Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coopers Ginger Beer, jaki ekstrakt?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mikefaux
    Junior
    • 07-2010
    • 14

    Coopers Ginger Beer, jaki ekstrakt?

    Jak w temacie, chce użyć ekstraktu słodowego zamiast cukru, ale za bardzo nie wiem, którego użyć. Możecie jakiś polecić?"
    Jeszcze jedno pytanie, na puszce napisane jest: "Wsypać drożdże, pożywkę(...)" zastanawiam się, czy pożywka jest konieczna?
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10738

    #2

    Wszystko jedno jakiego użyjesz , z pożywka daj sobie spokój , uwodnij drożdże i do fermentora
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • mikefaux
      Junior
      • 07-2010
      • 14

      #3
      dzieki za pomoc

      Comment

      • mikefaux
        Junior
        • 07-2010
        • 14

        #4
        Nie będę zakładał nowego tematu, dopisze do mojego starego.
        Mianowicie, w końcu się zabrałem do Coopersa Ginger. W niedziele zrobiłem "roztwór" zadałem drożdże i tak sobie pracowały do wczoraj a dzisiaj rano powierzchnia fermentatora wyglądała tak jak na załączonym obrazku
        nie wiem, czy tak to ma wyglądać, bo przy pierwszej warce(weizenbock) nie było takiego efektu- białych plamek piany.
        Oraz zastanawia mnie, czy warto przelewać na cichą, żeby się sklarowało, bo strasznie mętne wyszło. Cicha pomoże czy od razu do butelek?
        Attached Files

        Comment

        • TomX
          Senior
          • 09-2004
          • 1035

          #5
          Poczekaj jeszcze ze 3 - 4 dni przed przelewaniem.
          Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

          I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

          Comment

          • mikefaux
            Junior
            • 07-2010
            • 14

            #6
            jeszcze 4 dni na burzliwej? to razem będzie 10 nie za dużo?

            Comment

            • TomX
              Senior
              • 09-2004
              • 1035

              #7
              A gdzie tam. Ja czasem trzymam piwo 3 tygodnie w jednym fermentorze (nie robie potem cichej). Mniej operacji przy piwie => mniej okazji do złapania infekcji.
              Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

              I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎