końcowe mniej niż 5. Alkoholu jest więc 3,6-3,7 %.

MarcinKa
27-10-2006, 10:14
Czyli takie biesiadne piwo, które godzinami można pić i pić....
A co ma być na 4 warkę?

Cez
27-10-2006, 10:18
Czyli takie biesiadne piwo, które godzinami można pić i pić....
A co ma być na 4 warkę?

byleby starczyło na godziny ;)

a kto ma byc na 4 warkę?

Shlangbaum
27-10-2006, 10:23
A co ma być na 4 warkę?
http://browar.biz/forum/showpost.php?p=598125&postcount=111

a kto ma być na 4 warkę?
http://browar.biz/forum/showpost.php?p=593257&postcount=96

Oczywiście wszystko można zmienić ale Kayas się nadal w wątku nie wypowiada :kwiatek:

Shlangbaum
14-12-2006, 17:28
Następna warzenie odbędzie się dzięki uprzejmości Pani Publiusowej u Publiusa :)

Start o 11:00. Ja przywiozę prototypową torbę do zacierania (oraz w razie czego tradycyjnie filtrator ciśnieniowy). Oraz chmiel w granulacie bo trzeba zużyć zbiór 2005 ;)

Co do reszty składników, to trzeba się dogadać, co warzymy. Pasuje wszystkim ten pils na konkurs Marusi ?

Titus Fox - dasz radę o tej porze ? Wcześniej nie możemy niestety. W razie czego i tak Cię poprosimy o wypożyczenie gara.

Skład wygląda na razie tak: e-prezez, Publius, Ja, Titus (?)

Ze dwie osoby mogą jeszcze się zmieścić podobno w Karmelickim Nanobrowarze Przyklasztornym :)

Titus_Fox
14-12-2006, 19:35
piszę się i jestem.

Shlangbaum
14-12-2006, 19:43
No to ekstra, będę zatem samochodem na Pachońskiego o 10:40 i zgarnę Ciebie i e-prezesa po drodze :)

Titus_Fox
14-12-2006, 19:51
podziękować :)

MarcinKa
15-12-2006, 18:58
Mimo barw kwiecistych bym się zjawił, ale idę do roboty na 7. Może uda mi się na 5 warkę załapać?
Warzcie udanie i smacznie, powodzenia!

Shlangbaum
15-12-2006, 21:51
Mimo barw kwiecistych...
Rozumiem, że teraz w pracy będziesz wyglądał jak doświadczony zabijaka ;)

e-prezes
17-12-2006, 18:35
Szukamy chętnego do następnego warzenia...
Aktualne było pełne niespodziewanych zdarzeń, zaskakujących sytuacji (jeszcze raz sorry Publius), odrobiny perwersji ;) i mnóstwa humoru. O wiedzy praktycznej nie wspomniawszy. Dokumentacja fotograficzna wkrótce (Publius do roboty).

Titus_Fox
17-12-2006, 19:56
hmmz. a jakieś szersze info co do dalszych postępów prac po moim wyjściu ? :)

e-prezes
17-12-2006, 20:05
bardzo ciemne, blg ok. 13, drożdze jak wyjeżdżałem nie wiadomo jakie, bo Shlangie zabrał brzeczkę. reszta na piva ;)

Shlangbaum
17-12-2006, 23:42
Skład na 30 l:

2500 g pilzneńskiego
1750 g monachijskiego
500 g Carapils
300 g karmelowy ciemny
250 g Caramunich

zacieranie:

40' 63-68*C
20' 68-70*C
20' 70-73*C

chmielenie:

Marynka granulat 50 g ok 60'
Lubelski granulat 50 g ok 25'

blg 13,5 (zmierzyłem w domu jeszcze raz)

drożdże Muntons lager


PS
z wiadomych nam względów proponuję nazwę 'Oparzeniówka'. Jak tam plecy Krzysiek ?

Shlangbaum
18-12-2006, 22:36
Drożdże pracują jakby ktoś pytał.

Shlangbaum
03-01-2007, 22:00
Aha, dwa dni temu zlałem piwo na Cichą. Zapomniałem zmierzyć blg, jutro to zrobię. Wyszło mocne. Kiedy butelkujemy ?

Titus_Fox
03-01-2007, 22:38
a ile tego w ogóle jest ? ja bym się zjawił z beczką i butelkami...

Shlangbaum
17-01-2007, 19:59
Po uzgodnieniu z Publiusem, który do mnie dzwonił ogłaszam zlewanie naszej ostatniej warki do butelek na sobotę 20 stycznia u mnie. Rankiem.

Czy wszystkim odpowiada 9:00 ?

Proszę o przyniesienie kapslownic - będzie szło szybko, jak w fabryce :D

e-prezes
17-01-2007, 20:09
no nie muszę mówić, że mnie średnio...

Titus_Fox
17-01-2007, 20:42
sobota o 9 rano zatem

Publius
19-01-2007, 19:23
No dobra, jutro rozlewamy więc czas najwyższy aby umieścić relację zdjęciową z warzenia.
To lecimy...

Publius
19-01-2007, 19:24
I jeszcze...

e-prezes
19-01-2007, 19:29
Najbardziej podoba mi się, że ja siedzę i nic nie robię ;) oraz dogrzewanie zacieru grzałką zanurzeniową. Ciekaw jestem jak to piwo wyjdzie?

Titus_Fox
20-01-2007, 03:06
e tam ! nic nie robisz, jasne :) A ostatnie zdjęcie to co ? :) Nie chcę was obu martwić, ale jeśli kiedykolwiek któremukolwiek przyjdzie na myśl kandydować na jakiś wysoki urząd...ja będę czekał, z tą właśnie fotką, na stosowny moment ;)

e-prezes
20-01-2007, 09:01
Ja na nim nic nie widzę, za ciemne.

Maggyk
20-01-2007, 09:33
Ja na nim nic nie widzę, za ciemne.
Oj, Ci co będą chcieli to zobaczą. Ja widzę :D

Shlangbaum
20-01-2007, 10:27
No i przed chwilą zakończył się rozlew piwa. Mi nie smakuje. Titus nie gardzi a Publius nie wyraził jednoznacznej opini.

Do refermentacji użyliśmy 0,5 l brzeczki od portera 20 blg.

Publius
20-01-2007, 11:12
Zobaczymy, poczekamy, może będzie jeszcze coś z tego piwka.
A to było tak...

Publius
20-01-2007, 11:13
I jeszcze...

e-prezes
20-01-2007, 11:18
Wesoło jak zwykle :kwiatek:

e-prezes
26-02-2007, 18:43
Zima może nie jakaś sroga, ale najwyższy czas znów uwarzyć koziołka. Kto chętny? Ja znajdę czas choćbym niemógł ;)

Titus_Fox
26-02-2007, 23:03
rzucajcie propozycje czasowe. Ja z uwagi na pracę odpadam w tygodniu roboczym, ale weekend już by był na tak. byłbym ja i mój wierny garnek :)

Shlangbaum
27-02-2007, 08:18
W tym tygodniu też odpadam ale zasadniczo jestem chętny - może wspólny weizenbock ?

Titus_Fox
27-02-2007, 18:22
jeśli idzie o mnie to weizenbock o tyle na tak, że służę pszenicą :)

e-prezes
27-02-2007, 20:15
Wolałbym dolniaka, ale niech będzie weizenbock. Interesuje mnie bardziej, czy ktoś jeszcze się przyłączy?!

MarcinKa
27-02-2007, 20:43
Jestem chory:ice: . 39 mam i nie wiem ile to potrwa. Ustalajcie kiedy Wam pasuje, jak się będzie dało to dołączę, jak nie to następnym razem. Niestety z tego co słyszałem to ten wirus długo poniewiera:(

mwa
27-02-2007, 20:48
Jestem chory:ice: . 39 mam i nie wiem ile to potrwa. Ustalajcie kiedy Wam pasuje, jak się będzie dało to dołączę, jak nie to następnym razem. Niestety z tego co słyszałem to ten wirus długo poniewiera:(
Ani nie strasz - u mnie cała familia kipła.:( Kiedy ja se piwa nawarze i sprzęt posprawdzam.

miodzik
10-04-2007, 12:39
dogrzewanie zacieru grzałką zanurzeniową.
Jak wyszło z tą grzałką. Ile miała mocy i czy sie nic nie przypaliło? Mam problemy z zagotowaniem 25 litrów brzeczki i myślę nad takim dopalaczem.

e-prezes
10-04-2007, 15:55
Grała była Publiusa, więc nie wiem jaka dokładnie, ale solidna (gruba). Też się obawiałem, ale nec się nie przypalało. Piwa już nie pamiętam, albo jeszcze nie piłem.

Publius
10-04-2007, 16:03
Grała była Publiusa, więc nie wiem jaka dokładnie, ale solidna (gruba). Też się obawiałem, ale nec się nie przypalało. Piwa już nie pamiętam, albo jeszcze nie piłem.

500watt
Niestety piwo ukończyło fermentację na granicy skwaśnienia, posmakowało jedynie mojej Matuli.

Titus_Fox
10-04-2007, 17:11
Publius : przy okazji gratuluję zaistnienia w Polityczce, zeszłotygodniowej co prawda, ale dopiero na święta u babci się do niej dorwałem :)

huanghua
11-04-2007, 06:44
(...) na święta u babci się do niej dorwałem :)
A fuuj :D;)

e-prezes
02-09-2007, 18:53
Ma ktoś ochotę na wspólne lajboCKowe warzenie w środę?

e-prezes
08-11-2007, 16:37
Ponawiam pytanie, czy i ile osób jest chętnych na wspólne warzenie?

Titus_Fox
09-11-2007, 08:33
Prezesie: ja bym pół nogi i 3/4 ręki dał, żeby wreszcie coś uwarzyć, bo zbliża się sylwek, na który trzeba coś wziąć. Ale pie...lona magisterka nie daje spokoju. Wykańczam więc ją, a ona powoli wykańcza mnie :( Jeszcze tydzień, może dwa - zobaczymy :/

e-prezes
09-11-2007, 17:46
Intensywnie poszukuje odpowiedniego miejsca na mini warsztaty i jeśli okaże się, że jest parę osób w tym ty i ja to dam sobie spokój, a pozostałych chętnych zaproszę na Warsztaty do Wrocka.
Moonjava pyta mnie: ile osób przyjdzie na panel degustacyjny Zlotu Winiarzy z własnymi piwami (poza mną i nim), a ja mu na to, że tylko dwu piwowarów jest w Krakowie, więc nikt nie przyjdzie ;):kac:

Cez
10-11-2007, 21:31
Ponawiam pytanie, czy i ile osób jest chętnych na wspólne warzenie?

zgłaszam się...tylko kiedy?
:stout:

duzymis
10-02-2008, 23:01
Witam
pomyślałem, że się przywitam w tym wątku - jako, że zrzesza on dość pokaźne grono krakowskich piwowarów :)
Mój mały browarek jest w fazie tworzenia po kilku mniej lub bardziej udanych doświadczeniach - jak będzie gotów to ogłoszę go oficjalnie :)
Na razie bardzo chętnie udam się na terminowanie w tak osławionym cechu, aby móc siłę swoją i pomoc zamienić na jakże cenną wiedzę :)

pozdro :stout:

e-prezes
11-02-2008, 08:26
Aktualnie mamy problem lokalowy, a i frekwencja nie za duża. Niemniej bądź w kontakcie. No i zapraszam na II Krakowski Konkurs Piw Domowych.

e-prezes
02-07-2008, 12:03
Może najwyższy czas zrobić u mnie. Jest ktoś chętny. Jakiś wolny dzień się znajdzie. Podam dokładnie jak będą zainteresowani.

delvish
02-07-2008, 12:23
Wstępnie jestem chętny.

MarcinKa
02-07-2008, 12:35
Ja też.

Cez
02-07-2008, 12:47
Kiedy? i co robimy tym razem?

e-prezes
02-07-2008, 12:57
Coś górnej ferm., ale nie pszeniczne. Zresztą muszę zobaczyć co mam z surowców. Na bank jakieś ciemne i pilsneński.

Titus_Fox
02-07-2008, 17:37
jezu, jak ja bym sobie chętnie piwa uwarzył.... :)

jacer
02-07-2008, 18:05
jezu, jak ja bym sobie chętnie piwa uwarzył.... :)

W taki upał? :kac:

e-prezes
02-07-2008, 19:06
U mnie piwnica chłodna, góra 18 stopni. No to mamy już silną ekipę. Rozglądnę się za terminami i podam rychło.

e-prezes
30-10-2008, 12:15
Kurcze to już tyle czasu minęło :rolleyes:
Nie znalazłem fajnego, dużego miejsca, więc warzenie będzie u mnie. No i logistyka odpada. Gdzieś po 10-tym listopada. Podam termin dokładnie w wątku spotkaniowym (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=44632&highlight=lajbock%C3%B3w). LajboCKów zapraszam.

Titus_Fox
30-10-2008, 17:15
hehe, a mnie od 10 do 25 nie ma :D taka praca...

e-prezes
31-10-2008, 22:26
dajesz radę jak zrobimy 9-go. kurczę kiedyś trzeba... się spotkać.

MarcinKa
01-11-2008, 23:01
Ja chętnie się dołączę. 9 o dowolnej porze, 10 wiadomo popołudnie wchodzi w grę. Generalnie dostosuję się.

e-prezes
02-11-2008, 09:21
9-go możliwe byoby tylko po 14-stej. o 12.30 odbieram znajomą z dworca, no więc zanim dotrzemy do hotelu i potem ja do domu... wolałbym w poniedziałek.

e-prezes
03-11-2008, 14:28
No i 9-go odpada całkowicie. Po trzech z rzędu nocnych zmianach na bank będę jak kłoda, nie do życia. Zatem 10 lub 11-go tylko wchodzi w rachubę.

delvish
05-11-2008, 14:34
Ja nie dam rady :( Na kolejny tradycyjny długi polski łikend wyjeżdżam z Krakowa. Istnieje co prawda cień szansy, że zdążę wrócić na 11 XI, jakoś pod wieczór, ale szczerze mówiąc dołączenie do kolegów widzę dość słabo, niestety.

toto
05-11-2008, 14:50
Chyba też się nie wyrobię. Uroczystości rodzinne poza Krakowem, ot co. Choć cień szansy jeszcze jest...

e-prezes
08-11-2008, 18:15
Warzenie 10-tego od 11 u mnie. 11-go wybywam do Opola.

e-prezes
04-12-2008, 13:18
Warzenie było, jakieś zdjęcia są, nawet filmik ze śrutowania. Piwo zostało rozlane do butelek wczoraj i coś mi się zdaje, że bitter to nie będzie, bo koziołkiem mi pachnie :stout: Poczekamy do lutego.
A imię jego: Uśmiech devianta ;)

e-prezes
25-03-2009, 22:10
Jak już żą wspomniał na forum jednak bitterek :) wyszedł. Cóż, ostatnie butelki w Warszawie na giełdzie poszły zatem...

między 3 a 8 kwietnia jest w Krakowie moje Słońce (http://www.browar.biz/forum/member.php?u=29385), więc na bank coś uwarzymy. Wolałbym lajboCKowo. Mam nadzieję, Marcin, że dasz radę... Innych też zachęcam.

e-prezes
29-03-2009, 17:42
Panowie (i Panie) decydować się... warzenie najprawdopodobniej w tych terminach:
5, 7 lub 8 kwietnia, godziny poranne
lub
4 i 6 kwietnia, godziny popołudniowe
preferuje 7 lub 8 ale dostosuje się do optymalnego rozwiązania.

darko
29-03-2009, 17:48
Może wpadnę, jeśli można :)

Cez
29-03-2009, 22:29
Niestety mogę dopiero po Świętach...:(

MarcinKa
30-03-2009, 18:05
Panowie (i Panie) decydować się... warzenie najprawdopodobniej w tych terminach:
5, 7 lub 8 kwietnia, godziny poranne
lub
4 i 6 kwietnia, godziny popołudniowe
preferuje 7 lub 8 ale dostosuje się do optymalnego rozwiązania.

Jutro postaram się określić, bo w robocie chorują i ciężko trochę.

delvish
30-03-2009, 18:17
Niestety mogę dopiero po Świętach...:(
Ja też :/

toto
30-03-2009, 18:32
W moim przypadku odpada weekend. W tygodniu (6-8.04.) nie wiem. Robota... Jak będzie ustalony termin i lepiej poznam swój terminarz to się określę.

MarcinKa
31-03-2009, 22:49
Panowie (i Panie) decydować się... warzenie najprawdopodobniej w tych terminach:
5, 7 lub 8 kwietnia, godziny poranne
lub
4 i 6 kwietnia, godziny popołudniowe
preferuje 7 lub 8 ale dostosuje się do optymalnego rozwiązania.

5 i 6. Sobota odpada, a w tygodniu rano też praktycznie nie wchodzi w grę.

e-prezes
08-04-2009, 20:24
Cóż nie udało się, to może po Świętach. Dam znać w wątku spotkaniowym lub piwowarskim.

e-prezes
16-01-2013, 21:33
A może by tak wznowić inicjatywę? Np. w lutym?

Titus_Fox
17-01-2013, 06:09
Pomysł niezły, acz czy uda się zgrać czasowo i lokalowo?