Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
Wyświetlenie odpowiedzi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
Collapse
X
-
Generalnie jest zasada, żeby fermentację cichą przeprowadzać w temperaturze niższej niż temperatura fermentacji burzliwej. Chodzi o to, by piwo się uleżało, dofermentowało, wyklarowało, dojrzało. Swojego stouta poleżakuj w temperaturze kilku stopni przez okres 5 tygodni. Jak zabutelkujesz i będziesz refermentował to wystarczy temperatura trochę niższa niż temperatura pokojowa.
Leave a comment:
-
-
Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki.
Na stronie gdzie kupiłem puszkę, jest instrukcja, że po rozlewie piwo ma postać 4 dni w 20 stopniach, a następnie przenieść je do 15 stopni na co najmniej 12 dni. Z tego co widzę, to każde piwo na tej stronie ma taką samą instrukcję niezależnie od stylu.. Jednak wydaje mi się, że na puszce czas leżakowania to było 5 tygodni, temperatury też mogły być inne.
Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, jaki powinien być czas i temperatura dla refermentacji i leżakowania tego stouta z coopersa?Tagi: brak
-
Leave a comment: