Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi
Collapse
X
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl -
A ile takich piw piłeś, gdzie w witbierze dominował smak jakiejś przyprawy?
Bo ja 0.
Jasne, racja. Nie proponuję traktować Ratebeer jako wyroczni, tylko jako przykładu na podstawie którego sami weźmiemy to, co uznamy za dobre.
Comment
-
W witach nie czułem bo ich mało piję ale to od kiedy dominacja przyprawy w smaku ma być wyrocznią? Jeden tej przyprawy w ogóle nie wyczuje, dla drugiego będzie za mocna.
Dyskutowanie o tym czy dany dodatek jest dominantem w smaku czy nie, jest czysto teoretyczny bo każdy może zupełnie inaczej go odczuwać.
Problem jest w nie w tym jak mocno się odczuwa przyprawy, tylko w tym, że coś takiego w piwie jest co już zaburza dany styl. I żeby było jasne, nie mówię tylko o witach.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
No właśnie, nie czułeś, ale kombinujesz. Taka sytuacja póki co się nie zdarzyła, a jeśli pojawi się jakiś witbier w którym inne smaki będą dominowały, to go zakwalifikujemy do kategorii piw smakowych, specjalnych czy co tam wymyślimy. Póki co, proponuję wszystkie piwa z przyprawami przypisywać do ich stylów bazowych, a pojedynczo rozpatrywać przypadki gdy pojawi się na forum głos "hej, to w ogóle nie smakuje jak witbier".
Ano zaburza styl, jednak to nie oznacza że należy takiemu piwu odmówić przynależności do danego stylu. Zaburzenie to nie wykluczenie. I ty jesteś za tym żeby wydzielić takie piwa z kategorii "czystego" stylu, a ja jestem za tym żeby takie piwa oceniać w kategoriach ich stylu bazowego. Teraz czas żeby wypowiedzieli się inni forumowicze, żeby dojść do konsensusu czyje stanowisko zostanie przyjęte.Ostatnia zmiana dokonana przez Shedao; 2015-09-30, 12:25.Comment
-
Nie kombinuję tylko wyrażam swoje zdanie
Jestem jak najbardziej za, niech wypowiedzą się jeszcze inni, a głos większości będzie ostateczny.Ano zaburza styl, jednak to nie oznacza że należy takiemu piwu odmówić przynależności do danego stylu. Zaburzenie to nie wykluczenie. I ty jesteś za tym żeby wydzielić takie piwa z kategorii "czystego" stylu, a ja jestem za tym żeby takie piwa oceniać w kategoriach ich stylu bazowego. Teraz czas żeby wypowiedzieli się inni forumowicze, żeby dojść do konsensusu czyje stanowisko zostanie przyjęte.Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2015-09-30, 12:32.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Wit, witem, ale pojawiło się trochę hybryd stylów z którymi będzie większy problem niż kaffifem w wicie. Bo np. Ninkasi zrobiło czarnego wita, a to już z założenia nie powinno być witem. Tylko czym?
Kryterium zaburzania czy nie stylu jest o tyle subiektywny, że trudny do zdefiniowania, co oboje staracie się powiedzieć, tylko na dwa różne sposoby.
Propozycja, Shedao, by stosować automatyczne klasyfikacje na podstawie deklaracji piwowarów muszą też uwzględniać takie przypadki jak wspomniany pseudo wit Ninkasi. Ale założenie jest słuszne. Roztrząsać tylko ewidentne przypadki odbiegające od stylu.Comment
-
Tylko cała teoria się sypie, jeśli browar nie poda, że użył jakiegoś dodatku (bo jeśli nie jest on alergenem, to nie musi podawać) i wtedy możesz mieć AIPA z dodatkami, o których nie będziesz wiedział, które wpłynęły na smak, ale ich nie wyczuwasz, bo myślisz, że wszystko jest ze słodu, chmielu i drożdży i oceniasz piwo w kategorii klasycznego AIPA podczas gdy wg ciebie nie jest to klasyczna AIPA.Dla Ciebie jest, dla mnie nie jest, dla mnie to już jest piwo smakowe. Skoro według Ciebie takie składniki rzadko wpływają na całość to po co są dodawane? Dla pozoru wyjątkowości piwa?
Są dodawane dlatego, że wpływają na smak, może Ty tego nie wyczuwasz, bo nie wiesz jak to samo piwo bez tych dodatków by smakowało.
Popieram ART-a, do piwa powinno używać się tylko podstawowych składników.Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaComment
-
Opierając się na tym proszę o przesunięcie wszystkich polskich eurolagerów warzonych z dodatkami niesłodowanymi typu syrop glukozowo-fruktozowy lub kukurydza do grupy piw specjalnych (w końcu to nie są tylko słód, woda, drożdże i chmiel).To jest kluczowe. Zwykle wcale. A jak jednak zmienia i smakuje tym dodatkiem to jest to dalej ten sam styl? Kto ma to ocenić? Ja wychodzę z założenia że piwo robi się z tych staroświeckich czterech podstawowych składników. Dodatki i eksperymenty bywają fajne, ale w moim przeświadczeniu takie piwa nie powinny figurować w tej samej kategorii co piwa uwarzone ze składników zasadniczych.
p.s. określenie mianem "nazi" jest chyba nie na miejscu.Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaComment
-
Generalnie popieram Shadeo, co do Ninkasi i ich witbiera, to po prostu piwo bym zakwalifikował jako specjalne.
Czy IPA z wybitnym aromatem liczi, nadaje się do aromatyzowanych? hihihiii
, to byłby hit.
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Bardzo chętnie. Czekam na listę od Ciebie, wywalę je choćby na księżyc.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2015-09-30, 17:30.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Mam wrazenie, ze podejscie Becika czy Arta powiela wady aktualnego podzialu, czyli jedna niezwykle liczna i zroznicowana kategorie piw z dodatkami, w ktorej bedzie zarowno jakas APA z musnieciem kafiru, porter z dorzucona kawa czy wanilia oraz lager z sokiem z limonki... to tak w imie reinheitsgebot? bo tak zupelnie z boku patrzac - podwaza to nieco sens zmiany
Comment
-
W poście 45 Pendi przypomniał podział wg BJCP. Wg słów Arta miała być dyskusja jak pozmieniać to, aby dostosować do naszych potrzeb.
I co?
Gówno, a raczej jego mieszanie, bo dalej każdy swoje mądrości przedstawia zamiast propozycje zmian. Rozumiem - łatwiej krytykować niż napisać coś sensownego.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Wg mnie podział powinien być najprostszy z możliwych - na style.
Na przykad jak jest IPA to IPA, a jak Wit to Wit. Jeśli któryś z wytwórców cuduje z dodatkami, to jeszcze nie powód, żeby tworzyć dla tego piwa osobne kategorie - niech startuje ze swoim wydziwionym piwem w kategorii bazowego piwa np. Wita czy IPA.Comment
-
Propozycja Shedao jest całkiem rozsądna, no i przede wszystkim dużo łatwiejsza czytaj szybsza. Tyle, że bym ją rozwinął: do każdego piwa dodatkowa rubryczka oprócz stylu, np. "uwagi" i w tych właśnie uwagach dopisywać "z dodatkiem malin", "z ostropestem i liściami kaffiru", "z płatkami owsianymi", czy innym znacznym odstępstwem od stylu.
Dodatkowo dodałbym jeszcze parametr "regularne" i "jednorazowe" - każde piwo startowało by jako jednorazowe, i dopiero po drugiej/trzeciej warce otrzymywałoby status regularnego. Dało by to lepszy obraz naszego rodzimego rynku piwnego, ponieważ mam wrażenie, że co trzecie piwo u nas to taki jednorazowy wypust.Comment
Related Topics
Collapse
-
-
04.04.2015 RAKOVNÍK, Kultúrny dom od O7.00 hod. do 11.00 hod
11.04.2015 TURNOV - Hasicárna Dalimerice od 07-12.00 hod.
18.04.2015 PRAHA – KSK – Menza CVUT, roh Bechynovy a Kolejní ul., od 07.30 hod.
25.04.2015 BRATISLAVA, Meštiansky pivovar Dunajská ul., od 8.00...-
Channel: Giełdy kolekcjonerskie
-
-
Konkursy Piw Domowych 2018
24.02.2018.Biela Vrana 2018
Kategorie
A. kategoria: 21. IPA, 21. B - Specialty IPA: White IPA
B. kategoria: 16. Dark British Beer - 16. B - Oatmeal Stout
C. kategoria: 25. Strong Belgian Ale - 25. B - Saison
D. kategoria:...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
2017-10-31, 22:23 -
-
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...-
Channel: Historia
-
-
Myślałem, że to piwo było kiedyś oceniane, ale nie znalazłem...
Browar z Flandrii Zachodniej.
https://struise.com/
Mocny, świąteczny belgijski ejl. Podałem datę w tytule, bo rocznikowych wersji jest wiele, niektóre beczkowe. Tu jest klasyk.
Uwarzone...-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment