NZ/AU Pale Ale- pomoc przy recepturze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Honou
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.03
    • 1

    #1

    NZ/AU Pale Ale- pomoc przy recepturze

    Witam

    Przymierzam się do uwarzenia pierwszej warki piwa i wybór padł na Pale Ale docelowo na nowo zelandzkich i australijskich chmielach. Chcę zacząć od razu od zacierania, jako taką wiedzę teoretyczną już mam a i co nieco praktyki liznąłem przy okazji robienia wina i cydru Chciałbym osiągnąć lekkie,sesyjne piwko o mocnym aromacie owoców tropikalnych i moreli. Goryczka delikatna ale wyczuwalna, myślę że 30-40 IBU przy 12-13 BLG. Proszę o porady odnośnie receptury, szczególnie prosiłbym o pomoc przy ustawieniu chmieli.

    Słody: piwo nie idzie na żaden konkurs, nie musi się więc mieścić się w żadnych widełkach stylu. Chciałbym że piwo było jasne i bez użycia słodów karmelowych których zwyczajnie w świecie nie lubię

    Tak więc co myślicie o:
    • 4.5 kg słodu Pale Ale Strzegom
    • 500 g słodu pszenicznego jasnego


    Zacieranie: Jako że będzie to moje pierwsze własnoręcznie robione piwo rozumiem, że najlepszą opcją póki co będzie zacieranie w jednej temperaturze?
    60' w 66-67 C i później 15' w 72 ?

    Chmiele: tutaj mam największą zagwozdkę Opierając się na własnych doznaniach sensorycznych oraz opisie chmieli w internecie, myślałem o użyciu następujących chmielioczywiście część chciałbym wrzucić na cichą)
    • Nelson Sauvin (NZ) - 11,2%
    • Galaxy (AU) - 14,5 %
    • Stella/Ella (AU) - 15.1 %
    • Rakau (NZ) - 10,7 %
    • opcjonalnie, chmiel amerykański Palisade (6,1%), który ponoć dodaje fajne nuty morelowe


    Drożdże
    : US-05. Z ciekawości: czy dużą różnice zrobiłoby użycie np takich ? : http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/f...anski-sen.html
    Ostatnia zmiana dokonana przez Honou; 2016-03-31, 14:53.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10852

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Honou
    Witam

    60' w 66-67 C i później 15' w 72 ?
    W 72 bym sobie darował, lepiej 78 na 10min
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • pebejot
      Estonia, Tartu, Laulupeo pst 15, A. Le Coq Brewery
      pebejot
      Stary browar przemysłowy ze sklepem firmowym, pubem i muzeum piwowarstwa.
      Przy wejściu gości wita radziecki dystrybutor do piwa z napisem "piwo" w cyrylicy.
      Dalej mały bar ze stolikami-kapslami, a obok zejście do piwnicy, gdzie mieści się muzeum.
      Wstęp tam kosztuje...
      2025-07-16, 21:05
    • ART
      Avar, Yes! Pale Ale
      ART
      Yes! Pale Ale – AVAR Brewing Co.
      Alkohol: 5,6% / 13 P / ? IBU
      Styl: American Pale Ale (APA)

      Chmiele: ?

      Uwarzono w: Avar Brewing (Czechy, Hlucin)

      To jest piwo z efektem WOW! Świetnie stylowe, super aromaty chmielowe. Pijalne na maksa. Dawno nie piłem...
      Dzisiaj, 20:04
    • dadek
      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
      dadek
      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
      2024-10-23, 00:37
    • Ahumba
      Sopot, przy dworcu PKP, Avangarda
      Ahumba
      Wciągu lokali przy dworcu w miejscu, gdzie 2-3 lata temu była Pinta Sopot otwarty jest pub Avangarda. 4 nalewaki rotacyjne i trochę piw butelkowych. Przy wejściu wygląda jakby to był pub browaru Cieszyn. Dzisiaj lanego Cieszyna nie było. Zamiast tego można było napić się Pan i Pani, Rowing...
      2025-02-06, 21:51
    • heckler
      Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
      heckler
      Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

      To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
      2025-01-17, 10:05
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...