Fetysz domowopiwowarski

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #1

    Fetysz domowopiwowarski

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Jeśli planujemy tzw. fermentację górną, odpowiednia temperatura to 9-15 st. C, dolną - 18-24 st. Pierwsza trwa około tygodnia, druga - dwa.
    Coś się panu redaktorowi w notatkach pomieszało.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Następnie kapslujemy butelki (jest do tego specjalny sprzęt)
    Ach ten fetysz kapsla Zauważyliście to? W 8 na 10 przypadków, jak mówię komuś, ze warzę piwo, to najbardziej jest zdziwiony, że je kasluję. Cała reszta pikuś, ale kapslowanie... ot technologia

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Piwny słowniczek

    ? pils - tradycyjne jasne piwo o delikatnie ziołowym smaku i aromacie

    ? lager - jasne piwo produkowane jak pils, ale zwykle z dodatkiem cukru, czasami słodu pszenicznego i kukurydzianego. Typowy przykład to amerykański Budweiser oraz Heineken
    Skąd oni biorą te rewelacje?
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-02-09, 09:54.
    blog.kopyra.com
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    A wiesz Kopyr, z tym kapslowaniem rzeczywiście coś jest na rzeczy. Też w większości pierwsze pytanie brzmi "Ej, ale jak to kapslujesz?".
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
      A wiesz Kopyr, z tym kapslowaniem rzeczywiście coś jest na rzeczy. Też w większości pierwsze pytanie brzmi "Ej, ale jak to kapslujesz?".
      Także zauważyłem takie zjawisko NA drugim miejscu jest etykietka, a na trzecim piana
      MM961
      4:-)

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
        A wiesz Kopyr, z tym kapslowaniem rzeczywiście coś jest na rzeczy. Też w większości pierwsze pytanie brzmi "Ej, ale jak to kapslujesz?".
        U mnie to samo Od dziś będę odpowiadać, że mam "specjalny sprzęt" brzmi to tajemniczo i skomplikowanie
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8132

          #5
          I u mnie wszyscy się dziwią,że sam kapsluję w domu.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            U mnie to samo Od dziś będę odpowiadać, że mam "specjalny sprzęt" brzmi to tajemniczo i skomplikowanie
            Przecież masz specjalny sprzęt do kapslowania. Fakt, że nie jest napędzany 100kW silnikiem i nie zajmuje pół domu, ale jest specjalnie do kapslowania
            A masz papiery uprawniające do obsługi tego sprzętu?
            MM961
            4:-)

            Comment

            • pezet
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.03
              • 481

              #7
              Ja jeszcze nie warzę ale już mnie pytają: Tej (to tak po naszemu ) ale jak to będziesz kapslować?
              „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
              Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
              Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • skandal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1439

                #8
                Tak jest! Kapslowanie jest bardzo interesującym wszystkich zajęciem, każdy chyba mnie o to pytał komu mówiłem że warzę

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19326

                  #9
                  Mnie najbardziej dziwi w tym, że znaleźliście sobie fragment z artykułu (akurat o warzeniu)...
                  Wśród moich znajomych też jest wielkie poruszeni jak pokazuje jak działa prosta, kieszonkowa kapslownica Greta Jednak wśród laików już samo warzenie piwa jest zaskoczeniem. W/w zdziwienie ludzi pierwszy raz mających z tym do czynienia wynika z faktu, że spora część tzw. winiarzy to też ludzie, którzy nie dadzą nawet dojrzeć winu i podpijają z balona. Nie chciałbym tu urazić winiarzy jako grupy, ale jest wiele osób, którzy nie przywiązują, aż takiej wagi do opakowań swoich produktów.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    heheeh, taaa kapslowanie to bardzo tajemnicze zajęcie. Potwierdzam zainteresowanie kapslowaniem.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Ahumba
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9311

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                      Przecież masz specjalny sprzęt do kapslowania. Fakt, że nie jest napędzany 100kW silnikiem i nie zajmuje pół domu, ale jest specjalnie do kapslowania
                      A masz papiery uprawniające do obsługi tego sprzętu?
                      Tak, nawet taką jedną instrukcję bhp i ppoż przy obsłudze grety widziałem u Marusi
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Ahumba; 2007-02-09, 18:41.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #12
                        I ja również potwierdzam to dziwne zainteresowanie kapslowaniem. Często pojawia się też pytanie: "A czy choć troche podobne do Żywca?"
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #13
                          Choć temat zmienił się na kapslowanie dodam swoje 3 grosze.
                          Widziałem temat już wczoraj, ale się powstrzymałem by nie powtarzać się.
                          Dziś natomiast przyszła chrzestna bajtla i padło tylko jedno pytanie- jak ty te kapsle robisz? No oczywiście kapsli nie robie, ale kapslowanie to już 5-cio latek potrafi.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                            "Ej, ale jak to kapslujesz?"
                            Ja odpowiadam : okiem zaciskam
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • TowarzyszWieslaw
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.10
                              • 157

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                              Także zauważyłem takie zjawisko NA drugim miejscu jest etykietka, a na trzecim piana
                              Mnie jeszcze pytają czy nagazowane i skąd biorę bąbelki

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • kopyr
                                kwestia piany w przypadku różnych gatunków piwa
                                kopyr
                                I tutaj nie mogę się zgodzić. Oczywiście ocena jest subiektywną i prywatną sprawą oceniającego, ale twierdzenie, że w aromatyzowanych piwach nie ma nigdy dobrej piany jest nadużyciem. Jako kontrprzykład podam Miodowe z Ciechanowa oraz Karmi Malinowa Pasja, które mają bardzo solidna pianę....
                                2007-06-28, 07:28
                              • Dreamer
                                Penlon Cottage, Pen-lon Stock Ram
                                Dreamer
                                STYL: stout
                                ekstr. ?%, alk. 4,5%

                                "Stock Ram Stout" to drugi stout warzony w browarze Pen-lon - tym razem dry stout. Porównania z wcześniej testowanym stoutem czekoladowym będą nieuniknione. I to piwo, jak wszystkie z tego browaru, warzone jest z klasycznych surowców,...
                                2014-02-13, 23:38
                              • hubert
                                Reklama piwa w TV
                                hubert
                                Zauważyliście zapewne w ostatnim czasie kilka ciekawych reklam piwnych np w telewizji. Co sadzicie o kampani np. Browarów Warszawskich , a co o przedsięwzięciach innych browarów.
                                Wydaje mi się ,że te reklamy piwa Królewskiego lekko odzwierciedlają rzeczywistość , bo któż z nas...
                                2001-07-01, 23:24
                              • ART
                                Art ociąga się ;)
                                ART
                                Jak zauważyliście (słusznie zresztą) moja aktywność w Browarze znacznie zmalała w ostatnich tygodniach. Ma to swoje uzasadnienie. Otóż trzeba zostawić wreszcie za sobą pewien etap życia pt. studencki luz i wziąć się w garść by go zakończyć z pozytywnym skutkiem - czyli czas dokończenia...
                                2004-04-01, 23:57
                              • arth
                                Tanie piwo w Gdańsku
                                arth
                                Witam,
                                w przeciwieństwie do tematów opiniujących dany lokal chciałbym stworzyć temat zbiorczy dla tych, którzy po prostu chcieliby napić się TANIO ZWYKŁEGO PIWA ze znajomymi ale nie mają gdzie, bo na dworze lub zakamarkach Gdańska to zaraz Straż Miejska lub Policja przyjedzie z anonimowego...
                                2012-11-26, 14:45
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...