Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Przemo
Dezynfekcja spirytusem
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Ja dezynfekuję tą surówką sprzęt do propagacji drożdży, kraniki, kapsle, jakieś łyżki, nasączam watę którą zatykam otwór w korku w balonie podczas cichej, korki od balonów itp., czyli cały ten drobny sprzęt. Żadnych posmaków jeszcze nie wyczułem. Fermentor mam z nierdzewki, a leżakuję w szklanych balonach więc są bardzo łatwe do dezynfekcji. Stosuję podchloryn sodu, potem wypłukuję go wodą i przemywam naczynia nadtlenkiem wodoru którego już nie trzeba wypłukiwać.
Dużych naczyń nie traktuję surówką gorzelnianą, bo rzeczywiście "wali jak z murzyńskiej chaty" no i nie mam jej aż tyle.Comment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PrzemoA jak myjesz balon od środka ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anteksw jaki sposób ?Comment
-
Tylko ciepłą wodą, jak przykleją się jakieś osady to gorącym wodorotlenkiem sodu. Potem dezynfekuję podchlorynem, płuczę i wlewam trochę środka z nadtlenkiem wodoru i tak pozostawiam aż balon znowu będzie potrzebny. Wtedy wystarczy wylać środek dezynf. i balon jest gotowy do użycia.
Fajne! Sorki, ale przypomniał mi się monolog z filmu "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz?" - jak robotnik opowiada, że on to ma dogodny dojazd...Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 12:09 -
-
Czy zamiast wyprażać butelki w temp 160C czy też np. zamiast mycia fermentorów OXI mogę stosować spirytus ? , oczywiście przy założeniu że koszty nie grają dla mnie roli ? Ile minut musi być płukany taki fermentor spirytusem aby całkowicie zniszczył wszelkie możliwe zakażenia ?
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Chłodnica zanurzeniowa
- Akcesoria
Filtrator spiralny 50 cm
- Akcesoria
The Hop Sock - skarpeta do chmielenia na...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-04-08, 10:11 -
-
Witam, robiłem ok 3 tyg temu moje pierwsze piwo. Było to piwo pszeniczne 12 blg. Warzenie przeszło ok, okres fementacji także prawidłowo. Niestety chyba popełniłem duży błąd ponieważ przed rozlewem do butelek każdą butelkę zdezynfekowałem jednym "psikiem" despreju odstawiłem...
-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Gar piwowarski wysoki 30 litrów – emaliowany
- Akcesoria
Kapslownica stołowa Grifo Heavy Duty
- Akcesoria
Pojemnik fermentacyjny ** PRZEZROCZYSTY ** PP 33 l z opcjami do wyboru
- Anglojęzyczna...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2020-02-11, 16:33 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment