Metaliczny posmak domowego piwa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
    A jak chmieliłeś swoje piwo?
    50 g marynki - 90 min
    20 lubelski - 5 min

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Wprawdzie nie udało mi się osiągnąć metalicznego posmaku w piwie, ale za to kilka butelek warki nr 10 (moje pierwsze zacierane, z dużym udziałem słodu karmelowego jasnego) smakowało jak mydliny. I nie wiem do dzisiaj, czy to efekt niedopłukania butelek, czy nadmiar karmela, czy zbyt długi czas leżakowania.

Comment

• krzysztofg
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.09
        • 2

Witam,
        Osobiście skłaniam sie do wątku "chmielowego" jako winowajcy dziwnego posmaku. Nie tak dawno miałem podobne doświadczenie z Pale Ale. Przez pomyłkę przesadziłem z chmielem Fuggles (porcja na 20l brzeczki trafiła do nastawu 14l). Przez długi czas dojrzewające piwko miało taki dziwny chemiczno-jodynowo-metaliczny posmaczek który stawał się co raz słabszy i zniknął po pewnym czasie.
        Pozdrawiam

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
          Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
          dadek
          Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
          2022-04-08, 02:05
        • ART
          ? [Dziki Wschód], Smoke & Shadows
          ART
          Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
          Peated Foreign Extra Stout

7,5 ABV / 19 P

Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.

----------------------------------------

...
          2025-06-08, 11:34
        • Bractwo_Mocne2
          Piwo w czasach Chrobrego - jęczmienna breja czy coś a la Lambic?
          Bractwo_Mocne2
          Czytam właśnie powieść Bolesław Chrobry A. Gołubiewa, w której wszyscy (kmiecie, białki, woje, książęta) od rana do nocy raczą się piwem i właściwie wszyscy je produkują - mieszkańcy leśnych osad w ramach piwowarstwa domowego. Inni na skalę przemysłową - na początku powieści...
          2020-05-19, 19:16
        • darekd
          Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
          darekd
          Chyba nowość na rynku.

Ekstr. 12,5%
          Alk. 5%

Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
          2025-03-20, 20:40
        • bastion
          Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
          bastion
          Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
          Centrum...
          2025-02-02, 21:53
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...