Piwo się zmieniło!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #1

    Piwo się zmieniło!

    Witam,

    Zmieniło się ... ale nie w piękna królewnę. Już tłumaczę:

    Przechowywane w piwniczce w niskich temperaturach (6-7'C) w okresie zimy piwo miało idealną klarowność i bardzo obfitą pianę. W okresie wiosennym, czyli niedawno, musiałem przenieść część swoich zapasów do garażu na czas lekkej modernizacji pomieszczenia. Piwo było więc lekko wstrząśnięte i poddane temperaturom do około 17'C przez około 7 dni. Druga część zapasów pozostała w piwniczce, w której temp. wzrosła do 12-14'C.

    W obu przypadkach po powrocie do temp. 8'C zaobserwowałem lekkie zmętnienie i w niektórych przypadkach znaczne osłabienie pienistości. Kolor jakby bardziej stał się słomkowy, a goryczka bardziej wyeksponowana. Opisuję głównie już dojrzałe pilsy, które były butelkowane w listopadzie i grudniu 2005.

    Podobnie ma się rzecz np z Pale Ale (lekka mgiełka).

    Pytanie jest czy to naturalny proces, czy coś się zaczęło psuć w związku z tym zamieszaniem temperaturowo - przeprowadzkowym.

    Wdzięczny za ew. sugestie,

    Pozdrawiam

    R.
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • buran
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 110

    #2
    Gdyby tu chodziło o wino powiedziałbym, że po podniesieniu temperatury nastapiła powtórna fermentacja - czyli wino do końca nie było dofermentowane i dojrzałe. Do piw górnej fermentacji jeszcze można by było odnieść analogię. Lecz w tym wypadku to chyba nie to ponieważ piszesz o lagerach więc temperatura w piwniczce była ok na dofermentowanie piwa.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • dadek
      Belgia, Gent, Botermarkt 5, Artevelde Stadsbrouwerij
      dadek
      Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
      2024-09-16, 23:54
    • dadek
      Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
      dadek
      Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
      2023-12-08, 01:06
    • darekd
      Piwoteka, Ein Stein
      darekd
      Na etykiecie postać Einsteina (zamiast twarzy duże oko i nadęte usta) na kamieniu, w tle wzory oraz ein mass = ein stein.Einstein w sepii, za nim błękit i okręgi, dzierży w ręku kufel pienistego napoju. Jak nie maziaje to kolaże (nie mylić z kolarzami), ale idźmy dalej

      Piwo określone...
      Dzisiaj, 00:06
    • darekd
      ? [Hop Brook], Seaside
      darekd
      Gdzie to warzą? W chorzowskim Redenie?

      Opisane jak "Oceanic IPA", bo na chmielach z Nowej Zelandii - Pacifica, Motueka oraz Nelson Sauvin

      5,8% alk.

      Aromat - chmielowy, z kwaskowatymi owocami (ale nie cytrusy), w tle minimalna żywiczność i takaż słodowość...
      2025-09-10, 23:19
    • darekd
      Insel, Hiddensee Weizen
      darekd
      Kraftowy browar z Rugii znany z różnych nowofalowych piw, które opakowuje w gustowny papier stworzył również klasyczną markę swoich piw obejmującą Hell, Weizen i Pils.

      https://insel-brauerei.de/Hiddenseer/hiddenseer-biere/

      Alk. 5.6%

      Aromat - dominują mocno dojrzałe,...
      2025-07-27, 23:19
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...