Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Leżakowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Promil03
    Senior
    • 10-2007
    • 2833

    #16
    Sposób leżakowania piwa

    Podepnę się do tego tematu, bo tytuł mojego wątku byłby taki sam.

    Zainspirowany doświadczeniami użytkowników w temacie leżakowania porterów, postanowiłem odłożyć do piwnicy kilkanaście butelek różnego rodzaju tego piwa.
    Na giełdzie w Żywcu rozmawiałem na ten temat z adi_999 i wyniknął problem jak takie piwa przechowywać, tzn. na stojąco czy na leżąco. Ja żeby było śmieszniej trzymam je na podstawce na ukos. Proszę napiszcie o swoich doświadczeniach w tym zakresie i czy sposób trzymania butelek będzie miał wpływ na smak piw za 2-3 lata.

    Comment

    • darko
      Senior
      • 06-2003
      • 2078

      #17
      Wszystkie piwa leżakuje się na stojąco.
      Wyjątek: Domowo korkowane piwa belgijskie.

      Comment

      • kopyr
        Senior
        • 06-2004
        • 9475

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
        Wyjątek: Domowo korkowane piwa belgijskie.
        Podobno też powinny być na stojąco.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • darko
          Senior
          • 06-2003
          • 2078

          #19
          Ostatni numer BYO donosi, że tylko w przypadku gdy masz specjalne korki do korkowania belgijskiego piwa (po zakorkowaniu robi się z nich grzybek). Te do wina mają ponoć inne wymiary i powinny być zmaczane pod skosem.

          Comment

          • kopyr
            Senior
            • 06-2004
            • 9475

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
            Ostatni numer BYO donosi, że tylko w przypadku gdy masz specjalne korki do korkowania belgijskiego piwa (po zakorkowaniu robi się z nich grzybek). Te do wina mają ponoć inne wymiary i powinny być zmaczane pod skosem.
            Ja to zrobiłem w ten sposób, że nie wcisnąłem korka do końca i grzybek sam się zrobił. Na tej zasadzie korkowane są np. Chimay.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • darko
              Senior
              • 06-2003
              • 2078

              #21
              W takim razie BYO coś ściemnia z tymi specjalnymi korkami

              Comment

              • Promil03
                Senior
                • 10-2007
                • 2833

                #22
                Czyli lecę do piwnicy postawić butelki "na nogi". Dzięki za pomoc.

                Comment

                • kopyr
                  Senior
                  • 06-2004
                  • 9475

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                  W takim razie BYO coś ściemnia z tymi specjalnymi korkami
                  Nie no są specjalne korki, ale ja bym nawet nimi nie zakorkował, bo mam korkownicę ręczną i taki korek by się nie przecisnął. Część piw jest korkowana specjalnymi korkami, tak jak wina musujące, a część korkami prostymi, które wystają ponad krawędź kołnierza.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • jacer
                    Senior
                    • 03-2006
                    • 9875

                    #24
                    Nie wciskając korek do końca tworzy się grzybek i tym samym mamy korek specjalny.

                    Gdy korek np. od Chimaya pogotujemy w celu zmiękczenia go przed wciskaniem to okazuje się, że pod wpływem ciepła korek wraca do swych pierwotnych kształtów czyli do walca.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      #25
                      Czy mówicie o "grzybku zewnętrznym"? To chodzi raczej o wewnętrzny.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • jacer
                        Senior
                        • 03-2006
                        • 9875

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Czy mówicie o "grzybku zewnętrznym"? To chodzi raczej o wewnętrzny.
                        Wewnętrzny powstaje od kształtu szyjki.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • darko
                          Senior
                          • 06-2003
                          • 2078

                          #27
                          Chodzi o płaską część na końcu korka - w winach jest ona zawsze płaska, a w piwach powinna być wybrzuszona.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X
                          😀
                          🥰
                          🤢
                          😎
                          😡
                          👍
                          👎