Metaliczny posmak domowego piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #1

    Metaliczny posmak domowego piwa

    Moje ostatnie piwo wyszło z silnym metalicznym posmakiem.
    Posmak taki znam z kilku piw przemysłowych, u mnie jest taki sam ale dużo silniejszy.
    Skąd takie coś mogło się wziąść w piwie domowym?
    Piwo było przygotowywane jak zawsze, nie miało żadnego kontaktu z metalem, za wyjątkiem miedzianej rurki filtrującej do zacieru.
    Nie jest to też efekt pracy drożdży (Wyeast 1214) gdyż jest to moje drugie piwo na tych drożdżach, a pierwsze wyszło bardzo smaczne, bez tego paskudnego posmaku.
    Wczoraj to piwo zabutelkowałem - może w trakcie dojrzewania posmak zniknie lub chociaż złagodnieje.
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
    Moje ostatnie piwo wyszło z silnym metalicznym posmakiem.
    Posmak taki znam z kilku piw przemysłowych...
    Więc przechodzisz na zawodowstwo

    A tak serio to ta miedziana rurka, czy w środku nie mogła się pojawić patyna ? Właściwie to nieuniknione a w trakcie używania pięknie się to wypłukuje do brzeczki. Jak pewnie dobrze wiesz, delikatnie mówiąc do witaminek to tych związków nie da sie zaliczyć

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oryks
      (...)
      A tak serio to ta miedziana rurka, czy w środku nie mogła się pojawić patyna ?
      (...)

      Tylko, że tą rurkę używam od wielu miesięcy i nic takiego się nie działo. Poza tym akcesoria z miedzi (filtry, sita, chłodnice zanurzeniowe) są w dość powszechnym użyciu w piwowarstwie domowym i nie sądzę aby to mogło być to.

      Comment

      • fteo
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 1139

        #4
        Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że jednak większość sprzętu jest ze stali nierdzewnej.
        Tyle pamiętam przynajmniej z wycieczki po Browarze Ciechanów.
        http://lotnictwo.net.pl/
        http://www.flightradar24.com/
        http://www.airshow.sp.mil.pl/

        Comment

        • Czes
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.06
          • 752

          #5
          Jeżeli wszystkie inne składniki i warunki warzenia były owego dnia "jak zwykle" , to najbardziej prawdopodobnym źródłem absmaku jest woda, która wszak z metalami rurociągów ma do czynienia
          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

          Comment

          • mjp
            † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
            • 2004.02
            • 954

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fteo
            Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że jednak większość sprzętu jest ze stali nierdzewnej.
            Tyle pamiętam przynajmniej z wycieczki po Browarze Ciechanów.
            Tylo, że Browar Ciechanów trudno zaliczyć do browarów domowych....
            Maciek
            Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

            Comment

            • zbysia
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.09
              • 907

              #7
              Wg mnie może być to zasługą chmielu.
              fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
                Wg mnie może być to zasługą chmielu.
                Czy mógłbyś napisać coś więcej?
                Chmielu do tego piwa faktycznie dałem dużo - 50 g granulowanej Marynki i 20 g granulek Lubelskiego

                Comment

                • Czes
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.06
                  • 752

                  #9
                  Owszem, chmiel może być źródłem posmaku metalicznego!
                  W takich przypadkach odpowiedzialne za to są jakieś pochodne kwasów tłuszczowych.

                  Najczęściej chodzi jednak o zbyt wysokie stężenie w wodzie jonów żelaza.
                  Jeżeli używasz emaliowanego kotła, sprawdź czy powłoka wewnętrz pozostaje nie uszkodzona!
                  O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                  Comment

                  • oryks
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.01
                    • 297

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                    Tylko, że tą rurkę używam od wielu miesięcy i nic takiego się nie działo. Poza tym akcesoria z miedzi (filtry, sita, chłodnice zanurzeniowe) są w dość powszechnym użyciu w piwowarstwie domowym i nie sądzę aby to mogło być to.

                    Może przed tą warką była nie używana dłuższy czas niż zwykle ? Było więcej czasu na powstawanie wykwitów, przy częstym używaniu ten "dodatek" był niewyczuwalny ? Może dezynfekowałeś jakimś innym środkiem ? Czepiam się tej miedzi bo niby faktycznie, że tak powiem historyczny i ładny materiał ale jest wiele opinii, że nie taki idealny w kontakcie z żywnością. Właśnie przez tą skłonność do reakcji; no ale o tym pewnie dobrze wiesz więc już się nie mądrzę.

                    Comment

                    • mjp
                      † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                      • 2004.02
                      • 954

                      #11
                      Na jakiej wodzie robisz piwo? Bo jeśli na kranówie, to może lokalne wodociągi Ci "prezent" zrobiły? Czasem się zdarza mocno zażelaziona woda.... Miedzi bym się nie czepiał. Generalnie jest bardzo mało reaktywna w kontakcie z żywnością. Podobnie śniedź.
                      Maciek
                      Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #12
                        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i sugestie.
                        Piwo zawsze robię na kranówce i zawsze wychodzi, gdyby coś z wodą było nie tak, chyba by się to dało zauważyć np. w herbacie. Tymczasem woda jest taka jak zawsze.
                        Zastanawiam się czy nie jest to efekt zakażenia piwa np jakimiś bakteriami. Nadmieniam, że piwo nie jest kwaśne.

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #13
                          Mój pils ma w smaku dziwny chmielowy, przechodzący w metaliczny posmak. Podejrzewam o to chmiel Lubelski, który był gotowany w takich dawkach:
                          20 g - 60 min
                          10 g - 30 min
                          25 g - 10 min
                          Czy ktoś próbował długiego gotowania chmielu aromatycznego? Jakie efekty?

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                            Mój pils ma w smaku dziwny chmielowy, przechodzący w metaliczny posmak.
                            (...)
                            To będzie chyba to samo co u mnie. U mnie też ten metaliczny posmak łączy się z chmielowym, ale nie czystym tylko takim dziwnym. Jeśli to od chmielu to jest szansa, że w trakcie dojrzewania złagodnieje.

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #15
                              A jak chmieliłeś swoje piwo?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
                                dadek
                                Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
                                2022-04-08, 02:05
                              • ART
                                ? [Dziki Wschód], Smoke & Shadows
                                ART
                                Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
                                Peated Foreign Extra Stout

                                7,5 ABV / 19 P

                                Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.

                                ----------------------------------------

                                ...
                                2025-06-08, 11:34
                              • Bractwo_Mocne2
                                Piwo w czasach Chrobrego - jęczmienna breja czy coś a la Lambic?
                                Bractwo_Mocne2
                                Czytam właśnie powieść Bolesław Chrobry A. Gołubiewa, w której wszyscy (kmiecie, białki, woje, książęta) od rana do nocy raczą się piwem i właściwie wszyscy je produkują - mieszkańcy leśnych osad w ramach piwowarstwa domowego. Inni na skalę przemysłową - na początku powieści...
                                2020-05-19, 19:16
                              • darekd
                                Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
                                darekd
                                Chyba nowość na rynku.

                                Ekstr. 12,5%
                                Alk. 5%

                                Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
                                2025-03-20, 20:40
                              • bastion
                                Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
                                bastion
                                Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
                                Centrum...
                                2025-02-02, 21:53
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...