Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

enzymy browarnicze - jak stosować?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • p98
    Member
    • 11-2006
    • 48

    enzymy browarnicze - jak stosować?

    Witam jako młody piwoszek , mam pytanie
    czy ktoś wie jak stosować enzymy w browarnictwie ?? chodzi mi o dawkowanie takich enzymów jak :
    - AMG 300L
    -TERMAMYL
    - PROMOZYME 400 L
    - FINZYM 200L

    MA KTOS MOŻE INSTRUKCJE JAK JE STOSOWAC ??? BEDE WDZIĘCZNY - mam dostep
    do tych enzymów więc jak ktoś bedzie chętny i pomoże to odwdzięcze się "zestawem"
    pozdrawiam p98.
  • Marek-C
    Senior
    • 12-2005
    • 848

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
    Witam jako młody piwoszek , mam pytanie
    czy ktoś wie jak stosować enzymy w browarnictwie ?? chodzi mi o dawkowanie takich enzymów jak :
    - AMG 300L
    -TERMAMYL
    - PROMOZYME 400 L
    - FINZYM 200L

    MA KTOS MOŻE INSTRUKCJE JAK JE STOSOWAC ??? BEDE WDZIĘCZNY - mam dostep
    do tych enzymów więc jak ktoś bedzie chętny i pomoże to odwdzięcze się "zestawem"
    pozdrawiam p98.

    Trzeba pewnie wlać ... ja bym wlał ale do kanalizacji!

    Sorry ale zabrzmiało to tak, jakbyś pytał jak się piecze dzika na forum wege!

    Marek
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      • 02-2001
      • 23806

      #3
      uprzedzając wszelakie bicie piany na temat czy stosowanie enzymów jako dodatków zewnętrznych jest dobre czy nie - proszę skupić się na pytaniu postawionym w pierwszym poście. temat został przeniesiony we właściwsze miesjce.


      edit: nie zdążyłem.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • WES
        Senior
        • 11-2003
        • 111

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
        - AMG 300L
        -TERMAMYL
        - PROMOZYME 400 L
        - FINZYM 200L
        O tych enzymach możesz zasięgnąć informacje z tego miejsca.
        Jeżeli masz dostęp do tych enzymów, to na każdym opakowaniu jest odpowiednia informacja.
        -
        Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

        Comment

        • p98
          Member
          • 11-2006
          • 48

          #5
          tak mam ale te enzymy stosowane sa w innej dziedzinie - też spozywczej
          mi chodziło o to jak je stosować oraz czy są przydatne czy nie !!!
          pozdrawiam

          Comment

          • e-prezes
            Senior
            • 05-2002
            • 19168

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
            ...czy są przydatne czy nie !!!
            pozdrawiam
            nie napisałeś do czego mają być przydatne. określ cele...

            Comment

            • p98
              Member
              • 11-2006
              • 48

              #7
              jakie cele?? - podobno poprawiaja wydajność ? , klarowność ?
              chciałbym zorientować sie czy warto sobie zawracać głowę z zabawami z enzymami ??? .
              skoro są to coś kieruje dużymi browarami że to właśnie stosują !!!!!!! .
              dlatego może ktoś głebiej liznął tego tematu a nie bedzie tutaj swoje "wydaje mi się" wrzucał jako znawca wszystkiego i wszystkich .
              patrząc na "mocniejsze trunki" - od 60% w górę ( chyba wszyscy wiedzą o co mi biega
              to stosowanie enzymów jest naturalną ( a nawet pewniejsza) rzeczą .
              o takich enzymach moge się wypowiedzieć - natomiast o enzymach browarniczych chetnie przeczytam .
              pozdrawiam

              Comment

              • huanghua
                Senior
                • 10-2005
                • 1910

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
                skoro są to coś kieruje dużymi browarami że to właśnie stosują !!!!!!! .
                Dutki człowieku... dutki...!
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • Marek-C
                  Senior
                  • 12-2005
                  • 848

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART

                  edit: nie zdążyłem.

                  I poprawność forum została zaburzona!
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • p98
                    Member
                    • 11-2006
                    • 48

                    #10
                    dokładnie skoro ktoś nie ma pojęcia to niech zajmie sie tym co wydaje się mu że jest "supermenem" .
                    ja chciałem konkretnej odpowiedzi - a nie madrych głów ( .
                    nic podziękował ,
                    pozdrawiam p98

                    Comment

                    • JAckson
                      Senior
                      • 05-2004
                      • 6122

                      #11
                      Żaden ze znanych mi piwowarów domowych nie stosuje dodatku enzymów, więc z tego powodu pewnie mało kto się tym interesuje i zna na tym . Jeżeli interesuje Cię dlaczego jest takie małe zainteresowanie dodatkiem enzymów w piwowarstwie domowym to musisz zadać pytanie tu lub w innym wątku (zgodnie z zaleceniem ARTa)
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Senior
                        • 02-2005
                        • 1968

                        #12
                        Enzymy nie służą poprawianiu klarowności. Możesz je stosować do fermentacji surowców niesłodowanych lub do głębszego odfermentowania brzeczki piwnej.
                        Do tego przydałaby Ci się waga laboratgoryjna, bo z pewnością przy tak niewielkich ilościach brzeczki dozowanie liczone będzie w gramach.

                        TERMAMYL 120 L. Jest ciekłym, termostabilnym preparatem a-amylazy bakteryjnej. Przeznaczony jest do upłynniania (dekstrynowania) skleikowanej skrobi w wysokich temperaturach 80-1000C. Ma zastosowanie przy zacieraniu surowców niesłodowanych, jak również uzupełnianiu aktywności enzymatycznej słodów gorszej jakości.

                        AMG 300 L . Ciekły preparat amyloglukozydazy pochodzenia grzybowego. Hydrolizuje dekstryny do glukozy. Enzym używany do produkcji coraz popularniejszych głęboko odfermentowanych piw o niskiej zawartości węglowodanów.

                        PROMOZYME 400 L. Pullulanaza, enzym rozkładający rozgałęzione wiązania a- 1,6 w łańcuchach skrobi, dekstryn i oligosacharydów. W kombinacji z Fungamylem umożliwia osiągnięcie nawet ponad 100% stopnia odfermentowania pozornego.

                        Jestem zainteresowany próbkami tych enzymów. Napisz do mnie na PW.

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Senior
                          • 02-2005
                          • 1968

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          Możesz je stosować do fermentacji surowców niesłodowanych lub do głębszego odfermentowania brzeczki piwnej.
                          Oczywiście chodziło mi o zacieranie, a nie fermentację, bo tylko taki jest ich bezpośredni wpływ na brzeczkę. Na fermentację i stopień odfermentowania wpływają one pośrednio.
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          TERMAMYL 120 L. Jest ciekłym, termostabilnym preparatem a-amylazy bakteryjnej. Przeznaczony jest do upłynniania (dekstrynowania) skleikowanej skrobi w wysokich temperaturach 80-1000C.
                          Rozumiem, że tu też wiadomo, iz chodziło o przedział 80-100 st. C...

                          PS. No i p98 się nie odezwał...

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X
                          😀
                          🥰
                          🤢
                          😎
                          😡
                          👍
                          👎