Zagłosowałem na większość kategori ale - wśród piw smakowych brakuje dość zasadniczej pozycji - całej gamy piw Reds - zmuszony byłem zagłosować na podobnego Coolera. Niedopatrzenie czy wola większości?
Plebiscyt na Piwo Roku 2009 - komentarze i uwagi
Collapse
X
-
Marka Redds wywodzi się z RPA, a przyjęto ograniczenie, że nie głosujemy na piwa warzone na licencji.Comment
-
Tak, tylko Twój podwójny głos będzie liczył się dopiero w następnym plebiscycie
To ja w takim razie będę z większą niecierpliwością czekał na oceny Kopyra, niż na wyniki plebiscytu 
A tak, nawiasem mówiąc, pomysł z mnożnikiem uważam co najmniej za niezrozumiały. Jest wielu piwoszy, którzy nie korzystają z ART-matu, a znają prawie każde piwo wyprodukowane w Polsce... i na odwrót
Powielam pytanie Kopyra: Co się będzie działo z uzasadnieniami dodanymi do oddanych głosów? Będzie to można gdzieś poczytać?Ostatnia zmiana dokonana przez piowen; 2010-02-08, 22:38."Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.Comment
-
No, na odwrót to mało możliwe
. Ja jednak bronię artomatu, bo jeśli chcemy wyselekcjonować jakąś grupę ludzi, których głos będzie miał większą wagę, to artomat jest i prosty i rzetelny (jednak trzeba te 10 piw ocenić i podzielić się swoją oceną).
Comment
-
Biorę to pod uwagę.
Ja uważam mnożnik, za dobry pomysł. Mimo, że z niego nie skorzystam.
Ja z racji, że się nie doczekałem odpowiedzi dałem sobie spokój z wynurzeniami.
Comment
-
Ach gdybym miał uzasadniać każdy najdrobniejszy kroczek, to bym zupełnie stanął w miejscu... opcja jest wprowadzona testowo, jeśli coś z niej wynknie na pewno dam znać.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-02-08, 23:19.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Z innej beczki: może wyróżnić nie tylko browary, ale i konkretne piwa? Np. po otwarciu strony z konkretnym piwem czcionka byłaby na zielono i jakieś ikonki z opisem przy nazwie oznaczające zwycięzcę w którejś z kategorii?Ostatnia zmiana dokonana przez coldfire; 2010-02-09, 01:20.Piwa i pacierza nie odmawiamComment
-
a może lepiej wyróżnić tych co wykupili reklamę w BrowarBizie
A tak poważnie, moim zdaniem nie ma co sugerować.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Piwa specjalne, aromatyzowane zostały wrzucone do jednego wora bo weryfikacja informacji uzyskanych od producentów nie jest możliwa nawet w 50% (w kwestiach uznawania czy dane piwo jest "specjalne" czy nie). Wyszedłem też z innego założenia - niech ludzie przeglądający wyniki widzą że piwa z dodatkami nietradycyjnymi to nie tylko te na bazie pseudonaturalnych składników smakowych. Warnijskie musi niestety walczyć o swoje w tej ogólnej kategorii, bo nie ma kategorii "lager wielozbożowy", znowuż gdyby taka była - należałoby w niej umieścić także różne koncernówki, bo zawierają nie tylko słód jęczmienny w zasypie ale i inne zboża - ale o tym jednak nie informuje się na etykiecie co już zupełnie wprowadzałaby totalny misz masz.
Rzeczywiście ciekawe i dobre zmiany. Szczególnie podoba mi się docenienie osób aktywnie korzystających z artomatu, bo wymaga on krytycznego podejścia do piwa i umotywowania sensorycznego swoich wrażeń. Ponadto użytkownik artomatu degustuje większą ilość różnych piw, nie ogranicza się do kilku wybranych marek, a to też świadczy o jego większej kompetencji w wyborze najlepszych piw spośród kilkuset.Jest to rozwiązanie doceniające wysiłek oceniających. Oceniających rzetelnie wg pewnego schematu. Większość ocen weryfikuję na bieżąco. Wiem że wiele osób nie posługuje się tym narzędziem i doskonale zna się na piwie. Nie mniej jednak oceny ARTomatowe jestem w stanie wpiąć w automat plebiscytowy. Wiedzy o tym czy ktoś się zna a ktoś się nie zna na piwie - nie mogę włączyć w tenże system.
Noo ale wykazałeś się podziwu godnym zadęciem, więc nie grymaś, że Twój wpis wywołał dyskusję

Każdy głos w Plebiscycie jest ważny. Często od miejsca na pudle dzielą pojedyncze punkty.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
-
Niby się zgadza, ale... we wszystkich pozostałych redsach, freeqach, plumach smak jest faktycznie generowany przez dodatkowy składnik "specjalny", a w Warnijskim, ten orkisz to tak bardzo zmienia piwo, że...?
Mnie też się wydaję, podobnie jak kopyrowi, że blizej mu do lagera niż do karmiOstatnia zmiana dokonana przez Bombadil13; 2010-02-09, 13:26.PoszukujęComment
-
w tej kategorii jest jeszcze kilka piw, które nie są zbliżone do przykładowego Freeqa czy Karmi. Zaproponuj może takie rozwiązanie, które nie wygeneruje kolejnych problemów do rozwiązywania
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
-
No tak, ale chyba we wszystkich oporócz właśnie Warnijskiego, no może jeszcze klasztornego (którego nie piłem, więc mogę się mylić) smak jest wygenerowany przez dodatkowy składnik, a tu...
Jeśli piwo z orkiszem jest w tej kategorii, to także tu powinno znaleźć się Noteckie z kukurydzą (no tak, nie ma informacji na etykiecie) i BRACKI KOŹLAK z mchem irlandzkim.
Propozycja:
Warnijskie do lagerów i święty spokój.PoszukujęComment
-
Nie tylko orkisz, ale i różne odmiany pszenicy. Mech irlandzki jest tego typu składnikiem co ziemia okrzemkowa.No tak, ale chyba we wszystkich oporócz właśnie Warnijskiego, no może jeszcze klasztornego (którego nie piłem, więc mogę się mylić) smak jest wygenerowany przez dodatkowy składnik, a tu...
Jeśli piwo z orkiszem jest w tej kategorii, to także tu powinno znaleźć się Noteckie z kukurydzą (no tak, nie ma informacji na etykiecie) i BRACKI KOŹLAK z mchem irlandzkim.
Propozycja:
Warnijskie do lagerów i święty spokój.
No i masz rację w wielu piwach nie są podawane dodatki niesłodowane. To mnie boli w polskim piwowarstwie i najchętniej widziałbym w plebiscycie tylko te piwa, które zostały uwarzone z podstawowych 4 składników, wody, słodu, chmielu i drożdży a resztę bym wrzucił do kategorii "piwa specjalne".- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
-
Jest to plan. Rozpoczęłoby się kopanie z koniem.
Ja uznaję Twoje argumenty, Ty tu rządzisz
. Nie wiem jak inni...
Tylko jedno hipotetyczne pytanie: roggena też byś wrzucił do specjalnych?PoszukujęComment