Zamrażanie piw domowych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1

    Zamrażanie piw domowych

    Wygląda na to, że piwa domowe są dośc odporne na zamrażanie. Właśnie spożyłam piwko od Alchemycha, które dostałam w postaci stałej Alchemych równiez i piwo ode mnie zamrozil - oczywiście w drodze przypadku, a nie specjalnie - i tez owe spożył i mu smakowało.
    Wynikaloby z tego, ze domowe piwka są bardziej odporne na zamrażanie, niż sklepowe. Choc moze tu w grę wchodzi dość wysoki blg obu piw - moje 18 blg, Alchemychowe - 23.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Wygląda na to, że piwa domowe są dośc odporne na zamrażanie.
    Piwa może i tak ale drożdże to potraktowaliście brutalnie. To tak jakby im pasteryzację zafundować

    Comment

    • Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
      Piwa może i tak ale drożdże to potraktowaliście brutalnie. To tak jakby im pasteryzację zafundować
      Dobre ! Pasterzyzacja w minusowych temperaturach Ciekawe co na to śp. Ludwik Pasteur?
      Proponuję tą odmianę pasteryzacji nazwać joelkazacją i koniecznie opatentować
      Poszukuję

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
        Dobre ! Pasterzyzacja w minusowych temperaturach Ciekawe co na to śp. Ludwik Pasteur?
        Proponuję tą odmianę pasteryzacji nazwać joelkazacją i koniecznie opatentować
        Już zasłynęłam z określenia "czuję się dzisiaj jak ześrutowana" mogę też podpisać się pod "joelkazacją"

        Comment

        • Bombadil13
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 2479

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
          Już zasłynęłam z określenia "czuję się dzisiaj jak ześrutowana" mogę też podpisać się pod "joelkazacją"
          Hmm... Opowiesz coś więcej o tym uczuciu ześrutowania
          Poszukuję

          Comment

          • bury_wilk
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 2655

            #6
            Wspomnę w tym miejscu, że zamrożenie, a właściwie "prawie zamrożenie" okazało się jednym z lepszych pomysłów na spożycie naszego Szerszerona
            Lubię kiedy się zieleni
            Lubię jak się piwo pieni...

            ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Domowe kupażowanie piw
              darekd
              Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

              Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
              2023-03-06, 23:54
            • etman
              Piwowar nr 53
              etman
              W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
              2025-06-17, 20:34
            • etman
              Piwowar nr 52
              etman
              Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

              Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



              Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

              W numerze 52 :
              • Wywiad numeru Nie przetrwamy
              ...
              2025-03-13, 10:16
            • etman
              Piwowar nr 51
              etman
              Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

              Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
              2024-12-10, 19:48
            • e-prezes
              lajboCKowe piwo domowe
              e-prezes
              parokrotnie padła taka propozycja (nie powiem z czyjej strony) na spotkaniach krakowskich i mimo, że słabo wierzę (słabej wiary jestem gość) w powodzenie tego przedsięwzięcia to chciałbym spytać drogich forumowiczów jakie miało ono by być - tzn jak w tytule.
              ...no i...
              domowe - lekki pils
              0,00%
              0
              domowe - lekki ciemniak
              9,09%
              2
              domowe - pszeniczne
              4,55%
              1
              domowe - mocniejszy ciemniak
              9,09%
              2
              domowe - mocniejsze jasne
              0,00%
              0
              domowe - koźlak
              45,45%
              10
              domowe - porter
              13,64%
              3
              domowe - klasztorne
              13,64%
              3
              domowe - inne
              0,00%
              0
              domowe - z zaprzyjaźnionego zamiejscowego browaru
              0,00%
              0
              jakieś dobre polskie przemysłowe
              4,55%
              1
              jakieś dobre zagraniczne przemysłowe
              0,00%
              0
              2005-07-15, 15:09
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...